Przyjmuje z wdziecznoscia, Maludo 😡 😅
Grubosc byla dobra, nie za gruby ale nie cienki pad. Spodobal mi sie.
Nie wiem po ile dolar stoi, ja uzywam paypala, wiec mozna przeslac na konto bezposrednio sume w dolarach, to automatycznie przelicza. Nie wiem ile wysylka, ale podejrzawam ze z racji gabarytu ok 40 $. 👀
Thilnen-ja o ksztalcie terlicy wiedzialam, bo Sheila, kiedy dzierzawila arabke, musiala uzywac dla niej specjalnego siodla-reszta jej koni to quartery, wiec mozna bylo wymieniac siodla zaleznie od jezdzca. W kazdym razie teraz wiesz i latwiej byc moze bedzie cos znalezc :kwiatek: Polecam wszystkim goraco lekture ksiazki:
http://www.amazon.com/Western-Horses-Pain-Free-Back-Saddle-Fit-ebook/dp/B00XUYQV10/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1446495823&sr=8-2&keywords=pain+free+western+saddles
Jest napisana prostym jezykiem, z duza iloscia pogladowych zdjec, a takze rozdzialami jak zobaczyc zlamana terlice w uzywanym siodle, jak kupowac uzywane siodla westowe i dobierac do nich pady. Stoi dumnie u mnie na polce, gdyby ktos potrzebowal fotki jakiegos rozdzialu 😉
Cena w tej chwili na Amazonie jest z kosmosu, bo normalnie mozna kupic za ok 20$ i tyle zaplacilam. Moze byc w innych miejscach, wliczajac eBay.
Druga, nawet lepsza, bo obejmujaca wszystkie czesci uprzezy, jest ta: bardzo, bardzo polecam.

Jak mierzyc siodlo i na co zwrocic uwage:

I ksiazka, ktora kupilam ostatnio, o sztuce uzywania bosali i hackamore:

A ja wlasnie wrocilamm na ostatnich nogach z przejazdzki. Najpierw wzielam pod siodlo Jerrego, ale kurcze, siodlo dalej sie po nim slizga, choc zacisnelam popreg jak moglam i zalozylam napiersnik. Tak wiec zrobilismy tylko ze 3 km i wrocilismy do domu. Babe drebtala na lonzy z nami, bo Jerry bez niej ma chorobe sieroca 😵
Potem wzielam Babe, wzdluz miedzystanowej, bo maja szerokie pobocza. Niestety maja tez szerokie i duze odplywy z rowow melioracyjnych, ktorych Babe sie boi, jak nie jest w humorze do pracy 🤦
Tak wiec przebylysmy z 10 km glownie galopkiem i szybkim rackiem, bo nie moglam utrzymac jej w wolniejszych chodach. Probowala pare razy poniesc, nawet slyszalam zgrzyt zebow na wedzidle, a tu kicha, czesc na nosie nie daje wolnosci i nie daje sie 😁. Wrocila ociekajaca potem, wiec zaraz jej zrobilam mila kapiel, ktorej tez nienaiwidzi, ale ze krotko przywiazana, to nie dalo sie uciec 😀iabeł:
Tak wyglada jej oglowie westernowe z mekate z shoo fly (miotelka) z konskiego wlosia. Mecate przywiazywane jest do slobber straps, skorzanych lacznikow, czesto bardzo ozdobnych, ktorych ciezar jest dodatkowym sygnalem dla konia.

Poniewaz cale mekate liczy zwykle ok 22 stop dlugosci, reszta jest linka, ktora sluzy do przywiazywania konia, a w czasie jazdy zwisa owinieta kilkukrotnie na leku lub jest wsunieta w formie petli za pasek od spodni, tak, ze w razie upadku jest za co zlapac i nie trzeba potem isc pieszo do domu 🤣. Juz raz mi sie to przydalo 🙄
Mozna tez konca, ktory zwykle zakonczony jest skorzanym chwostem uzywac do popedzania konia. Na drugim koncu czesto sa wlasnie takie chwosty do odpedzania much od pyska.