Styl western (dawniej kącik)

Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
13 listopada 2015 12:03
maluda jeszcze raz dzięki za PW
Dodofon właśnie przeglądam już któryś z kolei i doszkalam się  😉
Nie ma sprawy. Jeżeli pomogłam to tym bardziej się cieszę. 🙂
Livia   ...z innego świata
13 listopada 2015 15:18
Euforia, pewnie już wszystko wiesz, ale ja bym podała wszystkie wymiary - ile z grubością skóry, ile bez, ile szerokości na górze kwiatka, ile na dole, itp. 🙂
Jedyne co dzisiaj zrobiłam to... zmokłam 🙄 miałam plany, ale na planowaniu się skończyło niestety. Wszystko mokre, podłoże beznadziejne-breja  🙁 Chciałam poćwiczyć zatrzymania i skręcania i nic z tego nie wyszło 😫
Konie zyskały na mojej wizycie marchewki i witaminy-dobre i to  🏇
15 listopada 2015 18:41
Mosewa, łączę się w bólu, też musiałam dzisiaj jazdę odwołać... Zobaczę, jak jutro nasza ujeżdżalnia będzie wyglądać, i czy przede wszystkim dalej będzie lało...
15 listopada 2015 19:02
A ja pomimo mrzawki pojeździłam, a właściwie poćwiczyłam w terenie skręcanie, zatrzymywania, cofanie i udało mi się obniżyć ustawienie glowy narazie na chwilę ale cieszę się , że załapałam z filmików jak to zrobić. Niestety  ze mną nadal ciężko bo klepie tylkiem i strasznie mnie to irytuje. Jak koń zaczyna klus to ja unoszę sie na udach i pochylam się do przodu  😵 .
Euforia a z jakiego filmiku zobaczyłaś jak zrobić, aby obniżyć głowę konia? Chociaż popatrzę  😀
15 listopada 2015 19:25
Mosewa jest chyba trzy części ale takich ciekawych filmików jest wiele
16 listopada 2015 12:45
Euforia, też sobie obejrzę - u nas to opuszczenie głowy to o tyle problem, że mój ma wysoko osadzoną szyję i jemu to fizycznie ciężej zrobić. Chociaż już widzę u nas efekty jazdy na dłuższych wodzach 🙂 Podziwiam, że ci się chciało w terenie ćwiczyć, ja w terenie tylko jadę i się relaksuję 😁
16 listopada 2015 14:52
Livia była paskudna pogoda dlatego schowałam się w lesie przed deszczem i krążyłam po ścieżkach ćwicząc to i owo, w drodze powrotnej zjechałam jeszcze na łąkę żeby spróbować ćwiczeń z tego filmiku i pomimo niesprzyjającej aury konik był bardzo chętny do współpracy. Mój koń na szczęście sam z siebie chodzi raczej z niżej ustawiona głową chyba, że ją coś mocno interesuje lub wystraszy . Ech jak oglądam te filmiki to jest tyle rzeczy, których chciałabym konia nauczyć nawet dla swojej własnej satysfakcji . Cofanie idzie coraz lepiej tylko muszę zmienić nawyk cofania i przykładania łydki bo widzę , że w weście jest zupełnie inaczej.
[quote author=Euforia_80 link=topic=27.msg2450251#msg2450251 date=1447615513]
Mosewa jest chyba trzy części ale takich ciekawych filmików jest wiele

[/quote]
Qrcze nie rozumiem co ten facet mówi , ale widzę, ze działa wewnętrzna wodza i koń reaguje . Tyle wiem  😉 niestety mnie po rosyjsku w szkole uczyli, a tu w wescie dominuje angielski.
Prosze o trzymanie kciukow. Ogloszono alarm tornadowy dla naszej okolicy, w mocy do 9 wieczor. Mam nadzieje, ze nie przejdzie blisko i nie bede musiala wypuszczac koni wolno  🙇
16 listopada 2015 19:39
Euforia, ja dzisiaj też w deszczu i szczerze to nic mi się nie chciało, więc po prostu się wiozłam 😁

Planta, kciuki są, i to mocne!
Planta o matko, oby się nic nie stało

Wiecie co...ja wykrakałam że z oboma chłopakami będę łazić. Fakt faktem Bondzio tylko tydzień i jutro próbujemy już lonże (daj Boże żeby nie kulał), ale Rafik - 3 tygodnie spacerków w ręku dzień w dzień. Chyba rzeczywiście zainstaluję sobie endomondo, bo z Bondziem przez prawie 2 miechy sporo kilometrów nabiłam, to teraz ciąg dalszy  😵

Jedna kobyła stała dwa miesiące. Teraz dostała zielone światło do pracy. Na wizycie kontrolnej tak dokazywała, że wet chciał następne RTG robić.
Dużo cierpliwości życzę!

Planta, uważajcie tam na siebie.
Jak tam Planta, żyjecie?

U mnie też 2 konie do spacerowania, jedna już ma 50 minut łazić, ale wet pozwolił pod jeźdźcem, dziś będzie pierwsze wsiadanie :-)
smartini   fb & insta: dokłaczone
17 listopada 2015 09:43
https://www.facebook.com/ReiningFuturity/videos/976700655721147/
W Cremonie (Włochy) trwają właśnie Italian Futurity 2015 <3

My mamy kucie ortopedyczne do marca, spacerki i kontrolowane podokowanie. Wolne do lutego  🙄
Co to za sezon kontuzji 🙁
Planta. Masakra, daj znac jak minie.
.
17 listopada 2015 12:55
Planta, daj znać, jak sytuacja u was? Wszystko ok?

krysiex, o kurcze, oby Bondzio już wyszedł na prostą, a Rafikowi dużo zdrowia!

17 listopada 2015 12:59
Planta już chyba powinna się budzić  🙄 , oby wszystko było ok.
Muchozol no u mnie tez tfu tfu ok.Nawet moj drugi kon na emeryturze nie kuleje po ostrzykaniu 😉
Wichurkowa   Never say never...
17 listopada 2015 13:23
krysiex a Rafik to Jac Ruf? Przypomina mi go:-)
u mnie jedna kobyła po ostrzykiwaniu międzykostnego i jedna przeciążenie jakieś. Obie klasyczne więc trochę nie na temat :-)
Przeszlo bokiem. Uff. Skonczylo sie na kilku silnych gradobiciach i wiatrach sztormowych. Sfotografowalam superkomorke burzowa, z ktorej tworza sie tornada, nad naszym domem
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/33-moj-ogrod/21965-domek-na-prerii?start=6138#414090

Konie byly bardzo niespokojne. Poszlam sprawdzic czy kopami nie wybily bramy do pastwiska czy cos, to stloczyly sie kolo mnie i probowaly wlezc na mnie. Dosypalam im ziarna i sprawdzilam czy paski od derek sa w porzadku. Mam nadzieje. ze schronily sie w stajni (zbudowalam angielska, dostepna dla nich caly czas).
Ale bylo niewesolo.
Dzieki za kciuki!  :kwiatek:
17 listopada 2015 16:07
Planta, strasznie to wygląda, ogromna ta chmura 😲 Dobrze, że poszła bokiem...

Muchozol, a co u was słychać? 🙂
.
Planta kciuki są. Ale jak sytuacja wygląda?
krysiex213 a co u Rafinia wyszło, że aż tyle spacerowania?
maluda no nie. Kolejna w tym wątku 🤔.
Magda Pawłowicz i jeszcze u Ciebie kontuzje 😲?
rosek0 to u nas na szczęście nic. Konie chodzą bez przerw odkąd wróciliśmy względnie do zdrowia. A Mucha to się na emeryturę łaskawie nie może wybrać 👿.

U mnie na szczęście sytuacja jest już klarowna - koń zdrowy i wraca do roboty.
Jednakże, co dwa miesiąca postała to jej.
Livia dzięki wielkie  :kwiatek:
Muchozol Rafinia kulawizna wynikła jak się okazało z jego krzywych nóżek. Przez to w stawie koronowym występują nierówne odległości pomiędzy kośćmi od strony przyśrodkowej w stosunku do strony bocznej i stąd stan zapalny  🤔

Wichurkowa Dobrze poznajesz 🙂

Komuś się nie bardzo chce już łazić a to dopiero 2/4 tygodni
.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się