Natomiast jeśli klacz jest szlachetna półkrwi, a ogier wlkp. ogólny - rodowód może spełnić warunki wpisu do księgi wlkp.
rasa idzie po matce, jeśli matka jest wlkp, a ojciec innej rasy - i tak pozostanie sp i nie da rady wpisać jako wlkp
podobnie wlkp, są wielkopolaki mające 12% krwi wielkopolskiej, a nadal wlkp - liczy się linia żeńska (na przestrzeni lat się to zmieniało, jednak obecnie tak jest) i nawet jak cała linia męska han, ojciec matki hol, a dziadek matki kwpn - to wpisujemy do wlkp
[quote author=halo link=topic=5087.msg2450597#msg2450597 date=1447694986]
Nie ma opcji, żeby potomek klaczy "typu szlachetnego", czyli klaczy bez pochodzenia został wpisany do ksiąg, ani wlkp. ani SP.
Nie wiem jakim cudem, ale jednak jest to możliwe. Półbrat mojej kobyły po matce typ szlachetny i ojcu SP (Regon) został opisany jako polski koń szlachetnej półkrwi...
[/quote]
jest wpisana rasa sp, ale bez prawa wpisu do księgi
w przypadku klaczy, możliwy jest wpis do księgi wstępnej
Nowy ogier w Sierakowie
KLIK
Śliczniutki 🙂
Ale jak patrzę na karierę sportową i hodowlaną to znów mam wrażenie, że do Polski to sam chłam się sprowadza 🙁
W sporcie nie pokazał nic, a w hodowli? Na horsetex są po nim zarejestrowane 3 źrebięta mimo, że to NAJTAŃSZY ze starszychogierów w Neustadt