dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
Macie jakiś sposób na zamaskowanie smrodu Chevinalu? To moje pierwsze opakowanie i cuchnie okrutnie, koń się wypiął.. spróbuję dodać mięty, bo u niego to zazwyczaj działa, ale może macie jakieś inne triki? :kwiatek:
Fokusowa moje jeden pogrymasił 1 dzień,a drugi tydzień i potem jadły już bez problemu. Tylko musiałam porządnie mieszać, bo jak nie było wymieszane to nie było opcji, żeby zjadły tą część paszy, która była polana 😉
Czyli konsekwentnie podawać i tyle? Francuski piesek mi się zrobił 😵
Fokusowa, serio? Mój od pierwszego dnia o Chevinal się zabijał. Uwielbiał i tuptał w kółko jak go czuł. Ja zresztą też uwielbiam ten zapach 🙂
epk mój kręci nosem 🙁
Nic, najwyżej będzie głodował aż się skusi na żarcie z Chevinalem, jego masa na tym zbytnio nie ucierpi 😁
a propo chevinala - jaki on ma termin przydatności? gdzieś zapodziałam butelkę i nie bardzo mam jak sprawdzić, a zastanawiam się jakie teraz witaminy zakupić i czy w ogóle wchodziło by w grę kupno 5-litrowej butli dla jednego konia
any u mnie chevinal miał długą datę, a dla jednego konia na spokojnie dawała radę data ważności.
A ze strony producenta: Termin ważności:
2 lata od daty produkcji.
any, mi 5l kanister dla jednego konia wystarczył na jakieś 9 miesięcy. Z tym, że na początku dawałam 25 ml, a w okresie startowym zaczęłam dawać 50 ml dziennie (5/6 x w tygodniu )
dzięki za odpowiedzi :kwiatek: bałam się, że jest jakiś dopisek w stylu 'po otwarciu zużyć w przeciągu... (i tu jakiś krótszy termin)'
z dawkowaniem też mam drobną zagwozdkę - bo koń lekko pracujący, ale duży (zimniak) no ale to jakoś najwyżej wypośrodkuję 😉
any ja bym dała najwyższą dawkę jak zimnokrwisty. Bo to wielki koń, a dawki są ustalane dla pasy przeważnie ok. 500kg
Co polecacie dla dwulatka?
Dostaje owies, matstall complete i siano (nie ma dostepu do pastwiska chyba ze z nim wyjde czyli ok 4-5godz tygodniowo)
Melduję, że koń marudził ze dwa dni, teraz wcina z dziką rozkoszą 😁
Pilnie potrzebuje pomocy w wyborze odpowiedniego środka/suplementu uspakajającego kobyłę. Zjadła już 2kg magnezu z Nutri Horse ale efekt - 0, equanimity - 0 efektu.
Kobyłka nigdy nie była kryta. Zachowania ma falowe ale generalnie jest złośnicą i wydaje się jakby nie panowała nad tą złością.
Zastanawiam się nad:
http://www.animavet.pl/equipur-tryptomag-1000-g.html Equipur-tryptomag
http://www.animavet.pl/equipur-relax-1000-g.html Equipur-relax
http://www.horseline.pl/product.php?id_product=317 Relax me
Bardzo proszę o pomoc. Co pomogło waszym kopytnym? Wyciszyło nerwy i pozwoliło osiągnąć lepsze efekty i porozumienie na treningu?
Zbilansowanie paszy, ograniczenia pasz energetycznych, pastwisko / wybieg - kilkanascie / dziesiąt godzin dziennie, systematyczny trening dostosowany do możliwości psycho-fizycznych. I żadne suplementy nie będą konieczne. Koniowi, który się "spalał" na zawodach podawałam Pavo Nerv Control. Dawało efekt połączeniu z powyższymi punktami.
_atez dokładnie tak jak pisze _Gaga Jak z padokowaniem tej kobyły?
Ja tez dawałam pavo nerv control i daje efekty, najbardziej jesli kon ma niedobór. Nie podaje stale, robie krótkie 'kuracje' po jakims okresie stresu (zmiana stajni, powrót do treningu, czy strachy które kon sam sobioe wymysla) i wtedy serio widze efekty. Ale są sytuacje których nie zmienisz zadnym suplementem, mój jak nie wychodził na padok to bałam sie o własne zycie. Teraz chodzi 12 h padok i czasem sie nakręci ale np płochliwosc, z takiej skrajnej, ustąpiła do 0.
Kobyła chodzi codziennie 6-7h na padoku. Nie dostaje w ogóle owsa tylko siano + 1/2 miarki wysłodków buraczanych niemelasowanych. Kobyła codziennie chodzi pod siodłem. Jeden trening wygląda tak, że jest spokojna da się wszystko zrobić i przede wszystkim panować nad spokojnym koniem. Następne trzy pod rząd widać, że kobyła jest ewidentnie "wkurzona wściekła i zła" - nie dzieje się tak tylko w okresie grzania.
Po jakim czasie stosowania Pavo Nerv Control widziałyście pierwsze efekty?
I nie jest tu raczej kwestia: pogody, grzania się etc. Zęby ma ok, układ ruchu rownież, siodło jedno cały czas - sprawdzone jest ok, wędzidło podwójne łamane, jeden jeździec itd. Jednak jest to problem typowo psychiczny - niezdrowa, nerwowa ekscytacja, która czasem naprawdę bywa trudna do opanowania i koń przestaje reagować na wszelkie pomoce - na które wcześniej odpowiadał prawidłowo .
6 godzin na wymbiegu i 18 w boksie... Zaczęłabym od odwrócenia tych liczb.
Na chwilę obecną nie ma takiej możliwości ze względu na to, że kobyła musi chodzić sama na padoku - bo właśnie na padoku z drugim koniem (każdym) dochodzi do ataków z jej strony. Drugi koń nic nie robi ale ona atakuje - gonienie i seria strzałów + zdecydowanie bardziej jest nerwowa w boksie i w obejściu - relacja od właścicieli stajni.
Atez jak ci 2 kg magnezu nie pomogło to pavo nerv control tez nie pomoże, kasę wyrzuciła w błoto. Dlaczego ludzie nie mogą zrozumieć, ze najskuteczniejszym i najtańszym sposobem uspokojenia nerwusa jest zaspokojenie jego podstawowych potrzeb życiowych tj: padokowanie, odpowiednie żarcie, stado i regularny trening. Nawet jakbyś miała zmienić stajnię.
Byłam w poprzedniej stajni i kobyła była padokowana 24h dzień w dzień przez 7 dni w tygodniu. Przez 3 miesiace. Na początku dogadywała się ze stadem ale tak jak w chwili obecnej fala nerwowości i spokoju były napływowe - raz tak raz tak, jednak bez konkretnego czynnika pogodowego, stanu fizjologicznego czy innego mi znanego. Na początku dogadywała się ze stadem (3 konie) jednak potem znów był atak - młody, stary obojętne. Te ataki były na tyle silne, że potem sama miała kontuzje.
Pozostaje pytanie, czy pozostałe warunki tez były spełnione. Mam na myśli żarcie (czy dieta dobrana do wieku, treningu i kondycji, czy siana wystarczająco dużo żeby starczyło dla wszystkich koni) oraz trening (rownież z ziemi, bo może kobyla po prostu niewychowana). Może za mało siana / trawy było i konie musiały miedzy sobą walczyć?
dawał ktoś z Was FORAN CHEVINAL Extra Pellets 4kg ? jak wrażenia?
atez, a robiłaś jej krew? Chyba bym od tego zaczęła.
ja daję od 3 tygodni. Zadowolona jestem, chętniej zjadany niż ten płynny. Wcześniej dawałam pavo multivit 15 i chyba działają podobnie. Za krótko jeszcze, żeby oceniać. Plus za wydajność, duże wiadro a dawkowanie malutkie, w paszy niewyczuwalny.
ja też go podaję - a raczej właśnie mi się kończy moje pół opakowania /brałam na spółkę/
koń nie wybredzał, wygodny w dawkowaniu, ale co do efektów na koniu to ciężko powiedzieć bo dodatkowo zaczęłam też podawać paszę mniej więcej w tym samym czasie
Burza - właśnie czekamy na badanie jajników i pobranie krwi na badania hormonalne... Bo albo to właśnie problem tej natury albo behawioralny mocno
Super - właśnie chciałam zamówić Chevinal w płynie, ale kobyła mi wybrzydza a granulat zje.. chociaż ten w płynie lepiej zaopatrzony, hmm
Wiecie może ile maks można dawać suplementów do jednego posiłku?
karoszata, żeby ilość suplementów nie przewyższyła masy żarcia? żeby były faktycznie jako dodatek a nie równoważnik posiłku? Trzeba zachować zdrowy rozsądek, bo co koń przeżuje musi potem przetrawić - tego nie widać, ale system trawienny musi odwalić kawał roboty bezsensownie go obciążając nie wiemy, czy w takim natłoku wszystko strawi i przyswoi.
Dziwne pytanie, bo suplementów nie podaje się nigdy na ilość, tylko według potrzeby.