Przy podróżowaniu z (małym) dzieckiem samochodem, jest obowiązek przewożenia go w foteliku.
Jak się ma sprawa w przypadku przemieszczania się taksówką?
kiepsko. tzn. nie ma obowiazku prawnego aby taksowka miala na wyposazeniu fotelik, taksowka jest traktowana jako transport publiczny. w sumie jest to zrozumiale - musieliby miec przynajmniej trzy rodzaje fotelikow, w zaleznosci od wieku dziecka. nikt by tego nie targal ze soba, w bagazniku szkoda miejsca.
w praktyce jest tak, ze kilka firm taxi bierze udzial w akcji Taksowka z fotelikiem. w Wwie jest to MPT (sponsor - firma ubezp. Liberty Direct kupila ok.70 szt fotelikow) . z tym ze nie jestem pewna czy nie ma doplaty za taki kurs.
inne korporacje maja podejscie: a) tylko montaz wlasnego fotelika klienta (najczestsza), b) w firmie jest jakis jeden fotelik dyzurny ale trzeba po niego wyslac kierowce do bazy i to kosztuje extra, c) trzeba zglosic dzien wczesniej i zorganizuja.
czesto kierowcy uspokajaja, ze "nie przypominaja sobie wypadku taksowki z dzieckiem" ale oczywiscie takie wypadki sa, tylko nie sa osobno ewidencjonowane.
w kazdym razie lepiej miec do dyspozycji wlasny/pozyczony fotelik.
Moona ja niestety chyba dostałam jakimś mocniejszym stężeniem bo trzyma cały czas... Zresztą na ultoce pisało 3-5 dni, ale miałam nadzieję, że to bardzo wyolbrzymione liczby.
Ja mam takie troche głupie pytanie. 😁 Jak w ogóle zwierzęta myślą?
Chyba głównie obrazami, skojarzeniami, przyczynowo-skutkowo
Dlaczego lekko zmoczone, np przez deszcz, włosy błyskawicznie się przetłuszczają/są takie "nieświeże", nawet te świeżutko umyte przed wyjściem ? 🤔wirek:
jak są ustalane ''terminy'' świąt wielkanocnych że zawsze lany poniedziałek wypada w poniedziałek? może tak być że wypadnie w inny dzien?
martynkakoniki- Wielkanoc co roku przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. A lany poniedziałek- zawsze po wielkanocy 😉
Ja mam takie troche głupie pytanie. 😁 Jak w ogóle zwierzęta myślą?
Normalnie 😁 Jeśli w ogóle (a patrząc na konie różnej rasy i maści przekonałam się, że owszem myślą, bo nie wierzę, że kierują się tylko samym instynktem przy otwieraniu np. drzwi do boksu - co ma instynkt do rozparcelowania zamknięcia przy drzwiach 😀) to chyba tak jak człowiek.
Tak mi sie wydawało
:kwiatek:
A mnie zawsze zastanawiało jak myśli pies. Tzn czy w ogóle myśli tak jak mi się wydaje, np 'hau hau' albo kot 'miauuu' ? hahah
Ja mam takie troche głupie pytanie. Jak w ogóle zwierzęta myślą?
To zdecydowanie nie jest głupie pytanie. Jak myślą zwierzęta? Czy potrafią abstrakcyjnie myśleć? Czy możemy w ich przypadku mówić o logicznym myśleniu? Czy zwierzęta mają duszę? Na te pytania świat naukowy nie ma jednoznacznej odpowiedzi, mądre głowy nic konkretnego jeszcze nie wymyśliły 😉
Myślę, że poprostu trzeba psy przycisnąć i niech same powiedzą jak myślą 😁
dempsey, dzięki 🙂
Koniczka, no to faktycznie zaaplikowałaś sobie końską dawkę, a raczej końskie stężenie 🤣
Zdecydowanie nie zazdroszczę. Jesteś już w stanie normalnie czytać, np. z książki?
czy jest w necie coś takiego jak google, ale dla zdjęć? w sensie, że znajomy ma na dysku fotkę, która ponoć pochodzi z naszej klasy, jest na niej śliczna dziewczyna i on chce się dowiedzieć kto to - czyli chce, żeby taka wyszukiwarka wyrzuciła mu link do strony na której to zdjęcie zostało zamieszczone - da się zrobić takie czary mary? 😉
a ma nazwe fotki? bo jezeli tak to jest google images, wpisujesz jakiego zdjecia szukasz (np klacz With You) i poda linki do stron gdzie znajduja sie tak zatytulowane zdjecia 🙂
no właśnie próbował już z nazwą, pod jaką plik zachował się na kompie, ale nic to nie dało
bardziej chodzi mi o taką wyszukiwarkę, gdzie wrzucasz fotkę tak jak np. avatar na revoltę...
Dobra, nowe pytanie
Dlaczego pisząc smsa z polskimi znakami, po wysłaniu i wejściu w skrzynkę nadawczą jest on bez polskich znaków ?
Już w dwóch zupełnie różnych aparatach tak mam 🤔wirek:
W Nokii i Motoroli
szepcik, jest. A być może nawet są. Ja znam jedną wyszukiwarkę, nie działa zbyt dobrze ale coś tam znajduje:
http://tineye.com/
dzięki wielkie abre :kwiatek:
hi hi hi, okazało się że ta laska ze zdjęcia to jakaś modelka, aktorka i piosenkarka 😎
Mam problem z moim gg. Zaintalowałam sobie jakis czas temu nowe gg i na poczatku wszystko było ok. Pare dni później nie mam pojecia dlaczego wyskoczyło mi ostrzezenie z napsiem"profil uszkodzony" i znikneły mi wszystkie kontakty. Odinstalowałam i zainstalowałam ponownie. Przez jakiś czas były a teraz znowu ich nie ma :/ . Nic nie pomaga instalowanie od nowa. Czy da sie jokoś odzyskac wszystkie kontakty
A wyeksportowałaś je na serwer? To się przydaje 😉
Na dysku w Documents and Settings/nazwa_użytkownika/Gada-Gadu/pseudonim jest normalnie plik smseab.dat, gdzie się wszystkie kontakty zapisują.
Zakładając, że się pod ziemię nie zapadł, to tam wszystko znajdziesz.
Z racji tego, ze szanowna pani dermatolog od paru h nie odbiera tel mam pytanie:
Czy jesli stosuje preparat zluszczajacy na twarz (masc) to czy moge zafundowac sobie peeling kwasem migdalowym na plecki?Czy to sie jedno z drugim wiaze?
jaki lek uspokajający / antynerwowy polecają ostatnio w reklamie?
coś na n... chyba syrop, kojarzycie? 😉
🙇
nervosol albo neospasmina? 🙂
Czy Wy też w reklamie Lactacydu słyszycie, że pani przedstawia się Żanetka Lyta?
Ja dopiero dziś doczytałam, że nazywa się Jeanette Kalyta 😉
moona też słyszalam Żanetka i bardzo mnie to drażniło ...
Serio?
Byłam pewna że ta kobieta się przedstawia Żanetka i strasznie mnie to wkurzało 😉