Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

ash   Sukces jest koloru blond....
27 grudnia 2014 23:51
Duży brzuch robi sie z braku roboty, a nie za dużej ilości siana.
Mój koń miał 4 miesiące całkowitej laby na padoku z duża ilością trawy. Dostawał tylko siano, tresciwego garstkę ( musli dla koni niepracujących).
Poszedł do roboty 3x tydzien, dostał owies i musli i automatycznie zrzucił brzuch.
ash  Niestety z powodu braku hali teraz nie bedzie pracował codziennie ... Jakie musli podawałaś?
ash   Sukces jest koloru blond....
28 grudnia 2014 18:27
~anek~, mój koń nie pracuje codziennie. Tylko 3-4x w tygodniu.
My jesteśmy na Bailays Everyday High Fibre Mix. To bardzo włókniste musli dla koni nie pracujących i prawie nie pracujących.
ash Dziękuję :kwiatek:
fokusowa Zdjęć nie wstawię bo nie mam aktualnych ,w mojej galerii są jakieś 2 z lata , ale wtedy pracował regularnie ..
Mam pytanie, czy jakość lub rodzaj trawy ma wpływ na zwiększenie się masy, wagi itp u konia. ?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
28 grudnia 2014 20:45
Dressage1 Tak, ma.
~anek~ Dawka siana dla konia średniej wielkości (około 500kg) zima to około 15-20kg. Tyle powinien dostać, żeby ogrzać organizm, wypełnić jelita i żołądek i zachować zdrowie (wrzody, kolki). Jeżeli nie pracuje a jest zbyt otłuszczony (ma poduchy tłuszczu przy ogonie, pokaźny wał tłuszczowy na szyi itp.) to obetnij treściwe, ale siano powinno być podawane w ilościach tzw. do woli, czyli tyle ile koń jest w stanie zjeść. Siano MA ZOSTAWAĆ, czyli koń nie zjada wszystkiego. To jest bezwzględna podstawa w żywieniu koni.
asds   Life goes on...
28 grudnia 2014 20:53
W związku z skierowaniem :kwiatek: do tego wątku pozwolę sobie przekleić swoje posty:

Hej,

Ja tutaj wpadam po raz pierwszy od dłuższego czasu, ale wolałam się poradzić czy idę dobrą drogą czy może jednak coś trzeba zmienić.

Wrzucam porównawczo  zdjęcia gniadej po  półtora miesiąca u mnie. Koń od czasu przyjazdu w regularnej praca 3-4 razy w tygodniu - plac, lonża i od tygodnia zaczęliśmy wychodzić w teren, ale bardziej kłusująco - spacerowe .

I teraz nie wiem czy może nie za szybko na wadze mi zleciała? Dziennie dostaje 9 miarek owsa plus do obiadu 1,5 miarki Marstall Freizeit, 1 miarka łuski z słonecznika, makuch z czarnuszki, witaminy,bonusy 3 marchewki, 1 jabłko plus trochę dla urozmaicenia trawokulek z olejkami Baileysa. 2-3 razy w tygodniu dodatkowo Mash Marstalla.  Siana na dzień zjada 1 kostkę - siano podawane w siatce z małymi oczkami.

Mi się na co dzień jak na nią patrzę wydaje się że jest ok, a tutaj patrzę taki szczupaczek. Sierść ok, energię ma do pracy i do dokazywania.p
W dobrym kierunku idę i po prostu przesadzam czy czegoś może jednak za mało?  🤔

Połowa listopada:

Ostatni piątek:

Mam jeszcze film z lonży ewentualnie...

lenalena

Jak jestem w stajni to i dodatkowa kostka się jeszcze zawsze znajdzie.
Na razie zastanawiam się czy może wysłodków buraczanych nie zacząć podawać? Choć wydaje mi się że te trawokulki Baileysa z burakami pełnia podobną funkcję?

Tutaj film:

https://www.facebook.com/video.php?v=887942274557323&set=vb.100000246772801&type=2&theater

Niestety kiepska jakość ale byłam sama i ciężko mi było lonże, bat i telefon trzymać. 🙁

Za wszelkie opinie i rady będę bardzo wdzięczna. :kwiatek:
jak na tak krótki czas i niezbyt intensywny trening to dosc szybko schudła, widac ze brzuch jej sie podkasał i troche zad stracił tluszczyku, mysle ze cos do zarcia mozna dac zeby zapobiec dalszemu chudnieciu , trzeba tez wziasc pod uwage temperature , kon musi sie ogrzac i traci energie i rowniez chudnie , a ile dostaje tego owsa w kg?
zembria Dzięki  :kwiatek:
asds, patrząc na filmik, to ona jak dla mnie nie tyle jest za chuda (może troszeczkę), co nie ma na sobie grama mieśnia.
asds   Life goes on...
28 grudnia 2014 21:14
horsesupplements

Właśnie tak o tej energii na ocieplenie myślałam i dorzuciłam jej jeszcze tych trawokulek - 1 miarka. Kobyła ma ogółem duży apetyt zjada na dzień 1-2 kostki siana.

Zastanawiałam się nad dodaniem do diety wysłodków buraczanych z lucerną - może to by pomogło? Energetycznie i tak mi się zdaję że dostaje porządny zapas biorąc pod uwagę ten mash 2-3 razy w tygodniu (1,5 miarki Pavo zalewam ok 2 litrami wody).

No i jestem w kropce.

Co do owsa to wezmę w wtorek wagę i ci dokładnie napiszę. To są 3 miarki PAVO owsa gniecionego.

Klami

No właśnie nad tym pracujemy. Do listopada kobyła nic nie robiła - bardzo sporadycznie pod siodłem chodziła w teren.
W tej chwili pracuje na lonży z czambonem, na ujeżdżalni (praca płaska) oraz zaczęliśmy chodzić na spacery do lasu (głównie stęp i kłus), a więc to też nie jest ogromne obciążenie.  🤔

Czy masz może jakieś sugestie co do rozbudowy jej mięśni? :kwiatek:
3 miarki dziennie tak ? czy na posiłek ? bo druga opcja to o wiele za duzo , wlasnie sie zdziwiłam jak napisałas 9 miarek to odrazu mi sie rzuciło ze duzo owsa ale wiadomo kazdy inne ma miarki 😉 aa co do wysłodków są podobne w dzialaniu i składem do trawokulek baileys , ja tez jestem w trakcie tycia konia  i uzywam pasz kondycyjnych baileys , troche owsa  i dodaje wysłodki  2 razy dziennie do posiłku , musli rozbijam na 3 posiłki , probowalm wczesniej tycia na rowniez na paszach baileys ale tych podstawkach jak i innych firm i wiecej mnie to kasy wychodzilo , kobyle puchły nogi od nadmiaru zairna a efekt do dupy , wiec jesli budzet nie jest problemem to kup jakas pasze kondycyjna i przy okazji łatwiej bedzie tez miesnie nabudowac 😉
Otręby ryżowe z prolinen są na promocyjce np 😉
asds   Life goes on...
28 grudnia 2014 21:35
Nad otrębami ryżowymi myślałam ale znów bałam się że od nich może jej wrotki odpalą. 🙂

horsesupplements

Dostaje 3 miarki gniecionego owsa do posiłku. Do obiadu do owsa dodatkowo - 1,5 miarki musli Freizeit Marstalla, witaminy Marstall Force, makuch z czarnuszki, drożdze piwne, 1 miarka trawokulek Baileysa z olejkami. 2-3 razy w tygodniu do tego 1,5 miarki Mash zalanego 2 litrami wody.

Może musli zmienić na bardziej energetyczne? 🤔
Boisz sie ze wrotki odpadla a hcesz bardziej energetyczne musli?
Ja jednego konia na ryżowych poprawilam, efekt byl bardzo fajny. Teraz tez jestem na zakupie 🙂. Nie dawały w czuba. One chyba nie sa takie właśnie mocno energetyczne? Czy sa?
Zorilla, są mocno energetyczne, w granicach 15,5 ale daje się ich mało. Jakby nimi karmić w ilościach 3kg to faktycznie mógłby być problem..
asds   Life goes on...
28 grudnia 2014 21:42
To musli które teraz dostaje jest właśnie dla koni nie pracujących lub w lekkiej pracy, ale jak widać za mało energii dostarcza.

http://animalia.pl/produkt,20465,marstall-freizeit-20kg.html

Zastanawiałam się ewentualnie nad tym:

http://animalia.pl/produkt,26537,508,hilight-improver-conditioning-mix-20kg.html

Rzekomo wrotki nie odpalają wg. recenzji.

Właśnie szukam w net info o otrębach ryżowych. Dzięki za sugestie.  Zawsze do tej pory spotykałam się z opinią że otręby ryżowe powinno podawać się tylko koniom w intensywnej pracy/treningu.

ale tu nie chodzi o energie , tylko o kalorycznosc , włokno , ten kon i tak duzo owsa dostaje jak na swoja prace 3-4 razy w tyg i to jeszcze laza i wyjazd na stepo kłusa.... jak mu dowalisz jeszcze pasze energetyczna to zacznie jeszcze bardziej sie spalac
Epk wydawało mi się, że nie. Mam nadzieje ze nie bedzie szalał bo licze na efekty i nie widzi mi sie 160zl wywalać w błoto :P. Planuje dawać te dawke 500g na dzień 🙂.
asds   Life goes on...
28 grudnia 2014 21:51
Czyli więcej objętościowej i włókno?

Czyli tak jak myślałam spróbować wysłodków buraczanych? I ewentualnie zwiększyć porcję trawokulek? Do siana w ciągu dnia ma stały dostęp. Wiadomo po nocy wszystko zjedzone. JA już głupieje... 😵
Highlight bardzo polecam,mój koń je to musli z owsem,sieczką z lucerny i meszem/wysłodkami Bailey's i chętnie to musli je,a jest francuskim pieskiem,wybrednym do ostatniego ziarnka.Jest też bardzo wrażliwy i impulsywny,długo szukałam paszy,która dawałaby mu energię,ale taką dobrą do spożytkowania,a nie taką,że mimo spacerów i karuzeli trzeba było rozprężać ponad pół godziny,aby upuścić parę.
Jeżeli chodzi o moje typy pasz,aby koń się nie spalał,są to:

Bailey's top line,highlight conditioning,build up dodsona,i marstall western.

Otręby ryżowe to też strzał w dziesiątkę.
podstwa siano do oporu , włokno - czyli wysłodki i trawokulki  ja zawsze wybieram albo jedno albo drugie ale mozesz pomieszac z przyczyn finansowych ;p  i do tego to musli co podlinkowałas highlight jest bardzo dobre na tycie 
asds   Life goes on...
28 grudnia 2014 22:08
Dzięki dziewczyny!

Na razie kupię Marstalla Western chyba na spróbowanie i zobacymy czy kobyle pomoże, jak nie to Highlighta kupimy.

Teraz tylko muszę otręby wyczaić.

W sklepie Prolinen cena fajna i wysyłka gratis, ale za dwa worki otrąb tylko i przy dorzucenie worka wysłodków i trawokulek to się robi mało opłacalne przy tak wysokim koszcie wysyłki.

DressageLife

Które wysłodki Baileysa  podajesz? Bo ja się zastanawiałam nad tymi z lucerna i biotyną, ale nie wiem jak z ich jedzeniem przez konie. Poprzedniemu koniowi kupiłam Kwiik Beet Dodsona i niestety nie chciał ich jeść.
Speedi-Beet,te do zrobienia w 10 minut.Mój poprzedni koń też nie chciał tknąć tych dodsonowych 😀
BASZNIA   mleczna i deserowa
28 grudnia 2014 22:22
Koń nie tyje od siana...

To akurat nieprawda. Tyje, owszem, Tyle że jak słusznie zauważyłaś brzuch to nie tycie.  A pół kostki siana to żenada.
edit: oj, nie zauważyłam, że temat już się wyczerpał, przepraszam.
Jaką pojemność ma miarka Pavo? 1,5 litra? 👀
1,5 litra.
Pavo nie są większe? Mi się wydaje że 2 litry czyli koń dostaje ok 18l owsa dziennie i jeszcze się nie ochwacił... pogratulować zdrowia 😉
Ale chyba gniecionego. A to jednak zmienia trochę 😉
ale zasadnicze pytanie jest,jaki to owies...mój żre dwie miarki gniecionego,miarkę musli i garść sieczki,około 250 g na posiłek,więc zasadniczym jest-czy cały,czy gnieciony-jak cały to faktycznie krok do ochwatu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się