Stajnie na Śląsku
Ktoś kojarzy może tą stajnię niedaleko Pszczyny?
Nowa, duża, robi wrażenie. 🙂 Będzie tam pensjonat?
Jeśli chodzi Ci o tą w Piasku obok hotelu to nie będzie pensjonatu i jest to prywatna stajnia:-)
Mam pytanie do osób trzymających konie i trenujących w okolicach Tychów. Gdzie znajdę naprawdę fajnego i dobrego trenera który prowadzi treningi na swoich koniach, indywidualnie? Mieszkam na śląsku od niedawna i jestem zielona zarówno w temacie tutejszych stajni jak i trenerów, także liczę na pomoc :kwiatek:
No Gostynie "Wesoła Stajenka" i Pan Mirek lub u Pauliny Kłóski "Stajnia Bogdanka" w Pszczynie są tam treningi skokowe z Mirkiem Loską.
Sonia Gaj prowadzi treningi na swoim koniu w Międzyrzeczu. Z Tychów jest kawałek, ale warto, koń profesor, startował w konkursach 130-140 cm
Polecacie stajnie w Jejkowicach?
xxKamixx, a czego szukasz? Rekreacji, sportu, pensjonatu?
Początki sportu ew dzierżawa
xxKamixx, a to musiałabyś podjechać i zapytać. Nie wiem czy stajnia świadczy tego typu usługi. Eldorado w Świerklanach się niedawno ogłaszało, że wydzierżawi konie do treningów(?), do sportu - ale na jakiej zasadzie, jakie konie i co - nie wiem.
do Świerklan nie mam dojazdu.
A wiesz cos o LaMar horse? 🙂
Hej jeździ ktoś, albo zna stajnię Horse Farm w Międzyrzeczu Górnym?
ja znam, jeździłam, trzymałam konia, jestem w stałym kontakcie - zapraszam na pw 😉
Czy ktoś może mi polecić dobrego kowala z okolic Katowic?
equi.dream, pod warunkiem, że go pilnujesz... Mojemu Ernestowi potrafił 3 razy założyć te same podkowy, ale nie potrącał kwoty podków przy każdym kuciu.
Ze swojego doświadczenia polecam dwóch.
Wojtyczka Waldek. Od kilku lat robi mojego Portka i trzeba przyznać, że kawał dobrej roboty na tych maciupkich kopytkach zrobił. Koń po górskich ścieżkach popierdziela boso aż miło.
Rafał Hała. Od kilku miesięcy robi znajomego łogra. Obserwuję zmianę w kopytach i postawie na plus niesamowitą.
Również polecam pana W. Wojtyczke 🙂
tak btw. to mój koń już słysząc głos Jurasika 'chodził po ścianach', delikatnie mówiąc - facet nieprzyjemny. 🙄
R. Hała.. jak dla mnie (wynik obserwacji kilku koni znajomych) to już nie ta jakość, co na początku, niestety..
No, moje konie od dłuższego czasu robi Rafał Hała i nie mam zastrzeżeń. Jakiegoś spadku jakości nie zarejestrowałam. Byłam także zadowolona z kucia - podkowy dopasowane i nie spadły po tygodniu (jak to się czasem zdarzało przy innych kowalach).
xxKamixx, Nie wiem nic o LaMar Horse oprócz tego, że kojarzę właścicielkę z zawodów (jeśli dobrze kojarzę stajnię) Najlepiej jak podjedziesz, popytasz i zobaczysz.
desire nie wiem jak wyglądała wcześniej robota Pana Rafała, ja obserwuję efekty pracy kilku ostatnich miesięcy i dla mnie bomba. Tym bardziej, że miał to być przypadek "nienaprawialny", a się naprawia jakoś. Jak wrócę do jazdy, to będę mogła więcej powiedzieć, bo na razie na "sucho" obserwuję konia.
Znajomemu Rafał wyprowadzał konia z ochwatu i ten też był bardzo zadowolony z efektów i metod pracy, ale tego na własne oczy nie widziałam.
Portkowi, a raczej portkowym kopytom sposób robienia Pana Jurasika nie pasował zupełnie.
A jeśli chodzi o Wojtyczkę, to sądzę, że Porciasty nie zamieniłby go na nikogo innego za żadne skarby 🤣
ElMadziarra, si, mój senior też by nie zamienił 😀
no cóż, możliwe, że po prostu nie trafiłam jeśli chodzi o robotę R.H. .. dla mnie np. nieporównywalny z p. Waldkiem, ot tyle. 😉 i jak każdy - ma swoich zwolenników i osoby mniej zadowolone z efektów.
Uważam, że Rafał Hała jest jednym z lepszych kowali w okolicy. Jedynym dla mnie minusem jest to, że kiedyś ciężko było zgrać mu terminy aby przyjechać w okolice Tychów na przekucie konia. Teraz nie kuje koni i korzystam z usług Mariusza z Szabry na Gostyni i od wielu lat jestem zadowolona z jego usług. Moje konie boso śmigają po lesie choć wcześniej podkowy gubiły po tygodniu.
Ja p.Jurasika nie polecam,koń którym się zajmował trafił do kliniki. Tam był robiony przez p.Artura Wójcika razem z Maćkiem Zarębą pod okiem dr. Pędziwiatra ,męczyli się dość długo przez pierwsze kucia żeby coś z tego zrobić(na profilu p.Wójcika są zdj.jak kopyta wyglądały, zdj robione w klinice,koń kasztan,nieduży). W dalszym ciągu kuty ortopedycznie,całe szczęście nic wielkiego się nie stało i koń wrócił już pod siodło...
Edit.dorzucam foty,żeby nie było że mówię tak bezpodstawnie. Kopyta przed i po reanimacji...
Ja mogę polecić Panią Asię Mrzygłodzką Marzec. Przyjeżdża do nas z Krakowa. Przy poprzednich kowalach było zero poprawy, teraz ze strugania na struganie coraz lepiej 🙂
Wichurkowa, nawet nie jestem zszokowana.. wręcz spodziewałam się takiego obrazka. widywałam podobne, niestety. 🤔
Szukam boksu dla konia w okolicach Cieszyna (do 25km w jedna strone). Szukam czegos z piaskowa ujezdzalnia, dobra opieka i pastwiskami 🙂
Hej, zna ktoś te stajnie? :
-Eldorado Świerklany
-Kj Szymocice (Braxton)
-Stajnia Aura
-Stajnia Oxer
-OJ Tynka
🏇
Szukam boksu dla konia w okolicach Cieszyna (do 25km w jedna strone). Szukam czegos z piaskowa ujezdzalnia, dobra opieka i pastwiskami 🙂
Może Staj u Luka w Chotebuzie? Tuż za granicą czeską 😉 Jest także hala i karuzela. Opieka na najwyższym poziomie, mój koń od wczesnej wiosny do późnej jesieni był całą dobę na pastwiskach, w zimie wracał na noc do boksu. Są boksy zwykłe i angielskie. Z obsługą da się dogadać po polsku.
Staj u Luka
kokosik, co chcesz konkretnie wiedzieć?
czy ktoś stoi w stajni 'Lasowisko' obok B-B ? Mam pare pytań na pw 😉
edit: już wszystko wiem, dziękuje. :kwiatek: