M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

A wiesz, że to jest myśl z tym basenikiem? W chwilach totalnego zmęczenia i tęsknoty za wanną sama bym korzystała 😉

Dowiedziałam się dzisiaj, że architekci, którzy zaprojektowali nasz budynek wywodzą się z moich ulubionych JEMSów - niby to o niczym nie świadczy, ale jakoś tak się ucieszyłam 🙂
No basenik fajna sprawa ale jednak ja bez wanny kąpieli dzieci sobie nie wyobrażam. Wsadzam dwójkę na raz i mam z głowy. Póki Adaś mały to wyjść z łazienki nie mogę ale w tym czasie najczęściej szoruje kibel, myje lustro i umywalkę i mam dwa w jednym🙂
Chłopcy szaleją w wannie, podłoga często mokra ale oni tak uwielbiają kąpiele ze nie mogłam zafundować im prysznica. No wanna musiała być🙂
Ciekawe na ile takie coś jest szczelne? Widzę mnóstwo różnych wzorów, ale jakoś średnio wierzę, że to długo przetrwa nie cieknąc - ma ktoś albo widział?

Edit: doczytałam, że ceny takiego cuda zaczynają się od 20 tysi :/
Dzionka, najtańsze widziałam za 9 tys. za sam dół. Górę trzeba by dorobić.
abre, pamiętasz gdzie widziałaś?
Niezła cena.
Wolałabym zwykłą wannę i szklany parawan. Mieliśmy tak w starym mieszkaniu - tez było fajne to rozkładałam parawan jak kąpał się Filip i nie miałam mokrej podłogi 😉
Dzionka, dlaczego sie nie da mieć wanny i prysznica? Ja tak mam, narożna wanna i osobny prysznic we wnęce w łazience 6,5m2, czyli chyba nawet mniejszej niż Wasza?

Muffinka, i pewnie tak się skończy, chociaż nie jest to dla mnie idealne rozwiązanie...
Hiacynta, nie wiem właśnie czy da się to rozwiązać bez wrażenia ciasnoty w łazience. Muszę to wszystko przemyśleć, a przede wszystkim wejść tam z kimś ogarniętym jak się już raczy wybudować 🙂
Dzionka, nawet chyba wstawiałam gdzieś link. Szukałam pod kątem wanny dla osób starszych i niepełnosprawnych.

U nas chciałam parawan, tego typu, tylko musiałby być zrobiony pod wymiar bo nad wanną mamy skos.
Gillian   four letter word
08 grudnia 2014 11:59
demon, z moich ubogich doświdczeń wynika, że:
1) małe dziecko zwłaszcza ruchliwe łatwiej wyszorować w wannie, z prób mycia pod prysznicem wynika mokre wszystko oprócz dziecka 😉 mniejszy strumień, odbojniki - jakoś to idzie 
2) starsze woli wejść pod prysznic bo jest szybciej (etap "woda parzy, nic nie robiłem cały dzień więc nie muszę się myć" )

no ale wcale nie muszę mieć racji, pewnie wyjdzie w praniu 😉

Dzionka - żadnej konkretnej, ale wpadłam w Castoramie do działu z kabinami i nie chciałam wyjść bez obietnicy, że moje dupsko będzie masowane w takim cudeńku 🙂
strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
08 grudnia 2014 12:01
Jaki jest koszt robienia łazienki od podstaw? Orientacyjny, głównie chciałam się zapytać o koszty inne niż kupno wanny, umywalki, płytek - np. podłączenie wody?
abre, trochę bym się bała dokupować osobno wannę a osobno parawan - bałabym się, że będzie przeciekać i nikt się nie będzie poczuwał do gwarancji.
Gillian, mój brat miał taką kabinę - głęboka, z masażem, z wbudowanym radiem - na początku wszystkie jego imprezy zasilała tzw. muzyka z kibla 😉
Mi to się marzy jak najmniej plastiku a jak najwięcej ceramiki, kamienia, szkła... No ale fundusze wszystko zweryfikują i tak.
Dzionka, korzystałam z takich w hotelach. Parawany miały na dole dużą uszczelkę i działało to wszystko bez zarzutu. A nie sądzę, żeby w hotelach zakładano tak drogie parawany 😉 Aktualnie mamy super dizajnerską zasłonkę w kotki 😉

Warszawskie [url=http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,17093284,Mial_byc_duzy_park__bedzie_duzy_blok__Ratusz_milczy.html#LokWawTxt]never ending story[/url]...
Właśnie nie jest ciasno, jest wrażenie dużej łazienki nadal 🙂 może dzięki temu, że prysznic jest we wnęce (co prawda dość krótkiej, bo 120 na tylko 70cm, ale jest to wystarczający rozmiar prysznica, żeby móc się wygodnie kąpać).
Chyba naprawdę musisz do mnie wreszcie przyjechać i sama zobaczyć 😉
ash   Sukces jest koloru blond....
08 grudnia 2014 15:43
Mój brat ma i prysznic (cały z kamienia) i sporą wannę, no ale oni mają łazienkę coś koło 9m2
kujka   new better life mode: on
08 grudnia 2014 15:51
Dzionka, u mnie parawan (szklany, zaden plastik) na wannie dziala. Tak jak pisze abre-jest uszczelka na dole i problemow poki co brak.
ash - para moich przyjaciół też ma taką dużą (>8m2) kwadratową łazienkę a w niej osobno prysznic oraz wannę - i kupę wolnego miejsca na środku, miejsca, z którym nie ma co zrobić (bo jest na środku) 🙂
Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to rura do pole dancingu 😀
W każdym razie w mniejszej też spokojnie się wszystko zmieści - o ile jest jakiś sensowny układ pomieszczenia.
Mam dylemat kolorystyczny... Otóż jest sobie pokój w trakcie metamorfozy. Pokój ogólnie ma być biały z szarymi dodatkami - białe ściany, szafa, biurko w tym stylu plus ikeowe krzesło Skruvsta (szare, myślę nad narzuceniem na nie jasnego futra). No i zmierzając do dylematu: chciałabym coś zrobić z jedną ścianą (pod którą ma stać biurko i sofa). Myślę nad czerwoną cegłą... I zastanawiam się, czy dać cegłę na całą tę ścianę, czy tylko w tej części, gdzie będzie stało biurko, a resztę ściany przemalować na szaro i wtedy sofa biała z szarymi lub białymi poduszkami? Wydaje mi się, że to się będzie gryzło... Dlatego już sobie prawie wybiłam z głowy ten pomysł i raczej skłaniam się ku opcji "cegła na całą ścianę", tylko nie wiem, czy sofa wtedy biała (cała biała czy biała i szare poduszki), czy szara... Sofa taka: klik (na razie kawa z mlekiem, będę jakiś pokrowiec szyć). Co by lepiej wyglądało pod cegłą? Przeglądam sobie różne inspiracje, ale na razie nie trafiłam na nic, co by w jakiś sposób prezentowało takie połączenie kolorystyczne...
Jaki jest koszt robienia łazienki od podstaw? Orientacyjny, głównie chciałam się zapytać o koszty inne niż kupno wanny, umywalki, płytek - np. podłączenie wody?

Ja za łazienkę ok 4-5 M kw, razem z wymiana okna, kaloryfera, kabli na prąd wydałam 11 tys.
Ale płytki najtańsze, tanie umywalka i ubi, tanie lampy itd- bazowalam na Castoramie i Leroy.
Kafelki kupowałam po 32 zł za m. Szafka z ikea, prysznic z Casto, armatury z Casto.
Czyli tanizna.
08 grudnia 2014 16:26
Dodofon tanizna?  😲 Ale jak piszesz, że z wymianą paru rzeczy to może dlatego? Ja mam pomieszczenie totalnie surowe, trzeba zrobić podłogę, ściany...
No i ubikację mamy osobno więc chociaż jeden problem z głowy.
Niestety, jak policzyła kafelki, klej do płytek, fugi, zlew, wannę, wszelkie listwy, lampę naprawdę moze wyjść koło 10 tys.
Położenie dużo kosztuje - panowie biorą od metra, czasami trzeba wypoziomować, zrobić wylewkę.
Myśle ze trudno bedzie zamknąć sie w mniejszej kwocie.
08 grudnia 2014 16:53
No tak, jakby zebrać w całość sprzęty, kafelki itp. to może tyle wyjść. To ja już wolę nie myśleć o kuchni...  😵

Dzięki za odpowiedź  :kwiatek:
kujka, tylko mi chodzi o to, żeby były drzwiczki i nie trzeba było robić tego kroku przez burtę wanny za każdym razem jak się wychodzi - szczególnie po % 😉 I tu ze szczelnością drzwiczek pewnie trzeba mega uważać.

strzemionko, nam za mini remont łazienki, tzn. wymiana tylko kibelka i kabiny prysznicowej + skucie części kafelków i malowanie ścian wyszło 5 tys. - a zostawiliśmy i podłogę i glazurę do połowy ścian. Tak więc taka łazienka to duża kasa 🙁
Tak na chwilę wrócę do dyskusji wanna czy prysznic- mamy tylko prysznice i mamy dzieci- jak chcą się potaplać dłużej- głównie młodsza, Natka się prysznicuje- to wstawiam pod prysznic wanienkę niemowlęcą, napuszczam wody, wsadzam dziecko plus co tam chce z zabawek i zamykam drzwi od kabiny (mamy murowany, wypłytkowany brodzik) i taple się ile chce a podłoga dookoła jest sucha. 😉
mac, ale jak ty mieścisz 5-latkę w wanience niemowlęcej 🙂?
ash   Sukces jest koloru blond....
08 grudnia 2014 20:57
o to samo chciałam zapytać 🙂
Ha! Moja 5 latka ma 104 cm i 17 żywej wagi, wiec teges... niskopienna taka. A do tego wanienkę mamy wcele nie wielką, tylko taką z Ikei. Wanienki są zresztą różne, można sobie większy model zakupić, tudzież plastikowa miednię w rozmiarze XXL  😁.
Moj 7 latek nadal sie kąpie w wanience pod prysznicem. Jak sie chce wymoczyć.
A jak dorosły człowiek sie moczy w wannie 140 cm mając 180 cm? W wannie sie siedzi.
Jacol siedzi i tak sie kąpie. W wanience niemowlęcej właśnie.
U mnie by to nie przeszło - bo chłopcy pływają w wannie, nurkują i skaczą z ławeczki 😉
Ale jakbyś od zawsze miała tylko prysznic, to by przeszło - bo wtedy chłopcy by nie znali nurkowania i skakania z ławeczki 🙂 Jak to w życiu, łatwo się obejść bez tego, czego się nie spróbowało 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się