Wstawiam zdjęcia z Florydy, z ośrodka jeździeckiego Palm Beach International Equestrian Center w Wellington, gdzie co roku od stycznia do końca marca odbywa się seria zawodów ujeżdżeniowych na które zjeżdżają najlepsi zawodnicy z USA, Kanady ale też i z Europy.
Ja byłam tam pod koniec marca i oglądałam przejazdy GP.
Metalowy konik przed czworobokiem głównym

Zegar z nazwą ośrodka

Na rozprężalni jedna z najlepszych amerykańskich dresażystek, w zasadzie za chwilę będzie najlepsza - Laura Graves na Verdadesie, 13-letnim wałachu KWPN, który został zakupiony przez mamę Laury jako źrebak. Co ciekawe Laura szkoliła się wyłącznie na terenie USA, nigdy nie stażowała u żadnego zawodnika w Europie, jak to zwykle czynią Amerykanie. Dodatkowo jest Amerykanką z krwi i kości a nie żadną przyszywaną obywatelką, jak obecny Nr 1. dresażu amerykańskiego Steffen Peters, Niemiec z pochodzenia
To coś z tyłu za rozprężalnią to hala z tym że w ogóle bez ścian tylko z dachem

Laura robi ciąg w kłusie

...i daje w nagrodę cukierka

po zakończeniu konkursu dekoracja flo odbywa się na rozprężalni, na ceremoniał podania wyników i odegrania hymnu państwowego na czworoboku konkursowym konie wjeżdżają już udekorowane

Polski akcent - koń po Stravinsky xx (Trachit) - duńskiej hodowli oldenburg Stuntmann af Hvarre pod Joanne Vaughan, Brytyjką z obywatelstwem Gruzji

Oprócz czworoboku głównego tzw. stadionu, na terenie ośrodka są 3 inne czworoboki, ustawione koło siebie gdzie również odbywały się konkursy

I trochę trawki do poskubania - konia oprowadza jak zwykle niezastąpiony meksykański pracownik. Po drugiej strony kanałku (to jeden z setek kanałów odwadniających tereny południowej Florydy) ogrodzone osiedle mieszkaniowe tzw. "gated community" czyli getto dla bogaczy

I rzut oka na parkur na terenie ośrodka