(...)Nie chciałem sie wtrącać - ale poziom sk...nia i zakłamania niestety zmusza mnie do nieplanowanej interwencji.
Lista szczepień - uzależniona od potrzeb, ustalanych uznaniowo sporządzana jest przez Głównego Inspektora Sanitarnego, a publikowana przez Ministra Zdrowia:
www.dziennikmz.mz.gov.pl/DUM_MZ/2015/14/akt.pdf- więc prezydent nie może listy ani rozszerzyć, ani zwęzić - bo nie leży to w jego kompetencji.
To, co zrobił prezydent to podpisał ustawę o zmianie sposobu finansowania programu szczepień - przygotowaną przez rząd Kopacz i przegłosowaną przez PO+ PSL+ niezorientowani.
Ustawa miała w zamiarze pomóc brać łapówki od koncernów - bo gdy była przygotowywana, to niektórzy z PO nie przewidywali, że prezydent nie będzie ich i rząd najprawdopodobniej też.
Na samą listę szczepień ustawa nie ma wpływu. Ustawa niczego nie rozszerza.
Ponadto - ta ustawa - jest tylko zmianą ustawy - więc czy Duda by ja podpisał, czy nie - nie ma wielkiego znaczenia - bo na podstawie starej GIS /minister może sobie sporządzić dowolną listę - i nikt mu tego nie zabroni (zdymisjonować może premier, ale nie prezydent).
Natomaist gdyby prezydent nie podpisał tej ustawy - do byłoby darcie ryja, że od początku robi obstrukcję, jak "kaczor", bo przeciez to bardzo dobra ustawa.
p.s.
przeczytałem ustawę - i ustaliłem stan prawny - bo miałem taką potrzebę w związku z inną dyskusją - w której tacy jak Smok są banowani po pierwszym wpisie - jako pieniacze nic nie wnoszący do rozważań. Trzeba było odrobić lekcje, bo same inwektywy i nieudolna próba stygmatyzacji - to za mało - jesteś cienki, jak d... węża.