Konie maści rozjaśnionych, dziedziczenie itd

safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
05 listopada 2015 05:33
amazonka*, nie wiem gdzie, więc tutaj - GRATULUJĘ  😅

Milky Way nie mógł być uznany w Polsce, prawda?
Rudzik   wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę
05 listopada 2015 07:30
amazonka to Twój ogier został uznany w księgach stadnych za granicą? Czemu się nie chwalisz dziewczyno! Gratulacje!
edzia69   Kolorowe jest piękne!
05 listopada 2015 10:00
Milky Way za słaby na Polskę, jak kilka innych uznanych na zachodzie. Zinedine też był za kiepski.
Przeciez Zidane uznany w Pl, a porownanie go do milky troche nie bardzo. Zanim zaczniemy jarac sie uznaniem kolorowych koni w zachodnich zwiazkach warto poczytac o tym co decyduje o uznaniu... Jak taki swietne kolory mamy to czemu nie widac ich w czolowych zachodnich zwiazkach? Malo mamy takich koni jak Zinadine (nie polskiej hodowli) czy Nevados ( polskiej hodowli, papier zachodni)...
edzia69   Kolorowe jest piękne!
05 listopada 2015 14:03
Karlo, to nie chodzi o porównanie klasy tych czy tamtych ogierów, tylko o sam fakt podrzynania gałęzi na której siedzimy i dziwne rozgrywki w naszym związku. W artykule napisano, że półbrat  Milkiego został uznany w Oldenburgu. czy to za mało renomowana księga?
Poza tym AES jest zarejestrowane w Światowym związku hodowców koni sportowych. Nasze sp to może lepsze, litości.
Gratulacje amazonka!
Karla, przykladowo AES  w rankingu WBFSH dzial skoki , za wrzesień jest na 6 miejscu a PZHK  na 31.
A najmniej mamy chyba docenionych ogierów polskiej hodowli z polskim pochodzeniem.
P.s masz link gdzie można poczytać o uznawaniu kolorowych ogierów w AES!?  :kwiatek:
Fanaberia ja o pzhk sie nie wypowiadam, pisalam, ze moznaby sie zachwycac i mowic o duzym sukcesie jakby uznano polskie ogiery w elitarnych ksiegach i jakby poza masciami niosly tez inne cechy, ktore podlegaja porzadnej ocenie i warunkuja, ze taki a nie inny ogier jest top w hodowli koni np. Do skokow czy uj. Mamy super ladne araby😉 teraz czas na dobre uzytkowo polskie konie, polskie nie znaczy wpisane do polskich ksiag. Co do wymagan ksiegi- skontaktuj sie przez ich strone, szybko  i chetnie odpisuja ( jak wiekszosc zachodnich zwiazkow)😉
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
06 listopada 2015 05:33
Karla🙂, jest to na pewno prywatny sukces amazonki i tego jej gratuluje.
Safie ale ja o amazonce nic nie pisalam 😲Ja zupelnie o czyms innym, a ze a Pl kupa ludzi robi bdb konie to wiadomo od dawna i to sie chwali🙂
Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
Ciesze się, bo w dużej mierze zdecydowałam się go sprzedać właśnie ze względu na to, żeby mógł dostać licencję za granicą. I mam kontakt z nowymi właścicielami przez fb na bieżąco a to też duży plus  🙂 bardzo sympatyczni ludzie i Milky ma nawet kolege rocznego z którym wychodzi  🙂

Kilka zdjęć z Francji:

safie
tak, Milky'ego matka miała księgę wstępną przez co w PL nie miał prawa wpisu do ksiąg..

Idealny 🙂
Świetnie, że poszedł w dobre ręce i będzie mógł chociaż tam przekazywać geny 🙂
Jezu jak malowany  🤔  😜  💘

Ktoś rozpozna?
Zdjęcie robione chyba w Skorogoszczy (stadnina hodowcy Intensa xx) w okolicach roku 2000 mniej więcej. Zagubiłam notes, a dziecko znalazło karton ze zdjęciami i ciekawi mnie co to za koń.
Kayra   Kucusiowy wariat :P
03 grudnia 2015 15:22
Small Bridge, o ile się nie mylę jest to Dumbel, na tym zdjęciu pod A.Majewską
,
http://www.bazakoni.pl/dumbel-bajer-dumina
Dziękuję  :kwiatek:  Jak napisałaś to imię, to faktycznie mi się po głowie kolebie, że to ten. Ciekawe jest to dziedziczenie maści, po takich przodkach  😁
emptyline   Big Milk Straciatella
04 grudnia 2015 10:48
Small Bridge, ojciec po prostu był jeleni, nie gniady. 🙂
Czemu miałby być jeleni? Skoro matka izabelowata, to wszystko pasuje.
emptyline   Big Milk Straciatella
04 grudnia 2015 11:12
jestemzlasu, ło jezusie, zupełnie co innego przeczytałam. 🙂
Kochani nie wiecie czy oferta stanówki Bandosem jest aktualna? i jakie źrebaki po nim wychodzą?
Kobyłę chce na randkę wysłać na krycie naturalne, a jego mam najbliżej.
E: a nie, zdecydowanie bliżej mam Brandona. 250 km. ktoś coś o nim?  👀
Stanówka Bandosem jest aktualna widziałam na bazie koni, nawet są dwa nowe zdjęcia. Ogier ciekawie wygląda i podobno bardzo spokojny. Sama czaje się na niego, no i mam bliziutko bo jakieś 80 km 🙂. Szkoda tylko, że nie słychać o żadnych źrebiętach po nim.
No właśnie znalazłam. Zastanawiam się grubo, bo do sierakowa mam 200, a do Bandosa 400...ale znowu jak mi kasztan się urodzi to sobie w łeb strzelę :/
tajna - a Ty ostatnio kryłaś Vulkanem tak? wyszedł kasztan.. szkoda. Ale przynajmniej poprawny? ciekawy? Bandos jak dla mnie ma bardzo kiepska szyję i ogólnie nie zachwyca. Wolałabym chyba jednak ponownie ryzykować kasztana niż kiepskie kolorowe źrebię.
Nic nie wyszło po Vulcanie, bo jeden zarodek zresorbowała w 4 tygodniu, a później zabrali ogiera i ogólnie zrobiło się za późno. Dałam jej spokój.
Mi się Bandos bardzo podoba.
Pierwszy raz jak się pokryje naturalnie, to później z inseminacją nie ma żadnego problemu.
tajna - nie mój typ ogiera, i zdecydowanie nie dla mojej klaczy, ale jak tobie pasuje i blisko stoi, to czemu nie. Masz wówczas 100% szansy na maścistego źrebaka- 50% na cremello. W sumie, to do czego chcesz konia (dla siebie?małego sportu? hodowli?).  I po czym wyszedł Ci kasztan?
Nie miałam żadnego źrebaka po niej. Źle zrozumiałaś 🙂
Źrebak ma być dla mnie, ew na sprzedaż. A wiadomo, że szybciej sprzeda się cremello niż kasztan, których jest na pęczki.
Pamiętacie Idryssa, który wyjechał do Niemiec? Uznany w ichnich kolorowych. Widziałam na fb, że jest na sprzedaż...
https://www.facebook.com/Idryss-443545835798400/?fref=ts
ciekawe za ile sprzedają?
Mam pytanie w zasadzie czysto teoretyczne, czy ktoś zastanawiał się nad kryciem klaczy np. sp, wlkp ogierem quarter horse? Można znaleźć u nas takie ogiery o ciekawej kolorowej maści.  Jaki cel tego? Myślę nad koniem dla siebie do tuptania po lasach, czasem do rekreacyjnych skoków. Pytam z ciekawości czy ktoś próbował takich miksów?
Paru moim znajomych, ale ja osobiście tych mix'ów nie użytkowałam. Jednakże dość szybko się sprzedają, więc jest nimi pewne zainteresowanie. Najbardziej typowe połączenie to xx z qh. Wiem również o oo/qh i sp/qh. Ktoś jeszcze ma w planach wlkp/qh.
Pursat   Абсолют чистой крови
04 stycznia 2016 13:44
Mam pytanie w zasadzie czysto teoretyczne, czy ktoś zastanawiał się nad kryciem klaczy np. sp, wlkp ogierem quarter horse? Można znaleźć u nas takie ogiery o ciekawej kolorowej maści.  Jaki cel tego? Myślę nad koniem dla siebie do tuptania po lasach, czasem do rekreacyjnych skoków. Pytam z ciekawości czy ktoś próbował takich miksów?

Po co produkować kolejne kundle o abstrakcyjnym pochodzeniu?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się