Podcast

Jakoś nie pasuje mi do żadnego tematu, a może ujawni się tu więcej podcasterów/podcasterek 😉. W razie czego proszę przenieść.

O co chodzi? o Podcasting.
Z początku wpis z wikipedii:
"Podcasting, podcast, spolszczone: podkasting, podkast to forma internetowej publikacji dźwiękowej lub filmowej, najczęściej w postaci regularnych odcinków, z zastosowaniem technologii RSS."

Pierwsza strona mojego podcastu: www.wassup.mypodcast.com
Druga (aktualna) mojego podcastu: www.depietro.mypodcast.pl

A tu wpis z mojej strony dotyczący mojego projektu Wassup.

O czy myślą ludzie kiedy usłyszą słowo “Wassup“?
Część z nich, może trochę starszych odbiorców przypomni sobie (by nie skłamać) Amerykańską reklamę piwa, w którym to aktorzy przekrzykują się w rzucaniu “Wazzzupem“, oraz jej następstwa. Średni wiek (brzmi to zbyt staro, nie sądzicie?) zapamiętał słynną scenę ze Scary Movie, kiedy to najarana ekipa krzyczała do siebie “Łazaaaaa” ; “Aaaaaa” ; “Bluaaaaaaaa“  itp.
Jest również kameralne grono polskich słuchaczy (w grę wchodzą również nasi wspaniali “polscy obcokrajowcy”), którzy nie słowo “Wassup” od razu połączą z kolejnym dziwacznym słowem podcast, a następnie De Pietro (co jest szczytem swej odmienności). O co wassup? Ano o podcast.
Moi drodzy, ponieważ wielu z Was po raz pierwszy zetknie się z określeniem podcast, a z tej grupy wielu wyłoni się grupa o liczebności zbliżonej do swej poprzedniczki, która nie wpadnie na pomysł by zapytać cioci Wikipedii, już służę pomocą.
Swoimi słowami na chłopski rozum. Podcast - forma przekazu, w postaci plików audio (dźwiękowych), która ma charakter audycji, z tą różnicą że audycja jest nagrywana, następnie wrzucana na serwer i z tego oto serwera zostaje pobierana przez słuchaczy i… mam nadzieję, że sami dojdziecie.
Czemu to ma służyć? Ano często podcasty są tematyczne, możemy wybrać temat którym się interesujemy by mieć stałe, świeże informacje. W moim przypadku jest inaczej. Prowadzę podcast autorski,o bliżej niesprecyzowanym repertuarze.
Czy nie macie często sytuacji, gdy stoicie w jedziecie do pracy/szkoły, stoicie w korku czy w kolejce, w torbie/plecaku macie swojego ukochanego ipoda za 50 tyś. ale szczerze macie dość słuchania Britney Spears czy “Kolorowych jarmarków”. Wtem nadchodzi z pomocą podcast, luźna gadka na luźne tematy. Trochę śmiechu, trochę morału, zawsze każdy coś wychwyci, a czas na pewno zostanie lepiej spożytkowany niż wpatrując się w M. Babcię odmawiającą koronkę do miłosierdzia Bożego.
To tak w wielkim skrócie.
Co teraz nastąpi? Teraz coś dla koneserów jak i nowych czytelników/słuchaczy. Daję Wam możliwość wysłuchania Wassup, mych pierwszych odcinków w których stawiałem kroczki pierwsze. Możecie dostrzec zmiany z odcinka na odcinek. Postanowiłem tamtą część zamknąć i wyodrębnić. To co teraz zacznę tworzyć będzie miało zupełnie inny charakter, a może ten sam? “Kończ waść, wstydu oszczędź”, nie mówiąc nic więcej:

O co chodzi?

Dobry towar.
Możesz dać namiar na dealera?
Najlepszy, prosto z Holandii.
Smolna 30. Zapraszam.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 kwietnia 2009 22:40
Nestor,  🤬 a po co Ci namiar na dealera?  👿

Nestor,  🤬 a po co Ci namiar na dealera?  👿

Spokojnie, to tylko figura retoryczna...
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
16 kwietnia 2009 22:55
Proszę Cię, nie wspominaj przez następny miesiąc ani o retoryce, ani o erystyce, ani o dialektyce, a o tekstach propagandowych i funkcjach języka nawet nie myśl...
Ahh... Maturzyści ^^
Odświeżam, może ktoś będzie chciał posłuchać - www.depietro.pl
A może ktoś zaczął tworzyć, bądź słuchał innych.?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się