falabana dzięki za odpowiedź.
Rozważałam też nawet krycie Tjungske bo blisko [...]
No wiesz, po odległości wybierać ogiera 🤬 😉
Co do źrebaka to bardziej pytałam o to właśnie czy będziesz trzymać do dorosłego jeśli się urodzi gniady,kary,siwy itd Bo zakładając że taki by się urodził to znowu kusiłoby pokryć żeby uzyskać maścistego a co jeśli znowu by nie wyszedł.. kilka koni na utrzymaniu czy jednak sprzedaż młodziaków (źrebaków). Predyspozycje do np skoków ciężko określić u odsadka.
- rozumiem do czego zmierzasz, są po prostu 2 drogi do tego celu. Ja osobiście bym zmierzała podobnie jak Skaner (chociaż on w przeszłości też chyba raczej izabelami krył). Pokryłabym bardzo dobrym ogierem które bardo odpowiada danej klaczy i trzymała kciuki na urodzenie się izabela lub jelenia (klaczy), a w przyszłości od niej może przyszłościowego maścistego ogiera 😉.
Dalej podtrzymuje, że nie uważam krycia Arktosem jako krycia tylko na maść, to chyba pierwszy izabel z licencją w PL który ma ciekawy rodowód (przynajmniej na tyle ile się orientuje). Zresztą świadczy też o tym zainteresowanie choćby naszych zachodnich sąsiadów jego potomstwem.
Z tego co mówi bazakoni Skaner od izabelki miał dwa razy potomstwo po Arktosie i raz po izabelu swojej hodowli Ontario, więc też nie 'ryzykował' z kasztanami. Z klaczą cremello jest prostą sytuacja, można zainwestować w krycie bdb kasztanem bez 'ryzyka' (specjalnie pisze w cudzysłowie).
Co do dopasowania jeszcze, to jak to jest w stadninach, w dużych hodowlach gdzie kryją w danym sezonie jednym ogierem? Przecież wychodzą całe roczniki po danym ogierze.
Skaner a Flamenco po jakim jest ogierze? Nie mogę znaleźć info.
aniara ale grzywa! 😜
Spodobałyby się mojemu maluchowi 😉