M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)
Wystarczą. Moi rodzice popełnili błąd i przedobrzyli z oświetleniem w salonie.
Kontakt dzielony, można zapalić połowę i to jest za dużo. W praktyce oświetlenia górnego w salonie nie używają w ogóle. 😂
Ale salon to nie łazienka. Ja sobie nie wyobrażam, żeby w łazience było ciemno. W łazience 1,8 x 1,9 (czyli podobna) mam 7 halogenków i jak zapalę połowę to mi ciemno.
ja też mam mam łazienkę podobnej wielkości i w suficie 8 ledów, plus kinkiet nad lustrem. Myślę, że 6 to minimum ale to też zależy od projektu łazienki.
Wracam z problemem płyty i piekarnika. Wyszło mi na to, że w sumie na moje potrzeby wystarczą modele dosyć podstawowe. Potrzebuję termoobiegu, conajmniej jednej prowadnicy teleskopowej. Z dodatkowych opcji myslę o grillu i funkcji rozmrażania. Oczywiście zimne drzwi. Coś jeszcze jest potrzebne w piekarniku, co nie jest montowane w standardzie? Ten grill i rozmrażanie się sprawdzają?
Z płytą sama nie wiem. Booster, blokada dzieciowa, wykrywanie garnka i co dalej? Warto dokładać do takiej,która nie ma dzielonych pól? Jakie sterowanie najwygodniejsze?
ja przeklinam dotykowe sterowanie, na ogół klikam, klikam, klikam....ale mnie nie lubią touche pady
co do piekarnika to dla mnie ważna jest możliwość używania górnej i dolnej grzałki niezależnie, a nie każdy piekarnik to ma
A funkcja rozmrażania to nie jest termoobieg wlaczony bez temperatury? U mnie niby mam ta opcje i właśnie tak to opisane w instrukcji jest.
Dworcika, dla mnie w piekarniku ważny jest czasomierz. Nastawiam i nie martwię się, że przegapię czas. Mogę spokojnie robić w tym czasie inne rzeczy. Dolna grzałka też ważna. Sprawdza się przy pizzy i przy pieczeniu kilku rzeczy naraz.
Świetne są też te ściany z powłok samoczyszczących się. Strasznie mi ich brakuje w obecnym piekarniku.
Bera7masz rację!!! przy dzidziawie nie zrobiłabym niczego prócz węgla bez czasomierza!!!!
Gienia-Pigwa moja g,,,wniana bateria z Ikei odżyła po poddaniu jej działaniu myjki parowej.....miałam chyba nadzieję ją uśmiercić i mieć pretekst do kupna nowej, ale niechcący ją (chwilowo) pewnie naprawiłam. Doprze pamiętam, że Masz identyczną i równie mocno ją nienawidzisz?
Świetne są też te ściany z powłok samoczyszczących się. Strasznie mi ich brakuje w obecnym piekarniku.
o wlasnie, czyszczenie!
ja mam w swoim opcje czyszczenia parowego (wlewam 100 ml wody na dno, naciskam guziczek i piekarnik sie przez 15 min sam czysci). mega wygodne 😉
Pozapisywane. Byliśmy dziś w sklepie. Już żeby sfinalizować to wszystko.
I dupa. Pokłóciliśmy się tylko. Więc ja na tym kończę, niech se chłop sam czyta, szuka i wymyśla.
Wstępnie wybraliśmy piekarnik z funkcją pyrolizy.
Musiałam się do przy szukaniu owego piekarnika, nieco dokształcić,
ale ta opcja, przynajmniej w teorii, bardzo mi się podoba.
cyt" Piroliza to po prostu program, który rozgrzewa wnętrze piekarnika do wysokiej (!) temperatury (około 500°C). Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia (np. zaschnięty tłuszcz) zamieniane są w popiół. Gdy proces się zakończy, a temperatura w piekarniku spadnie, wystarczy przetrzeć wnętrze papierowym ręcznikiem, szmatką albo gąbką (w ten sposób usuwany jest powstały popiół). Dzięki temu użytkownik nie musi stosować detergentów, a nakłady pracy nie powinny być duże. Osoby, które korzystają z tej technologii przekonują, iż dużym plusem jest fakt, że pyroliza czyści całe wnętrze piekarnika – nawet trudno dostępne miejsca. Po jakimś czasie nie okaże się zatem, iż słabo widoczny zakamarek urządzenia zamienił się w “królestwo brudu”. "
Dworcika, sklep oleole.pl ma fajne opcje filtrowania, które okazały się dla mnie bardzo pomocne przy szukaniu.
Ceneo miało w tym wypadku kiepskie filtry.
To ja "panu mężu" przekażę 😁
A ma ktoś może piekarnik z systemem cargo? Sprawdza się to to?
yegua, to sprawdź jeszcze ile takie cudo prądu pobiera. 😉
Alveaner, słuszna uwaga- sprawdzę, choć przyznam, że mnie to nie boli, bo
piekarnika z całego serca nie cierpię czyścić. Także coś za coś.
a ja w ferworze zamawiania, mierzenia, zmian, zamawiania, szukania
specjalnie poświęciłam na to czas pomiędzy świętami
ale na szczęście udało się ogarnąć i praktycznie wszystko oprócz detali wybrane a część zamówiona
Dzionka, taki jakiś tyci Ci się ten salon zrobił po tej przeróbce...
Siedzimy w sklepie i czekamy w kolejce do finalizacji zakupu... a po Nowym Roku trzeba gnac po szafke pod piekarnik!
Dworcika, zdradzisz, co wybraliście?
Dworcika, Czyli dałaś radę? 🙂 Gratulacje! Pochwalisz się?
Z mężem mamy tak dziwnie, że o ile o wiele spraw się spieramy, to jak przychodziło do zakupu AGD byliśmy zdumiewająco jednomyślni. Zazwyczaj jeden, jedyny obiekt "wołał" - i cześć.
Albo znajdowałam w necie (można było niedaleko nas odebrać) i raz dwa zapadała decyzja, że to.
Nacięliśmy się raz, na lodówkę Elektorluksa. Ale byłam szczęśliwa, jak się popsuła! Ze 3 lata miała, a ja skakałam z radości (a facet w serwisie dziwnie się patrzył, jeszcze mu się nie zdarzyło, żeby klient śpiewał ze szczęścia na wieść, że obiekt nie nadaje się do naprawy).
Nacięliśmy się raz, na lodówkę Elektorluksa. Ale byłam szczęśliwa, jak się popsuła! Ze 3 lata miała, a ja skakałam z radości (a facet w serwisie dziwnie się patrzył, jeszcze mu się nie zdarzyło, żeby klient śpiewał ze szczęścia na wieść, że obiekt nie nadaje się do naprawy).
Hej,
zdradziłabyś jaki to model był i co było z nim nie tak?
samuraj_jack, to był jakiś duży model z zamrażarką na dole, samo-odmrażający się. I z tym był problem. Parametry odmrażania były tak ustawione i nie dało się tego zmienić, że w lodówce non stop było za ciepło 🙁 A po 2 latach cieniutkie blachy zaczęły rdzewieć na wylot 🙁 Potem się dowiedziałam, że E. ciągnie "swoje" blachy tylko jedną warstwą farby.
Gdzie kupię ciemnobrązowy, kamionkowy, zamykany na próżniowy "klips" pojemnik do przechowywania kawy, w tym stylu?
Dworcika, Czyli dałaś radę? 🙂 Gratulacje! Pochwalisz się?
Dałam radę bardziej na zasadzie machnięcia ręką. Uznałam, że jeśli dotychczas gotowaliśmy na sprzęcie już dość starawym, przynajmniej 7-8-letnim (a ostatnia kuchenka w wynajmowanym mieszkaniu miała pewnie z 20 lat), to w sumie teraz wszystko będzie dobre 😉 Postawiliśmy na dość podstawowe modele:
okap
http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/hoods/built-under/HB6247SX/XEOpłyta
http://www.amica.pl/produkty/produkt/4379-Plyta_indukcyjna--PI6512TFNpiekarnik
http://www.amica.pl/produkty/produkt/4825-Piekarnik_do_zabudowy-Fusion-EBX_8551_AA
Dworcika, zamiast płyty otwiera się okap
Machnęłam się z linkiem, już poprawione 🙂
Dworcika, fajne, takie proste.
Przy okazji przypomniała mi się istotną rzecz. Zwróć uwagę na montaż płyty. U koleżanki nie było odpowiedniej wentylacji, która musi byc w dwóch miejscach. Procesor w płycie przegrzal się po kilku miesiącach, a gwarancja nie działała ze względu na brak wentylacji. No i do gwarancji musi byc pieczątka elektryka.
Słuszne uwagi, zakoduję. Dziękuję 🙂
Dworcika, koniecznie płytę musi zamontować elektryk z uprawnieniami, tak jak napisała yegua,. To ważne, bo dużo ludzi montuje samemu a pózniej z gwarancji nici.
Wiem, wiem, o tym nas uprzedzili w sklepie.