Polański -co sądzicie ?

To nie jest kwestia rozgrzeszania Polańskiego czy kogokolwiek o takim statusie materialnym, ale jak świat światem taki proceder istniał i dalej ma się dobrze. Zwłaszcza narażeni są na niego bogaci samotni faceci.  🤣 Choć w zasadzie płeć tu nie ma znaczenia , bo Żigolaków też nie brakuje. 🤣 Myślę sobie że Polański z oprawcy stał się ofiarą własnego sukcesu a dodatkowo każdy chciał go wykorzystać i ugrać coś dla siebie. Od córeczki , poprzez mamusię , prokuratora ,sędziego i cały aparat sprawiedliwości. Każdy chciał zarobić na jego popularności i pieniądzach. Samotny facet któremu zamordowano żonę w ciąży , reżyser , bogaty, łatwy łup. Dał się podejść jak dziecko i wpakować w olbrzymie kłopoty za które płaci 40 lat .🙄 Choć może to mój punkt widzenia , może jednak się mylę . Aczkolwiek , nie wyobrażam sobie takiej sytuacji z własnym dzieckiem. Matka wiedziała o wszystkim i myślała że sprytnie to wykorzysta. 😵
I tym co napisales Smoku nalezaloby  - imo - zostawic juz walkowanie tematu Polanskiego. Oczywiscie, zrobil co zrobil i nie powinien nigdy sie tego dopuscic -ale tak jak napisales, trudno nie odniesc wrazenia, ze kazdy chce sobie cos na tym ugrac. I to jrst rownie obrzydliwe jak wpychanie ... w pupe nastolatki.
Dokładnie tak. Jeżeli ktoś chce sprawiedliwości i wydać Polańskiego obywatela Polskiego , to równorzędnie Amerykanie powinni wydać Sędziego , Prokuratora i Matkę , bo czyny których się dopuścili są u nas karalne. Córkę nie bo wg, naszego prawa była małoletnia i nie odpowiadała za swoje czyny. W USA wsadzają dzieci do więzień co w naszym prawodawstwie jest niedopuszczalne 
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-12-letni-chlopiec-zostal-skazany-jak-dorosly/40lxp
Smok, puknij się w głowę. Niby dlaczego by mieli sędziego, prokuratora i matkę wydawać komukolwiek na podstawie prawa polskiego? Czy popełnili jakieś przestępstwo na terenie Polski? Może nie zauważyłeś, ale prawo polskie jeszcze nie obowiązuje na całym świecie. Tak jesteś zafiksowany na swojej teorii, że wszystko ci przesloniła, jakiekolwiek zdroworozsądkowe opinie, o ile takie w ogóle posiadasz.
prawo polskie jeszcze nie obowiązuje na całym świecie.

Tak jak i Amerykańskie. !!!

W Polsce czyn Polańskiego się przedawnił i koniec sprawy . Pa , pa  😉 Amerykanie mogą go pocałować ..... 😁

Tak jesteś zafiksowany na swojej teorii, że wszystko ci przesloniła, jakiekolwiek zdroworozsądkowe opinie, o ile takie w ogóle posiadasz.

Widocznie jakieś posiadam skoro je przedstawiam , ty za to nic sobą nie reprezentujesz poza jakimiś pustymi sloganami. 🙄
Skoro nie widzisz różnicy między swoim pomysłem a podstawą ścigania Polańskiego przez włądze USA to znaczy, że albo jesteś jeszcze bardziej zafiksowany na swojej teorii, niż sądziłam albo nie rozumiesz tego, co na ten temat przeczytałeś czy usłyszałeś.
Skoro nie widzisz różnicy między swoim pomysłem a podstawą ścigania Polańskiego przez włądze USA to znaczy, że albo jesteś jeszcze bardziej zafiksowany na swojej teorii, niż sądziłam albo nie rozumiesz tego, co na ten temat przeczytałeś czy usłyszałeś.

Teoretycznie masz rację ,bo Amerykanie sami powinni ich ukarać . !!! A Polański karę w USA odbył a w Polsce się przedawniła ,więc mogą mu skoczyć .  🙄

A tak na marginesie to powinni zacząć egzekwowanie swojego prawa  od siebie  😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 Bo Europa to nie USA i nie odpuści .  😂 Swoją drogą ,ale były by jaja jakby im aresztowali prezydenta. Tortury ,to zbrodnia na całym cywilizowanym świecie .

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,9060383,George_W__Bush_odwolal_wizyte_w_Szwajcarii__Bal_sie.html
o jeszcze wyjaśnij, co wg ciebie jest tym "odbyciem kary" w Stanach. Bo nigdzie takiej informacji nie widziałam. W więzieniu stanowym w Kaliforniu przeszedł badania psychiatryczne i wyszedł po 42 dniach.  Przed ogłoszeniem wyroku uciekł do Francji.

Ja znam taką wersję. Możesz przedstawić swoją wersję, wg której odbył karę? Kiedy ją odbył?
Ekstradycji Romana Polańskiego domagały się Stany Zjednoczone. W 1977 roku polski reżyser został uznany winnym odbycia stosunku z nieletnią. Przed ogłoszeniem wyroku opuścił USA, obawiając się, że sędzia nie dotrzyma warunków zawartej z nim wtedy ugody.
- Istotne jest to, że również w świetle amerykańskiego prawa Roman Polański przyznał się do winy i odbył orzeczoną karę na warunkach w Stanach Zjednoczonych obowiązujących - zwraca uwagę prof. Monika Płatek.

- W tym przypadku prokurator, który zgodnie z prawem amerykańskim w ramach "plea bargaining" dokonał ugody z Polańskim i określił warunki, na jakich on będzie odpowiadał, później złamał tę ugodę. Polański odbył karę, a po odbyciu kary prokurator doszedł do wniosku, że może na tej sprawie zrobić karierę i tak to się zaczęło - mówi nam prof. Płatek.
Profesor o "wstrętnych prymitywach"
Wbrew obiegowej opinii ekspertka uważa, że Roman Polański nie jest traktowany lepiej z powodu bycia artystą. Wręcz przeciwnie. Właśnie z tego powodu sprawa ciągnie się tak długo - uważa.
Prof. Płatek krytykuje natomiast artystów, którzy w sposób niegodny próbowali bronić Polańskiego.
- Trzeba zaznaczyć, że zachowania polskich artystów były karygodne. Ktokolwiek starał się przerzucić winę na dziewczynę wykorzystaną przez Polańskiego, jest wstrętnym prymitywem, który pokazuje, jakie mamy problemy i jak bardzo potrzebna jest konwencja antyprzemocowa - twierdzi Monika Płatek.
Polska prokuratura nie ma racji?
Niewykluczone, że od wyroku sądu okręgowego w Krakowie odwoła się polska prokuratura. Tym bardziej, że w sprawie Polańskiego bardzo sprecyzowane zdanie ma nowa władza.
- Polska prokuratura, która domaga się ekstradycji i argumentuje, że Polańskiemu nie grozi tortura i nieludzkie, bądź poniżające traktowanie wykazuje totalny brak zrozumienia artykułu trzeciego Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, jak również artykułu 40. polskiej konstytucji. Prokuratura nie potrafi odczytać tego, że Polański dopuścił się czynu przestępczego i został z niego rozliczony. Gdyby się nazywał Kowalski, sprawy by nie było - przekonuje prof. Płatek.
- Wznawianie tej sprawy jest torturą dla ofiary i ona o tym bardzo wyraźnie mówi, jest również torturą dla samego Polańskiego. Ten człowiek, który jest w tej chwili już starym człowiekiem, jest cały czas nękany tą sprawą tylko dlatego, że jest wybijającym się artystą. To jest moment, w którym prokuratura powinna się zastanowić. Ale podejrzewam, że kolejny prokurator chce na tym zbić kapitał polityczny - dodaje nasza rozmówczyni.
Co z nakazem aresztowania?
Mimo piątkowego wyroku wciąż aktualny jest wydany przez Interpol międzynarodowy nakaz aresztowania Romana Polańskiego, obowiązujący w 188 krajach. Co musi się stać, by nakaz ten został zniesiony?
- Przy złych prognozach - Polański musi umrzeć. Przy dobrych prognozach - wymiar sprawiedliwości w Stanach Zjednoczonych musi uznać, że Polański odbył karę, a późniejsze działania prokuratora były niezgodne z przyjętymi procedurami w USA. To by wymagało niezwykłej dojrzałości i wymagałoby przyznania się, że przez tyle lat nadużywano prawa dla partykularnych interesów prokuratora, który zbijał swój kapitał polityczny na tym, że trafił mu się ktoś taki jak Roman Polański - mówi nam Monika Płatek.
Ekspertka przestrzega przed domaganiem się kolejnych kar za to samo przestępstwo.
- My zaczynamy robić to samo. Po odbyciu kary mówimy, że to nie dość i w sposób arbitralny domagamy się, by ludzie odbywali karę nadal.

Takich opinii ekspertów masz setki , twoich , poza twoimi własnymi brak .  😉

Poza tym , najwyżej będzie kiblował z Bushem w jednej celi , najlepiej w Szwajcarii.  😁 😁 😁
Nie wiem, jakim autorytetem jest prof Płatek.

Tak się składa, że ja akurat tych setek ekspertyz potwierdzających interpretację prof Płatek nie widzę. Natomiast widzę takie.

Sexual Abuse Case
In 1977, Polanski was indicted on six criminal counts for having sexual relations with a minor. The alleged act took place with a 13-year-old girl, in the home of the actor Jack Nicholson. Both Nicholson and his longtime girlfriend, actress Anjelica Huston, testified against Polanski when the highly publicized case was brought to trial. Polanski pleaded guilty to one charge of unlawful sexual intercourse and underwent six weeks of psychiatric evaluation at a state prison in California. Although additional criminal charges were still pending, Polanski fled the United States after his discharge. While authorities were not actively seeking him out, he continued to face the possibility of prison if he returned to America.

[url=http://www.biography.com/people/roman-polanski-9443411#synopsis]http://www.biography.com/people/roman-polanski-9443411#synopsis[/url]

O rany, pierwszy raz się zgadzam ze Smokiem :emota200609316:
Artykuł na potrzeby Amerykańskiej prasy mnie nie interesuje. P.Profesor logicznie uzasadnia to co i tak jest jasne i klarowne.Nie potrzeba profesora żeby wyjaśniał sprawy oczywiste.Jak ktoś chce interpretować prawo po swojemu to mu żaden autorytet nie pomoże.Not'a bene , nasz sędzie z dużym doświadczeniem zinterpretował prawo tak samo jak p.profesor.Nie zostawił suchej nitki na Amerykańskim sądzie i prokuraturze.Wg.Amerykańzkiego prawa Polański karę odbył , taka była treść ugody i koniec sprawy. A i tak nie mogli by go wydać , bo u nas jest instytucja przedawnienia która sprawę i tak zamyka.Polański nie jest Amerykaninem tylko Polakiem i obowiązuje go prawo polskie.
E. Seks z nieletnia to nie to samo co pedofilia.
Dotrze to do Ciebie w koncu?

możesz rozwinąć?
No cóż, skoro wybierasz interpretację na potrzeby polskiego prawa, mimo że sprawa dotyczy prawa amerykańskiego, nie mnie to komentować.  Zauważ, że nigdzie nic nie napisałam o polskim aspekcie tej sprawy.

Polanski, now 80, pleaded guilty in California in 1977 and was sent to the California Institution for Men, in Chino, for a 90-day evaluation, which he was told by Judge Laurence J. Rittenband would constitute his full punishment. When Polanski was released after 42 days, however, the judge said he intended to impose an additional, “indeterminate” sentence on the director, under a penal code that technically allowed anything up to 50 years. Before he could do so, Polanski, who had his passport and was not on bail, flew to his home in Paris. A bench warrant has been out for his arrest ever since. Because the judge had acted on a judicial promise when he sent him to Chino, Polanski was never officially sentenced, and that is the crux of the case. Threatened with disqualification for serial misconduct, Rittenband resigned from the case before he could sentence Polanski in absentia. Polanski lives in France, as a French-born citizen, and by French law is exempt from extradition. This is not only one of the longest-running cases in California but also possibly a unique one in legal history, in which the prosecution, the defense, and the victim were all on the same side: against the judge.
http://www.vanityfair.com/unchanged/2013/10/roman-polanski-interview

Gadaj sobie co chcesz, wtrącaj do więzienia kogo chcesz, matkę, sędziego, prokuratora, Busha, Clintona, żonę Clintona, Nicholsona i kto tam jeszcze wpadnie ci do głowy. Nie zmienia to faktu, że facet zgwałcił 13-latkę (tak ten czyn kwalifikuje prawo stanu Kalifornia) i nie poniósł za to kary, bo uciekł. Nie odnoszę się ani do postępowania sędziego, ani do polskiego prawa i przedawnienia, ani do słuszności bądź braku słuszności odmowy ekstradycji, ani twojego usprawiedliwiania, że matka ofiary winna temu, co się stało, a Polański biedny, pokrzywdzony, bo żonę mu zabili, a on znany człowiek. Nie oceniam nikogo, odnoszę się tylko i wyłącznie do twojego twierdzenia, że odbył karę, bo to nie jest prawda. Nie było oficjalnego wyroku, a co za tym idzie nie mógł odbyć kary, skoro ta kara nie została zasądzona.

Chyba strona amerykańska lepiej wie, czy wg ich prawa odbył karę czy nie, niż nasi profesorowei czy sędziowie. Znowu podkreślam, że nie piszę o polskim aspekcie całej sprawy (przedawnienie, ekstradycja polskiego obywatela), a tylko i wyłącznie o fakcie, że w obliczu prawa amerykańskiego Polański kary nie odbył.  Nie wątpię, że polskim sędziom wygodniej jest twierdzić, że karę odbył, jednak w tej kwestii nie opinia polskiego sędziego czy prof. Płatek jest wiążąca.

zadośćuczynił dziewczynie która mu wybaczyła dawno temu
To nie ma nic do rzeczy w kwestii zaprzestania ścigania. Sprawa jest z oskarżenia publicznego, nie prywatnego i strony nie mogą decydować o postępowaniu w sprawie.

Z mojej strony koniec na ten temat. Możesz dalej się zapluwać wykrzykując swoje racje.     

I na zakończenie transkrypt z zeznań przed ławą przysięgłych.
http://www.huffingtonpost.com/michael-seitzman/the-good-kind-of-rape_b_305748.html
Ja tam wierzę w polskie prawo i w polski wymiar sprawiedliwości. Chcesz do Ameryki , droga wolna . Swojego zdania nie zmienię .  😉 Istniej coś takiego jak ugoda z wymiarem sprawiedliwości. A jak Amerykanie mają z tym problem to już ich sprawa.

- W tym przypadku prokurator, który zgodnie z prawem amerykańskim w ramach "plea bargaining" dokonał ugody z Polańskim i określił warunki, na jakich on będzie odpowiadał, później złamał tę ugodę. Polański odbył karę, a po odbyciu kary prokurator doszedł do wniosku, że może na tej sprawie zrobić karierę.

Miał się poddać pod  powtórny osąd oszustowi i zniszczyć sobie karierę i życie  ??? Tylko dla tego że on chciał zrobić sobie na nim karierę polityczną ?  🙄

Tak jak ty wierzysz Amerykanom ,tak ja mam prawo wierzyć w Europejski system sprawiedliwości. Szwajcarski , Francuski i Polski.  😉 Amerykanie nie dostarczyli wszystkich dokumentów , zarówno Szwajcarom jak i Polakom , bo wyszło by wtedy że ich wymiar sprawiedliwości działa pod publikę a sędziowie i prokuratorzy wydają wyroki takie jakie im pasują i są medialne  a nie wg, systemu prawa.  🙄
możesz rozwinąć?
No, seks z nieletnią to seks z nieletnią, a pedofilia z medycznego punktu widzenia to pociąg seksualny do dzieci, które nie wykształciły jeszcze trzeciorzędowych cech płciowych.
Dodofon, ubiegla mnie Alveaner.
Niby niuans, a czyni ogromna roznice.
I dla twojej wiedzy , nie pluję się tylko wyrażam swoją opinię . Ty masz prawo do swojej. Widzę nawet że nie jestem odosobniony w swoich poglądach .  🙄
Dodofon, ubiegla mnie Alveaner.
Niby niuans, a czyni ogromna roznice.

rozumiem, ale każdy oses jest nieletni, a nie każdy nieletni jest osesem
Toc jasne. W kontekscie tej sprawy nie ma mowy o pedofili.
http://www.pudelek.pl/artykul/85292/krystek_jest_na_wolnosci_choc_policja_zabezpieczyla_nagrania_gwaltow/

to jest kuriozum - oczywiście pudelek jest średnio wiarygodny - ale kurcze nie mogą sobie poradzić z tą sprawą
To patologia a nie pedofilia.  😉 Umocowany tatuś który ma chody i broni synka.  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się