🤔trzałka: lista chętnych na zamówienie zbiorowe omeprazolu
Heniulek
Gillian
wequus
Kedil
Dzolka72
Chiquita
600 saszetek się uzbierała, jeżeli nikt nie zrezygnuje.
Ktoś jeszcze? Jeżeli nie to zainteresowanym porozsyłam nr konta i działamy
Chiquita, spróbuj beknąć jak się przejesz , lepiej ? lepiej
A Shantowa? Pamiętam, ze pytała kiedy robimy zamówienie chyba 2 strony wstecz. Wyslalam jej pw, bo może nie zauwazyla. 😉
Napiszę do Shantowa na fb jeszcze
Kiedy startujecie z jesienną kuracją i w jakich dawkach?
Profilaktycznie 1saszetka przez 28dni. Ja planuje wystartować w połowie października jak trawa na pastwiskach nie będzie juz taka sycąca o ile wczesniej nie zacznie być markotny.
Mój na razie jest okazem zdrowia, ale w październiku mam zawody, więc myślę czy nie zacząć kuracji we wrześniu. Nie za wcześnie?
Moim zdaniem trochę za wcześnie, ale to też zależy oczywiście od danego konia. Mój we wrześniu jest jeszcze okazem zdrowia, problemy zaczynają się koło listopada i wtedy też najbardziej chudnie i przez cala zimne aż do kwietnia wyglądał jak kościotrup. Czyli tak naprawdę jak juz zaatakuje go "jesień" to później nie może pozbierać się, atakuje go "wiosna" i dopiero wtedy do lata zaczyna się ogarniać. Oczywiście mam nadzieje, że z pomocą omeprazolu tego unikniemy w tym roku. Bo kuracja na wiosnę fajnie zadziałała.
Tak myślałam, że jak wystartuję za wcześnie z kuracją to mogę się minąć z faktycznym jego osłabieniem 🙁 No nic, będę obserwować 🙂
Czy jeszcze ktoś bedzie zamawiał omeprazol w najbliższym czasie? Czy tamto zamowienie juz poszło?
Pisz szybko do Louisy, bo jeszcze raczej nie poszło 😉
Cały czas jeszcze można się zgłaszać. Jutro porozsyłam nr konta i zacznę zbierać kasę. Max na początku przyszłego tygodnia chciałabym zrobić zamówienie, bo tam z czasem realizacji i przesyłki nie jest ostatnio za fajnie i omeprazol pewnie przyjdzie za miesiąc.
Mogę dać wrzodowcowi paszę ziołową/oddechową czy są jakieś przeciwwskazania?
Ile jest gram w jednej saszetce? Nie wiem ile mam wziąć... W zaleceniach mam napisane 2,1 g raz dziennie przez 4 tygodnie, potem przez 3 następne połowa dawki. I ile moze leżeć to w saszetkach? Brać jakis zapas?
700 mg w saszetce, czyli po 2 saszetki przez 4 tyg potem po 1 przez 3 tyg
W zaleceniach na pewno masz "g" czy raczej "mg"?
"g"
Czy takie zalecenia brzmią rozsądnie? Są duże zmiany w cześci bezgruczolowej żołądka.
leczniczo 4.0 mg/kg zawsze ! czyli koń o masie 600kg powinen dostać 2400 mg, jedna saszetka to 700 mg, 3-4 saszetek na konia o masie około 600 kg
Dziękuje! :kwiatek:
Z tego co mi wychodzi to tak ze 150 saszetek powinnam zamówić, prawda?
Nikas, brzmi ok, ja miałam przykaz dawać 4 dziennie przez 28 dni, na wiosnę i jesień po 2. Zmiany były bardzo duże w żołądku.
Dziękuje bardzo :kwiatek:
xequus, mam ten film u siebie zawsze na tapecie i powtarzam go jak pacierz od kilku lat 🙂
Ja bym sobie to najchętniej narysowała na czole, bo już mam dość słuchania, że koń nie może jeść dużo siana, bo dostanie kolki/zgrubnie i ogólnie siana tylko trochę... 😵
ja też słyszę takie rzeczy na co dzień w szczególności że "koń szportowy" nie może jeść siana bo jest gruby ociężały i leniwy, i ni chuchu nie wytłumaczysz że wystarczy zmodyfikować dietę na "mniej a częściej" i "szportowy" nie musi stać o suchym pysku 😉
ale ja już tego świata nie dotykam i nie leczę 😉
Dokładnie... byleby mój miał siano cały czas, a reszta trudno... świata nie zbawię. Szkoda tylko, że takie herezje często słyszy się od właścicieli pensjonatów, więc prawda taka, że tylko konie w na tym najgorzej wychodzą.
a no właśnie ... sama prawda
Jaka pasza dla wrzodowca po operacji kolki? Musi byc delikatna dla żołądka, ale i bardzo mało energetyczna,bo dwa miesiące stania, a jednocześnie cos zeby z konia nie zostały skóra i kości? Myślałam nad
https://animalia.pl/dodson-horrell-convalescent-diet-20kg/szczegoly/10991/ ale czy jest odpowiednia na te wrzody? Oczywscie bedzie siemię do tego oraz leczenie omeprazolem.
Ktoś ma jakies podpowiedzi?
Poszukaj pasz Brandon. Mają lecznicze karmy dla koni z problemami układu pokarmowego.
Dzieki dziewczyny za pamięć. Ode mnie zamówienie na 200 saszetek. Re volta jak zwykle czujna 😉
Przyszłam się poradzić. Wiem, że pewnie panikuję ale doświadczenie z wrzodowcami mam delikatnie mówiąc żadne.
Moja Ruda stoi na kwaterce oddzielona od stada bo uszkodziła jednego konia dość konkretnie i ma definitywny zakaz chodzenia ze stadem.
Dziś zaczyna 6 dzień kwaterowania. Denerwuje się jak konie przychodzą pić albo jak widzi człowieka.
Podkasała się i generalnie je siana mniej - mniej niż zwykle. Na kwaterce ma dużą siatkę z sianem. Nigdy nie była koniem jedzącym mniej.
Moja pytanie jest następujące - jak długo, mniej więcej, rozwijają się wrzody?
Zakładając, że sytuacja stresowa się utrzyma a koń nadal będzie w ciągu dnia jeść mniej.
Nie je owsa, więc to już coś. Dostaje sieczkę z lucerny i siano ile chce plus marchewki i jabłka (powinnam zabrać jabłka?).
Pewnie panikuję, ale wolę poradzić się teraz niż płakać później. 🤔