M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

cranberry   Fiśkowo-Klapouchowo
08 lipca 2015 09:13
Demon ale pieknie!
U mnie trwa odswuezanie mieszkanka. Juz koxham nowy kolorek. Jakby ktos pytal to vanilla muffin. Wyszedl bezowo-szary, czyli tak jak chcialam.
Teraz pozostalo pomalowac drzwi i listwy. Beda na bialo. Belki wykanczajace sciane z cegiel tez. Zagwozdke mam co do belek przy wejsciu. Mysle albo o akcentujacym czarnym lub tez bialym. Licze na wasze sugestie.
a mi - jako, że się kuchnia posypała kompletnie pozostało zamawianie sprzętów.
Czyli piekarnik, płyta, mikrofalówka, zlew, zmywarka, okap.
Wszystko z nową wizją i nie tak jak sobie wymyśliłam.

I po prostu trafiłam do sklepu AGD z "batonami"
Ja sobie wszystko wybrałam w internecie, ale jako że jestem starej daty postanowiłam wymacać i kupić normalnie.
I zaczęły się schody...
Pan mi udowadniał, że biały sprzęt jest do d.upy i mam kupić inny, że sprzęt jaki wybrałam jest w ogóle be - i mam zamówić inny.
No jaja na kółkach...
Na dodatek jak słyszę text:
- po co Pani wybrała to, przedraża, przecież jest tańsze, to mnie krew zalewa....
facet ani razu nie spytał ILE chcę wydać, co ma dla mnie znaczenie, czego oczekuję od sprzętu.
Spokojnie mógł mi wcisnąć sprzęty najdroższe (a nawet nie wcisnąć ale sprzedać) a sie upierał przy jakiś innych
Ba - próbował mi wybić z głowy zakup mikrofalówki (bo ludzie już nie kupują)

normalnie cuda na kiju....
w końcu wczoraj pojechałam do nich kolejny raz i zamówiłam dokładnie to co chciałam

demon Dzieki za komentarz w sprawie dzialki! (innym tez dziekuje, ale co architekt, to architekt 😉 ). Tez mi sie wydawalo, ze to wcale nie tak malo. Jasne, ze chcialoby sie kupic i 10ha, ale nie w cenie 150euro za mkw  🙄  Kuchnia przeboska, okno tysz!

nada  Jesli macie juz okna i drzwi, to sie robi powaznie! Wstaw jakas fotke z budowy! I trzymaj, trzymaj kciuki! 😉 Patrz, a tak niedawno ci pisalam na PW, ze ci totalnie zazdraszczam, a tu ups-moze i my bedziemy miec wlasna chalupke juz wkrotce  😅

Dodofon Mialam podobna sytuacje podczas kupowania wyprawki dla Pauliny w Polsce. Mielismy dluuuga liste, sklep byl dobrze wyposazony, wiec bralismy wszystko, jak leci. Oczywiscie ceny nieporownywalnie nizsze, niz w DE, wiec nawet sie nie zastanawialam. Sprzedawczyni w ktoryms momencie rzucila mi tekstem "No ale moze pani zostawi cos rodzinie i odwiedzajacym do kupienia" 🙄 W kwestii wozkow tez starala sie nam wcisnac najtansza opcje i komentowala ilosc pieniedzy zostawionych u niej w sklepie. Masakra! Takie rzeczy tylko na polskiej prowincji  😎
ja tego kompletnie nie rozumiem... nie wyglądam na majętną, bo nigdy mi nie zależało na vizualu zewnętrznym - majętnej osoby, ale akurat w Polsce pozory kompletnie mylą...
a nie zapytanie kompletnie o oczekiwania, nawet o opcję - jaką kasę chce się przeznaczyć - to jakaś pomyłka
skoro ide nie do Mediaexpert, nie do Saturna, ale do exclusiv sklepu ze sprzętem to chyba mam świadomość wyższych cen
Dodofon, oni po prostu wciskają to z czego mają większe prowizje, co firma to inna polityka dla dystrybutorów. Nawet jeśli sprzęt jest tańszy to zasady współpracy mogą mieć dużo lepsze więc wciskają to niezależnie od tego ile chcesz wydać ani czego potrzebujesz 🙂
ja wszystko rozumiem, ale kupując lodówkę za 2000 zł a za 8 tys - to nawet mając z 8 tys mniejszy % i tak jest tej kasy dla nich więcej...
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
08 lipca 2015 12:41
Dodofon, czasami próbują wcisnąć to co im zalega za długo na magazynie
safie - wszystko na zamówienie jest, ba nawet niektórych rzeczy nie ma - wiec chyba nie tu droga
raczej np. że sie kończy seria i produkcja - wchodzi inny model i chcą wyprzedać stary
Dodofon Ale Ciebie obsługuje sprzedawca najczęściej a nie właściciel firmy. Niektórzy producenci wykombinowali, że mogą dogadać się ze sprzedawcami poza wiedzą właścicieli sklepów i wtedy sprzedawca wciska Ci ten tani produkt bo z niego ma dodatkową kasę a prowizji z tych drogich pewnie nigdy nie zobaczy 🙂 Mam rodzinę w branży 😉
akurat to sklep gdzie jest właściciel - który sam jest sprzedawcą ;-) ale mniejsza z tym - wzięłam to co chciałam
Mam zdolność kredytowa w każdym z trzech banków które wybrałam.
W poniedziałek jedziemy podpisać umowę przedwstępną.
No a reszta to dla mnie czarna magia. Wypisy , mapki, zagospodarowanie terenu i inne udziwnienia.
I teraz mam do Was pytanie czy lepiej skorzystać z pomocy fachowca który wie o co kaman czy  samemu ganiać po urzędach
Myśmy  tez mieli, o 70-90 tys większą niż potrzebujemy. I jednak w dwóch wyszedł ostatecznie jej brak. Przykładowo jak idziesz do pko sa to podając średnia z trzech miesięcy i rodzaj zatrudnienia wyliczaja zdolność, a potem porównują twoje dochody z tego roku z np zeszłym, i biorą sobie pod uwagę średnia z zeszłorocznych pitow zamiast twoje aktualne zarobki. I tak u nas z prawie 300 tys zrobiło się 170... Papiery to w sumie żadna czarna magia ale ja wolę pilnowac jednego doradcę niż kilka banków 😉

escada, to mnie nie pocieszylas.
Co prawda z bankami rozmawialam o większej kwocie, niż faktyczna kwota za sprzedaż.
No nic, spinam poślady i powoli działam.
Jestem niczym dziecko we mgle.....
Pytanie jeszcze z innej beczki. Czy ktos z was ma taki ikeowy materac i moze powiedziec, jak sie sprawuje? http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/40272230/
aszhar- ja dałam radę sama - od A do Z - więc i Ty dasz. Czarna magia, ale w miarę działania wszystko się rozjaśni i zobaczysz, że to nic skomplikowanego.
Taka uwaga "dla potomnych" - kontrolujcie kiedy fachowcy osadzają wam wannę, żeby miała odpowiedni spadek. Minimalny ale jednak. Niby wanny ponoć same w sobie mają spadek, ale... u mnie za mocno wypoziomowane i jednak woda czasem się zatrzyma. 🙁
Ascaia albo nie masz poziomu albo wadliwa wannę
Każda ma spadek kiedy brzeg jest wypoziomowany
Ascaia, tylko wiesz, w starszych blokach bywa tak, że odpływ jest za wysoko. I wtedy jest kiepsko, bo nie ma tak wysokich nóżek/podstawy, a i brzeg wanny robi się za wysoko. Fakt, rzecz bardzo irytująca.
Pandurska Pamiętam jak pisałam Ci o domu. W styczniu powstała konstrukcja, a obecnie mała zajawka - widok na zachód.
Teraz Twoja kolej  :kwiatek:

aszhar Formalności do ogarnięcia, ale jak chcesz szybko to trzeba się liczyć na częste bieganie po urzędach i ponaglanie urzędników. Chyba jednak przepisy się zmieniły i teraz jest łatwiej.
nada- fantastyczne okna. To wszystko będzie jednym pomieszczeniem?
Dzięki. Tak, cały dół - salon, jadalnia, kuchnia są otwarte. Dookoła kominka moza chodzić.
nada O wow, ale rewelacja!! To teraz zazdraszczam jeszcze bardziej!! i chetnie trzymaj kciuki! Co prawda jesli kupimy ta dzialke, to i tak budowac bedziemy dopiero za 3-4 lata, ale zawsze bedziemy mogli sobie chociaz posiedziec na wlasnej trawie przed domem  😉
09 lipca 2015 15:53
Kobitki mozecie doradzic, co zrobic z drzwiami? Myslalam zeby pomalowac je i listwy na bialo , ale zwatpilam czy to dobry pomysl. Potrzebuje "obcego" spojrzenia na sprawe.
cranberry, ja bym pomalowała.
cranberry, biały mat byłby niezły 🙂
09 lipca 2015 18:37
Belki wykanczajace sciane z cegiel tez na bialo?
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Za duże zdjęcie
Też. Potrzebowałabyś śnieżnej bieli, żeby był kontrast do off-white reszty.
Robiła któraś z was zagłówek?
Dodofon, łazienka (wanna!) na górze rzuca na kolana... 😍
Ja robiłam,  co chcesz wiedzieć? 🙂
Czy możecie się podzielić jakie parapety macie w domach i jak się sprawuję- nie mam siły zagłębiać się w te "duperelki" mając elektrykę, hydraulikę, i 200 innych rzeczy na głowie. Byłabym bardzo wdzięczna. Rozważam biały konglomerat ale boję się, że się zabrudzi (np. od kwiatków)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się