Met, Ale taka eksploatacja narządów rodnych u gupików jest NATURALNA!
No i samce tylko przy samicach swoje piękne ogonki w pełni prezentują.
(Najlepszy offtopic tego wątku ever! 😁 )
Uważasz, że podmienienie czanki na zwykłe wędzidło sprawiłoby, iż opisany obrazek stałby się mniej żenujący i przykry?
To do mnie ? Bo nie wiem czy odpowiadać 🙂
Tak 🙂 przynajmniej wydaje mi się, że za żadne kiełzno nie powinno się bezmyślnie ciągnąć 😉
Tak sobie czytam komentarze zamieszczone pod opisem tego szkolenia i oczom nie wierzę Ja tam jestem początkującym jeźdźcem, po L1, od pół roku jeżdżę tylko na kantarku i jest super . Zakładam że wykorzystanie wędzidła daje większe możliwości komunikacji z koniem, ale nie wiem czy dałoby mi więcej radości niż świadomość, że koń nie trzyma tego metalu (lub czegoś innego) w pysku. Pewnie jazda wyczynowa różni się od spontanicznego przemierzania lasów i łąk na grzbiecie konia i w tym tkwi sedno. Mam nadzieję że na L2 lub L3 dostanę od Andrzeja szansę na kolejne 200 pytań po których nie będę już głupio pisał....
Odp: Jeździectwo Naturalne bez Tajemnic I tak trzymać Sylwester Maliszewski. Cieszcie się lekkością i ufnością wypracowaną na kantarku a wtedy kiedy i wy i koń będziecie gotowi odkryjecie że można i delikatnie i z akceptacją konia iśc wyżej uzywajac sensownych, omijających ból wędzideł. cieszą nas takie wasze wpisy🙂😉
Jak ktoś ma delikatną rękę i dobrze dopasowane wędzidło to bólu nie sprawia, a jak nie to i te wynalazki nie pomogą...
A widział ktoś gdzieś te ujeżdżeniowe konie, tak pięknie opisane? Dwa kolejne konie jeźdźca sportowego otrzymały do testów 2 wędzidła przeznaczone dla koni w zaawansowanym treningu ujeżdżeniowym. Konie i tak dobrze prowadzone wyokrągliły się, ustabilizowały chody dając lżejszy kontakt i ustąpienia. Widać to było też po ustabilizowaniu niestabilnych pysków. Chyba obu koniom wędzidła przypadły do gustu (jeśli już jakikolwiek koń ma gust ukierunkowany na wędzidło 😉 ), gdyż trenerka nie chciała ich oddać i oba wędzidła zostały z nimi 😉B
o ja chyba ślepa jestem, ale każdy wygląda mi na zwykłego rekreanta.
A.kajca, więc odpowiadam tak. Podmienienie czanki na zwykłe wędzidło sprawiłoby, iż opisany obrazek stałby się mniej żenujący i przykry.
Też uważam, że za żadne kiełzno nie powinno się bezmyślnie ciągnąć
Ale pociągnięcie, za taką ostro działającą czankę, a pociągnięcie za zwykłe (nawet "straszne" pojedynczo łamane) wędzidło robi ogromną różnice.
Nie wiem, jak dla mnie to to są kiełzna westowe, na których jeździ się bez kontaktu. A tu na wielu zdjęciach jest pokazane, nawet w ruchu, jak na nich wiszą 🤔wirek:. To jest zła droga szybkim skrótem jaki oni stosują. Koń nie nauczony kontaktu, nie nauczony działania zwykłym wędzidłem, rzeczu jasna, że nie będzie się opierał na tak ostrym kiełźnie i odpuści. Po paru ostrych szarpnięciach, koń nie będzie dążył do oparcia się i będzie się ganaszował. I o to im chodzi ? Rozwiązują tak problemy z koniem zadzierającym głowę, z koniem o "twardym pysku".
Ja to już się u nich ze wszystkim tam pogubiłam...
julka177, o te sportowe ujezdzeniowe konie zapytalam w komentarzu 😉 choc nie licze na odpowiedz. ..
kujka czyli to ty? 😀 jak dla mnie to oni odpowiadają tylko na wygodne komentarze.
A ja oczywiście wdałam się w dyskusję... No nic, idę do koni popracować, ciekawe co za ten czas fani jnbt tam naprodukują...
Tak sobie przeglądam ten podesłany sklep i dziwi mnie wszystko. A na pewno to, że podstawowym narzędziem dla źrebaka jest kantar sznurkowy.
🤔
link
I sobie zacytuję:
Podstawowe narzędzie treningowe i użytkowe pozwalające na uzyskanie miękkości i likwidacji odruchu przeciwstawiania już u źrebaków
julka177, ano ja 😉
i masz odpowiedz:
"zobacz moje zdjęcie profilowe. Jestem członkiem teamu JNBT i wieloletnią studentką. Zdjęcie zrobione w czasie obozu letniego w Karpnie."
und
zdjecie
Julie, starałam się 😎
A.kajca, zdecydowanie jest różnica, jeżeli pytamy - za co ciągniesz 👀
Liściu, czyli wszystko jasne: "likwidacji odruchu przeciwstawiania już u źrebaków"
A tak właściwie ktoś mi wyjaśni dlaczego oni jeżdżą na jakichś linach a nie na zwykłych wodzach?
kujka może się nie znam ale czy to jest koń "w zaawansowanym treningu ujeżdżeniowym"? Mam wrażenie, że wygląda jak każdy inny, tylko ustawieniem głowy się różni.
Dobra, a wytłumaczy mi ktoś jak działa
takie pęto w cytuję:
W treningu naturalnym służy do likwidacji narowów, budowania w określonej potrzebie dominacji 🤔
a pomyśleć, że kiedyś uważałam natural za taki fajny...
A tak właściwie ktoś mi wyjaśni dlaczego oni jeżdżą na jakichś linach a nie na zwykłych wodzach?
Musieli wymyślić coś innego żeby się sprzedawało za kosmiczne pieniądze
http://hippika.pdm-promo.pl/sklep/index.php?cPath=73_76Właśnie sobie uświadomiłam, ze mam wodzę bardzo podobną do tych tylko hand made i kosztowała mnie około całe 5 zł 😁
Liściu, co do pęta napiszę co słyszałam i widziałam na filmikach. Faktycznie służy do gwałtownej zmiany nastawienia konia do człowieka. Na pozytywne. Do tego człowieka, który z pęta Uwalnia(!) I musi być znacznie solidniejsze niż to w sklepie.
I ogólnie jest typu "nie róbcie tego sami w domu".
julka177, ano ja 😉
i masz odpowiedz:
"zobacz moje zdjęcie profilowe. Jestem członkiem teamu JNBT i wieloletnią studentką. Zdjęcie zrobione w czasie obozu letniego w Karpnie."
und zdjecie
To ja nie wytrzymałam i zadałam pytanie z konta mojego męża. Teraz kolejne dwa. Ciekawe co odpowie...
Sklepik JNBT rozłożył mnie na łopatki. Ciekawe co na to Pan Podkowa- produkuje identyczne, o ile nie te same rzeczy i to wcześniej niż JNBT "narodziło się" w Polsce.
Dla porównania, wodze Podkowy- za 110zł
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Wodze-czarne-lub-granatowe-lub-czarno-biale-z-karabinczykami/502Wodze JNBT- za 125zł
http://hippika.pdm-promo.pl/sklep/product_info.php?products_id=82chyba nawet tłoczenia Podkowy się nie pozbyli...
Hackamore za 235zł, u Podkowy 220... Zdjęcie identyczne.
http://hippika.pdm-promo.pl/sklep/product_info.php?products_id=42&osCsid=f0f66cc1c3f19b42774912f116b1a23fJest to kantarek JNBT o zmienionych proporcjach i lina 6,7 m zakończona z jednej strony popperem z logo JNBT, z drugiej frędzlem, która po odpowiednim zawiązaniu daje wodze do jazdy i linę 3,6 m do pracy z ziemi. Lina jest dostępna w kolorze oliwkowym, czerwonym, niebieskim lub czarnym, a kantarek w kolorach i rozmiarze do wyboru.http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Hackamore-naturalne-czarne-lub-granatowa-lub-czarno-biala./495Niby tylko 15zł, ale zawsze- dają się ludzie zrobić... w konia. 😁
Oj Julie, to sie skonczy zalozeniem konta na fb 😉
Naturalsi, a ja mysle ze pan Podkowa robi biznes. Tak jak Myler. Wcale mu sie nie dziwie.
ja ma linke od p. Podkowy (wygraną przez Olgę) i fajna jest, solidna, ciężka długa lina
chyba te wodze o których dyskutowałyście przed momentem są z tego samego materiału-przynajmniej na zdjęciach "na oko" tak wygląda
jeśli tak to wodze z tego będą dobrze ciężkie...
w jeździe western używa się ciężkich wodzy (ale skórzanych) dla zaawansowanego konia do munsztuka...
Ale właśnie o to mi chodzi- że on ten sprzęt zaczął wytwarzać zupełnie bezstronnie- liny i haltery, nie przypisane do żadnej szkoły. A JNBT to sprzedaje to w tonie ichniejszego magicznego wynalazku. Mam szczerą nadzieję, że to Podkowa robi na tym biznes, a nie JNBT- bo to on od dobrych kilku lat to wytwarza.
+ dziwię się ludziom, że nie googlują, bo ja tam zawsze szukam gdzie można kupić najtaniej daną rzecz 👀
Naturalsi, oczywiscie ze robi bo sa sprzedawane jego produkty!
A ze JNBT zarobi tez ciut... no kazdy inny sklep internetowy by zarobil.
Mysle ze na sprzedawaniu pierdol stacjonarnie zarabiaja więcej.
Mimo wszystko się dziwię, że ktoś płaci więcej za to samo 😂...
A na kursach się słyszało, że sprzęt Podkowy jest beeee. I tylko ich sprzęt jest najlepsiejszy na świecie 😂
:emota2006097: Twoja wiadomość mnie pokonała 😁 👍
Na początku L! pan M zwykł rzec: widze, że macie sprzęt, nawet wiem skąd, niestety nie jest on oryginalny i właściwościami różni się od NASZYCH lin i kantarków m.in. w różnicy przekazywania sygnałów
Także ten 🙄
LOL to trzeba ten temat przedstawic wyznawcom 😁
Ja wolę tam nic nie pisać, oni wiedzą gdzie mieszkam 🤣
A moje kozy obronne nie przeszły jeszcze pełnego szkolenia, więc wole nie ryzykować 😉
Wariaci, normalnie wariaci 😁 Poczytajcie sobie ichniejsze teorie, wdałam się w dyskusję pod wspomnianymi fotami i umieram ze śmiechu czytając odpowiedzi 😁