Islamizacja Europy?

nie sądzę... skoro się zawodzę na ludzkiej inteligencji, to niby skąd mam czerpać imperatyw do traktowania kogoś jak inteligentnego? ...wtedy muszę rozmawiać z nim językiem dostatecznie zrozumiałym.
skoro na imperatyw sie powołujesz....... To nic dodać , nic ująć
ekuss   Töltem przez życie
13 stycznia 2015 11:28
Ja mam wielu znajomych muzulmanow (w tym 3 bardzo dobrych- jeden pochodzi w Kuwejtu, drugi z Bahrain,a trzeci z Indii) i naprawde nigdy nie czulam sie przez nich dyskryminowana czy gorsza - mimo,ze jestem ateistka (czyli nawet gorzej niz katolik,bo w ogole w Boga nie wierze) i kobieta.

Jedynie byly spiecia jak rozmowa schodzila na tematy religijne- bylismy w gronie  muzulmanow, jeden katolik i 2 ateistow. Chcieli nas przekonac,ze ich wiara jest sluszna itd. To moge zrozumiec- kolezanka katoliczka tak samo chciala mnie ,,sprowadzic na dobra droge'' ,ale potem juz zrobilo sie srednio ciekawie. Od tamtej pory religia jest tematem tabu miedzy nami.

Zauwazylam,ze duzo tez zalezy od tego z jakiego kraju pochodzi muzulmanin. Wiem,ze Pakistan, Afganistan czy Irak to kolebka wlasnie tych muzulmanow o ktorych sie slyszy w tv. I glownie wlasnie z tych krajow emigruja do Europy. Najbardziej rygorystycznym krajem jest chyba Arabia Saudyjska- nawet moj kolega (muzulmanin) mi opowiedzial taka historie:
Uczyl sie w szkole w USA, mial kolezanke (Amerykanke) ,ktora chodzila z chlopakiem z Arabii Saudyjskiej. Nawet chyba religie zmienila dla niego. No i ten chlopak ja ciagle namawial by pojechala z nim do jego rodziny, zobaczyc jego kraj itd. Moj kolega jej wtedy powiedzial,zeby sobie poczytala w internecie jak sa kobiety tam traktowane i sie zastanowila 10 razy zanim podejmie decyzje,a jesli mimo wszystko sie zdecyduje- niech pamieta jego numer - on ja wszedzie znajdzie i pomoze w razie czego.
Wiec to nie jest tak,ze my- Europejczycy koloryzujemy troche islamska kulture. Sam moj kolega- muzulmanin mowil,ze wiekszosc roznych historii jest prawda. ALE zeby takze wiedziec,ze nie wszyscy sa tacy sami i wiekszosc muzulmanow nie zgadza sie z dzialaniami ich ,,kolegow''.

ps. nie wiem czy cos z tego zrozumiecie,ale tak mnie naszlo jakos
Z kolei "mój" zaprzyjaźniony muzułmanin twierdził, że sprawa jest prosta: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze 🙂
Że jak porównać muzułmanina, którego zamożna rodzina od kilku pokoleń mieszka np. w Paryżu, z takim, który w domu nawet wygódki nie ma, bo wszyscy wchodzą za potrzebą na skalistą skarpę.
ekuss, znam Pakistanczyka, który ma żonę Dunkę wojująca feministkę 😀 wydaje mi sie, ze w takim Pakistanie łatwiej trafić na bardziej europejskie podejście niż Np w Arabii Saudyjskiej ale mogę sie mylić.
ekuss   Töltem przez życie
13 stycznia 2015 12:12
Glownie chodzilo mi o to,ze sami muzulmanie traktuja ludzi z krajow ,ktore wymienilam- za tych gorszych muzulman czy wrecz,ze to nie sa prawdziwi muzulmanie,bo prawdziwy muzulmanin nie jest terrorysta. Od razu mowie,ze to nie moja opinia i nie moje slowa.

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
13 stycznia 2015 12:20
bobek, Myślę, że takie proeuropejskie przypadki to mały procent, który ginie w tłumie radykalnych/zwykłych wyznawców islamu. Pewnie nawet jeśli ktoś się odważy na głośne myślenie to chyba raczej jest uciszany przez rodzinę/ znajomych coby problemów nie mieli przez niego. Takie ichniejsze "wszedłeś między wrony, kracz jak one".
islam to religia = która ma wiele odłamów,
tak jak chrześcijaństwo to katolicyzm, protestantyzm, prawosławie itd. = niby równe a różne mające wspólne źródło

nie każdy "islam" jest nastawiony na "rozpierduchę" i jest radykalny

mam znajomego Polaka (katolika), który ożenił się z muzułmanką (Marokanką) - nie musiał zmienić religii, ślub odbył się w meczecie, za zgodą jej rodziny,
jakoś nie narzeka - bo jego żona to nowoczesna pracująca kobieta a to, ze zakrywa głowę chustą poza domem mu nie przeszkadza
Słynna gazetka zwiększyła nakład i zamieściła kolejne karykatury.  🙁
Czyli refleksji brak.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
14 stycznia 2015 10:00
Tania, wiesz jakie jest największe zagrożenie ze strony terrorystów?! Czym tak naprawdę wojują terroryści? Strachem.
Tania, wiesz jakie jest największe zagrożenie ze strony terrorystów?! Czym tak naprawdę wojują terroryści? Strachem.

No ja rozumiem, ze to demonstracja, że się ich nie boimy, jednak też kontynuowanie obrażania uczuć tych "dobrych" muzułmanów.
Nakręcanie spirali.
Słynna gazetka zwiększyła nakład i zamieściła kolejne karykatury.  🙁
Czyli refleksji brak.

Tania, ale co? miała się zwinąć? zastraszyć? uszy po sobie i głowa w piasek? Co wg. Ciebie powinni zrobić?

tak zastraszali hitlerowcy przez II wojną światową i nikt nie reagował…
zamknięcie się (gazety) byłoby równoznaczne z poddaniem się, ze zgodą, ze oszołomy wygrały, że mogą co chcą

zasugeruj - co wg. Ciebie powinni zrobić?

Jak sąsiad zarysuje Ci auto gwoździem zwiniesz auto na inny parking? A jak zarysuje jeszcze raz przeprowadzisz się?
Strzyga to prawda.
Tyle że ja się teraz może narażę, ale tak sobie cały czas myślę...
W zalewie multi kulti i tolerancji dla wszystkiego i wszystkich chyba świat zapomniał o jednej rzeczy.
Publikowanie takich karykatur jest niesmaczne i obraża uczucia religijne muzułmanów.
Znaczy się co, "nam" wolno ich obrażać? A gdyby muzułmańska gazeta opublikowała karykatury Jezusa i Matki Boskiej, to też byśmy uznali, że super i jak fajnie?
No nie wiem. Mnie się publikowanie takich rzeczy nie podoba.
Według mnie, zamiast latania z kartką "jestem Charlie" ktoś (Pan Prezydent Francji?) powinien powiedzieć, że gazeta przekroczyła granice. I, że wolność prasy to co innego niż obrażanie uczuć religijnych. I to by była odwaga i rozwaga.
Murat-Gazon, ale oni nie specjalizują się w obrażaniu religii muzułmańskiej. Mieli też obrazek Trójcy Świętej podczas uprawiania seksu.

Mnie się też nie podoba, wiec takich mediów nie odbieram i już. I nie jestem Charlie.
Ale usprawiedliwiać mordowanie ludzi, bo opublikowali jakiś głupawy rysunek? a do takiej interpretacji kierują się poglądy Tani.
A widziałaś Taniu fragment filmu, kiedy ten muzułmański bojownik strzelił w głowę policjantowi, który patrzył na niego i podniósł ręce do góry w geście poddania? To jest twoim zgdaniem odpowiednia forma obrony uczuć religijnych?

A Prezydent Francji wykazał się brakiem odwagi i głupotą przede wszystkim w momencie, kiedy stwierdził, że ten atak nie miał nic wspólnego z islamem. 
Jeszcze tak wymyśliłam (na pytanie Dodo) :
- wydać kolejny numer gazetki bez karykatur, żałobny, z opisem osób które zginęły a dochód przeznaczyć dla ich rodzin.
Byłoby odważnie ale i rozważnie.
Mieli też obrazek Trójcy Świętej podczas uprawiania seksu.

Co jest równie niewłaściwe i niesmaczne.
Zupełnie nie potrafię zrozumieć, jak to jest, że dziś "profi" są najbardziej ci, którzy wyśmiewają i obrażają wszystko i wszystkich.
Tak, też tak uważam i dlatego nie jestem odbiorcą takich treści.
Nie doceniacie wartości europejskich
jesteście ze Stalowej Woli?
ogurek a jakże!  😉
14 stycznia 2015 10:58
Murat-Gazon, a słyszałaś, żeby chrześcijanie lecieli zabijać kogoś, bo obraził ich uczucia religijne?
Strzyga ale ja tego broń Boże nie usprawiedliwiam! Absolutnie nie o to mi chodziło. To są jak dla mnie dwa różne tematy.

... natomiast owszem, słyszałam, tylko że to było trochę dawniej. Palenie heretyków na stosach coś Ci mówi?  😉
Strzyga, od  paruset lat nie 😉
Ale dla mnie groźba kary śmierci (obojętne czy z rąk państwa czy świra) to nie jedyny powód, żeby niektórych rzeczy nie robić o
14 stycznia 2015 11:21
Murat-Gazon, ogurek, oto chodzi, my to już mamy za sobą...

Ależ ja nie oceniam czy to jest słuszne moralnie czy nie =)
Strzyga, od  paruset lat nie 😉
Ale dla mnie groźba kary śmierci (obojętne czy z rąk państwa czy świra) to nie jedyny powód, żeby niektórych rzeczy nie robić o

Przygłupy od promocji satanizmu w wersji "słowiańskiej" twierdzą, że Jagiełło pod Grunwaldem pokazał, jak należy postępować z "klerem" - więc jak widać mem o Inkwizycji uznają za dobrze wdrukowany - każdy wykształcony reaguje jak pies Pawłowa i można kreować nowe memy.

Gazetka Charlie coś tam to rynsztok, chociażby ze względów estetycznych - każdy, kto staje w jej obronie jest hipokrytą i zwykłym wymoderowano brzydkie słowo. W tym samym czasie w Afryce morduje się hurtowo chrześcijan i nie tylko w Afryce - np. w Pakistanie wydaje się wyroki śmierci (http://pl.wikipedia.org/wiki/Asia_Bibi) za wiarę - ale tego ruszyć nie można, bo Brytyjczycy i USA mają tam swoje interesy. Mówienie o tolerancji w sytuacji, gdy np. sądy kanadyjskie w imieniu Królowej Elżbiety II skazują lub przetrzymują w więzieniu kobietę za stanie z transparentem czy wręczanie ulotek, bo "łamie prawa" i "obraża" to hipokryzja do n-tej potęgi. Cyrk dla małp, że Merkelowa z Abbasem zrobi sobie słitfocię, a paru debili "twitnie" z oburzeniem.

Najbardziej podobał mi się syn Rewolucji Francuskiej  Hollande - jak stwierdził (czy też jakiś jego przydupas), że teraz konstytucja nakazuje mu walkę z terroryzmem i będą robić naloty na Państwo Lewantu. A my na to, że nie można ulegać presji i trzeba propagować "dobrą nowinę" wydając szmatławca w zwiększonym nakładzie, "dawać odpór fanatykom".
Dobrym pytaniem jest to, po co popierało się takie gówno przed zamachem, skoro wiadomo, że zamach stawia "świat wartości europejskich" w sytuacji bez wyjścia - może właśnie o to chodzi, że trzeba mieć mechanizm prowokacji, by uzasadniać prowadzenie wojny w wybranym rejonie świata.

Stewardessa w samolocie nie może nosić krzyżyka, bo to "obraża uczucia niewierzących", a można za publiczne pieniądze wydawać szmatławca, który pluje na wszystko i wszystkich i to jest "wolność".
(...)
Stewardessa w samolocie nie może nosić krzyżyka, bo to "obraża uczucia niewierzących", a można za publiczne pieniądze wydawać szmatławca, który pluje na wszystko i wszystkich i to jest "wolność".

Coś mi się zdaje, że jesteś ze Stalowej Woli?  😉
Tak parafrazując znaną piosenkę...
Dużo nas, dużo nas w tej Stalowej Woli...  😅
[quote author=Murat-Gazon link=topic=91143.msg2266687#msg2266687 date=1421241308]
Tak parafrazując znaną piosenkę...
Dużo nas, dużo nas w tej Stalowej Woli...  😅
[/quote] zbędny entuzjazm niestety. Jakoś mam wrażenie że bardzo mało. I im młodsze pokolenie tym mu dalej do Stalowej.
Majowa, heloł! To chyba ode mnie się zaczęło, a jestem młodszym pokoleniem 😉 (mam nadzieję)

W każdym razie zapraszam na kawę jeśli będziecie akurat w naszym pięknym, hutniczym, zacofanym, rodzinnym mieście 😁
[quote author=galopada_ link=topic=91143.msg2266768#msg2266768 date=1421246941]
Majowa, heloł! To chyba ode mnie się zaczęło, a jestem młodszym pokoleniem 😉 (mam nadzieję)

W każdym razie zapraszam na kawę jeśli będziecie akurat w naszym pięknym, hutniczym, zacofanym, rodzinnym mieście 😁
[/quote] Ty sie nie liczysz bo jesteś ze Stalowej i masz fory  😉 i nie prowokuj bo bywam w tamtych okolicach i mogę sie o kawę upomnieć  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się