Dziękuję :kwiatek: Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad tą Sigmą bardzo długo, ale z tego, co się orientowałam, to AF jest mniej celny od tamronowskiego. Poza tym wydaje mi się (słyszałam już od kilku osób takie informacje), że z Sigmami jest więcej problemów "technicznych" (mam na myśli częstsze potrzeby serwisowania ze względu na wszelkiego rodzaju uszkodzenia niespowodowane nieprawidłowym użyciem) i widzę to też po swojej aktualnej - generalnie nie narzekam na nią, jak na obiektyw z tej półki, to całkiem sporo da się z niej wyciągnąć i był to bardzo fajny obiektyw do przejścia z kita, jednak denerwuje mnie na przykład to, jak ciężko chodzi, muszę naprawdę sporo siły włożyć, aby zoomować i różne inne takie 😉 Niby duperele, ale w istotny sposób wpływają na użytkowanie.
Wiekszosc opinii ktora chodzi o Sigmach to stare legendy dotyczace starych Sigm, nowe Sigmy od ok.3 lat to juz calkowicie inna jakosc wykonania. - genialne szkla.
Co do problemow z AF - czasem trzeba skalibrowac na poczatku (po to jest USB dock) BF/FF- niestety ale przypuszczam ze to wina bardziej po stronie firm C , N itd - walka "kundelkami" 😉
Druga sprawa- juz teraz pozno i nie pamietam - ale zalezy takze to od firmy aparatu jaki masz - nie pamietam czy C lepiej wspolpracuje z S czy T i odwrotnie w Nikonie jest chyba.
Kolejna sprawa - najlepsze testy porownawcze tych obiektywow kilka stron wczesniej podeslalem - poszukaj i poczytaj/obejrzyj filmy.
I mowie serio - sluchaj tych co MAJĄ te obiektywy w rece - dokladnie te - a nie "plotkarzy" co mieli kiedys z 5-10 lat temu jakas Sigme i tak ciagna swoja opinie do dzis o nich. 😉
Musti głównie konie w każdej postaci i czasem pobawić się w makro, wszystko dla własnej uciechy i rozwoju zainteresowań 😉. W programy graficzne póki co się nie bawię, obrabiam tylko trochę zdjęcia w PhotoScape 😉
Ja osobiscie zastanowilby sie czy taki Olympus E-PL5 w dual kicie nie wystarczylby Ci (w MM teraz promocja na taki zestaw - 1699zł),
plusem jest bardzo dobry silnik algorytmow jpg w Olympusach, minus w przypadku tego modelu to brak wizjera.
coraz wiecej moich znajomych - tych co dluzej juz zdjecia robia - przerzucaja sie na bezlusterkowce Fuji , Olympus/Panas , Samsung 🙂
tu masz kilka zdjec z dluzszego kita 40-150 ->
https://www.flickr.com/groups/zuiko_digital_40-150mm/pool/