Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Anderia   Całe życie gniade
13 stycznia 2015 11:10
kujka może się najprościej w świecie temu Gilu przejadło? Albo może faktycznie aż tyle owsa, o ile zostawia, mu nie potrzeba. 🙂 Dreamek jeszcze niedawno miał podobny problem, sama wiesz, tylko że z musli. Zmieniłam je na granulat (notabene ten sam Besterly Basic), zostawiając resztę diety tak jak była, i trzeci miesiąc jest spokój (tylko teraz nie je owsa). A tamto musli przecież też przedtem jadł koło pół roku i było dobrze.
asds   Life goes on...
13 stycznia 2015 11:20
DressageLife

Besterly Basic jest ok. Ja kiedyś podawałam  grubemu na obiad zamiast owsa.

Ewentualnie jest jeszcze granulat z Baileysa. Jak zamawiać przez ich sklep i odbiór osobisty to -10%, a więc cenowo bys miała chyba nie taką dużą różnicę, ale znów Bailysa jest 5 kg mniej 🙁.
DressageLife ja karmię jęczmieniem, śrutą lub gniecionym, seniora. Nie daje po głowie jak owies, ale może się przyczynić do tycia... W każdym razie wg mnie pożywniejszy niż owies. Tylko trzeba moczyć.
A bardzo koń po tym tyje? Mój wygląda teraz fit,jest po prostu taki mocno podkasany z okrągłą dupą i dużym szyjskiem,jak wrzuci jeszcze 50-70 kg to nic się nie stanie,jest w intensywnym treningu.
Ale jednak nie chcę aby był za gruby,bo będzie się męczył,plus to dodatkowe obciążenie na nogi.
Chyba skuszę się na jęczmień,dzięki  :kwiatek:
Powiem tak - ja zamieniłam owies na jęczmień przede wszystkim dlatego, że mój koń to sucharek, mało co przyswaja, do tego gorąca głowa. Z owsa to on nic nie miał szczerze mówiąc. Koń mi trochę na tym utył, ale nie jakoś niesamowicie, ale na pewno ma więcej takiej dobrej siły. Z tego co obserwowałam po znajomych koniach to żaden nie zrobił się otyły po przejściu z owsa na jęczmień, po prostu musisz obserwować i ew. modyfikować dawki 🙂 Ja bym śmiało brała.
Asds Możesz napisać jakie wrażenia po tym musli HILIGHT HORSE & PONY MIX, własnie zastanawiam się nad kupnem ??
asds   Life goes on...
13 stycznia 2015 14:07
iza1710

Nie ma problemu co do relacji.  Zobaczymy czy kobyle przysmakuje i jak się sprawdzi. Do tej pory jadła Marstall Freizeit.
Dzięki, ten marstall tez fajny, szukam własnie paszy dla konia dopiero wdrażanego w prace po kontuzji.
DressageLife jeśli jesteś zainteresowana robiłam porównanie po dodaniu jęczmienia do diety ( http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,463.1110.htm ), dla mnie efekt super przy zastąpieniu części owsa. I w dodatku tani.
Ja przestawiłam konia z owsa gniecionego + pasza kondycyjna na jęczmień gnieciony + olej. Koń dostaje niecałe 3kg jęczmienia + ok. 250ml oleju dziennie (tak na oko dość leję, ale butelka 3l starcza na ok. 10-12 dni). Nigdy jeszcze nie wyglądał chyba tak dobrze, ma sporo siły do pracy - w sumie nie wiem co to zmęczony koń.
epk, a jak podajesz ten jęczmień?
epk, a jak podajesz ten jęczmień?

tzn? bo nie rozumiem - no normalnie, do żłobu 😉
epka nie kłam że normalnie  🤬 sama widziałam jak mu dajesz łyżkę  😂 normalnie to koń nie je łyżką .
blucha, za dużo widzisz, dostaniesz zakaz zbliżania się  😀iabeł:
Czy mozna łączyć ze sobą musli? Podaje kobyle to musli http://animalia.pl/produkt,23925,0,st-hippolyt-polen-krautermusli-20kg.html ale, ze wyjeżdżamy na zgrupowanie, gdzie będzie w nieco cięższym treningu myślałam nad podaniem jej także http://animalia.pl/produkt,9180,508,baileys-top-line-conditioning-mix-no-17-20kg.html
Mozna tak? normalnie oprócz musli dostaje jeszcze owies i sieczkę.
tulipan, Karmiłam granulatem - samym granulatem pełnoporcjowo. No i fajnie było 🙂 Wprawdzie koń spacerowo-rekreacyjny (głownie teren, dreptanie po placu, jazda prawie codziennie), więc nie wiem jak ze sportowcami, ale na moje potrzeby było w porządku. Energiczny, dobrze wyglądający, chętny do pracy.
Hej, gdyby ktoś był zainteresowany 5% rabatem do sklepu z paszami Pro-Linen, to zapraszam na PW 😉
Pytanko adewaktnie pasz:
czy ktoś z was podaje swoim koniom CZARNY OWIES?
Czarny owies jest (w mazowieckim przynajmniej) w zasadzie niemożliwy do kupienia.A szkoda,chciałam rok temu swojego przestawić.
Ja kiedyś podawałam czarny owies - oprócz ceny nie widziałam różnicy
Słyszałam, że ponoć konie dużo lepiej wykorzystują czarny owies od żółtego. Można podawać dawkę o 1/3 czy 1/2 mniejszą od dawki żółtego owsa.
My znaleźliśmy producenta czarnego owsa w zielonogórskim, mamy tam kawałek, ale nie ma tragedii 🙂
fender, u nas w stajni jakis czas konie dostawały czarny owies. Z obserwacji moge powiedzieć, że większość koni wymagała skarmiania go w mniejszej ilości niż "zwykłego".
O boże wy wszyscy to biedni jesteście, tu koń nie chce tego jeść, tu tego moja mała wsuwa wszystko jak popadnie, z tych rzeczy typu witaminy, musli granulaty. A tak na prawdę to dostaje sam owies, siano i wysłodki i wygląda jak by stała na jabłkach.
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
15 stycznia 2015 13:59
O boże wy wszyscy to biedni jesteście, tu koń nie chce tego jeść, tu tego moja mała wsuwa wszystko jak popadnie, z tych rzeczy typu witaminy, musli granulaty. A tak na prawdę to dostaje sam owies, siano i wysłodki i wygląda jak by stała na jabłkach.

czyli jak wygląda bo różnie to można interpretować? 😉

I tak w ogóle cześć, też miło Cię poznać  😎
Cześć, jest jak pączek w maśle ma ładną sierść, i jak na deresza to ma zabójczy ogon, grzywę i grzywkę, znaczy nie jest do grzywka, grzywa i ogon jaki mnie satysfakcjonuje ale jak na deresza które ogony mają do stawów skokowych i rzadkie a grzywy i grzywki jest brak to moja kobyłka ma całkiem długie i gęste te elementy, a co najważniejsze  ma kopyta bardzo dobre, a  z drugiej strony ma te kopyta w paski a więc powinny być słabe. Właśnie wydaje mi się że przez to że nie jest przekarmiana i pobiera sobie tyle ile chce witamin z lizawek, a nie tyle ile jej nasypię. I ogólnie pochłania wszystko.
nie no, nasze konie też wyglądają super, zimą już zwłaszcza. Ale dostaliśmy korzystną ofertę kupna czarnego owsa, zamiast żółtego i tylko badam sytuacje, czy warto zmieniać, jak konie na niego reagują... itd 😉
asds   Life goes on...
15 stycznia 2015 17:30
Moja w tej chwili dostaje:
- wysłodki buraczane z lucerną
- trawokulki light
- Jęczmień Condition
- sieczka Sukces
- mash Marstall
- na zmianę będzie dostawać od przyszłego tygodnia  1x zamiast mash Marstalla mix mashu Sukces z mash Fouganza
- otręby ryżowe
- czarnuszka
- witaminy Force
- drożdze paszowe
- olej lniany 3 razy w tygodniu
- zaczelismy teraz dawać Highlite Pony & Horse Mix
- trawokulki Baileysa z fioletowego worka
- no i gnieciony owies w zmniejszonej ilości do posiłków z jęczmieniem
asds, moim zdaniem spora przesada, kompletnie nie zbilansowana 🙁 może przemyśl tę dietę, bo przedobrzysz zdecydowanie...
asds matko z córką! postaw albo na pełnoporcjowe karmienie paszą (zero owsa) albo do owsa dodaj balancer. Zdecydowanie za duzo WSZYSTKIEGO  :kwiatek:  ja tu widze przede wszystki mega duze ilości białka.

Karmił ktoś Saracenem Enduro  :kwiatek: ?
nie no, nasze konie też wyglądają super, zimą już zwłaszcza. Ale dostaliśmy korzystną ofertę kupna czarnego owsa, zamiast żółtego i tylko badam sytuacje, czy warto zmieniać, jak konie na niego reagują... itd 😉
u nas były na czarnym ze dwa miesiące. Jedyna różnica to kolor kupy  😉 ale może to za krótko żeby coś zauważyć.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się