pensjonaty w okolicach trójmiasta
BlueHorse - dzieki 🙂 To tam na witominie? Warto? Bo ostatnio ostrzyłam w domu towarowym chylonia i zdecydowanie odradzam.
Nasze ostrza jakoś śmigały trzeba próbować bo ostatnio ostrzyliśmy tuz przed wiosną i wymienialiśmy maszynki więc sama nie pamiętam.
Trzeba próbować... Nie ma innego wyjścia. Ale z góry pamiętam mówili, że maja terminy i sporo do ostrzenia więc trzeba się wcześniej umawiać.
Hej 🙂 Jakie polecacie stajnie w okolicach Trójmiasta? Jedyne moje wymagania to hala, padoki i dojazd SKM'ką 😀 😀 😀
SKMką to chyba najbardziej hipodrom, Kolibki i Pegaz Reda. I hala i padoki (lepsze lub gorsze) są.
Hej,
Czy posiada ktoś może informacje na temat stajni na Wiczlinie? Jak opieka i karmienie?
hej,
na wiczlinie z tego co wiem sa dwie, U Jana i taka bez nazwy ale osoba kontaktowa to pan Bartosz.
chodziło o tą bez nazwy 🙂
delhi kucek1331
Widziałam, że wspominana była stajnia w Wyczechowie, ale namiarów nikt nie miał.
Tutaj aktualne informacje jakby ktoś był zainteresowany:
http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/48907
No dobra.. Ponieważ pora powoli zacząć się rozglądać za nowym domem to byłabym wdzięczna za informacje :kwiatek:
Chciałabym:
- duże pastwiska trawiaste (absolutnie, koniecznie i bezdyskusyjnie)
- całodzienne padokowanie
- plac z porządnym podłożem
- bardzo mile widziana hala (z dobrym podłożem)
- regularne i częste sprzątanie boksów
- siano w dużych ilościach
- ładne tereny z których można korzystać
- do 20-25 km od Ujeściska/Kowal/ Łostowic
- cena do 1000 zł
Póki co na oku mam Stajnię Friso, Sakowcówkę i Owczarnię, ale pewnie są jeszcze jakieś stajnie spełniające te wymagania :kwiatek:
Fokusowa, nie znam chyba nic poza tym, co wymieniłaś, ale polecam Owczarnię. ;-)
A wiem, jeszcze stadnina Kopytko w Koleczkowie. Ale to chyba się nie mieści w Twoim kilometrażu.
Moon no Kopytko to już koło 35 km 🙁 Póki co prowadzi Owczarnia w rankingu 🤣
Nic tylko kupić działkę i wybudować stajnie idealną 😵
Fokusowa, no właśnie też mnie to boli, że to jednak w piiip daleko. To dodaję 10km i jestem w Dąbrówce. A samo Kopytko to wg mnie taka 'ulepszona wersja owczarni' 🤣 - bo mają wielkie padoki, halę murowano-blaszaną i deko lepszy socjal niż w owczy ;-)
https://www.facebook.com/StajniaWiczlinoNiemotowo/?fref=tsChodzi ci o tę?
Bo była jeszcze jedna bez nazwy (taka na zakręcie) ale była bo już jej nie ma.
A La Scalla jeszcze działa pensjonatowo? 😉
Fokusowa, no tylko że w owczarni pastwisk nie ma, tak mamy wiosną i latem trochę trawy, ale jest to zdecydowanie trochę. Resztę twoich wymogów Owczarni spełnia, tylko nie wiem czy ty tam kiedyś byłaś, sama infrastruktura naprawdę pozostawia wiele do życzenia. Za to konie czują się tu naprawdę dobrze, lokalizacja świetna no i trener na miejscu.
We Friso byłam, stajnia naprawdę fajna, powoli rozwija się. Mają na pewno chwilowo małą halę z takim średnim podłożem, do jazdy zewnętrznej jest kwarc, boksy dość duże, jak byłam konie miały na padoku siano, czystość w boksach powiedziałabym standardowa, ale w końcu nie zrozumiałam czy oni codziennie sprzątają i jeszcze raz w tygodniu do 0 czyszczą czy nie. Stałam w stajni gdzie nie wywalali praktycznie w ogóle do czysta i nie odpowiadała mi ta metoda.
w kopytkowie z tego co slyszalam od osoby ktora tam jest to ludzi jest ogrom i by moc normalnie zima jezdzic na hali to graniczy z cudem.. szkołka, ogrom koni w pensjonacie robi swoje.
Teraz podobno maja na zime mniejsze padoki ale najlepie jto jechac zobaczyc 😉
Ne pewno Dąbrówka lepsza od owczarni i kopytka - pastiwska, przestrzen, fajny socjal cisza spokoj i trener tez na miejscu 🙂
[quote author=Psiak link=topic=87.msg2463976#msg2463976 date=1449758613]
https://www.facebook.com/StajniaWiczlinoNiemotowo/?fref=tsChodzi ci o tę?
Bo była jeszcze jedna bez nazwy (taka na zakręcie) ale była bo już jej nie ma.
[/quote]
Tak, chodziło mi o tą stajnię, ale już się dowiedziałam że karmią sianokiszonką a mój koń nie może jej jeść. Szukam od kilku miesięcy pensjonatu i nic 🙁 Chcę tylko, żeby siano było dostępne 24h dobę ( tak naprawdę, a nie tylko na pokaz jak właściciele przyjeżdżają po pracy i w weekend), konie jak najdłużej na padoku, najlepiej całą dobę, infrastruktury nie potrzebuje... ktoś coś?
xxagaxx no właśnie ja byłam w Owczarni jak jeszcze konie były wiązane w stanowiskach 🤣 Nie wiem jak tam jest teraz, muszę podjechać, z pracy mam bliziutko, więc któregoś razu się wybiorę na zwiedzanie. Z pastwiskami - mam młodego konia i najważniejsze dla mnie jest, żeby wietrzył tyłek ile wlezie i miał odpowiednią ilość trawy na tym pastwisku.
W Dąbrówce jest naprawdę fajnie, ale mam 50 km w jedną stronę i ciężko mi dojeżdżać teraz ze 2 czy 3 razy w tyg (a zdarza się, że cały tydzień mnie nie ma), nie wyobrażam sobie dojeżdżać codziennie niestety.
Rany już mam dosyć tego szukania, to jak walenie głową w mur.. 🤔
Maz18, jasne że dąbrówka z wymienionych jest the best, ale niestety jest jedna kwestia - odległość. Nie ma opcji bym np ja dojeżdżała tam min 4x w tyg i zachowała konia (i siebie :p) w kondycji/konkretnej robocie etc bo nie stykłoby mi doby oraz funduszy na paliwo :p
Co do kopytka, to też właśnie sama się obawiałam tłumów na hali przy takiej ilości pensjonariuszy.
Ja współczuję tego szukania w Trójmieście, mam nadzieję, że nic mi nie strzeli do głowy i nie będę mieszkać w Gdańsku. Nie wyobrażam sobie tam trzymać swoich dwóch. Dla wielkoluda za to szukam czegoś bliżej Starogardu Gdańskiego i czy ktoś słyszał o stajni w Nowym Wiecu? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnej strony internetowej, fb, nic. Nawet nie wiem jak do nich dojechać i jak się z nimi skontaktować 🙁
Chów bezstajenny to kiedyś w Lubaniu był. Paddock paradise itp
Ja się teraz tak przyzwyczaiłam do codziennego sprzątania na bieżąco boksów, że nie wyobrażam sobie inaczej 😂
magda w Lubaniu to już dawno temu się posypało, konie dostają słomę do żarcia, od święta siano, stado bez nadzoru praktycznie, bez wiaty, zimą bez wody...
edit. literówka
Znajomi ostatnio byli na rozeznaniu w stajni Friso i byli bardzo mile zaskoczeni i jedna z lepszych stajni w tamtych okolicach z tego co oglądali a również zależy im na sianie ruchu czystym boksie.
jadac dalej w str Gdyni to stajnia całodobowa. Dwie znajome tam byly wiosne lato i sobie chwalily. Wyniosy sie z powodu braku hali.
co do odległości to cos o tym wiem ale wiem jedno ze wole miec konia dalej i jezdzic co drugi dzien niz dzien w dzien i sie martwic sprzątać lub by stal 22 godz w boksie bo zima jesienia nie maja gdzir chodzic i potem przez takie co wychodza jakies sprawy oddechowe, ogrom energii itd itp.
Wiadomo zalezy kto co chce i jakie ma aspiracje. Jak ktos duzo pracuje to zajechac sie mozna a jak kon lazi latem zima itd caly czas to sie nie martwie czy ma ruch czy nie.
ciezki ciezki temat z tym stajniami na Pomorzu i życzę powodzenia w szukaniu 😉
Znajomi ostatnio byli na rozeznaniu w stajni Friso i byli bardzo mile zaskoczeni i jedna z lepszych stajni w tamtych okolicach z tego co oglądali a również zależy im na sianie ruchu czystym boksie.
jadac dalej w str Gdyni to stajnia całodobowa. Dwie znajome tam byly wiosne lato i sobie chwalily. Wyniosy sie z powodu braku hali.
co do odległości to cos o tym wiem ale wiem jedno ze wole miec konia dalej i jezdzic co drugi dzien niz dzien w dzien i sie martwic sprzątać lub by stal 22 godz w boksie bo zima jesienia nie maja gdzir chodzic i potem przez takie co wychodza jakies sprawy oddechowe, ogrom energii itd itp.
Wiadomo zalezy kto co chce i jakie ma aspiracje. Jak ktos duzo pracuje to zajechac sie mozna a jak kon lazi latem zima itd caly czas to sie nie martwie czy ma ruch czy nie.
ciezki ciezki temat z tym stajniami na Pomorzu i życzę powodzenia w szukaniu 😉
Piszesz o tej stajni całodobowej w Kamieniu? 🙂
parys1 a od kiedy są obecni właściciele? Jak tam byłam jakiś czas temu to smród gnoju był porażający, ale wydaję mi się, że była zmiana właścicieli obiektu..
Stajnie zmieniałam w zeszłym roku. Nie umiem określić jak długo nowi właściciele mają ten obiekt , ale zakładam że od 2 lat. Nie wiem czego konkretnie szukasz, bo jak stajni wyłożonej kafelkami to na pewno nie Barniewice. Od listopada zeszłego roku jest postawiona nowa murowana stajnia. Gnoj faktycznie jest widoczny na pierwszym planie ponieważ infrastruktura nie pozwala schować go w inne miejsce, ale co 6 tyg jest wywożony do zera (osobiście nie przeszkadza mi jego widok, a zapach unosi się tylko w dniu wywozu) Pamiętaj że to jest moja prywatna opinia na temat stajni Wiśta Wio, każdy może mieć inny pkt widzenia.Jeszcze jeden duży plus, stajnia jest położona przy lesie ;-) Dojazd niestety tylko autem, albo 3 km z buta od Osowej.
Co 6 tyg wywalane do zera, nie przejęzyczyłaś sie? Wolę nie wiedzieć co po 6 tyg tylko dorzucania miałby mój koń w boksie :p
Chyba że konie spędzają większość doby na padokach a właściciele 24h drałują z kupozbierakami i bobki na bieżąco wyrzucają.
Ile osób tyle opinii o tej stajni.
ciekawa na prawdę stajnia ale trochę mało miejsca jak na tyle koni które stoją tam też cala dobę przez co niezbyt jest szansa na dobra trawę wiosna latem.
Dodatkowo jesień zima jeździć niezbyt nie ma gdzie bo ciemno błoto na dość trawiastym manezu czyli jak wszędzie bez hali
wiadomo kto co lubi i co chce 😉