Mam taki problem, właśnie kupiłam klacz dwuletnią (2 lata i 3 miesiące). Niestety przez poprzednich właścicieli nie była odpowiednio odżywiana i nie miała odpowiednio dostarczonego ruchu. Jest to klacz arabska, która aktualnie w kłębie ma 130 cm i prawie żadnych mięśni. Chciałabym wiedzieć, czy wraz z zapewnieniem jej dobrego odżywienia i ruchu, jej wzrost może w efekcie dobić 150 cm, skoro w tak późnym wieku jest tak niska ? Prosiłabym o sensowne odpowiedzi, zwłaszcza od osób, które spotkały się z podobnym problemem.
Dziękuje i pozdrawiam.
a po czym jest klacz?
na aż 150cm bym nadziei nie dawała... są dorosłe klacze arabskie, które mają po 143-145cm.
po dwóch czystej krwi arabach, ojciec miał 158 cm, a matka 150 cm
Znajoma miała podobny przypadek - klacz teraz starsza i niestety, ale kobyła dużo do góry nie poszła.
za póxno na duzy skok ze wzrostem w gore. max 10 -15 cm do 3ciego roku, bo to arab
Ja w tym przypadku zbytnio nie przejmowała się wzrostem, a raczej pozniejszymi chorobami związanymi ze skostnieniem, stawami, kręgosłupem...
Niekoniecznie wiele nie urośnie. Znam araba, który teraz ma około 155 w kłębie, a do czwartego roku życia miał z 10 cm mniej i nagle tak skoczył. Jako dwulatek wyglądał totalnie jak źrebak. To samo tyczyło się jego półsiostry z tej samej matki, która również dopiero jako czterolatka zaczęła wyglądać w miarę dorośle.
Z kolei córka mojej klaczy, właśnie bardzo mocno zaniedbana w wieku źrebięcym, mając prawie dwa lata wyglądała wzrostowo i gabarytowo jak roczniak, teraz ma cztery i całkowicie nadrobiła braki.
Murat-Gazon - czy ten arab to wałach? bo jeżeli tak, to wiadomo, ze po kastracji mógł podskoczyc ze wzrostem.
Ja bym teraz tez nie przesadzała z karmieniem, zbyt szybki nagły wzrost może powodować cysty itp...
Wałach, ale był kastrowany, jak miał niecały rok, więc nie o to chodzi 😉
Ja też znam klaczkę arabską, która do nowego domu trafiła w wieku 2,5 roku, w bardzo kiepskiej formie. Obraz nędzy i rozpaczy 😉 Kobyłka praktycznie cały czas stała w boksie, dostawała tylko siano, a i tego nie za wiele. Teraz, po dwóch latach to piękna klacz, a podskoczyła spokojnie ok 15 cm, może lepiej. Mierzona miesiac temu, 153 cm w kłębie. Taka była bida, a teraz laleczka 🙂
Alajg7 dbaj o ruch, karm rozsądnie, jak należy, a z pewnością pięknie wyrośnie. Powinna spokojnie dorównać do rodziców 🙂
Cieszę się, że jest jeszcze taka możliwość. Najbardziej właśnie martwię się, że kobyłka jako 2 latka wygląda jak źrebak. Nie mówię tu tylko o wzroście, ale o ogólnych gabarytach. Na oko można by powiedzieć, że ma niecały rok ...
Moja (młp) do wieku 4 lat wyglądała jak 1,5 roczny źrebak, 149cm, drobniutka, chuda, chwile przed 4 urodzinami poszła do roboty, dostalismy porady żywieniowe od dietetyka, mineło kilka miesięcy, kobyła zmężniała, wreszcie zaczeła rosnąć, w chwili obecnej ma około 157-159 cm, tak więc wszystko jest mozliwe 🙂