Jakie pasze dajecie swoim koniom?

fajnie, naprawdę polecam, i jakość bardzo dobra. Można też rozmawiać o zapłacie z góry, wtedy koszty przesyłki są dużo niższe niż za pobraniem, bo taka jest podstawowa forma dostawy z magazynu hurtowego.
podrzucam, może ktoś skorzysta  😉
https://www.coursera.org/course/equinenutrition
Grace, który magnez podajesz?
Orientujecie się może gdzie w okolicach Katowic lub w ogóle w woj. śląskim można kupić pasze Marstall w sklepie stacjonarnym? Ewentualnie sklep internetowy, tylko żeby przesyłka była jak najtańsza?
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
10 stycznia 2015 19:42
Jaki polecacie tani, a dobry, smaczny mesz? Chcialabym urozmaicic mojej klaczy troche owies plus to ,ze dostaje go naprawde malo bo stoi od pol roku.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
10 stycznia 2015 19:58
znajoma podaje po prostu Sukces 🙂
Burza, magnez Epony.
horka90 http://www.horsefit.com.pl/  Skontaktuj się z nimi, mają praktycznie wszystkie pasze ja z Marstalla od nich brałam Force i dowożą nawet gratis do stajni, są z Gliwic bodajrze, ale do Katowic bez problemu dowożą  😀
Wie ktos cos na temat pasz Dodson&Horrel? A konkretniej odnosnie tego czy dalej zostają na naszym rynku? Doszły mnie słuchy, że mają kończyć dystrybucje w Polsce  🙄 Oby nie, pasze mają swietne!
ale ceny z kosmosu
Na_biegunach   "It's never the horse - it's always you!" R. Gore
11 stycznia 2015 15:45
ja kupuję pro linen wysłodki w yard-equites, cena za przesyłkę normalna ale za to szybko i sprawnie 🙂

Dziękuję za namiar, najtańsze trawokulki pro-linen z dostawą :kwiatek:

Czy różnica między light a plus wynika z gatunków traw z jaki są zrobione?
Witam wszystkich. Czy ktoś z Was orientuje się gdzie można dostać pasze z Ovatora? Na necie nic nie mogę znaleźć na temat sprzedaży gdziekolwiek. Będę wdzięczna za info.
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
11 stycznia 2015 15:56
Może podobnie jak mój młody ( z państwowej stadniny) nie widział jabłka ani marchewki wcześniej na oczy i trzeba go było nauczyć jedzenia różnych innych rzeczy. Mieszałam mu odrobinkę nowości z owsem i powolutku się nauczył wszystkiego próbować.

Moja młoda to samo, jednak później przy wszystkożernej koleżance nauczyła się jeść marchewki i jabłka. Bo na początku było to zaskakujące, że nie wie co to marchew  🙂
Szalona😉 dzięki za namiary, będę jutro dzwonić
Jest tu ktoś karmiący granulatem zamiast owsa? Chodzi mi o coś w stylu Hippolyta Vollwert Pellets. Chcę zrezygnować z owsa bo najczęściej jest pełen syfów i kurzu i przestawić moje konie na pelet właśnie + musli i sieczkę. Nie wiem tylko jak z dawkowaniem.
tulipan ja tak karmię, ale młodego, niepracującego konia, więc dawkowanie zupełnie inne niż u chodzącego konia.
Najlepiej stosować dawki z opakowania - często jest podane dawkowanie pełnoporcjowe i uzupełniające. Obserwując konia można zmniejszyć czy zwiększyć dawkę w razie potrzeby 😉
Orientujecie się może gdzie w okolicach Katowic lub w ogóle w woj. śląskim można kupić pasze Marstall w sklepie stacjonarnym? Ewentualnie s klep
internetowy, tylko żeby przesyłka była jak najtańsza?

Yard equites w Chorzowie ma 😅 http://yard-equites.pl/88_marstall
kujka   new better life mode: on
12 stycznia 2015 09:18
Gwiazdorowi sie w dupsku poprzewracalo i ostatnio wyjada cala pasze i sieczke a owies tylko do polowy. Nie ma opcji ze to zeby, bo zrobilismy je w zeszlym tygodniu.
Wszystkie inne konie jedza normalnie. Jemu dawka sie nie zmienila. O co chodzi temu gilu?
asds   Life goes on...
12 stycznia 2015 09:31
No...z okazji  promocji w Decathlonie online na kantary kupiłam jeszcze na spróbowanie ich mash 20kg.
Ciekawa jestem jak będzie na żywo wyglądać, no iczy koniowi zasmakuje. Ich musli Performance też ładnie wygląda na zdjeciach. szkoda że nie ma dokładnego opisu składu.
domiwa, na forum jest wątek o meszach, link: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,149.0.html

najtaniej wyjdzie Ci robienie meszu samodzielnie z produktów kupionych na targu - u mnie otręby pszenne są po 1 zł/kg, siemie lniane mielone 3,50zł/kg - to są jakby podstawowe składniki meszu, ale do tego możesz jeszcze dodać np. słonecznik czy kukurydzę. Mesz można także wzbogacić ziołami. To tak w skrócie.
kujka ja bym zamieniła część owsa na musli i jak będzie jadł całość to znaczy, że owies przestał smakować  😉 Jak dalej będzie zostawiał to obetnij trochę jedzenia. Miałam tak ostatnio z Kasią. Tydzień na mniejszej dawce i znowu wszystko wyjedzone  😉 Co Gil je i w jakich proporcjach?
kujka   new better life mode: on
12 stycznia 2015 11:48
tulipan, 2 miarki owsa (gniecionego) i 1 miarka sieczki (golden chaff) na karmienie, to tego podzielone na wszystkie posilki w sumie 2 miarki granulatu (besterly basic). Je tak od paru miesiecy. Do tej pory dobrze na tym wygladal i mial optymalna ilosc energii w pracy. Kowale i weci chwala kopyta...
Od 2-3 tygodni zostawia czesc owsa. Myslalam, ze to zeby ale teraz tydzien juz minal od dentysty. Pare razy wyjadl caly i znow zostawia. Nigdy wczesniej tak nie robil i kombinuje o co mu moze chodzic? Myslisz zeby po prostu obciac mu troche owies?
Apollo80 dzięki za namiary
kujka ja bym obcięła owies o tyle ile zostawia i zobaczyła czy zje wszystko w takiej mniejszej ilości. Jak tak to potem bym obciętą ilość owsa zastąpiła granulatem i jak wszystko zje to kombinowała ze zmianą owsa na coś co będzie jadł  🙂 Może nie potrzebuje już tyle jedzenia, a np. energii dostarczyć mu z oleju. Albo gorsza partia owsa Wam się trafiła 😉
asds   Life goes on...
13 stycznia 2015 09:54
Ja w tej chwili będę jednak Highlite Pony Mix skarmiać. Dostawa Epony mi się obsuwa, a tu zaraz  nic do skarmienia nie będę mieć.

Też jestem ciekawa tych sieczek z BAileysa. W tej chwili skarmiam  sieczkę Sukcesu.
Sieczki Bailey's są dobre.Polecam tę w błękitnym worku jak koń nie pracuje.

Ja zaś wpadam po radę.Poszukuję najtańszego granulatu,ponieważ przestawiam konia na pełnoporcjowość.Przeżera on 3 worki improvera,worek sieczki i worek otrąb czy czegoś na miesiąc,zaś owsa przejada 90 kg miesięcznie-potrzebuję to zastąpić granulatem albo jęczmieniem (czy jest dobrym substytutem owsa)?
I czy 1 kg granulatu np. Besterly Basic odpowiada 1 kg owsa? Nie chciałabym aby schudł,ale także zdecydowanie NIE potrzebuję zwiększenia energii.
asds   Life goes on...
13 stycznia 2015 10:43
DressageLife

Co do jęczmienia w czystej formie nic nie doradzę, natomiast ja część porcji owsa zastapiłam jęczmieniem  Condition z Prolinen.

A myślałaś może o granulacie Sukces Sport?

Czy ktoś podawał którąś z sieczek? Jakies opinie?
http://animalia.pl/produkt,9212,537,baileys-alfalfa-blend-lucerna-cieta-20kg.html
http://animalia.pl/produkt,25802,537,baileys-alfalfa-plus-oil-lucerna-z-olejem-sojowym-20kg.html

Miałam tą z olejem. Zdecydowanie nie podeszła koniom, które z reguły zjedzą wszystko, co nie ucieka zbyt szybko. Męczyły pół opakowania przez miesiąc, w końcu resztę oddałam koleżance, której koń zjadł ją niemal od razu.

DressageLife o ile pamiętam, to 1 kg tej paszy to energetycznie mniej niż 1 kg owsa.
o paszy Sukces raczej nie myślę,bo mam zniżki w animalii i wychodzi mi tyle samo,co za sukces.
No i o sukcesie są bardzo różne opinie-z drugiej strony jednak część kadry narodowej w skokach na tym jedzie i żyją...

Hm,muszę się zatem zastanowić,mój zwierzak je na posiłek 300-400 g sieczki,1,5 miarki owsa,czyli około kilograma i miarkę musli (1,5 litra), zaś na kolację mesz.Stąd z chęcią bym zastąpiła owies czymś innym,ale utrzymując poziom energii,jaki teraz ma,bo jest akurat.Sęk w tym raczej,że owies jest w stajni nieładny i nie chce go jeść.
Przytyć też nie musi,wygląda jak buła z kaloryferem.
Pozostaje mi zagłębić się zatem w lekturę nt.jęczmienia
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się