pielęgnacja i stylizacja włosów, fryzury

vodka, a może prostownicą mamę nauczyć loki robić? 🙂
mama potrzebuje czegoś, czym ułoży sobie wosy na szybko w tzw. "międzyczasie" w trakcie robienia innych rzeczy przed pracą, termoloki jej się marzą od dawna więc stwierdziliśmy, że to będzie dobry prezent 🙂
vodka, hm, ja nie wiem czy z termolokami to da się tak "szybko, w międzyczasie". Samo nawijanie już wymaga czasu - lokówką w tym samym czasie mama miałaby loki gotowe, a w termolokach trzeba jeszcze pochodzić, rozwinąć, ułożyć. Ale to pewnie zależy od długości włosów - jak króciutkie to da się w miarę sprawnie. Przy długich włosach termoloki nie sprawdziły mi się w ogóle.
no włosy do ramion 🙂 lokówki mamy, a mama i tak najczęściej używa zwykłych wałków, takich z rzepami. Domyślam się, że przy moich wosach, które są długie, byłoby to bardziej czasochłonne
Ojeny, faktycznie! Przepraszam, zle przeczytalam 😉
znacie jakąś dobrze kryjącą farbę do włosów, która poradzi sobie z siwymi włosami? Garnier Olia sobie nie poradziła i z siwych zeszła po drugim myciu 🙁
znacie jakąś metode na przetłuszczające się włosy?
mam z tym wielki problem 🙄 umyję włosy wieczorem a następnego dnia wczesnym wieczorem włosy już są masakra, jak rano umyję to wieczorem jak chcę gdzieś wyjść też muszę znowu myć. Wcześniej używałam Pantene pro-v intensywna regeneracja i o ile uzywałam go sporadycznie było super włosy myłam średnio raz na 2-3 dni, gdy zaczęłam używać go na stałe razem z odżywką stała się masakra🙁 teraz nie ważne jakiego szamponu używam (czy dodaje odżywke czy nie) włosy bo jakiś 15-20h są tłuste jak nie wiem co 🙁
Q., idź do endokrynologa zbadać hormony. Często ich uregulowanie wpływa na włosy i cerę. Można też brać cynk, ale skonsultowałabym się z dermatologiem najpierw. Ile masz lat?
Dzionka 21
Q., no to tym bardziej bym szła z tym o lekarza a nie kombinowała z szamponami, bo ewidentnie coś jest nie tak. Idź do dermatologa, niech ci zleci badania 🙂
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
10 stycznia 2015 15:15
Q. ja też tak mam i to zupełnie normalne  😉 Muszę myć włosy codziennie rano, jak umyję wieczorem poprzedniego dnia to następnego wyglądają jako-tako jedynie zaplecione w warkocz. Dziewczyny w wątku o naturalnej pielęgnacji podrzucały różne pomysły płukanek itp., może tam zajrzyj. No i na pewno częste mycie, zwłaszcza silnym szamponem z SLS, sprzyja jeszcze większemu przetłuszczaniu.

A z hormonami mam wszystko w porządku, przynajmniej wg tych w miarę podstawowych badań (tzn aktualnie walczę ze skutkami źle dobranych tabletek anty, ale to od kilku miesięcy, a przetłuszczające się włosy mam od zawsze..). Chociaż oczywiście jak Dzionka napisała, wizyta u lekarza dla pewności nie zaszkodzi  😉
Scottie   Cicha obserwatorka
10 stycznia 2015 16:19
Q. ja też tak mam i to zupełnie normalne  😉

Wątpię, czy to jest normalne... Może świadczyć o chorobie skóry głowy (np. ŁZS). Mnie się tak włosy przetłuszczały jak miałam bardzo duży problem z trądzikiem i łojotok: myjąc włosy ok. 21- następnego dnia o 15 już można było z nich tłuszcz wyciskać. Za normalne przyjęłabym mycie włosów co 3 dni. Jest też tak, że włosy przyzwyczajają się do częstego mycia, ale przetrzymanie ich tłustych, żeby je odzwyczaić- może skończyć się wypadaniem włosów.
znacie jakąś dobrze kryjącą farbę do włosów, która poradzi sobie z siwymi włosami? Garnier Olia sobie nie poradziła i z siwych zeszła po drugim myciu 🙁
przed farbowaniem umyj włosy dwa razy tanim szamponem (np. barwa, jakieś marki auchan - te z chemicznym kolorami - znaczy z SLSem, mocno czyszczące) + dodaj sody do szamponu. jak otworzysz łuski włosa (bo soda jest zasadowa), to farba powinna lepiej złapać 😉
Moja koleżanka ma policystyczne jajniki i tak jej się właśnie zaburzenia hormonalne objawiają - ma tłuste włosy w ciągu 12 godzin strasznie :/ Warto iść do dermatologa.
Scottie, jak zwalczylas łojotok?
Scottie   Cicha obserwatorka
11 stycznia 2015 23:09
yegua, brałam Aknenormin, to są retinoidy doustne.
Scottie, dzięki  :kwiatek:
18 stycznia 2015 19:28
Dziewczyny doradźcie mi proszę  :kwiatek: Chcę zmienić kolor włosów, chociaż swój obecny uwielbiam, ale potrzeba mi jakiejś odmiany i kompletnie nie mam pomysłu, co zrobić  😉 Jaśniejszy? Ciemniejszy? Czarny odpada, kiedyś miałam i nie chcę męczyć się z usuwaniem tego badziewia  😉

Zdjęcia w linku - pierwsze stare (przepraszam, że takie głupie ale nie mam innego na którym dobrze widać moją twarz), drugie to mój aktualny kolor i długość włosów (w słońcu są bardziej złote).
http://fotowrzut.pl/T2SAWMXP1G

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady  :kwiatek:
smarcik, ja bym poszła w jaśniejszy, bo uwielbiam blond i myślę, że ładnie by Ci było 😉
O matko Smart jakiego Ty masz grubego warkocza 😲
18 stycznia 2015 22:06
To chyba tak tylko wygląda bo jest dość luźno zapleciony  😉
Q., idź do endokrynologa zbadać hormony. (...) ale skonsultowałabym się z dermatologiem najpierw.

Warto iść do dermatologa.

No właśnie, do jakiego lekarza najlepiej iść, żeby dostać skierowanie na badanie hormonów? Też mam problem z przetłuszczającymi się włosami i cerą.. Nie wiem jednak czy iść do endokrynologa, dermatologa czy może do ginekologa w tej sprawie? Lepiej szukać prywatnie czy wbijać na nfz?
gllosia, chyba warto zacząć od rodzinnego i zbadać krew (o ile masz sensownego) i z wynikami do endokrynologa. Ja prywatnie znalazłam w ten sam dzień, na NFZ na kwiecień..
potrzebuje jakiejś dobrze kryjącej i trwałej farby, znacie coś? 🙂
busch   Mad god's blessing.
10 lutego 2015 21:53
Libeerte, ale z podstawowych badań krwi to raczej nie za wiele endokrynolog wywróży?

Ja właśnie się zastanawiam czy farbować, czy nie. Z jednej strony kolor mi się już tak spłukał, że masakra. Z drugiej strony farbuję już od tak dawna włosy, że już nawet nie bardzo pamiętam, jaki jest mój naturalny kolor 😁. No i mam nadzieję, że będą wyglądać lepiej jak ich nie będę regularnie niszczyć farbą 😀
busch, miałam na myśli trochę bardziej szczegółowe badania niż sama morfologia, ale fakt nie doprecyzowałam 😉
Macie jakieś szybkie sposoby na modelowanie długich włosów? Nie mam za dużo czasu, włosy myję wieczorem i najczęściej wiążę w kucyk, bo rano w rozpuszczonych wyglądam jak Maryja 🤣 Długość trochę ponad połowa pleców.
oollaa12, zerknij na bloga anwen.pl może tam coś znajdziesz.
oollaaa, a co masz z wlosami zrobione? Na prosto ścięte? Długie włosy generalnie są ciężkie, jezeli schną długo same do rana, obciążone przez wode to będą bez objętości u nasady i będziesz ulizana jak Maryja. Mi zmiana fryzury dużo dała, mam grzywke na boki, którą wieczorem podsusze i rano nie ma już takiego efektu ulizania.
Ja też już narzekam na moje włosy obcięte na prosto. Są prawie do talii, jest ich dużo, więc są cholernie ciężkie. We wtorek jadę cieniować lub ciąć warstwowo. Przynajmniej będą lepiej się kręcić 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się