Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

darolga   L'amore è cieco
01 marca 2015 17:49
rox -  :kwiatek: właśnie do tego zmierzam, liczę, że go sprowokuję  😁

Julie - ja to Zachara  👀
Dziękuję. Znam te fotki, świetnie ich Strzyga użyła. 🙂
rox   ogony trzy
01 marca 2015 17:54
darolga, nie mów tego głośno - oni tu wchodzą...  😁
I jak się nazywacie na fb (kujka i Ela to wiem, ale reszty nie kumam), ja to Matka Rocku. Nie chcę występować pod imieniem i nazwiskiem, bo nie chcę żeby mnie jacyś "znajomi" z podstawówki znajdowali, albo "ciocie Krysie". 😉

a wiesz że można po prostu zablokować wyszukiwanie na facebooku tak że nikt cię ani nie znajdzie ani nie zaprosi? 😉
darolga, nie mów tego głośno - oni tu wchodzą...  😁

Dlatego właśnie ja tylko wysyłam zaproszenia, jak kogoś zidentyfikuję 😉 Nie dość, że jestem z najbardziej zwalczanej szkoły naturalnej, to jeszcze śmiem stawać w tej dyskusji po stronie klasyków...  😁
Mało co mnie rusza, jeśli chodzi o konie, bo widziałam już najróżniejsze hardkory, a i sama przecież jeżdżę strasznie kontrowersyjnie 🤣 Za to te przyjazne koniowi wędzidła i sposób działania nimi (zgięcie koniowi głowy łapskiem na dźwigni i sznurze) zmotywowało mnie, żeby wykonać parę dodatkowych kliknięć, obejrzeć kilka fotek więcej i przeczytać tekst księżniczki wklejony przez budyń. Toż to wystarczy 5 minut, żeby zyskać zaufanie konia i raptem dwa dni, żeby z wierzchowca nie akceptującego pomocy zrobić świetnie wyszkolonego profesora. Koń ujeżdżeniowy to oczywiście taki, który odbywa treningi na "napiętej czarnej wodzy". Z tym wszystkim mogłabym jeszcze żyć, ale "pokaz habituacji z folią" po prostu mnie zabił, trwale i skutecznie, zmiażdżył moje wszystkie procesy życiowe...
Może czas zostać księżniczką - najwyraźniej księżniczki potrafią habituować swoje konie...
Mnie zabiło "ugięcie pionowe" w którymś z opisów

btw nikt mnie jeszcze nie zindentyfikował,heheszki  😀iabeł:
01 marca 2015 18:01
Haha, mówicie? No zobaczymy, dzielna jestem, nie dam się  😁

quanta - to pikuś! Dobić Was?

Zwrot na zadzie z ziemi!

śmiechłam  😵
darolga serio? No nie powiedziałabym 😉
Weźcie no w ogóle, przez was zaczęłam czytać te podlinkowane opisy kursów, nie mogę tego normalnie... Kto im to pisze i gdzie się szkolił?  😜
01 marca 2015 18:10
Murat - ale że z czym?  👀 Bo się pogubiłam, za dużo chyba mi tych literek dzisiaj prześmignęło przed oczami, czas zresetować mózg  😜

Zwrot na zadzie z ziemi!

Ale że niby gdzie, tam na pastwisku 😁
Oni powinni się nazywać nie JNBT tylko żal.PL
darolga no że gdzie ten zwrot na zadzie ma być  😉 bo ja widzę konia biegającego w kółko i na końcu robiącego jakieś dziwne hycki  😁
Murat-Gazon, piszesz tak, bo tak nie umiesz, i zazdrościsz, i nie rozumiesz jak NAPRAWDĘ trzeba pracować z koniem, bo nie zostałaś zhabituowana, ot co!

darolga, a Ty to już w ogóle weź się z tymi Twoimi skośnikami, to jeszcze gorsze i bardziej krwawe niż nos za pionem! 🤬
01 marca 2015 18:17
Murat - Oj no, nie znasz się! Zazdrościsz pewnie, załóż własną szkołę  😀iabeł:
Trafiłam na ten filmik szukając kulawizn u koni JNBT (ten też do końca regular nie jest, ale nie ma na tyle tragedii, bym mogła im to przedstawić - u tego nawet nie zauważą) i nie wyglądał źle w porównaniu z innymi herezjami... A potem przeczytałam opis.  😵

quanta - haha, fakt! jestę sadystę  🏇 🏇
Trening młodego konia metodami naturalnymi JNBT:

Od 0.58 do 1.30 "Palcat, palcat, palcat, palcat!!!" 😁 Ciekawe jakby to na dużym, silnym, energicznym koniu, który potrafi z zadu i z krzyża oddać, wyglądało... 😀
mam dla nich chyba odpowiedni komentarz
Jesteś moim numer jeden - skośnik i jeszcze oliwka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
Straszne...!

A trzeba było założyć wielokrążek ze sznureczkiem, podpiąć ciężką linę i zrobić zwrot na zadzie. I się zhabituować.
Zwycięzca Myśląc o Koniu 2012 oraz jego magiczny sposób na nauczenie konia spokojnego stania przy kowalu:

virdilla sorki, że dopiero teraz odpisuje, ale mnie nie było na komputerze 😉 
Oczywiście, że wdaje się w takie bijatyki słowne. Najbardziej koncertowa na Facebooku była z jakimś facetem z transportu koni, który interesuje się pnh. Gość był spokojny, ładnie uzasadniał swoje poglądy, a ten jak na niego najechał z wyzwiskami i memem przedstawiającym jego konia obok książki z napisem w stylu "lista idiotów"
A to co na kursach wygaduje.. szczególnie ciekawe jest to jak się potem rozmawia z obmawianumi osobami. Dlatego wiem, że mój temat napewno porusza na kursach (wcześniej robił to pozytywnie ), ale już w kwietniu znajoma jedzie na kurs to się dowiem 😉
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
01 marca 2015 18:26
Trening młodego konia metodami naturalnymi JNBT:

Od 0.58 do 1.30 "Palcat, palcat, palcat, palcat!!!" 😁 Ciekawe jakby to na dużym, silnym, energicznym koniu, który potrafi z zadu i z krzyża oddać, wyglądało... 😀

i do tego super dosiad  🙇
o mój borze szumiący,ja jeżdżę na munsztuku i mam je na profilowym,czym prędzej zmienię je na wędzidełko z kółeczkami i sznurek na nosie,mam nadzieję że na czworobok mnie wpuszczą.Zaiste,nie wiem jak inaczej mam konia zhabituować i uzyskać ugięcie pionowe.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
01 marca 2015 18:30
Obejrzyjcie filmiki z imprintingu...

Oblivion, jak okulawić swojego konia w trzech prostych krokach.
i do tego super dosiad  🙇

tak, wcieranie się w siodło- świetny dosiad odciążający plecy młodego konia- zupełnie bez pojęcia jest ten facet  😵
A ten film z trzymaniem za linę na pęcinie to już jakiś dramat zupełny- ten koń to jakaś oaza spokoju.

edit: ugięcie pionowe- mają na myśli zgięcie w potylicy?
rybka   Różowe okulary..
01 marca 2015 18:33
Przepraszam za moją totalną ignorancję... ale przeczytałam tylko ostatnią stronę tego wątku i kilka filmików tu zobaczyłam.. i zaciekawił mnie fakt "ZHABOTUOWAĆ" - to jakiś sposób bycia duchownym koński? tak mi się skojarzyło, że się człek w habit wbija i jest duchownym przywódcą..
Julie... nie linkuj takich rzeczy, bo mi ciśnienie skacze.
Ach jakież to naturalne, zaiste, galop od palcata (to chyba w ogóle jakiś kijek?)
Zatrzymywanie polegające na zjechaniu z toru jazdy też mi się podoba. Znaczy się tą metodą jak bym pojechała gdzieś jakąś wąską ścieżką wąwozem np. to się w nim nie zatrzymam, bo nie będę miała gdzie zjechać.
Dlaczego naturalnie szkolony młody koń ma w pysku wędzidło? Naturalnie nie powinien mieć.
Dlaczego pozwolono dziewczynie na młodym koniu po raz pierwszy w terenie jechać bez kasku?
Pffff...
Co Ci ludzie mają  w głowach to ja nie wiem  😵 ... Niby chcieliby  dla tych koni dobrze bo jak coś jest "naturalne" to od razu wydaje się dobre i jest kojarzone z kantarkami ,brakiem tych" strasznych" wędzideł w pysku ,etc.  Dlatego byłabym w stanie zrozumieć kogoś ,kto dopiero co kupił konia i naprawdę nie ma o niczym pojęcia ,więc chce dla niego jak najlepiej.
Ale osób które rzekomo mają za sobą 40 ileś lat w siodle, to już nie rozumiem,tak samo jak "zebrania w terenie na luźnej wodzy "  😁
Jednym słowem - SEKTA i do tego ,na czele z człowiekiem który przejawia świetne zdolności do manipulacji ludźmi  i "trzepania hajsu"  . Amen ,nigdy się chyba do "naturalsów" nie przekonam,zawsze będę uważać ,że są to ludzie którym klasyczne jeździectwo nie wyszło

darolga - zrobiłam Ci mały spam lajkami pod Twoimi komentarzami ,pardon  :kwiatek:
Te kaski to też taki chwyt marketingowy jest. "Borze sosnowy, jaki ten muj koniś grzeczny i ufny, jak mnie lofcia mocno, to nic mi nie zrobi, pan Andrzej mówił, że nie muszę mieć kasku, to na pewno mi się nic nie stanie przecież".

Co do albumu to owszem, coś pousuwali. Bo pisałam pod dwoma postami, a teraz tylko jeden jest. Syf, kiła i mogiła.
darolga chcesz jeszcze jednego koszmarnie wyglądającego konia z JNBT do kolekcji? Bo weszłam i aż mnie odrzuciło.
https://www.facebook.com/172996769379218/photos/a.857619750916913.1073741928.172996769379218/857623460916542/?type=3&theater

(TheWunia kojarzysz może tego konia? Bo to aż nie do wiary. A to "twoje" L3 akurat).
Moon   #kulistyzajebisty
01 marca 2015 19:27

Czy jakiś jaśnie oświecony naturals może mi wyjaśnić... CO TO %$^#* JEST?! JAKI TO MA CEL?! Bo ja serio, nie ogarniam tej kuwety...  😵

Alicja, boski obrazek, gdybym była zarejestrowana na jakimkolwiek forum naturalsowym ( 🤣 ) to walnęłabym sobie takiego awatara!  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się