Kącik WEGE DZIECI oraz matek/ciężarówek myślących "alternatywnie" :-)

wiecie co...ręce mi opadły...🙁
koleżanka w kwietniu urodziła dziecko... dziecko ma 2 miesiace niecałe.
Brzuszek boli, gazy, kolki...

i dziecko się uspokoiło, pisze mi, ze jest o niebo lepiej, bo dostaje proszki specjalnie robione. Pytam co w składzie, a tam: luminal,papaveryna, glusa purifikata.

Nie wierzę w to, co czytam. Ale faktycznie!!
a luminal to jeden z najbardziej uzależniających psychotropów, no 2 miesięcznemu dziecku?? (już nie pytam jakie daawki....czy nie przekroczone...)

spotkaliście się z czymś takim.?
O tak, Pan z  bloga http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/01/przeglad-foteli-rwf-czesc-6-axkid.html jest swietny.
Ma sklep we Wro w Astrze i to On nam fotele montował i dobieral. Sam namawial na Axida, bo chcialam Besafe i dal upust taki, ze mi sie oplacalo tego axkida wziac😉
Aaa..no i ma TEST PLUS, a to duze wyróżnienie dla fotela!
Z info dodatkowych zapamietalam, ze axkid w razie sluczki wymienia za darmo( w ramach gwarancji) skorupe fotela. Konkurencja chyba tego nie robila .Oczywiscie nigdy nie chciałabym sprawdzac czy to prawda, tak mi sie przypomnialo jak juz wychwalam tego axkida😉

Idrilla, tez bym wziela porzadny ale uzywke skoro ma byc tanszy.
Gillian   four letter word
09 czerwca 2015 21:09
deksterowa, JEZU  😲  luminal, serio?  😲
TAK!!!
Jestem w szoku, zapytałam o dawkę.

Ocywiście jestem zła, bo jej piszę co o tym myślę. Pytam czy pediatra próbowała np. wcześniej proszki tylko z papaweryną, bo to rozkurczowe, a ta mi pisze, ze nie, boo to lekarz i wie co robi, i czy lepiej, zeby dziecko krzyczało całą noc.

Pytam jak długo mała ma to brać- odpowiada, że nie wie, bo lekarz nie powiedziała, na razie ma brać cały czas.

Chyba ze mną jest coś nie tak 🙄
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
09 czerwca 2015 21:20
deksterowa, o ja pier... a ja sie bulwersowalam, ze lekarze polecaja pojenie woda z glukoza... Co bedzie niedlugo? Tabletki nasenne dla noworodkow?
Napisała, że odstawi te proszki, ale co mogę jej polecić wzamian, jaki lek... ]
powiedziałam, że innego pediatrę...jestem wstrząśnięta, chyba jej też do głowy nakładłam.... 🙄

dziewczynka potrafi po 2 h sie zanosić, krzyczeć do siności.

Na rękach się uspokaja po długom czasie.

Biedne dziecko....🙁
Gillian   four letter word
09 czerwca 2015 22:28
Dziecko będzie miało fajny zespół odstawienny w takim razie, bo luminal uzależnia. Biedny maluszek 🙁
deksterowa, o ja pier... a ja sie bulwersowalam, ze lekarze polecaja pojenie woda z glukoza... Co bedzie niedlugo? Tabletki nasenne dla noworodkow?

Nie będzie "niedługo", tylko już jest! 😁

Brakuje Tulleo na sen.
dea   primum non nocere
09 czerwca 2015 22:40
Ciekawe czy to lokalna fantazja pediatry, czy jest takie zalecone postępowanie  😲 i ciekawe czy ten maluch noszony w chuście też by wył dwie godziny. Próbowała? Na rękach to nie to samo, na rękach dziecko wisi.
Z tego co sie dowiedzialam, zna inne dzieci co to biora/braly i ''zyja i rozwijaja sie prawidlowo'' wiec.... Chyba jest
Przepisywany rytualnie... A wievie jak jest... Pomaga? To dobry lekarz!!
Dea to samo pomyslalam. Gdyby nie mieszkala 90 km ode mnie, juz bym jej pokazala jak wiazac i oddalabym swoja chuste....
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
10 czerwca 2015 11:38
Matko, szok 😵
leosky   im więcej wiem, tym bardziej wiem, że mało wiem.
11 czerwca 2015 06:52
Pandurska Milena miała robione EEG ze względu na te swoje dziwne odruchy i nerwowość straszną. W śnie. 35min. Zapis nie pokazał nic nieprawidłowego. Wiec przyczyna leży gdzie indziej. Może w zębach, może w układzie moczowym, może jest związana z jej wadą serca - babka na EEG podpowiedziała że może ona chce w ten sposób wtłoczyć więcej krwi (zaciskanie nerwowe dłoni, ruchy zgięciowo wyprostne nóżek) - podobno miała podobny przypadek u pacjenta. Ja sie nie znam. Zapytam kardiolog przy następnej wizycie. Może to jej charakter. Może układ pokarmowy i jej problemy refluksowe. Można tak "możować" i "możować". Mam nadzieje że jak już do końca wylezą przynajmniej te dwójki i jedynki, górne i dolne to coś się zmieni.

Pisałam do producenta BeSafe. Napisali że w moim Oplu Corsie można montować Combi x3 na siedzeniu 1,2,3,4. Więc chyba zamówię. Zawsze mam trochę czasu na odesłanie bez podania przyczyny.
Leosky, bo można, pytanie jak ten fotel się sprawuje w tym aucie 🙂 co mieli odpisać?
Zgadnijcie gdzie jest najlepsza "alternatywna" sala zabaw/klubokawiarnia dla rodziców i dzieci jaką w życiu widziałam?
W Koszalinie.  😎

Wstęp dla klientów kawiarni bezpłatny, wyłącznie drewniane, ręcznie robione i edukacyjne zabawki, nic plastikowego, kąciki dla dzieci w każdym wieku (nawet maty i zabawki dla naleśników), kącik do karmienia piersią, pełno książek dla dzieci i rodziców (cała półka książek o rodzicielstwie bliskości itp.) pyszne i zdrowe menu w kawiarni... No szał!  😜 Organizują warsztaty plastyczne, muzyczne, taneczne i wszelakie dla dzieci, a dla rodziców spotkania z psychologami, położnymi...
Wczoraj tam siedziałam z Gabrysiem pół dnia, a za chwilę jadę z nim na warsztaty dla maluchów.

www.puszczykcafe.pl

Na dół do wyboru schody, albo zjeżdżalnia!  😍

julie!!! Wklejasz sie z tematem o czasie, bo ja usilnie mysle o otworzeniu czegos w tym stylu u mnie. Tylkl zadtanawiam sie, czy ma to racje bytu....
Mozesz pokazacjak ta hustawka jest zamocowana do sufitu?
slojma   I was born with a silver spoon!
11 czerwca 2015 10:43
Julie taki sam klimat jest w moim rodzinnym miescie kawiarni rabarbar.  Wszystko drewniane I klimatyczne.  Menu bardzo zdrowe. Duzo spotkan z psychologami I doradcami. Ciesze sie ze tak sie fajnie miasto rozwija.
sloyma też mi się Rabarbar skojarzył, jak zobaczyłam zdjęcia Julie  🙂
11 czerwca 2015 12:16
mac wlasnie fajne miejsce dla mam I dzieci
Mamy dwa nowe zeby 😅 dwie dwojki górne wyszly.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
11 czerwca 2015 12:38
W Warszawie na Woli też jest takie miejsce. Zazdroszczę. W mojej pipidówie, którą skądinąd i tak lubię, posucha straszna...

slojma, wow! Gratuluję zębisk. U nas nadal tylko dolne jedynki.
U nas tez jest taka miejscowka! Maja nawet spotkania z doradczyniami chustowymi i mnostwo zajec dla dzieci. W sumie zapomnialam o tym, wiec dobrze Julie ze wstawilas linka. Pewnie niedlugo bedzie sie oplacac tam chodzic  😉
11 czerwca 2015 13:16
malenstwo dziekuje chociaz lepiej by bylo wolniej z tymi zebami.  Pobyt w pl = 4 nowe zeby. Gdzie ta miejscowka na Woli?
11 czerwca 2015 13:42
Kurczę, żebym to ja pamiętała nazwę ulicy... Bodajże Młynarska, zaeaz przed skrzyżowsniem, koło dswnego Pedetu. A przynajmniej była tam 4 lata temu, jak jeszcze mieszkałam w stolicy. Nawet była kiedyś w DD tvn.
Jest też Kid&Friends na Skierniewickiej (również na Woli) 😀 Chodzę tam bardzo często na kawę - mimo żem niedzieciata - i czasem kupuję książeczkę dla chrześnicy 🙂
11 czerwca 2015 13:46
A nie pamietasz nazwy? Fajnie by bylo czasem tam wyskoczyc jak jestem w pl. Zdecydowanie lubie takie miejsca.
11 czerwca 2015 14:48
slojma, nie pamiętam, ale na szczęście poratował mnie wujek G. 😉

http://pomponart.pl/
dempsey   fiat voluntas Tua
11 czerwca 2015 16:09
potwierdzam w pomponie mega przyjaźnie
układ lokalu w formie wydłuzonego prostokąta podzielonego na pół - dla dzieci i dla mam
jak się ma odrośnięte dzieci które mozna spuścić z oka, to się siada daleko od kącika  😁
a jak małe i trzeba lukac to blisko
b. fajne miejsce

tutaj jest tego sporo
http://www.bliskodziecka.com.pl/poza-domem/kawiarnie-dla-dzieci-rodzicow/
(tylko nie wiadomo czy któreś w międzyczasie nie zostało zamknięte, warto sprawdzic)
Kredka, Kalimba, Stonoga
ja lubiłam z mniejszymi dziećmi a i z większymi jest to dobra idea

no i ofkors ikea
"mamo, kiedy pojedziemy do smalandii...?"  🤣
Kochani gdzie w Warszawie znajdę cos dla 5 latka w wakacje.
Klubik półkolonie lub inne. Najlepiej od 7 do 13.
Plany urlopowe nam siadły i okazuje się ze Kubuś potrzebuje półkolonii.
Poszukuje inteligentnych czarno-bialych zabawek, ale takich prawdziwych, a nie fiszerszajsa. Co wpisac w google, zeby wyplulo sensowne wyniki? Lada dzien dostaniemy szyta dla nas na zamowienie ze stowarzyszenia pedagogikii zabawy mate do zabawy, ale fajne bylyby np. klocki lub cos w ten desen.  👀

Moje dziecko nauczylo sie smiac na glos. Dzis tak dawala czadu z tata, ze az sie poryczalam  😍
Pandurska, przegląd rodzimych firm produkujacych czarno białe cuda
http://www.kupujepolskieprodukty.pl/2014/05/polskie-czarno-biae-zabawki-dla.html
11 czerwca 2015 20:41
malenstwo, dempsey dziekuje slicznie  :kwiatek:
Pandurska montessori ma duzo takich wlasnie poszukaj wpisujac zabawki montessori. Kiedys duzo takich fajnych widzialam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się