M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

escada, pokaż co to za lampa 🙂

Quendi, kurcze, nie mam pojęcia, ale zmierzyłam na oko i wychodzi koło 7 cm średnicy 🙂  Może moją małą też będzie hipnotyzować 😉

szemrana, ruszaj do sklepu, sama zobaczysz 😀
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30261982/

W katalogu mnie nie zachwyciła ale na żywo jest piękna i całkiem duża, a przy wysokim pokoju i wielkim łóżku mała lampa wygląda śmiesznie 🙂
Dzięki dziewczyny za poradę, kupiłam taką malutką tubkę emalii do łatania wanien, umywalek itp. Jeszcze raz dzięki  :kwiatek:
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
12 grudnia 2015 11:34
[s]Pękło mi to urządzonko w szafie, do którego mocuje się rurę. U mnie akurat była wkładana od góry. Czy kupię gdzieś takie coś samo ? O np. [url=https://www.google.pl/imgres?imgurl=https://media.wuerth.com/stmedia/shop/348px/46776.jpg&imgrefurl=https://eshop.wurth.pl/Rura-do-szafy-na-ozyskach-owalna-MOCOWANIE-RURY-OWALNWIESZAKI-NIK/06835510.sku/pl/PL/PLN/&h=261&w=348&tbnid=cr6P946LLxJd0M:&docid=Bq_VLqvNxDK9fM&hl=pl&ei=-QVsVqfBAsKaygPj9KSIAQ&tbm=isch&ved=0ahUKEwjnoY3xnNbJAhVCjXIKHWM6CREQMwgeKAIwAg]takie[/url]
Ew. rurę z dopasowanymi łożyskami (tak to się chyba zwie) ? W Jysku nie mają.[/s]

Są w leroyu, tylko inaczej nazwane 😉
subaru2009, poszukaj w Castoramie, Praktikerze lub hurtowni meblowej
np. www.spechaus.pl/kontakt.php
No i stało się. Przemalowałam wszystkie ściany na parterze. Kuchnia biała + jedna ścianą zrobiona farbą tablicową. W jadalni też biel. Generalnie zmiana mocno na plus :-) Jakby kogoś interesowało coś na temat farby tablicowej - służę dobrą radą.

Zrobiłam tynkiem cegłę na ścianie w aneksie. Trzeba ją pomalować i nie wiem czy na biało czy na szaro?? Tu jest szara przed wyschnięciem. Planowałam na biało ale nie wiem czy ciemna nie wygląda lepiej, hm...Podświetlenie jest białe, telefon robi mi niebieskie 😉
escada, wygląda świetnie, nie zmieniałabym. Ale mi się ogólnie biel mało widzi w mieszkaniach. 😉

szemrana, ruszaj do sklepu, sama zobaczysz 😀

już nie ruszę 🙂 Podobno Mikołaj niesie  😍
Mam nadzieję, że byłam grzeczna.
szemrana, super, pochwal się jak doniesie 😉
Escada pomaluj na szaro a fugi na bialo, fajny pomysl!
Nie boicie się takich cegieł (i sugerowanej białej fugi) nad kuchenką? Ja już widzę pryskający tłuszcz i sos pomidorowy, a matowa cegła wydaje się raczej ciężka do mycia.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
15 grudnia 2015 13:44
Można taką cegłę zainpregnować 😉
Taka jak ja mam w kuchni na scianie, oryginalna to da sie i musze w koncu to zrobic. Ale taka z tynku to ja wiem...wlasciwie o tym samym pomyslalam pozniej co Achaja ale zapomnialam dopisac.
15 grudnia 2015 14:18
Można impregnować woskiem do tynku 😉
Na pierwszym mieszkaniu w Sobótce robiliśmy sobie tynk ozdobny, który barwiliśmy i później na koniec woskowaliśmy żeby sie nie brudził i nie nasiąkał 🙂
emptyline   Big Milk Straciatella
15 grudnia 2015 14:20
JARA, i jak, zdało to egzamin?
15 grudnia 2015 14:23
Nie jestem w stanie się wypowiedzieć jak się sprawdzi w kuchni, bo my mieliśmy zrobiony tak salon. Przy psie się sprawdzało. 😉
Pięknie wygląda ta cegła 🙂 My w drewnianym domu mamy ściany działowe z cegły - zwykłej, rudej i akurat w kuchni na jednej ścianie też. Planowałam impregnowac cegłę, ale chyba położę na nią szybę 😉

Achaja my malujemy olejną, na gołym widać syf od razu.
czy znacie jakiś patent na porysowane kafelki?
dziś podczas wynoszenia starej pralki niestety się przerysowały  😵
Dobra ludzie, kciuki trzymać. Drugie podejście. Jeszcze Wam nie pokażę, bo czekam na decyzje kredytowe, a dopóki ich nie ma, nie chcę zapeszać. Ale kciuki potrzebne bardzo  💃
My wtargaliśmy dzisiaj wannę, teoretycznie powinna wejść do windy ale nie wyrabiała zakrętu. Nie wiem kto wymyślił takie wejście do windy, w garażu też  🙄
ogurek, ale nie żeliwną? 😁

Ja wannę (o zgrozo, metalową) taszczyłam z koleżanką o troszkę po 23-ciej. Bałam się, że mnie sąsiedzi znienawidzą zanim się wprowadzimy, bo wielce nas ta sytuacja bawiła wtedy :|
konglomerat
Było zielono

jest biało

ciekawe za ile mi się znów zmieni  😉
Presja super masz te drewniane panele na scianie i super masz kota  💘 z bialym duzo lepiej. Ja marze o salono-kuchni z ciemnobrazowa boazeria , legarami pod sufitem i biela na scianach.
Agata-Kubuś   co może przynieść nowy dzień...
17 grudnia 2015 10:50
Czy ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym wodnym i deską połozoną na nim? Jaka deska, czy się nic z nią nie dzieje itd...
rosek0 - Dziękuje :-) A kot faktycznie fajny mój ulubieniec jeżeli chodzi o cały zwierzyniec jaki mam  😁

[quote author=Agata-Kubuś link=topic=7003.msg2467427#msg2467427 date=1450349410]
Czy ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym wodnym i deską połozoną na nim? Jaka deska, czy się nic z nią nie dzieje itd...
[/quote]

Mi to odradzili. Chciałam tez w salonie bo mam deski dębowe. Tylko to było 5 lat temu. Teraz podobno są już takie sposoby że się da ale to najlepiej konsultować z tymi co robią takie ogrzewanie plus z producentem podłóg.
Agata-Kubuś, mamy podłogówkę wodną i deskę. Jest mało gatunków drewna, które dobrze zniosą takie warunki. Musi to być drewno, które słabo kurczy się pod wpływem temperatury. My wybraliśmy iroco. Kupiliśmy podłogę montowaną na pióro-wpust. Została przyklejona do betonu klejem poleconym przez producenta. Ekipa montująca była niedoświadczona a mimo to podłoga trzyma sie bardzo dobrze. Tylko w kilku miejscach pojawiły się szczelinki na szerokość 0,5 mm (na krótszych bokach desek).
Do podłogówki potrzebny jest porządny sterownik, ktory dość precyzyjnie ustawi temperaturę wody idącej w podłogę. U nas to max. 50 stopni. Drewno nie może być cieplejsze niż 27 stopni (inne gatunki drewna mogą mieć inne wytyczne). Mamy na dole przestrzeń otwartą, duże okna i bez problemu uzyskujemy temperaturę rzędu 22 stopni.
Na takiej podłodze nie powinno się kłaść dywanów oraz stawiać mebli, które przylegają do podłogi dużą powierzchnią, ponieważ podłoga może się w tych miejscach bardziej kurczyć.
Nasza podłoga ma juz 6 lat. Niestety jest to dość miękkie drewno i psy je porysowały pazurami. Ale mimo to wygląda nadal ok 🙂 Podejrzewam, że gdyby nie psy, nadal wyglądałaby niemal jak po położeniu.
Agata-Kubuś   co może przynieść nowy dzień...
17 grudnia 2015 14:53
abre, dzięki za odpowedź. U nas chodzi o sypialnię tylko, reszta parteru w kaflach i mi to nie przeszkadza, ale sama myśl o kaflach w sypialni... brrrrrrrrr. Staram się znaleźc alternatywę, drewno może być miekkie, bo nie zamierzam do sypialni wpuszczać psa. Muszę się dokładnie przyjrzeć tematowi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się