Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Nie ma to jak ekonomiczny koń, nie? 😉 On na szczęście jest arcygrzeczny i nie sprawia żadnych kłopotów przy tarnikowaniu (nie licząc tego, że łeb ma ciężki :hihi🙂, więc tyle dobrego, że jeden głupi jaś wystarczy. Za to znam kucyka, który po podwójnej dawce ciągle walczy. 🤔wirek:
Dobra, dosyć offtopu. 😉
W tej cenie zdecydowanie lepsza jest ze Złotowa: 
http://olx.pl/oferta/pasza-dla-koni-doroslych-rekreacja-uniwersal-25-kg-CID103-IDb6OC9.html#fe75ec0702

edit: próbowałam skrócić link, ale nie wyszło.
Dziewierz a kto robi zęby? p.s. moja też potrzebuje porządnej dawki znieczulenia 🤣

mirti2 moja kobyła (175 w klebie) fajnie trzyma/przybiera wage własnie na wysłodkach i jęczmieniu.
a jęczmień w jakiej postaci i jak skarmiany ?
Na_biegunach   "It's never the horse - it's always you!" R. Gore
12 listopada 2015 16:59
Pytanie na szybko: Kupował ktoś trawokulki od PETRAPASZE? Mają bardzo fajną cenę na allegro, chyba się skuszę.
Potwierdzam pasza ze Złotowa bardzo fajna w tej cenie. Pełnoletni ogon dostawał całą zeszłą zimę z dobrym skutkiem
Ja dawałam trawokulki z stHippolyta ale cena trochę zabija 🙁
A te podlinkowane pasze ze zlotowa to podaje się na sucho czy na mokro?
Ja podaję na mokro, ale wg producenta można również na sucho.
Mam problem. Mam 5-letnią arabkę. Po owsie, delikatnie mówiąc, jej odwala. Kupiłam jej Baileys Everyday High Fibre Mix bez owsa, ale kiedy postała w boksie puchły jej nogi. Dostawała dużo mniej niż zaleca producent, więc na pewno nie było to spowodowane zbyt dużymi dawkami musli  🤔 Co może być przyczyną? Jakie musli może być dla niej ok?
BUCK   buttermilk buckskin
13 listopada 2015 20:36
Wisełka  ja bym poszukała paszy która nie łączy łusek owsa, pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, groszku, melasy, oleju i słonecznika w jednym - być może "nadmiar dobroci" 😉  cos "skromniejszego" 😉  albo spróbuj zmieszaj 50/50 z sieczką, trawokulkami, żeby "rozrzedzić" to musli 🙂  (ja tak robię żeby 'odjąć" kalorycznosci, bo mój wymaga jej na bardzo niskim poziomie) 🙂
ta pasza ze złotowa ma w skłądzie wysłodki więc jakim cudem mozna podawac ją na sucho 👀
Witam. Czy jest tu ktoś,kto karmi odsadka paszą i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem? Mała ma 8 miesięcy i zajada pasze z Pavo podo grow up ((?)nie pamiętam dokładnej nazwy). Do 7 miesiąca karmiona była Besterly Future. Zależy mi,żeby Dzidzia miała zdrowe stawy, dobrze wyglądała,ale żeby nie była to mała bomba tykająca i nie spuchła w nogach od przebiałkowania.  😉
Alicja, ogromna ilość pasz dostępnych na rynku ma w składzie wysłodki. Wysłodki są bezpieczne w skarmianiu na sucho jeśli w mieszance stanowią 5-10%, zwłaszcza jesli są to wysłodki mielone.

Edit: ponoć są badania dowodzące, że suche wysłodki mogą stanowić nawet 50% diety nie powodując żadnego problemu, tak długo jak koń ma dostęp do świeżej wody.
Dziekuje za odpowiedz  :kwiatek:
Mika99 Mój 1,5-roczny je teraz Dodson & Horrell Stud Balancer. Ale to jest koncentrat i ma sporo białka, więc jak na padoku tylko stał i nie biegał to puchł. Jak jest ganiany i trochę biega to jest ok jak na razie. Niestety większość paszy dla rosnących koni ma dużo białka, więc trzeba uważać.
Ja dla roczniaka kupiłam Baileys Prep Mix i była ok 😉
Mika99 Mój 1,5-roczny je teraz Dodson & Horrell Stud Balancer. Ale to jest koncentrat i ma sporo białka, więc jak na padoku tylko stał i nie biegał to puchł. Jak jest ganiany i trochę biega to jest ok jak na razie. Niestety większość paszy dla rosnących koni ma dużo białka, więc trzeba uważać.

No właśnie rzadko biega po padoku, muszę ganiać je, żeby się trochę ruszyły. A jak pogoda nie dopisuje tak jak dzisiaj -pada od rana to też stoi w stajni, bo dopiero co odstawiłyśmy antybiotyk bo przeziębiona była i nie chcę nawrotu. Po takim całodniowym staniu w boksie te nogi też nie wyglądają dobrze, bo właśnie puchną. Co prawda nie jakoś bardzo, ale widać to. Jak się chwilę porusza to schodzi bez problemu, no ale właśnie trochę się zaniepokoiłam tym.
Zobaczę jaki będzie efekt po tej paszy po 2-3 tygodniach i albo zostaniemy przy tej, albo zamienię 🙂
W każdym razie dziękuję za odpowiedź Sivens Kinia16322  😉
ta pasza ze złotowa ma w skłądzie wysłodki więc jakim cudem mozna podawac ją na sucho 👀

ekhem już pisała, ale dodam, że ja podaję na mokro tylko dlatego, że w okresie jesienno-zimowym mój koń mało pije. Ale to nawet nie zwiększa objętości pod wpływem wody, tylko robi się błotnista papka. Na sucho wygląda tak:

Gillian   four letter word
17 listopada 2015 14:56
jak dla mnie ta pasza się "rozpada" w wodzie, ale nie puchnie. Podaję od roku i jestem zachwycona niezmiennie 😉
asds   Life goes on...
17 listopada 2015 15:18
Czy ktoś może karmi konia tylko sieczką Dengie plus Balancer? Szukam opinii 🙂  :kwiatek:
Kontynuując wątek pasz ze złotowa
Jak długo je moczycie przed podaniem?
Gillian   four letter word
17 listopada 2015 18:16
dosłownie chwilę w ciepłej wodzie 🙂
a trawokulki z pro line zalewacie ciepłą woda ? można tak je podawać .. z połowy miarki zalane woda przegotowaną wyszło mi 1,5 miarki strasznie puchną
Gillian Dziękuję za odpowiedź  :kwiatek: chyba zamówie i przetestuje 🙂
asds   Life goes on...
17 listopada 2015 22:55
Gillian

Ona jest bardzo energetyczna? Ile kg skarmiasz na konia dziennie?
a trawokulki z pro line zalewacie ciepłą woda ? można tak je podawać .. z połowy miarki zalane woda przegotowaną wyszło mi 1,5 miarki strasznie puchną

Ja teraz zalewam ciepłą wodą 😉
anetakajper dzięki za odpowiedź 🙂 czyli będziemy dalej zalewać. jak zalewasz to tak samo dawkujesz jak na opakowaniu ?
anetakajper dzięki za odpowiedź 🙂 czyli będziemy dalej zalewać. jak zalewasz to tak samo dawkujesz jak na opakowaniu ?

Ja daję 1 litr suchych zalanych 4l wody raz dziennie. Przy dawce 1-2 kg mój koń wyglądałby jak tucznik 😉
Co polecicie dla konia ok 15lat, w trakcie podtuczania  😉 koń olał totalnie wysłodki z otrebami jako dodatek do posiłków. Czy warto spróbowac musli? Czy jakis sklep wysyła próbki?? (Nie chcemy kupowac worka za 100zł, żeby koń znowu nie ruszył ).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się