Kwiaty balkonowe

Kami   kasztan z gwiazdką
13 kwietnia 2009 22:41
Naszła mnie ostatnio ochota na upiększenie balkonu tylko że ogrodnik ze mnie żaden  😁 Balkonik mam mały, ale dwie skrzynki się na nim zmieszczą. Wiem, że nie chce pelargonii... Zastanawiałam się nad maciejką, żeby ładnie pachniała wieczorami, ale ona mało ozdobna jest więc będzie do niej potrzebne coś bardziej kolorowego. Potrzebuję roślin które będą wymagały mało pielęgnacji, bo na tą poprostu nie mam czasu.
No i porady jaką ziemię, nawóz i co tam jeszcze potrzebne  👀
Jakie nasłonecznienie masz na tym balkoniku? Od tego zależy dobór kwiatów, ziemi, nawozów. Z pachnących to jeszcze lawendę polecam.
asds   Life goes on...
14 kwietnia 2009 00:49
Może surfinie albo begonie?
Kami   kasztan z gwiazdką
14 kwietnia 2009 10:35
Balkon jest wystawiony na południowy-zachód, więc tak od ok. 14.00 mam słoneczko  🙂

Jeszcze mnie tak naszło - ile sadzonek na jedną skrzynkę, żeby nie posadzić ani za gęsto ani za żadko  👀
Begonie ostre słońce może trochę przypiekać  bardziej  się nadają: Petunie, surfinie, cascadie, ‘Million Bells’, werbeny, sanwitalia, lobelie. W celu odstraszenia mszyc możesz kilka drobnych aksamitek posadzić. Skrzynki mają różną wielość, a rośliny różnie się rozrastają.
A jak wsadzic bratki? Po ile na skrzynke? Zakupilam u kolezanki 10 sztuk bratkow i teraz nie wiem co z nimi zrobic 😀. Ale tak mi sie spodobaly, ze juz nie wyobrazam sobie balkonu bez nich!
Bratki takie wielkokwiatowe co 10cm w dwóch rzędach, na mijankę można posadzić.

ze strony :http://www.obi.pl/pl/ideenwelt/garten/Blumenkaesten_bepflanzen/Blumenkaesten_bepflanzen_anleitung1.html
aleqsandra   Kreujemy swój świat tym w co wierzymy
14 kwietnia 2009 20:05
ze mnie też antytalent roślinny i też mam balkon pd-zach. 🙂
i też akurat w tym roku mnie naszło co by go upiększyć xD

na święta Tacie w pracy na bankiecie ciasto na koszyczku z trawą dali więc na razie ten koszyczek z trawą sobie zalega na balkonie... ale kiedy mi to zdechnie i co potem? xD haha

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się