Alvika Ale piekny chart! Ach podobają mi się te wysokie, smukłe sylwetki, kieeeedyś sprawię sobie takiego dla samego faktu oglądania go, albo saluki 😍
honey Nie poznałabym, że to ten sam pies ale jak dokładnie ogolony😉 Choć faktycznie pewnie wytrymować też by się dało.
Ja też mam mieszane odczucia do golenia długowłosych ras, rozumiem, że czasem z praktycznych względów wygodnie skrócić włos na łapach czy brzuchu, ale golenie do 0 to chyba nie najlepsze wyjście. W sumie miałam psa trymowanego/golonego długi czas i szczerze mówiąć nie zauważałam żeby lepiej mu było z krótszą sierścią. Ten sam efekt był po wyczesaniu nadmiaru podszerstka, z tym, że jego i tak trzeba było trymować i usuwać martwy włos, a że tego nie znosił to czasami trymowałam pobieżnie a potem wyrównywałam maszynką 😡
Aż mnie na wspominki naszło i odkopałam takie wakacyjne zdjęcie z Denisem:

Pamiętam jak wtedy narzekałam, że trochę mało skupiony na mnie i interesuje się zapachami, że nad motywacją trzeba popracować. Ach co bym dała za takiego Dexia teraz 😜 ale fakt dążenia do celu też jest jak najbardziej satysfakcjonujący.
W ogóle to muszę zacząć regularnie zapisywać wnioski i obserwacje ze wspólnego życia z Deterem, na przyszłość się przyda. Teraz jak sobie próbuję przypomniec to wielu rzeczy nie pamiętam jak to było z Denisem, np. kompletnie nie pamiętam jak opanował schody w naszym domu. Dopiero po chwili namysłu przypomniałam sobie, że on również miewał ataki głupawki, a i wiele mnie kosztowało nauczenie go spokoju w obecności innych psów. Mam nadzieję, że trudności z Dexterem za parę lat też będą tylko mglistymi wspomnieniami.
Huzar Ale szczekają z jakiegoś powodu? Bo to, że przez minutę szczekają to też nie jest do końca normalne, ja bym po prostu przerywała takie akcje, odwracała uwagę, nagradzała ułamek sekundy gdy jest cisza. I raczej nie liczyłabym, że przejdzie samo bez jakiejkolwiek pracy z tym bo to raczej jest samonagradzające zachowanie.