[quote author=ushia link=topic=95.msg2247854#msg2247854 date=1419091020]
ms_konik - dzieki, wlasnie poszlo do oceny czy ewentualna korekta wypelnienia jest mozliwa, czy niestety to siodlo na tego konia nie podejdzie 🙂
Dzastka - mnie sie wydaje, ze to siodlo ma za mocno wygieta terlice w stosunku do grzbietu Twojego konia - zwlaszcza jezeli to jakis prastary model - dawniej robili siodla z waskim kanalem i takie na raczej łekowate plecki 😉
Podłączam się do pytania, mam ten sam problem. Koń szeroki w plecach - 35 rozmiar łęku wg Prestige, do tego płaski przy lędźwiach. Wszystko leci na tył albo tyłem odstaje. Szukam siodła i powoli kończą mi się pomysły. Może ktoś coś polecić. Wiem że przez internet dużo się nie zdziała, ale może produkują siodła o płaskich poduszkach (dodam że mierzyłam siodła z klinowymi poduchami - i tak nie pasują). Wpadłam na pomysł żeby spróbować coś z wyciętym przednim łękiem (koń jest dość wykłębiony). Dodam że mierzyłam Wintec Isabel, pro, 500, 2000; prestige, hooksa (te chyba najlepiej leżało), Ratomkę, Thorowgood. Myślałam o Euroriding, ale dostać siodło z tym rozmiarem łęku w moim rozmierze siedziska, jest baardzo ciężko.
[/quote]
Miałam ten sam problem. Wszystko na koniu się bujało albo skakał tylni łęk. U nas sprawdziła się scandica. Dokładnie to taka
http://www.equine.com.au/equine_bay_item.php?item=265Panele po środku są płaskie a z tyłu dość rozbudowane i chyba o to u nas chodziło.
Sprawdziła bym też Kentaura Ithake bo na pierwszy rzut oka też jest tak zbudowana. Niestety to nie był mój przedział cenowy więc nie przymierzalam nawet.