Derki
Losia dzięki, myślałam o kapturze ale nie mogłam znaleźć żadnej sensownej opcji. W takim razie chyba na Caballa się zdecyduję :kwiatek:
I być może głupie pytanie - "klin" przy wyborze opcji to jest ta przednia część?
keirashara dzięki za opinię .Wzięłam Jacsona w kratę, zobaczymy 😉
Gago miałam w łapie eskadrona, a ty miałaś w ręku ten konkretny model Yorka?
Tak, uważam, że ten konkretny model Yorka (bo inne szitowate Yorki też miałam w łapie) jest całkiem przyzwoity. Oczywiście nie można porównywać go z eskadronem, bo to porównanie na miarę mercedes kontra łada.
Dziękuję bardzo za pomoc w wyborze 🙂 Mamy polarowego eskadrona i aktualnie to same ochy i achy :P Świetnie wizualnie i jakościowo, dobrze osusza i nawet nie jest tak szeroka w klacie jak myślałam, więc super leży na koniu!
Devil, klin to to cos: 😉
Potrzebuje cos takiego tylko bez glowy, ochrona szyi, grzywy p[rzed kapturem.
crazy, - wydaje mi się, że prędzej kupisz takie i obciachasz, niż kupisz na samą szyje 😉 Na samą klate są osłonki, ale na samą szyje jeszcze nie widziałam - może przez to, ze nie zamocowany do głowy będzie zjeżdżać?
Btw. jak jarpolowe derki w klacie? Szerokie czy nie? I co ogólnie z tańszych derek szerokich w klacie dostane?
Mam taki problem, że zwierz albo paraduje w eskadronie 145 idealnym na niego, albo kupuję rozmiar większe, które zwisają kieckowato - mam VH 155 i mogłaby być mniejsza wszędzie poza klatą :/ Szykuje się do tego golenia, a niestety mam "aż" polary i 150g padokową, szukam czegoś, co mnie nie zrujnuje... czyli w sumie z tego co wyczytałam do zestawu minimum brakuje mi plandeki i 200/300g.
keirashara, Jarpol to dream factory więc uszyje Ci na miarę 🙂
Puma, - chodziło mi o "standard", bo używka w dobrym stanie i dość niskiej cenie sobie wisi w ogłoszeniach 😉
keirashara HKM są szerokie w klacie 😉 Poszukaj, może znajdziesz gdzieś promocję 🙂
Nasturcja-Renata, - pewna jesteś? Bo znajomej HKM z podwyższoną szyją jest raczej wąski :/ Na jej śledzia dobry, a śledź ma 1/2 klaty mojego... Chyba, że sprubuję zmierzyć na swojego, tylko teraz w różnych stajniach stoimy jak na złość.
miałam HKM siatkową I na mojego śledzia wisiała. Może rzeczywiście lepiej sprawdź 😉
Dziewczyny czy oprócz yorka są na rynku derki z A. integralną szyją B. niezbyt dużym wypełnieniem - najchętniej bez wypełnienia, bo od 300 gram mamy kaptury do derek z Deca. Muszę na cito - po wczorajszej wizycie fizjoterapeutki - taką plandekę dla mojego starszego kupić - a ukochany Caball ma teraz wydłużony czas realizacji 🙁
Tu poszukaj.
wysyłka do pl 5 funtów i masz derkę w ciągu kilku dni:
http://www.equestrian.com/c/horse/rugs/turnout-rugs/
mam pytanie, na niegolonego, ale niezarośniętego konia mam teraz:
-plandekę bez ocieplenia
-plandekę 150g
-dwa polary
co dokupić na mróz 300g czy 400g?
Rudzik ja bym wzieła 300 gr
Ja też jestem za 300. W razie wielkich mrozów dorzucisz mu polar pod spód, a odjąć wypełnienia z 400 nie da rady 😉
Bjoork wal do Jarpolu, nam wlasnie na cito szyja bo jasnie pani kiecke porwala
Karla🙂 jaki masz sposób kontaktu, zamawiania w Jarpolu ? mój szalenie precyzyjny e-mail z wszystkimi wymiarami, kolorem, opisem haftu itp, itd został uczczony idealnym milczeniem..... (a rocznica 15-go jubileuszu posiadania ogona - minęła bezpowrotnie bez prezentu.....)
Zamawiam bezpośrednio przez sklep, po wysłaniu zamówienia kontaktowałam się z właścicielką, bo robimy też derkę dla psa ze specjalnymi haftami. Kontakt błyskawiczny, dogadane wszystkie szczegóły, do tego mega rabat🙂 z pozostałymi zamówieniami - derek mamy w sumie koło 6-7, dla psa 2, torba na boks, nietypowe ocieplacze stajenne i kiedyś nagrody na zawody- również błyskawicznie i miło🙂
BUCK, czasem bywa, że mail zwieje do spamu
Warto dzwonić przy braku odpowiedzi na maila
Dodam, że przenigdy nie miałam problemu z kontaktem z Jarpolem.
Ostatnio taka wątpliwość przyszła mi od głowy. Czy wracając z terenu, gdzie się koń spocił, nie powinnam go czymś przykryć na końcowego stępa? Dojście do stajni, gdzie można go zaderkować, trochę trwa, a po drodze zimno, czasami wieje. Jak rozwiązujecie ten problem? A może to w ogóle nie jest problem? Koń jest ofutrzony, więc dłużej schnie.
Karla🙂 _Gaga dzięki :kwiatek: czyli jak zwykle "upór popłaca" 😉 to idę się upierać z moim zamówieniem 🤣
Trusia ja w sumie teren koncze pod stajnia i dopiero wtedy stepuje. Moge wziac derke i wroic na spacer, albo postepowac na terenie.
Czy jak wasze konie śpoą w derkach to w ciagu dnia maja je sciagane? Czy przebieracje na lzejsze/stoja w tych samch? Chodzi mi o troszke zimniejsza pore roku, niż obecne +15 😉. Stoimi w boksie angielskim, chcialabym utrzymac otwarte okno przez caly rok, teraz na noc stoi w polarze a w dzien goło. Jaki tryb polecacie? Konie stoja pol nia na polu.
Mój koń wychodzi na pół dnia na padok i stoi w boksie w tej samej derce. Nie dam rady sama go przebierać, oczywiście mogą to robić stajenni jednak sporo się dopłaca.
W stajni w dzień otwarte są wszystkie okna i drzwi więc temperatura jest tylko nieco wyższa niż na zewnątrz. Obserwując konia-nie narzeka, jeśli byłoby inaczej to zdecydowalabym się przebierać. Jak stał w boksie angielskim i wychodził na padok na cały dzień również miał jedną derke.
Mialam na mysli raczej plan derkowania konia tylko na noc, sciagania derki rano i zakladanie wieczorem
Zorilla, ja szczerze pisząc takiego planu nie ogarniam. Koń na pastwisku / padoku poza temperaturą ma do czynienia z deszczem i wiatrem. Prędzej zostawiałabym w stajni (nie angielskiej) bez derki wypuszczając w derce, a nie odwrotnie... Jak pisałam tu wielokrotnie - moje chodzą w tych samych derkach 24 h (innej opcji nie ma). Stajnia prawie-że angielska - z boksami na otwartą halę... i jest git poza tym, że derki brudne szybko 😉
No okej ale ja stoje w stajni angielskiej a nie wewnetrzej, co napisalam na samym poczatku.
I zadaje pytanie zeby sie dowiedziec opini osob derkujacych od dluzszego czasu, a nie zeby sie dowiedziec czy ktos ogarnia czy nie ogarnia. 🙄
Czyli nie robicie zadnego podzialu na noc/nienoc? Roznice temperatur potrafia byc spore.
Jest jeszcze opcja przebierania z lżejszej na grubsza itp.
Pytam o idealne zalecenia, w oderwaniu od tego czy ma kto zmieniac czy nie, jak to powinno wygladac w idealnej sytuacji?
Chciałabym uniknac straty energii i niejako sprawdzic czy to pomoże w procesie tycia (to co pisały ostatnio dziewczyny w watku tyciowym).
Zorilla, derkuję konie od września. Stajnia angielska. Ale OK moja opinia widać niepolityczna jakaś 😉
a nie ogarniam, bo nie widzę sensu derkowania na noc i wypuszczania na zimnym, wietrzny czy deszczowy dzień an golasa
To w utrzymaniu wagi z pewnością nijak nie pomoże...