Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Cień na śniegu, a to nie jest nr infolinii Playa?
vanille, używam Sport Truckera, myślę że jest podobnie - te programy nie mają na telefonie map, żeby GPS wystartował musi ściągnąć mapę z netu, potem już idzie. Możesz np. uruchomić GPS w domu z wifi i powinno działać
Ja normalnie latałam bez neta, a z GPSem, jak jeszcze używałam Endomondo 😉
W ogóle to chyba jest osobny wątek dla tej aplikacji 👀
A Cień na śniegu nie jest w Playu, więc z jakiej paki mieliby dzwonić... wciskać przenosiny i kolejną super-duper ofertę 🙄
ale to jest nr boku play:
https://www.play.pl/pomoc/kontakt/na samym dole jest podany jako nr kontaktowy dla połączeń z innych sieci.
Ludzie często używają "mierzyć siły na zamiary" choć oryginalnie miało to inne znaczenie 😉
no własnie to kojarze, ale wydaje mi się ze bardziej - nie wiedza jak uzyc niz zmienili jego znaczenie 🤔
Hmm no ja cały czas spotykam się z tym określeniem w kontekście właśnie porywania się z motyką na słońce, podczas gdy cały wers brzmiał "mierz siły na zamiary, nie zamiar podług sił" i jak analizowaliśmy tę pieśń na języku polskim w liceum lata temu to była mowa, że chodzi o koncentrację na celach a nie środkach 😉 Ale każdy słysząc to i tak myśli o tej motyce i słońcu 😉
Chess, raczej odwrotnie - im większy wydruk, tym większa odległość z której go oglądasz a co za tym idzie plamka może być większa i ostrość nieco mniejsza. Billboardy np. przygotowywałam w 240 DPI. 300 do wydruków A0 będzie prawdopodobnie ok. Dlaczego prawdopodobnie? Bo liczy się również rozmiar w pikselach. Jeśli zdjęcie było małe, zostało mocno powiększone a 300 DPI zostało wpisane na sztywno to efekt może być słaby.
[quote author=smarcik link=topic=20.msg2336595#msg2336595 date=1429030133]
Ludzie często używają "mierzyć siły na zamiary" choć oryginalnie miało to inne znaczenie 😉
no własnie to kojarze, ale wydaje mi się ze bardziej - nie wiedza jak uzyc niz zmienili jego znaczenie 🤔
[/quote]Nic nie zmienili, tylko ludzie często mówią niechlujnie. Trochę jak przy "najmniejszej linii oporu" (czy linia oporu może być mniejsza lub większa?). Niechlujnie - mam na myśli brak namysłu nad tym, co się mówi, co znaczą słowa itd.
[[a]]http://sjp.pwn.pl/szukaj/mierzy%C4%87-si%C5%82y-na-zamiary.html[[a]]
o dobrze to chyba wykresle to ze spisu frazeologizmów do pracy bo nie widze promotora czytającego 'wyżej d** nie podskoczysz' 😁
Wczoraj znalazlam fajny jeden po polsku
Zabawna rzecz dzieje się z końmi: wychodzą z użycia, a wchodzą w modę.
😀
Jakimi farbami są malowane konie na szkoleniach? Chodzi mi o to gdy na potrzeby wykładu maluje się na końcu np kościec.
ale to jest nr boku play:
https://www.play.pl/pomoc/kontakt/
na samym dole jest podany jako nr kontaktowy dla połączeń z innych sieci.
Może i tak, ale ja faktycznie nie jestem w Play i nie mam zamiaru tego zmieniać, a poza tym dlaczego mam wysłuchiwać jakiejś muzyczki i czekać aż się ktoś odezwie? To dość irytujące, zwłaszcza kiedy dzwonią w godzinach pracy a ja nie mam czasu tkwić przy telefonie i słuchać muzyki...
Przy rezerwacji hotelu na trivago/booking.com mam informację, że hotel w kazdym momencie może chcieć ode mnie zapłaty. To jak już będzie chciał, to dostanę informację na maila czy coś? Bo nie widzę nigdzie magicznej opcji "zapłać" 👀
Miałam na myśli plakaty, które ogląda się z, pi razy oko, 2-3 metrów. Na moim nie ma zdjęć, tylko dość proste tło i dużo tekstu, rozmiarowo sam plik ustawiłam od razu pod rozmiar wydruku. Już dałam do drukarni. Zobaczę co wyjdzie. Domyślam się, że duże reklamy i bilbordy działają inaczej.
Teodora czyli moja interpretacja pokrywa się z przytoczoną przez Ciebie słownikową. Ale wydaje mi się, że w tym wypadku wiele osób naprawdę nie wie co ten zwrot oznacza.
Jest na forum ktoś kto z prawem pracy jest na bieżąco? Potrzebuję pilnej pomocy 🙇
Freska, może zadaj to pytanie także w "Kąciku porad prawnych". Chyba tam są większe szanse na szybką odpowiedź.
Huzar dzięki, napisałam :kwiatek:
Zrobiłam przelew na złe konto 😵 Da się to jakoś anulować?
Chciałam zrobić sobie przelew z rachunku na konto oszczędnościowe eMAX. No to kliknęłam przelew własny i zrobiłam na konto eMAX.. tylko, że to było konto eMAX EURO, walutowe 😵 mogę zrobić przelew w drugą stronę ale stracę kupę kasy na podwójnym przewalutowaniu 🙄 Wiecie może czy jest jakakolwiek szansa na cofnięcie operacji? (nie wymagało to potwierdzenia więc nie zauważyłam błędu 🙁 ).
Gdzie w polskiej księgarni (może być internetowo) kupie 50 twarzy greya w orginale po angielsku?
smarcik dzwoń do banku, to jedyny sposób.
Eh no trudno, niech stracę.. to było tylko 500zł więc tragedii nie ma, póki co straciłam ze 20zł na tej zabawie, jeśli kurs skoczy to zrobię przelew w drugą stronę.. Nauczka na przyszłość, żeby lepiej patrzeć na numery kont 😉
Karmelita, na empik.com mają po francusku, po angielsku nie widzę, ale możesz podejść do empika/napisać do nich, czy nie ma możliwości sprowadzenia 😉 mi kiedyś sprowadzili jedną, której w ofercie na stronie w ogóle nie mieli, warto spróbować 😉
Mam studencką rozterkę... Nie będzie mnie na zajęciach w przyszłym tygodniu, z powodu wyjazdu. W związku z tym muszę złożyć pisemną prośbę o usprawiedliwienie do profesora.
Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś schemat pisania takiej prośby? Co powinno być zawarte? Rozumiem, że obowiązkowo miejsce, data i moje dane (górny lewy róg?), ale co z takimi zwrotami jak "do kierownika przedmiotu XYZ", czy wyśrodkowany tytuł np. "Usprawiedliwienie" lub "Prośba"? Czy na końcu powinnam zaznaczyć "Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby", czy też potraktować to, jakby samo pismo załatwiało sprawę? To niezwykle inteligentny człowiek, przy którym popełnić błąd to gorzej niż wstyd.. Help 😡
Przy rezerwacji hotelu na trivago/booking.com mam informację, że hotel w kazdym momencie może chcieć ode mnie zapłaty. To jak już będzie chciał, to dostanę informację na maila czy coś? Bo nie widzę nigdzie magicznej opcji "zapłać" 👀
hotel ma prawo ściagnąć należność za pierwszą zarezerwowaną dobę jako zabezpieczenie. Musi poinformować podczas robienia rezerwacji o takiej polityce, nie musi natomiast informować o zablokowaniu pieniędzy na koncie.
Gdzie kupię naprawdę duuuuże męski bryczesy (rozmiar 58, pas ok 105cm...), najlepiej z tych tańszych, nie zależy mi na pełnych lejach i super firmie, mają być do ciurania dla osoby początkującej. Czy może po prostu lepiej kupić "normalne" spodnie bardziej nadające się do jazdy niż jeansy?
[quote author=infantil link=topic=20.msg2337385#msg2337385 date=1429127243]
hotel ma prawo ściagnąć należność za pierwszą zarezerwowaną dobę jako zabezpieczenie. Musi poinformować podczas robienia rezerwacji o takiej polityce, nie musi natomiast informować o zablokowaniu pieniędzy na koncie.
[/quote]
Jak rozumiem, ze w kazdej chwili moze pobrac kwote zaliczki itp. tylko ze ja nie łaczyłam konta bankowego z profilem na booking.com wiec tak czy tak chyba musza sie ze mna skontaktowac. I mi by bylo na reke zaplacic od razu calosc, a jakos nie widze w ogole opcji z placeniem. Pogubilam sie z tym.
Taka sprawa. Przyszedł mi mail od "Poczta Polska". Że przesyłka nie odebrana (nie spodziewałam się żadnej przesyłki). Ze mam ściągnąć i rozpakować pdf, który pdf-em nie jest (jakieś nieotwieralne *.exe). Obawiam się, że to ściema i jakiś trojan. Ktoś coś?
Nie otwieraj!!! Widziałem ostrzeżenie w TV. To jakieś zawirusowane g@@no.
Miałam podobny kilka dni temu. Wylądował natychmiast w koszu.
Taka sprawa. Przyszedł mi mail od "Poczta Polska". Że przesyłka nie odebrana (nie spodziewałam się żadnej przesyłki). Ze mam ściągnąć i rozpakować pdf, który pdf-em nie jest (jakieś nieotwieralne *.exe). Obawiam się, że to ściema i jakiś trojan. Ktoś coś?
Parę dni dokładnie o to samo pytałam, nawet wstawiłam screen wiadomości...
w sumie nie wiem gdzie zapytać, może tutaj ktoś pomoże :kwiatek:
Natknęłam się w lesie na dzikie wysypisko (kolejne...), co ciekawe - wśród śmieci są koperty z adresem właściciela 😂 i dane, umowy, przelewy itp
Można coś z tym zrobić ? Potwornie irytuje mnie fakt zaśmiecania lasu i okolic, problem w tym że i las i okoliczne działki są prywatne 🙁