jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Olson ja mam tą oliwkę z Harry Horse'a i niestety po około 1,5 tygodnia wędzidło zrobiło się srebrne ze złotego i prawie już nie ma tego słodkiego niebieskiego 🙁 ogólnie dobrze leży w pysku, jeśli ktoś szuka wąskiego wędzidła ale wymiana co 2 tygodnie mija sie z celem  🙄
oli330, na tym to polega  🤣  Metal utlenia się i zmienia kolor.
Miał ktoś styczność z wędzidłem łańcuchowym? Jeśłi tak to możecie się podzielić spostrzeżeniami? Byłabym wdzięczna 🙂.
Szukajka mi nic nie wypluwa.
Chodzi mi o takie klik

Ja jeździłam. na koniu który miał tendencję do zwieszania się. Działało jak każde inne wędziło na nim.
Spoko niech metal się utlenia ale przez np. pół roku a nie 2 razy założony..
oli330, dzięki za opinie. W międzyczasie zamówiłam też podwójnie łamaną oliwkę HH Anatomic, mam nadzieję, że spełni swoją rolę.
oli330, on się ma utlenić. Cytat z opisu wędzidła: "Stop miedzi i żelaza pod wpływem śliny będzie powoli ulegał utlenianiu, naturalnym efektem jest odbarwianie się niebieskich części wędzidła oraz pojawienie się lekkiej rdzy, co jest naturalnym i pożądanym procesem i nie stanowi wady produktu."
według ciebie założenie wędzidła 2 razy na jazdę to "powolne utlenianie" ?  😉
Jak się kupuje wędzidło, które ma na celu się utlenić, żeby nabrać tego charakterystycznego "smaczku", to po co się pieklić jak już się to stanie? 😉 Kup takie, które nie ma takich właściwości.
wyraziłam swoją opinię, dla mnie to wędzidło się nie sprawdza bo to bubel. Chcesz udowadniać, że masz rację to udowadniaj ale dla mnie to bez podstawne jeśli tego konkretnego wędzidła nie miałaś  😉
pozwól, że Cię zacytuję. "wędzidło zrobiło się srebrne ze złotego i prawie już nie ma tego słodkiego niebieskiego" - czyli stało się z nim dokładnie to, co było w opisie i po to to wędzidło zostało zrobione, żeby zmienić kolorek z ładnego niebieskiego i złotego na brzydkie brudne srebro.  👀 poza tym - mam Ci udowadniać co jest napisane w opisie? serio? 😉
oli330, wszystkie błękitne wędzidła są błękitne tylko w momencie kupna, tak dla picu. Tydzień - dwa i po kolorku śladu nie ma.
No to chyba dobrze, że się szybko utleniło i stało się smaczniejsze dla konia niż wizualnie ładniejsze dla jeźdzca.. nie rozumiem problemu.

A ja zastanawiam się nad tymi dwoma:
http://www.gnl.pl/dla-konia/wa-dzida-a/metalowe/inne-wa-dzida-a/wedzidlo-harry-s-horse-c-sleeve.html
http://www.gnl.pl/dla-konia/wa-dzida-a/metalowe/podwa-jnie-a-amane/wedzidlo-podwojnie-lamane-everline-rotary.html

Szczególnie ciekawa jestem czy ktoś miał styczność z tym drugim, bo nie jestem sobie w stanie wyobrazić jego zginania się
TheWunia wpisz sobie rotary w wyszukiwarkę, w "naszym" wątku było już też "omawiane".
Ja mam podwójnie łamane, 12,5, bo koń tylko takie akceptuje.
larabarson  😵 coś u mnie gorzej z myśleniem, bo wkleiłam tylko link i nic się nie pokazało, dzięki 🙂 z tego jak czytam to może być sensowne
Muszę pochwalić wędzidło anatomiczne stubben (to podwójnie łamane). Mój kon to typ skrajnie trudny w pysku (lata wyścigów + gorąca głowa) a to wędzidło bardzo mu podpasowało. Tyle ze problem został przepracowany wczesniej, uczciwie, na zwykłym podwojnie łamanym wedzidle a to włozyłam niedawno zeby sprawdzic czy bedzie mu z nim wygodniej.
No i musze powiedziec ze jest super  🙂
Tylko ja dodatkowo owinełam je sealtexem, tak zeby było toche sztywniejsze ale nadal giętkie, bo raz ze jest cienkie a dwa ze mój lubi podrzucac ten łącznik w podwójnie łamanych i za bardzo sie nim bawic.
anetakajper   Dolata i spółka
22 maja 2015 07:09
No to mam już tego bauchera 🙂 i teraz pytanie z serii głupich  😡

Czy te kółeczka do przyczepiania wodzy to one takie małe mają być ...? Byłam w szoku jak to zobaczyłam  😁

No i pojeżdziłam wczoraj na gamoniu na tym buacherze i w ciągu 20 min nie uciekała spod tyłka i była taka jakaś "fajna". Nawet zrobiła mi lekką piankę 🙂

Gaga a czy lonżujesz na tym wędzidle czy zmieniasz ?
anetakajper, jakie kółeczka do wodzy?  🤔 założyłaś chyba odwrotnie...
Bauchera zakłada się tymi małymi kółeczkami do góry... Tu nie ma klasycznej dźwigni, jest minimalne dodatkowe działanie na potylicę + zasada półwąsa.
Lonżuję na innym ogłowiu, ale na Baucherze się zdarzało, tylko... wpinałam prawidłowo 😉
Znalazłam zdjęcie w necie:
22 maja 2015 08:15
Gaga No właśnie tak zapięłam jak na zdjęciu i te kółeczka są takie małe dla mnie 😉 Mają dużo mniejszą średnicę. Na tym zdjęciu widać, że te kółka od wędzidła są małe bo na stronie sklepu to wydawały się być takie duże i myślałam, że to jakieś munsztukowe wędzidełko mi przysłali 😉

Ok. to do lonży będę zmieniać
anetakajper, pewnie kwestia producenta. Swoją ścieżką są też Bauchery munsztukowe.
Nie musisz zmieniać do lonży. Ja mam osobne ogłowia do lonżowania, aby nie odpinać wodzy, czy wytoków...
22 maja 2015 08:36

Dobry pomysł z osobnym ogłowiem. Dzięki  :kwiatek:
Nie wiem czy lepiej tu czy w żółtodziobach, ale może tu spróbuję

cxy jest jakaś znaczaca roznica w dzialaniu tych dwoch wedzidel??
jeden to sprenger za 400 zl drugi to stubben za 250 - dla mnie no oko budowa podobna to i działanie tez ale może nie znam jakiejs tajemnicy sprengera ???

izkadul, wędzidła nieomal identyczne. W tym wypadku płaci się więcej za markę.
Dzięki anai tak myslalam, ale nie chcialo mi sie wierzyc ze AŻ tyle roznicy w cenie...
Czy ktoś ma na zbyciu wędzidło z rolkami "mac genis" feeling 14,5? lub bauhera 14,5 (dla 2 różnych koni) jeśli to niewłaściwy wątek to wybaczcie  :kwiatek:
Z wielką nadzieją, że wpisuje post w odpowiednim temacie...
...Szukam wędzidła, które, nie mam pojęcia jak się oficjalnie nazywa... 😤
Może ktoś się spotkał lub wie, gdzie można poszukać, bo pół internetowych sklepów przekopałam i nic... Nikt nie wie co to za wędzidło ani jak się nazywa  😀
Otóż chodzi o wędzidło które jest kwadratowe, ma ostre kanty, do tego jest wąsem z pierścieniami w typie D. Jest to mocno ostre wędzidło i takiego szukam. Nie ważne czy puste w środku czy nie, nawet te pierścienie mogą być zwykłe, ale cała reszta ważna  😉 Z góry dziękuję za jakiekolwiek info
distario, ale, że gdzie kwadratowe ? Wyobraźnia mi szwankuje
Liściu, ścięgierz nie owalny/okrągły w przekroju, tylko kanciasty 😉 Coś takiego, tylko nie skręcone:
Dziewczyny dziękuje, jesteście niezastąpione :kwiatek: a ja pół internetu przekopałam... To jest wlasnie takie jak szukam z tym ze nie sądziłam ze znajdę takie "na dwie strony":> fajna rzecz. Szkoda tylko ze nie widać dokładnie tych kantow, te co miałam w tamtym wiedzidle były dość ostre i dlatego pewnie tak mocno działały No ale, wrócę do domu i siądę na kompa to obejrzę i pewnie zakupie 🙂 dzięki raz jeszcze !
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się