Kobitki... (antykoncepcja)

Ale ja nie jestem nastolatką, a tradzik lecze od ok 8 lat. Bez powodzenia, więc w końcu lekarz chce spróbować tabletek. Diana to lek na trądzik, którzy przy okazji ma działanie antykoncepcyjne(które mnie cieszy, bo wiadomo, że  w życiu różnie bywa czy to się z kimś jest czy nie). Mam brac Diane 9-12 miesięcy, w miedzyczasie zrobie sobie peeliengi i dalej będę się leczyć zewnętrznie, po odstawieniu tabletek może wtedy nie będe miec silnego nawrotu.
Zobaczymy, to lekarze ustalają i ufam że się jakoś na tym znają. Na pewno tabletki są zdrowsze niż Roakutan(czy jak to sie tam pisze...).
my_karen   Connemara SeaHorse
28 lutego 2009 13:18
Niestety hormony moga wyrzadzic sporo szkody, dokladnie jak napisala pigwa... O rozregulowaniu organizmu hormonami pisala juz chyba zreszta Hiacynta.

Slojma U mnie tragedii nie ma, i chyba gorzej tez nie jest, choc ciezko powiedziec po tylu latach  😁 ... zreszta wtedy zrzucalam to na dojrzewanie, a teraz to chyba tylko wplyw hormonow... Strasznie mnie wkurzaja szczegolnie te krostki na dekolcie, nigdy wczesniej tego świnstwa nie mialam, a teraz stale 1-2... 🙁 👿

Branka
u Ciebie to widac przemyslana decyzja, ale np moja siostra kiedys poszla do lekarza i ten na bolesne i nieregularne okresy uznal, ze najlepsze beda tabletki anty. Ot tak, bez badan, po prostu mialo to łagodzaco zadzialac i juz. Siostra (wtedy 15 czy 16 lat) zdziwiona, poczytala sobie w domu dokladnie i oczywiscie nie wykupila nawet. U drugiego lekarza dostala na to no-spe i przeciwbolowy...
No ja o tyle miałam wątpliwości, że jednak z wiekiem trądzik mi ustępuje. I nie wiem czy może jakbym teraz poleczyła się antybiotykami to by nie było ok. Tylko mnie juz denerwowaly te kuracje i potem miałam osłabiony organizm od nich. Zobacze za te 9 miesięcy co lekarz powie i co będzie się dziać 🙂
Ja też leczyłam problemy skórne Diane-35. Pomogło, a jakże 😉 Jak brałam, cerę akurat miałam świetną. Po odstawieniu problemy wróciły 😉
Moona, to po je bierzesz? 🤣

Żeby wyrównać poziom estradiolu i androstendionu, bo jest za wysoki, przez co mocne przetłuszczanie się skóry twarzy i głowy, no a to wiadomo trądzikowi bardzo sprzyja.

Badane miałam DHEA-S, androstendion, TSH, FSH, LH, estradiol i testosteron.
Dzionka, a co teraz? 🙂

Prezerwatywy, a jakże. Ustaliłam z lubym instrukcję stosowania i póki co jest super  🙂 A jakie to wygodne jak się nie szuka chusteczek za raz po, tylko wyrzuca i przytula ^^

kujka miałaś rację  😀 Tzn. nie obiecuję, że nie wrócę do piguł jak ze sobą zamieszkamy z W, ale to odległe wizje  😉
Ja po półtorej roku odstawiłam plastry  😅
Super, po ostatnie pół roku miałam okres prawie po 2-3 tyg w miesiącu.
I w ciągu tego pół roku przytyłam 10kg.

teraz jadę na triquilar.
No ale jak dla mnie np prezerwatywy i tak poza tabletkami. Przynajmniej jeśli nie jest to potencjalny partner na całe życie, no ale ja o takim nawet bym nie pomyślała, chłopak to chłopak - wszak nie mąż 😉 Różne choroby się przenoszą, jeśli facet nie jest przebadany, to bez gumki jak dla mnie nie ma opcji. A że czasem prezerwatywy sobie dziwnym trafem pękają i różne ine dziwne rzeczy się z nimi czasem dzieją(mogą się zsunąć itp w chwili szaleństwa), to tabletki oprócz tego dobrze brać. I dzięki temu jest sie wtedy na wszelki wypadek ubezpieczonem, gdyby się chciało byc bardzo spontaniczym, a gumek by nie było. Ale ja jestem negatywnie nastawiona do stosunku bez prezerwatywy nawet jak dziewczyna stosuje antykoncepcje...
Ja też chciałabym odstawić tabletki, ale niestety nie mogę. W moim wypadku gumki odpadają, bo poprostu nie mogę ich używać. A na dzidziusia jeszcze teraz nie możemy sobie pozwolić, może w przyszłym roku.

A tabletki mimo że wygodne zaczynają mnie ostatnio wkurzać - bez powodu 😉
Biorę te Dianę i nie wiem co jest skutkiem ubocznym jej a co choroby(mam grypę wciąż).
Bolą mnie piersi, mam plamienia i czuje się senna non stop(ale to moze byc od choroby!). Poza tym czuje się jakbym "spuchła" - nie jem nic prawie, bo jak jestem chora to zamieniam się w niejadka, a wydaje mi się, jakby wszystko nagle zrobiło się przyciasnawe - tabletki podobno zatrzymują wodę, tak? to może od tego...
I niepokoi mnie to, że wciąż mam krwawienia  znosa i to po kilka razy dziennie 😲 Nigdy nie miałam czegos takiego czy to przy grypie czy  w ogóle9bo chyba, że jak brałam długi czas antybiotyk to sporadycznie się zdarzało). Nie jem teraz antybiotyku żadnego, więc boję się że to od tabletek - ale czy to możliwe? Na ulotce nic o tym nie ma...
Za tydzień mam wizyte u nowej dermatolog, poradze się jej czy na pewno tabletki sa dobrym pomysłem na moją cerę 😉 choć z drugiej strony skoro nic innego nie pomagało... No ale zobaczymy, na razie wracam do łóżeczka.
pony   inspired by pony
06 marca 2009 04:37
Branka- plamienia mogą się pojawiac przy pierwszym opkowaniu. Jeśli po jego skonczeniu plamienia nie skonczą sę-czas do gina, może zmieni tabletki. Ja tez mam plamienia, a poza tym po tabletkach(yasminelle) czuje sie po prostu SUPER! w koncu PRZESTAŁAM byc senna, cera juz jest duuuużo lepsza, i na szczescie nie puchnę(poki co😉
Heloł, dziewoje, czy któraś z Was przyjmowała Exacyl na bolesne miesiączki? Jak to działa? Warto się tym faszerowac wogole?
slojma   I was born with a silver spoon!
24 kwietnia 2009 11:45
Chyba powracam do pigułek. Odstawiłam je jakoś w styczniu i do tej pory miałam jeden raz okres, lekarz powiedział, że to normalne ale mimo wszystko mnie to przeraża. Dodatkowo przytyłam już 5 kg 👿 czuję się okropnie źle. Czekam na okres i zaczynam łykać piguły.
No tak, nie dość, że rozregulował Cię zły stan psychiczny w tamtym czasie, to jeszcze odstawienie piguł, no i zonk
24 kwietnia 2009 12:56
Właśnie...więc modlę się o szybki okres bo chcę brać znowu piguły bo czuję się źle w swojej skórze 👿
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
25 kwietnia 2009 10:25
ja tez wrocilam do pigulek. od grudnia robilam przerwe na poczatku super ale potem dostawalam nerwicy czekaja na okres. wlasnie skonczylam juz pierwsze opakowanie yasminelle i czuje sie super 😉
Lotnaa   I'm lovin it! :)
25 kwietnia 2009 18:56
Ja jestem na yasmin od kilku miesięcy i bardzo sobie chwalę. A najbardziej lubię teraz okresy - tak jakby ich wcale nie było  😁 A wcześniej było z tym u mnie bardzo ciężko.
Ech, a ja - tak ciezko doswiadczona przez tabletki - musze do nich wrócic. Okazalo sie, ze ZADNA kuracja nie dziala na moja torbiel, do tego w drugim jajniku pojawila sie identyczna. Pani gin stwierdzila, ze musze dac jajnikom odpoczac na jakis czas i zapisala mi Minulet. Wiec teraz czekam na okres (po kuracji primolutem dostaje co szesc tygodni, nie co trzy miesiace jak przedtem  :hurra🙂
Chyba najlepszym rozwiazaniem dla mnie byloby branie tabletek az do momentu, kiedy (jesli) bede chciala zajsc w ciaze. Cóz, nie chce, ale musze...
Opóźniałyście kiedyś miesiączkę tabletkami? Bo w ulotce napisane jest, że i tak w trakcie tego opakowania przyjmowanego od razu, bez przerwy, może wystąpić krwawienie międzymiesiączkowe albo plamienia... no to sorry, tego chce uniknąć a i tak się może pojawić  🤔wirek:
Działo się coś u was?
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
29 kwietnia 2009 11:38
szepcik, raczej nie powinno, bo krwawienie jest z odstawienia a ty dalej bedziesz brac hormony.
zaba   żółta żaba żarła żur
29 kwietnia 2009 11:49
A ja już pół roku bez piguł i czuję sie WSPANIALE!!!  💃
Opóźniałyście kiedyś miesiączkę tabletkami? Bo w ulotce napisane jest, że i tak w trakcie tego opakowania przyjmowanego od razu, bez przerwy, może wystąpić krwawienie międzymiesiączkowe albo plamienia...
Jakiś czas temu brałam 2 opakowania pod rząd, żeby uniknąć krwawienia w b. niedogodnym momencie. Plamień żadnych, ani innych urozmaiceń, nie było. Kiedyś tam wcześniej też coś przesuwałam, też nie pamiętam problemów. Myślę, że w ulotce zabezpieczają się na wszelki wypadek. Może jakieś ryzyko, że plamienie/krwawienie się pojawi, występuje. Ale chyba niewielkie.
O ludzie, tak czytam i, ile to problemów z tymi tabletkami 🤣
noo, niestety 🙁 U mnie - o czym juz z reszta pisalam - tabletki niezle narozrabialy. Niestety jest tak kiepsko, ze musze do nich wrócic, zeby na jakis czas wylaczyc jajniki.
Zaluje, ze w ogóle zaczelam brac 🙁
29 kwietnia 2009 13:33
Ja wczoraj dostałam okres 😅 i łyknęlam pigułę. Mam nadzieję, żę szybko powrócę do dawnej wagi i problemy z cerą sie poprawią 🙂
Jeśli chodzi o przesunięcie okresu to w moim wypadku nie było krwawienia ani plamienia, ale co organizm to może inaczej reagować.
Ech, a ja - tak ciezko doswiadczona przez tabletki - musze do nich wrócic. Okazalo sie, ze ZADNA kuracja nie dziala na moja torbiel, do tego w drugim jajniku pojawila sie identyczna. Pani gin stwierdzila, ze musze dac jajnikom odpoczac na jakis czas i zapisala mi Minulet. Wiec teraz czekam na okres (po kuracji primolutem dostaje co szesc tygodni, nie co trzy miesiace jak przedtem  :hurra🙂
Chyba najlepszym rozwiazaniem dla mnie byloby branie tabletek az do momentu, kiedy (jesli) bede chciala zajsc w ciaze. Cóz, nie chce, ale musze...

Miałaś operowaną torbiel?
Ja miałam 3 lata temu, od 2,5 roku jestem na hormonach.
Mam teraz genialnego lekarza, który chce mnie na oddział położyć tak, żeby kontrolować każdy dzień cyklu bez hormonów, żeby wiedzieć, kiedy rosną torbiele.
Dziewczyny, czy któraś z was brała YAZ?
Biorę już drugie opakowanie, ale nie jestem pewna czy to jest to... Jakich skutków ubocznych moglabym się spodziewać? Czy przytyję biorąc te tabletki? Kto brał YAZ?
Takich skutków, jak przy każdych tabletkach - poczytaj ulotkę, w niej jest wszystko, nie ma sensu, żeby ktoś się tu produkował 😉
To jakieś nowe piguły? Pierwszy raz o nich słyszę
rtk, a co Ty się nas pytasz?
Nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy przytyjesz, nawet lekarz - nie wiadomo, jak Twój organizm zareaguje.
Kumpele po plastrach chudły, ja przytyłam 10kg.
Ja przy Harmonecie schudłam trochę, kumpela zrobiła się małym słonikiem...

Niezbadane to, niestety  😉
ech, myslalam ze jakies doswiaczenia tabletkowe się sprawdzą. Koleżanki mi mówią że chudły (tylkko nie wiem po jakich tabletkach), a ja mam wrażenie że ciągle tyję... Martwi mnei to strasznie  🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się