Kącik ŁODZIANINA (Łodzianie, Łódź i okolice)
To ja z kolejnym pytaniem- Stajnia Centima? Ktoś kojarzy? Koło Sieradza, stajnia z halą, liczą sobie 650 zł za hotel.
Tak to nie było stajni z halą, a teraz się wysyp zrobił... 🤣
kojarze wszytskie obok sieradza pisz na priv.
ja znam tą stajnię i właścicieli.
stajnia jest kawałek za Sieradzem, czekam na odpowiedź, jak jest z dojazdem od S8 - czy jest stajnia bardzo oddalona. Ale patrząc na mapie, to od węzła będzie z 8 km.
Kahlan zawsze jesteś dwa kroki przede mną. 😁 Jak się dowiesz, to napisz :kwiatek: Bo jeśli faktycznie jest tak jak mówisz, to dojazd bardzo dobry 🙂
malinowaa bierzesz udział w konkursie : "kto ma dalej do stajni" ❓ 😉
malinowaa, hhehe, tak wyszło. A dojazd dobry jak dobry. Jednak jest to 80 km w jedną stronę i godzinka drogi (bo po zjechaniu na węźle sieradzkim musisz sie przebić przez miasto i opłotkami do stajni.)
Dam znać, jak uzyskam od właścicielki lub od jednej z pensjonariuszek odpowiedź. 🙂
EDIT:
Od węzła jest 12 km. Nie będę Ci pisała nazwami miejscowości, bo Ci to za wiele nie powie, ale drogi są w miarę. 🙂 trener tam do nich dojeżdża, z samej stajni co najmniej 5 koni regularnie jeździ na zawody, też w Łodzi sie często pojawiają. Hala 20x40, plac zewnętrzny ok 30x60. Podłoże wymieszane z trocinami. Karmienie 2x dziennie według zaleceń właściciela konia (chyba, że jest mnóstwo dodatków to szykuje sam i przygotowana porcja będzie zadana). Kwestia karmienia 3x dziennie do dogadania z właścicielem stajni. Pastwiska zielone są i konie są na nie puszczane w sezonie na cały dzień, od śniadania do kolacji. Zimą krócej, powiedzmy od 10 do 16, ale to tez zależne od pogody. Jakieś inne życzenia do uzgodnienia z właścicielem stajni. 😉
Tule uzyskałam. 🙂
Bronka, Stajnia na Chocianowickiej nie prowadzi już hipoterapii (generalnie wydaje mi się, że juz od dawna, po drugej stronie ulicy jest pensjonat tylko). w tej chwili najprężniej w temacie hipo działa Stajnia pod Jodłami w Grotnikach.
malinowaa bierzesz udział w konkursie : "kto ma dalej do stajni" ❓ 😉
😁
Orientuję się w stajniach w łódzkim- tak na przyszłość 😉
Ach, spojrzałam w końcu na mapę, bo czułam, że coś mi się pomyliło i teraz już wiem, że dojazd może faktycznie nie jest taki wspaniały 😜
Kahlan dziękuję za informacje :kwiatek:
dzięki za info 🙂 co do chocianowic to hipo jest na pewno poniewaz znajoma prowadzi tam zajecia 🙂
no proszę, w takim razie nie wprowadzam zamętu. Wiem też o stajni w Starym Adamowie - tam jeszcze 2 lata temu prowadzona była hipoterapia. A tak z ciekawości spytam, mówimy o stajni na Chocianowickiej? Przejeżdżam tamtędy często, mam dalszych znajomych co stoją w pensjonacie ale wydawało mi się, że to prywatna stajnia i tyle.
Dawno temu po drugiej stronie ulicy była mała rekreacyjna stajenka z zajęciami z hipo, teraz zamknięta na głucho.
... ale wydawało mi się, że to prywatna stajnia i tyle.
A powiedz Ty mi ile jest w łódzkim państwowych stajni? 👀
W Chocianowicach jest hipoterapia? Tam gdzie kiedyś była stajnia? a kto tam prowadzi zajęcia? Bo jak się wyprowadzałam, to tylko pensjonat po drugiej stronie drogi został.
asio, miałam na myśli, prywatna - bez rekreacji. Może mylnie sie wyraziłam
Centrum Diagnozy i Terapii Autyzmu w Łodzi - Krajowe Towarzystwo Autyzmu NAVICULA, ul.Chocianowicka 198 93-460 Łódź
to jest dokladna nazwa osrodka i adres 🙂 nie wiem czy mowimy o tej samej stajni, ale fakt, jest malutka ponoc.
Wiem, że to nie okolice Łodzi, ale ciekawie się wypowiadacie i chciałam zapytać co myślicie o tym
http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/40047
Do dyspozycji pensjonariuszy mamy:
- przestronną siodlarnie - plac do jazdy........... jak z ogrzewaniem? (skóra lubi zajść grzybem)/o'k
- piaszczyste padoki - boks rozmiaru 3/3.........o'k/ za mały jeśli stoją większość doby w stajni i jak ze sprzątaniem???
- bieżącą wodę - myjka zewnętrzna.................o'k/o'k
- drągi i stojaki do dyspozycji..........................o'k
- pastwisko....................................................... jaka powierzchnia, na ile koni?
Konie są codziennie padokowane......................o'k
Karmione są dwa razy dziennie( owies i siano);... za mała częstotliwość- siana powinno być min 3x, a najlepiej max (do woli) czasem zamiast tego owsa- nie wszystkie konie pracują tak by w ogóle go dawać (...) A siano bez pyłu/piachu, powinno być roztrzepane na korytarzu, bez śmieci (dodatkowa praca).
paszę( na życzenie właściciela za dodatkową opłatą).... z tą opłatą bym polemizowała (jak dostarczasz pasze to po co> Za wsypanie kilku łyżek mussli/witamin do żłoba?
Możliwość treningów- trening jazdy konnej prowadzi doświadczony instruktor jeździectwa... o'k- do ustalenia wszystko, co komu "pasi"
Cena miesięczna- 350 zł. .oj taniutko. może to cena promocyjna która za 4 mies wzrośnie, a może stajnię prowadzi ktoś, kto o koniach czytał w książkach- dogłębnie zbadaj temat, bo zostawienie konia pod czyjąś opieką to czasem ryzyko... A czasem miłe zaskoczenie. Bywa różnie. Najlepiej zahacz na miejscu jakiegoś właściciela konia który tam stoi i wypytaj o wszytsko. Chyba, że idziesz na pierwszy ogień, bo stajnia dopiero się rozkręca, (ja swoją cały czas rozkręcam powoli- nie spieszę sie, to nie biznes, ale 20 lat z końmi...)
A moze jeszcze ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
ach to ja wiem gdzie jest ośrodek. nie wiedziałam że mają tam hipo.
Do dyspozycji pensjonariuszy mamy:
- przestronną siodlarnie - plac do jazdy........... jak z ogrzewaniem? (skóra lubi zajść grzybem)/o'k
- piaszczyste padoki - boks rozmiaru 3/3.........o'k/ za mały jeśli stoją większość doby w stajni i jak ze sprzątaniem???
- bieżącą wodę - myjka zewnętrzna.................o'k/o'k
- drągi i stojaki do dyspozycji..........................o'k
- pastwisko....................................................... jaka powierzchnia, na ile koni?
Konie są codziennie padokowane......................o'k
Karmione są dwa razy dziennie( owies i siano);... za mała częstotliwość- siana powinno być min 3x, a najlepiej max (do woli) czasem zamiast tego owsa- nie wszystkie konie pracują tak by w ogóle go dawać (...) A siano bez pyłu/piachu, powinno być roztrzepane na korytarzu, bez śmieci (dodatkowa praca).
paszę( na życzenie właściciela za dodatkową opłatą).... z tą opłatą bym polemizowała (jak dostarczasz pasze to po co> Za wsypanie kilku łyżek mussli/witamin do żłoba?
Możliwość treningów- trening jazdy konnej prowadzi doświadczony instruktor jeździectwa... o'k- do ustalenia wszystko, co komu "pasi"
Cena miesięczna- 350 zł. .oj taniutko. może to cena promocyjna która za 4 mies wzrośnie, a może stajnię prowadzi ktoś, kto o koniach czytał w książkach- dogłębnie zbadaj temat, bo zostawienie konia pod czyjąś opieką to czasem ryzyko... A czasem miłe zaskoczenie. Bywa różnie. Najlepiej zahacz na miejscu jakiegoś właściciela konia który tam stoi i wypytaj o wszytsko. Chyba, że idziesz na pierwszy ogień, bo stajnia dopiero się rozkręca, (ja swoją cały czas rozkręcam powoli- nie spieszę sie, to nie biznes, ale 20 lat z końmi...)
A moze jeszcze ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
ja to nawet konia nie mam, ale niekiedy przeglądam różne ogłoszenia no to mnie zbiło z tropu xD
Rudosław , przynajmniej wiemy jak spędzasz czas wolny. To czemu Cie to interesuje? ❓
Kto byl na WOŚP ? 😀 Ja tak, bardzo spontanicznie dzieki szybko przeprowadzonej akcji organizacyjnej. Przygoda rewelacyjna, wrazenia nieziemskie !
byłam, ale tylko jako widz. 😉 podziwiałam Was w jedną stronę, ale potem już uciekłam na herbatkę i spoglądałam zza szyby. 😀
ale niestety nie na wszystkie konie było miło popatrzeć. 🙁
Z ekipy końskiej to chyba też Ranczo w Dolinie się pojawiło (a przynajmniej na fb widziałam zdjęcia) 😉
Kahlan, a co się stało? 🙁
było Ranczo, było Zbyszko, była Wiki, Arabika, była oczywiście Straż Miejska, choć zdziwiłam się, że tak mała reprezentacja. A ułani skąd byli? No i tych z czerwonymi czaprakami nie zidentyfikowałam, przyznawać się, kto zacz. 😀
Milla, ale w jakim sensie "co się stało?"
Konie na nioboskłonie też były. Ja nie dotrwałam do szarży i żałuję, odstraszyła mnie pogoda. Współczułam koniom takiej pogody.
edit. dopisek
Milli chyba chodziło o to dlaczego nie wszyscy byli miłym widokiem. Ja też jestem ciekawa.
jeżeli chodziło o konie, to niektóre jednak z zapadniętymi grzbietami, wiszącymi brzuchami (wysokoźrebna kobyła? być może, ale jeśli tak to dziwię się na ciąganie jej na taką imprezę). ale to były ja wiem, ze dwie sztuki? i to też do wychwycenia dla osób "siedzących w koniach".
no i jednak przykrym był fakt, że siwki tak brudne szły. ale tu już nie punktuję tego, bo zdaję sobie sprawę, że zimą praktycznie niemożliwe jest doprowadzenie ich sierści do porządku, a kąpiel i włożenie potem w kilka derek jest problematyczne, więc rozumiem sytuację 😉 (edit: lub, że utytłały się w transporcie 😉)
a, no i Pan policjant ze swoim koniem wyglądali jakby jechali za karę. 😁
ogólnie fajnie, że taka szarża się odbywa. 🙂 widać, że dla ludzi to była duża atrakcja. 🙂 no i ja się dowiedziałam, że mamy sulki w Łodzi, a pojęcia nie miałam. 😀
Pan policjant to z Koni na nieboskłanie chyba jest, oni zdaje się w czołówce szli. Pewnie część koni poszła dla kasy, bo jakieś oprowadzanki w programie były.
Kahlan, czerwone czapraki to były osoby z Ośrodka Szkoleniowo- Jeździeckiego "De La Sens" w Czołczynie - z tego co widziałam na FB.
jagoda1966 Jest zima, wiec nie ma co oczekiwac tropikow. Nasz konie codziennie sa na padokach, niezaleznie od pogody (chyba, ze jest jakies wyjatkowe ekstremum), sa szczesliwe i dobrze wygladaja. Szarza odbywala sie ulica miedzy budynkami i wiatru nie bylo czuc w ogole, takze nie ma co wspolczuc 😉
Cala idea bardzo mi sie podoba, pomijacac szczytny cel, to jest to doskonala promocja jezdziectwa !