Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?
Chętnie też zapoznam się z opinią n/t zakwalifikowanych ogierów :kwiatek:
Jako osoba przez najbliższe trzy miesiące bezpośrednio tym zainteresowana, narazie potwierdzam "dobrą głowę" u siwego 😉
Legenda:
A - ocena za skoki luzem, B - stęp (w ręku), C - kłus ("luzem), D - galop ("luzem"😉, E - ocena łączna, F - uwagi
[quote author=SILVER_GOLD link=topic=5087.msg2382575#msg2382575 date=1435252548]
tegoroczne kwalifikacje to totalna porażka.... wybory komisji niezrozumiałe.... z pośród odrzuconych ogierów były dwa takie, które można było ze spokojem jeszcze zakwalifikować
[/quote]
Nie to ,że spokojnie można było zakwalifikować, one tam powinny wejść na pierwszym miejscu, ale widzę przynajmniej 4 ; Kronos, Cassanowa, Copernikus , i Husz Husz, po za tym było jeszcze parę fajnych, które również można było zakwalifikować. A teraz mamy 5 łomów, 2 ok, w tym jednego kulawego :/
[quote author=Smok10 link=topic=5087.msg2382455#msg2382455 date=1435240231]
To już historia nieraz pokazała że wspaniałe zachodnie ogiery totalnie nie sprawdziły się na Polskich matkach. Najlepszy przykładem jest sprowadzony ze 20 lat temu bardo drogi ogier który najpierw stacjonował w Lubelskim potem w Poznańskim , pokrył dziesiątki klaczy i nie dał nawet sztuki do sportu ,same trupy. 😉
Mam pewne spostrzeżenia odnośnie ogierów sprowdzanych z zachodu. Moim zdaniem większość z nich , jako źrebaki była faszerwana sterydami stąd późniejsze niepowodzenia hodowlane. Takie konie wyglądają jak ogiery ,mają kupę masy mięśniowej, ale tak naprawdę nic nie są warte jako reprodduktory. Owszem łapią za oko, już jako 2-3 latki, ale nic po za tym. Niestety coraz częściej i polscy hodowcy dopuszczają się takich procedur, co uważam za nieetyczne.
[/quote]
A to nie jest tak że konie są hodowane z jakąś myślą i po sprawdzonych reproduktorach ??? Jakoś nie wydaje mi się żeby skakały czy ruszały się tylko dzieki sterydom. Jak by było tak różowo to sterydy są dostępne dla wszystkich a jakoś nam to w niczym nie pomaga. Może dla tych co kupują konie oczkami ,ale to już ich sprawa że kupują fajans. 😉
Tu nie chodzi o skakanie czy ruszanie się, ale o przekazywanie odpowiedniej puli genów i stęplowanie, a tego sterydowy ogier nie zrobi 😉
To dziwne , na zachodzie robią a u nas nie chcą ??? 😲
To dziwne , na zachodzie robią a u nas nie chcą ??? 😲
Jak sobie poszukasz, to zobaczysz, że też nie wszystkie 😉
Magnum 😉
[img]......
Baffinka, nie bądź taka, i wstaw calego konia, stojącego ,z boku 😉
Oczywiście że nie wszystkie , te które nie rokują zostają wałachami 😁 Porównania są zgoła idiotyczne , wystarczy popatrzeć na hodowlę za Odrą i u nas. I temat zamknięty . 😉
Postaram się jutro wrzucić 😀
titina, a to przepraszam odnośnie tych młp. wydawało mi się, że na wstępnej liście przyjętych na kwalifikacje był jeszcze frazes i sentender.
ogurek, masz więcej zdjęć różnych koni? chętnie Corragio i Marcepan (może to akurat ten ze zdjęcia powyżej?)
mnie zastanawia, że te konie są wielkie. 3 latki, a praktycznie wszystkie przyjęte ogiery powyżej 170...
Nie chciałam takiej burzy wywołać
Nir odkrywacir ameryki, jak masz kiepskie albo 'niepasujace' matki to nawet po najlepszym reproduktorze swiata trup wyjdzie. To nie jest nowosc 😀iabeł:
Dziewczyna sie zapytala o tego ogiera wiec odpowiadam, ja bym kryla czyms z wysokiej polki. Madison takim ogierem nie jest, to oczywiste.
On daje takie konie o jakich pisalam wczesniej. Nie na PS 😀
Ogierem z wysokiej półki. .. po pierwsze jaki to jest? Po drugie trzeba mieć pod takiego klacz z wysokiej półki żeby to miało sens. Po trzecie finanse.
Jak pisałam wcześniej na hodowli się nie znam. Ogierów jest mnóstwo ale nawet wasza dyskusja o przyjętych do ZT pokazuje jak trudno je oceniać i wybierać.
Nie liczę na cud po mojej klaczy. Madison mi się podoba i to że coś serio skakał i potomstwo też. Jeśli Nowielicie odrzuciły potomstwo bo nie jest genialne to ok ale jeśli mają zastrzeżenia do charakteru potomstwa to zwątpiłam 🙄
Jak patrzę na ogiery młodsze, które podrzucono mi pod rozwagę, też jestem głupia. Oceny z ZT często średnie, bonitacja (czy dla Was jest ważna?) Np.78 też mnie nie przekonuje, wyniki sportowe? - nie widzę, potomstwo za młode żeby się pokazało...
A chciałabym tylko fajnego poprawnego z dobrą głową, który miałby szansę podnieść szyję i dawać skoczność (nie o Grand prix tu chodzi).
Idę dalej błądzić w możliwych opcjach.
Kilka lat temu komisja odrzuca z powodu brzydkiej glowy najlepiej skaczacego ogiera w stawce... Z glowa duzo ladniejsza niz ten... Dzis przyjmuja takie cos. Mhm
Szaraduszka -> ale ja Cie rozumiem :kwiatek:
Pisalam to z przekasem, bo uwazam ze ogier o ktorego pytasz spelnia Twoje wymagania.
A larum oburzenie, bo oczywiscie wszyscy tutaj hoduja konie na Puchar Swiata i kon z dobra glowa, skaczacy do 130spokojnie, spoko ruszajacy sie, ot taki kon pod amatora to oczywiscie za slaby jest 😀iabeł:
Nie wiem o co chodzi z tym charakterem, bo nie wiem jakimi kryteriami sie kierowali. Mnie charakter mojego konia odpowiada w 100%, energiczny, elektryczny, zawsze chetny do pracy, do wykonywania zadan, lapiacy wszystko w mig, nigdy niczego nie odmawiajacy, fighter W obsludze aniol, bezpieczny.
Tylko ja sie z moim koniem dogadalam, mozliwe ze nie kazdemu sie uda bo jako mlody kon to miala tej energii i checi ponad miare 🤣
A to można wybrać sobie specyfikację dla przyszłego źrebaka ??? 😲
Klacz x ogierem Y daje - Skoki 130 cm i Ujeżdżenie do C kl plus WKKW do 1 * ???? 🙄
świadomy hodowca zapozna się jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania konkretnych cech z konkretnego połączenia, nie mówię, że to 100% pewności, bo to genetyka i to jak koń się zaprezentuje to nie tylko rodzice, ale wychów, zdrowie i jeździec. Ale mając klacz startujacą z powodzeniem na poziomie św Jurka w uj chcąc od niej otrzymać konia w kierunku uj sensowny hodowca nie pokryje jej orientalnym małopolakiem dotacyjnym lat 18 bez przeszłości sportowej i sprawdzonego potomstwa, w cenie 200zł.
A to można wybrać sobie specyfikację dla przyszłego źrebaka ??? 😲
Klacz x ogierem Y daje - Skoki 130 cm i Ujeżdżenie do C kl plus WKKW do 1 * ???? 🙄
hehehe to było dobre ;-) niestety tak wygląda hodowla wg. Dava do tego nie odróżnia oburzenia od zwykłej dbałości o rzetelność informacji 🤔
Karla ja to wszystko wiem , tylko sprecyzowanie tego do konkretnych możliwości to już lekka przesada. 😁
To chyba jasne, ze hodowla to nie matematyczne równanie 😎
Ale przecież na jakiejś podstawie trzeba tego ogiera wybierać 🤣
To na jakiej innej niz na podstawie i samego ogiera i potomstwa ktore dał? Wolałabym pokryć takim Madisonem niz ogierem który dał 10zrebakow i ani jeden nie jest dla mnie interesujący.
Jakbym kryła to szukalabym czegoś z wyższej polki, bo zwyczajnie chciałabym otrzymać konia lepszego niz mam teraz. To chyba tez logiczne.
Oczywiście jak to zawsze teoria, teoria, a praktyka praktyka ale jakiś punkt zaczepienia trzeba miec
Szkoda tylko że nie było transmisji ze Świat Koni tak jak w tamtym roku na zakończenie. Tak żeby móc porównać jakie konie przyszły na ZT i jakie kończą ZT.
[quote author=SILVER_GOLD link=topic=5087.msg2382545#msg2382545 date=1435250256]
SILVER_GOLD - ogier Madison jest kiepskim materiałem na reproduktora. Pomimo że ma za sobą karierę sportową, potomstwo chodzące wysokie konkursy, przekazuje fajną maść, ma dobry rodowód.
Konikmorski możesz wymienić to potomstwo ? i coś więcej napisać o jego karierze sportowej
[/quote]
konikmorski raz jeszcze proszę byś udzieliła odpowiedzi na moje pytania :kwiatek:
Szkoda tylko że nie było transmisji ze Świat Koni tak jak w tamtym roku na zakończenie. Tak żeby móc porównać jakie konie przyszły na ZT i jakie kończą ZT.
Ciekawa jestem dlaczego 😀iabeł:
Ogorek, wrzuć , jak masz zdjęcie Copernicusa,Cassanowy, Kronosa, i Husz Husz niech ludzie poparzą, jakie konie poodrzucano :/
Mam tylko zdjęcia z korytarza i to nie wszystkie, wieczorem postaram się wybrać jeszcze kilka
SILVER_GOLD - na twoje pytanie odpowiedziała Karla🙂 za co jej dziękuję :kwiatek:
konikmorski
pytanie zadałem Tobie nie Karli i nie odpowiedziała na nie tylko podała liczbę. Mi chodzi o konkrety, nie lanie wody piszesz o potomstwie chodzącym wysokie konkursy, wymień je, podaj informacje w zawodach jakiej rangi brało udział, ile tych startów było? z jakimi sukcesami ?
Poza tym pytałem Cię też o samego Madisona, Karla na ten temat nic nie napisała, piszesz że ma za sobą karierę sportową. Jaka to kariera była ? Jakie konkursy chodził ? Jakie wyniki uzyskał ?
Wydając opinię o nim napisałaś ją bardzo autorytatywnie, więc jak mało kto na tym forum takową wiedzę posiadasz. Podziel się nią z nami proszę :kwiatek:
Kurna no nie myslałem że takich wpisów doczekam !!!!, kilka lat temu jak pisałem jak wygląda sprawa z ZT to mnie wyśmiewaliście, uciszaliście itd, a dzisiaj tak wielu z was ma takie samo zdanie jak ja, tylko że tak naprawde nic to nie da, nic nie zmieni, nikt tego nie rozliczy. Dziś przy takim dostępie ogierów TYCH NAJLEPSZYCH (nasienia) nikt rozwojowy nie użyje żadnego ogiera po ZT, większość z nich po kilku latach będzie wałachami. PZHK marnuje kase , ujmuje swoim inspektorom fachowości. Według mnie najlepszym rozwiązaniem dla hodowców jest nie utrudnianie hodowli przez pzhk, każdy hodowca powinien mieć prawo do uznania własnego ogiera (musi spełniać podstawowe warunki tzn: pełne pochodzenie , badanie DNA obojga rodziców), właściciel po opłacie np 10000zł ma prawo do pokrycia np: 50 klaczy, hodowca wie co robi sam ryzykuje własną kase , sam ponosi konsekwencje swoich decyzji, nie naciąga pzhk na straty, pzhk ma z tego tylko korzyści. Mam już pewien pomysł aby dać możliwośći hodowlane właśnie hodowcą a z statutu PZHK jasno wynika że własnie to oni są dla hodowców bo przecież wiadomo że jak nie będzie hodowców to po co PZHK.
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2383121#msg2383121 date=1435323964]
Kurna no nie myslałem że takich wpisów doczekam !!!!, kilka lat temu jak pisałem jak wygląda sprawa z ZT to mnie wyśmiewaliście, uciszaliście itd, a dzisiaj tak wielu z was ma takie samo zdanie jak ja, tylko że tak naprawde nic to nie da, nic nie zmieni, nikt tego nie rozliczy. Dziś przy takim dostępie ogierów TYCH NAJLEPSZYCH (nasienia) nikt rozwojowy nie użyje żadnego ogiera po ZT, większość z nich po kilku latach będzie wałachami. PZHK marnuje kase , ujmuje swoim inspektorom fachowości. Według mnie najlepszym rozwiązaniem dla hodowców jest nie utrudnianie hodowli przez pzhk, każdy hodowca powinien mieć prawo do uznania własnego ogiera (musi spełniać podstawowe warunki tzn: pełne pochodzenie , badanie DNA obojga rodziców), właściciel po opłacie np 10000zł ma prawo do pokrycia np: 50 klaczy, hodowca wie co robi sam ryzykuje własną kase , sam ponosi konsekwencje swoich decyzji, nie naciąga pzhk na straty, pzhk ma z tego tylko korzyści. Mam już pewien pomysł aby dać możliwośći hodowlane właśnie hodowcą a z statutu PZHK jasno wynika że własnie to oni są dla hodowców bo przecież wiadomo że jak nie będzie hodowców to po co PZHK.
[/quote]
Święte słowa ! Nie sądziłam ,że doczekam takich czasów.
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2383121#msg2383121 date=1435323964]
każdy hodowca powinien mieć prawo do uznania własnego ogiera (musi spełniać podstawowe warunki tzn: pełne pochodzenie , badanie DNA obojga rodziców), właściciel po opłacie np 10000zł ma prawo do pokrycia np: 50 klaczy, hodowca wie co robi sam ryzykuje własną kase , sam ponosi konsekwencje swoich decyzji, nie naciąga pzhk na straty, pzhk ma z tego tylko korzyści.
[/quote]
i SKACZĄCE KABANOSY nam rynek zaleją hehehehe brawo kolego 🤔wirek: większych bredni nie słyszałem, czy TY w ogóle zastanowiłeś się do czego by to mogło doprowadzić ? 1-wsze miejsce w kat. dyletant roku 😅 gratuluje 😤