wybaczcie mój długi wpis, ale pewne rzeczy mnie irytują, a nie bywam tu codziennie
nadmienię, że osobiście nie znam pana Tadeusza, loczka, maryśki, konikamorskiego, judki czy skanera,
ale idzie łatwo się domyślić kto pod tym loginem stoi, gdy się poczyta wpisy (piszę to, byście zrozumieli, że nie mam osobistych spraw z nimi)
poprostu strasznie mnie irytuje oferowanie super konia jako ogiera
a zatajenie podstawowych informacji o nim jak np - przekazuje szpat/ trzeszczki/ rorera czy jak tu - TYPOWO zaprzęgowy
amazonka* - ten ogier daje potomstwo które sprawdza się w zaprzęgach. Więc drogą selekcji lepiej go użyć w tym konkretnym celu. Proponuję jednak zadzwonić do właściciela ogiera, obszernie wytłumaczy czemu to tak wygląda.
właściciel konia będzie chwalić i reklamować, nic wiele więcej nie powie - znajomy laik dzwonił jakiś czas temu i nikt mu nie powiedział, że to koń "bryczkowy", choć wyraźnie mówił, ze do klaczy po Qulester x Luron!
Temat rzeka czemu ten ogier jest przypisany do tej kategorii.
temat rzeka???
dlaczego koń śląski opisany jest jako śląski, a folblut jako folblut? czy to temat rzeka?
NIE, to są dwie odrębne rasy! tak samo tutaj, TP to zupełnie oddzielny koń niż znany nam wierzchowy kwpn!
prowadzone przez jeden związek, prawie jak nasze pzhk, które ma sp, wlkp, młp itd ale jednak oddzielne typy i zupełnie inne, od lat selekcjonowane w innym kierunku
to nie temat rzeka, tylko inne konie!
nie bez powodu nasz PZHK zabronił koniom kwpn tp brać udział w WIERZCHOWYCH próbach czy ZT 🙄
Natomiast sam właściciel bardzo ciekawie opowiada z czym bardzo dobrze łączy się ten ogier i na jakich matkach wychodzą dobre konie. Warto też dodać że odkupuje źrebaki po tym ogierze, co powinno skłonić właściciela klaczy do konkretnej rozmowy telefonicznej.
dobre konie, ale do bryczki i to warto zaznaczyć
odkupuje, inny znajomy pokrył nim 4 klacze, nie wiedząc czego się spodziewać - najlepszą ofertę miał 700zł za źrebaka od pana D, bo pan K nie chciał więcej koni! oczywiscie nie sprzedał!
w końcu zostawił sobie, sprzedał po 2,5 tyś jako czterolatki - fajne bryczkowe konie, dobrze ruszające się, ale "zbyt szlachetne"
moze i do sportowego zaprzęgu na wysokim poziomie ok, ale nie każdy koń trafi do najwyższego sportu i inne cechy też się liczą (np charakter!)
a niestety - konie do rekreacyjnej jazdy w zaprzęgu się nie nadawały kompletnie!
[quote author=Karla🙂 link=topic=5087.msg2334730#msg2334730 date=1428783946] akurat konie Kodzia po ZT i nie tylko potwierdzają swoją wartość w prawdziwym sporcie na poziomie międzynarodowym, w przeciwieństwie do innych "czempionów"
[/quote]
taaa, wyniki TYPU - 2 wicechampion na mpmk
a że startowały 3 konie... cóż 🙄
W ramach wyjaśnienia w ofercie stanówki ogiera Wolf's Panter jest wyraźnie zaznaczone, że jest to koń rasy KWPN TP (typ zaprzęgowy) https://www.facebook.com/szymon.mazurkiewicz.94/posts/858627267526770?notif_t=like
jest dodane TP (czego wcześniej nie było), ale nie jest zaznaczone, że to koń zaprzęgowy, a nie czarujmy się - doświadczony hodowca ma własnego ogiera lub tylko inseminuje, a mniej doświadczony bywa, że ma mniej pojęcia i widząc kwpn, to tego tp juz nie dojrzy!
bardzo dobrze sobie radzi w konkurencji skoków
taaa, wybitny koń sportowy, a kosi równo nawet w P (110cm!!!)
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2335339#msg2335339 date=1428873011]
ok, napisze tak , sam panter w sporcie osiagów nie ma, natomiast potomstwo jego ma niesamowite osiągi ale czy to zasługa pantera ?, po części napewno tak ale wasza praca zrobiła z potomstwa pantera coś wspaniałego , coś czym wartop się chwalić, naprawde szacun i to głównie dzieki Tobie bo widziałem Ciebie kilka razy i masz tą reke do koni, napisałem ogólnikowo zaprzęgi to nie moja bajka, nie znam tych koni bo sie nimi nie interesowałem, szacun za dobrą robote
[/quote]
ej, no sorry, ale czy maryśka ma jakieś osiągnięcia?
czy tylko jest dobry w gadaniu? bo koni po Panterze to za wiele chyba nie ma, a juz napewno nie tych na MS, z którymi sam pracował!
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2336554#msg2336554 date=1429024513]
maryśka 1, tak a pewnie Twój ogier Nirkop to też pewnie na Twoją prośbe do Pana KodzIa został czempionem ogierów zaprzegowych 2012 (przewodniczący komisji ZT 2012 pan Tadeusz Kodż), w końcu piszesz że pan Kodź akceptuje Twoje prośby
[/quote]
kurka, gdzieś w necie przwinęło się nagranie z Ochli, ale nie mogę znaleźć...
Nirkop championem 2 czy 3 latków, bardzo wysokie noty za ruch
a że kuleje... no przecież w domu ruszał się dobrze! uraz w transporcie i tyle! ma wygrać i koniec!
do dziś nie rozumiem jak wyraźnie KULEJACY koń może dostać ponad 9 za ruch 🤔
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2337258#msg2337258 date=1429116870]
maryska1(...) (zmień ten login boś chłopem jest)
[/quote]
niektórym trudno przedstawić się z imienia - łatwiej "podszywać" się pod córkę 😂
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2336092#msg2336092 date=1428957253]
judka, loczek, razem z panem Tadeuszem siedzicie w "jednym gniazdku"
[/quote]
dodałabym maryśkę i konikamorskiego 😉
osobiście nie znam, ale od dawna obserwuję wpisy tu i na fb
a może i karla trzyma z nimi paczkę?
i jeszcze jedno pytanie?
Panter stoi u Ciebie, panie Loczku? czy u Tadka?