Zajeżdżanie konia klasycznie

Sezon na wakacje się zaczął czy jak? W grudniu? 😲

nie bój się, mamy bardzo dłuuuuuugą przerwę świąteczną, teraz już prawie nic się nie dzieje w szkole, od piątku aż do 7 stycznia wolne :kwiatek: 😉
wątek zamknięty
Dobra, eureka! Olśniło mnie.

No więc w naturalu koń się zbiera na komendę, może to zrobić w dowolnej chwili, nawet w wieku 3 lat.

W klasyce koń się zbiera pod wpływem pomocy jeździeckich, i to dopiero wtedy, kiedy ma wystarczająco rozwiniętą siłę nośną i równowagę przesuniętą z przodu na zad. Od zajadki potrzeba co najmniej 3 lat pracy, żeby koń był w stanie osiągnąć zebranie.

Kurcze, faktycznie słabo ta klasyka wypada 🙁

Jutro zajdę Skwara w boksie i huknę mu prosto do ucha "zbierz się!". Zobaczymy, co zrobi.
wątek zamknięty
Oj uważaj, bo jak uzna, że on się zbierze, i owszem, ale po to, żeby Ci kopa sprzedać za takie gwałtowne budzenie z drzemki... 😀iabeł:
wątek zamknięty
Skwary nigdy nie śpi 😀iabeł: On jest czujny, zwarty i gotowy 24 godziny na dobę. Może się zbierze 😉
A jak mi wystrzeli z dwururki, to będzie tak naturalnie 😉
wątek zamknięty
No nie wiem, w naturze to chyba nikt koniom nie "huka" prosto do ucha 😉
wątek zamknięty
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
17 grudnia 2014 00:11
Nie pohukuje jak sowa - będzie naturalnie
wątek zamknięty
Ganaszem bym tego nie nazwała, no bez przesady. Ale skraca kroki i wygina szyję w łuk w klusie w galopie skraca wykrok.
wątek zamknięty
kujka   new better life mode: on
17 grudnia 2014 07:34
Barsabas.love, przykro mi ale to co opisujesz to nie zebranie.
wątek zamknięty
Mało tego, założę się, że nie skraca kroków, tylko zwalnia i drobi...
wątek zamknięty
Barsabas.love ej, ty tak na powaznie z tym wszystkim?  😲
wątek zamknięty
Wiesz... Światowi mistrzowie jeździectwa muszą brać z Ciebie przykład!  👍 To niewyobrażalny przełom w pracy z końmi.
Wiedziałam! Zawsze (zawsze jako dziewczynka :hihi🙂 wierzyłam, że w naturalnych metodach szkolenia koni siedzi magia. No i proszę ! 😁

Bajeczne! Bajeczne  😜
wątek zamknięty
wątek zamknięty
Już jakiś czas mi się przewija ta działalność (powyższy film) przez facebooka- typu jeździectwo na ogłowiu bez nachrapnika,bez ogłowia i tak dalej,i wciąż zadaje sobie pytanie,po co.
wątek zamknięty
DressageLife tu akurat odpowiedź jest prosta. Trening klasyczny to klasyczny, ale jak chce sobie pojechać poszaleć do lasu to na co mi wedzidła, nachrapniki i inne wytoki ? 😉
wątek zamknięty
DressageLife tu akurat odpowiedź jest prosta. Trening klasyczny to klasyczny, ale jak chce sobie pojechać poszaleć do lasu to na co mi wedzidła, nachrapniki i inne wytoki ? 😉

To po co wogóle koń ???  😲
wątek zamknięty
Bo nie da się jeździć na psie, a jednorożce nie istnieją.  🏇

(no dobrze, jak byłam mała, to jeździłam na dogu, ale już jestem za duża...  :icon_redface🙂
wątek zamknięty
Czyli Smoku jazda w teren to nie jazda ? Albo codzienny trening, albo nic ?
Każdy ma w życiu inne priorytety i charakter. Ja nie jestem stworzona do tego żeby 7 razy w tygodniu jeździć po placu, sorki, to nie dla mnie. Mój koń to moje hobby, a nie moja praca.

Dobra Smoku, żartowałam. tak naprawde to mam go tylko po to, żeby sobie patrzeć jak wcina siano i mam do tego święte prawo 🙂 A, no i żeby mieć dla kogo nowe kompleciki kupować, bo jazda z trenerem to tylko tak dla picu 😉
wątek zamknięty

Dobra Smoku, żartowałam. tak naprawde to mam go tylko po to, żeby sobie patrzeć jak wcina siano i mam do tego święte prawo 🙂 A, no i żeby mieć dla kogo nowe kompleciki kupować, bo jazda z trenerem to tylko tak dla picu 😉

No nareszcie  🤣 🤣 🤣
wątek zamknięty
Smoku, jak to po co koń... Bez takiej dyskryminacji proszę, jak na moim koniu nie można jeździć, to oznacza, że nie jest koniem, w sensie że nie jest potrzebnym koniem 😁? Toż to prawdziwy koń naturalsowy, naturalnie się na nim nie jeździ  😀iabeł:.
wątek zamknięty
Naturalsi, oczywiście, że nie jest koniem. Jest "trupem" jak to lubią mawiać "szportowcy" 🙁
wątek zamknięty
Nawet nie wiesz jak bardzo trafiłaś... Trupkiem to on był zawsze, a że zbliża się na drugą stronę tęczowego mostu, z czym się oswajam, to się cieszę każdym dniem z nim jeszcze bardziej... Ale nie psujmy tego śmiesznego wątku, jak coś we mnie pęknie to się przeniosę do "dla zdołowanych".
Póki co wyszukuję śmieszne wątki i poprawiam sobie nimi humor, inaczej by szło zwariować  🥂.
wątek zamknięty
Naturalsi, oczywiście, że nie jest koniem. Jest "trupem" jak to lubią mawiać "szportowcy" 🙁

Nie bójmy się nazywać spraw po imieniu  😎
wątek zamknięty
Wiesz co Smoku, mógłbyś się zastanowić? Teraz to przesadziłeś.
Żarty żartami, ale pisanie w tym tonie o koniu, który jest śmiertelnie chory i można to było wywnioskować z ostatniego postu właścicielki, to gruba przesada.
Odrobinę empatii może, co?
wątek zamknięty
Spoko, gdyby mnie wszyscy głaskali po głowie, ryczałabym jak bóbr. A tak. No taka prawda. Kupiłam go 7 lat temu na 3 nogach  🤣. A że ma serce chore. Kariery już nie zrobi. Ale Smok też nie, bo już wiek nie ten  😁.
Smoku, pamiętaj, że i Ty nie znasz dnia ani godziny, wiec nie ciesz się dziadku z cudzego wypadku  😁.
wątek zamknięty
Smoku bo dla ciebie koń to nie to co dla nas, dla ciebie to jakaś maszyna, jak się nie jeździ sportowo to nie ma sensu, szkoda że jeszcze nie napiszesz że takie to na mięso  🙄  ale tak samo jest ze wszystkim, np psy, niektórzy mają je jako towarzyszy, a inni do polowań lub stróżowania. Ale to nie znaczy, że te pierwsze są gorsze czy nic nie warte.

Zepsules ten wątek  😤
wątek zamknięty
Może to jest zabawny wątek i w ogóle, ale nie mogę zrozumieć Waszego szyderstwa 😀 Zdarza się to niepierwszy raz z tego co zauważyłam i cały czas myślę, co Wy z tego macie? Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że autorka wątku pisała (tak przypuszczam) poważnie, no chyba, że to zwykły trolling, to wszystko cofam.
wątek zamknięty
Facella   Dawna re-volto wróć!
17 grudnia 2014 17:12
Kariery już nie zrobi. Ale Smok też nie, bo już wiek nie ten  😁.

👍 👍 👍 Brawo!

Co my z tego mamy? Dziką rozrywkę  😀iabeł: no może poza smokiem, bo on zawsze wszystko bierze na serio.
wątek zamknięty
o ja...i kolejny piękny wątek...

chyba zaczne spisywac wasze odp - na riposty, podpisy, plakaty i koszulki - idealne 😀
wątek zamknięty
Też uważam, ze takie wątki są niezłą rozrywką, bądź co bądź, wstawionym przeze mnie popcornem poczęstowało się 408 osób  🤣

ale jak widać w wątku wkurzonych, niektórych to.. wkurza 😉 zgredy ;p 
wątek zamknięty
Już jakiś czas mi się przewija ta działalność (powyższy film) przez facebooka- typu jeździectwo na ogłowiu bez nachrapnika,bez ogłowia i tak dalej,i wciąż zadaje sobie pytanie,po co.

Co do komentarza odnośnie filmu- moim zdaniem takie podejście to juz trochę przegięcie- jeśli rzeczywiście ciekawi Cię to może po prostu napisz do niej i zapytaj?
Koniom krzywda się nie dzieje, dziewczyna ćwiczy i ma fun- dlaczego Wam to przeszkadza?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.