M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)
zonk, ludzie sa przedziwni 🙁 Ja nigdy nie zrozumiem idei zniszczenia czyjejs wlasnosci, ot tak..
Hiacynta, tak, to ten sam 🙂 Sprzedawal mieszkanie, bo mial je w kredycie z eks zona, nie chcial jej splacac, ona nie chciala jego splacic, mieszkanie bylo kupione w sumie pod nia, ona tam chciala, ona chciala takie wnetrze, on tylko mial to sfinansowac w wiekszosci, mieli nierowny udzial w kredycie w sumie, bo on sprzedal swoje mieszkanie na Woli i mial na wklad wlasny. No nic, od zawsze marzyl o kamienicy, wiec teraz ma 😜 Przynajmniej jest blizej nas 🙂 A w kamienicy chce wejsc do wspolnoty 😁 Juz to widze ja mu pozwola 🤣
mi raz penery pod blokiem ukradli wkłady lusterek,
jako, że te penery/karki stoją na klatce i piją piwo lub palą trawę i są mi znani - w dość dużym wqrwie opierdoliłam ich - że qrwa to moje auto, że ja na nich nie wydzwaniam do policji, że palą trawę i chleją na klatce
lusterka się znalazły na wycieraczce pod mieszkaniem
jakoś od tego czasu kłaniają się mi i nie mam problemu
macie lub znacie kogoś kto ma doświadczenia z firmą EXTRADOM?
Nie mogę znaleźć w internecie żadnych opinii, a to kiepsko.
Dzionka, podłogi mnie zabiły;]
Hiacynta, no niby są podłogi, ale właśnie - żeby z nich coś było, to trzeba je najpierw skuć do zera 😀 Tak powiedział nasz ekspert wtedy i widzę, że ludzie też to robią. Podłogi były wygięte w łuk albo pofalowane, tak jak by trochę groziły zawaleniem 😉 Nawet nie chce mi się myśleć ile kosztowało by doprowadzenie tego mieszkania do stanu jakiejkolwiek używalności - to mieszkania dla pasjonatów w ogromna kasą.
zen, a gdzie ta kamienica? Fajna? Może jedna z tych odnawianych przez Fenix Group?
sznurka, hihi, no mnie też 😉 Ale na zdjęciach widać, że ludzie sobie kładą ogrzewanie podłogowe przez całe mieszkanie, na biednych więc nie trafiło 😉
A my dzisiaj podpisujemy umowę rezerwacyjną, wpłacamy kasę i zaczynamy opijanie 😀 Mój W oczywiście ze stoickim spokojem mówi żebym poczekała z radochą do deweloperskiej, no ale to nie w moim stylu 😉
Anaa, przepiękne i ładnie rozplanowane, tyle że przekraczają nasz budżet o 100% 🙂
ja się zakochałam w tym:
http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-bukowej-6-KRK1288 - ale do poprawek i tak jest.
Chłop krzyczy, że wygląda jak stodoła i optuje za tym -
http://extradom.pl/projekt-domu-murator-c114-znany-WAJ1205
dla mnie to co wstawiła Ana to HOTEL… korytarz, pokój, pokój, pokój - tak pod linijkę jak w korytarzu hotelowym, bez charakteru i bez wyrazu - ale to moja opinia
edit: jeszcze dopatrzyłam - wielka chata a największa łazienka 6 m kw… w ogóle łazienka przy łazience,
jedna łazienka z widokiem na kuchnię chyba - bez sensu
i z każdego pokoiku wyjściie na taras? jak stajnia angielska
dziwne, ale co kto lubi
Gillian, mnie się wybrany przez Ciebie projekt najbardziej podoba (chociaż z zewnątrz rzeczywiście wygląda jak stodoła). Bardzo lubię oddzielenie części sypialnej/prywatnej od dzienniej/gościnnej. Projekt Twojego faceta niby też się pod to łapie, ale ta jedna łazienka dla gości jakoś tak za blisko cześci prywatnej- według mnie 😉

gdzie kupie taka futrzana pufe? 😉
Karutek, wow, jak fajna 🙂! Daj znać jak będziesz wiedziała 🙂
Dziewczyny, myślicie, żeby ruszać w bok ścianę małego pokoju żeby wejście nie było takie klaustrofobiczne czy szkoda zmniejszać pokój? Bo boję się, że jak po prawej od wejścia zrobię szafę, a po lewej jakiś wieszak na kurtki, to wejście będzie bardzo wąskie.
I czy da się zmniejszyć do wc i zrobić z jego części tzw. pierdolnik 🙂? Ma ktoś osobne wc takie tyci tyci?
http://re-volta.pl/galeria/foto/126460
Dzionka, my mamy mini łazienkę- 4,5m2 i jeszcze mniejszą toaletę- niecałe 2m2.
Z tym, że my szukaliśmy mieszkania z drugą toaletą. Wygląda to tak:

Ile masz metrów wc?
yegua, ta twoja osobna toaleta wydaje się spora. Myślisz, że mogłaby być mniejsza a i tak spełniać swoje zadanie, że tak powiem 🙂? Nasze wc też ma 2 m, a chciałabym zmniejszyć - zrobić tam tylko muszlę i malutką umywalkę, nic więcej.
Dzionka, mieliśmy w mieszkaniu takie malutkie WC. Mini umywalka zawieszona z boku, zaczynała się tam gdzie kończyła muszla, a drzwi przylegały do ściany. Jedyne, czego by mi tam teraz brakowało, to bidetka.
Ja bym w WC nie przenosiła ścianki tylko wstawiła tam szafę od podłogi po sufit. Właśnie na wiadro, miotły, chemię itp.
Dzionka, nie da się. Te 1.9m to jest naprawdę mało. Czuć to dopiero na żywo.
Ledwo wchodzisz i się obracasz, a mamy WC i dość małą umywalkę.
Z mniej niż 2 metrów (IMO) nie da się zrobić WC w którym nie będzie totalnej klaustrofobii.
Tzn. może zyskałabyś 0,5 metra, ale czy to Ci coś da?
EDIT: temat na forum muratora o mikro WC:
[[a]]http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205734-Bardzo-ma%C5%82e-WC-i-funkcjonalno%C5%9B%C4%87-to-dopiero-sztuka[[a]]
abre, czyli kibelek tam gdzie jest, umywalka na wprost od wejścia, a po prawej na całą ścianę szafa?
yegua, dzięki za link, już czytam. Jeszcze mniejsze wc ludzie mają hihi 😉
Dzionka, 🙂 zadam nieco niedyskretne pytanie.
Czy Wy macie możliwość poproszenia dewelopera, żeby postawił
Wam ściany wewnętrzne tak jak chcecie?
Pytam, bo kupowaliśmy mieszkanie ze ścianami i ich modyfikacja
to koszt, którego uniknęlibyśmy gdybyśmy wybrali mieszkanie wcześniej.
Dzionka, tak. W kibelku potrzebujesz małą umywalkę i ewentualnie właśnie bidetkę. My umywalkę kupiliśmy taką malutką, miała może 30 cm szerokości. W sam raz żeby umyć dłonie.
Tak sobie oglądam plan Twojego mieszkania i myślę, że w małej sypialni rozważyłabym przesunięcie połowy ścianki, żeby w korytarzu zrobić miejsce na dodatkową szafę/wnękę na ubrania. Tylko przeszkadzają mi w tej koncepcji drzwi wejściowe.
Jak to jest teraz z drzwiami zewnętrznymi? Zawsze mieliśmy otwierane na zewnątrz, zarówno w blokach jak i domku. Takie otwierane do wewnątrz spotykałam głównie w starym budownictwie. Jak się teraz buduje? Są jakieś odgórne przepisy?
abre, drzwi wejściowe mamy otwierane do środka w nowym bloku.
Natomiast w kamienicy z 1930 na drzwi otwierają się na klatkę schodową.
yegua, tak tak, możemy poprzesuwać ściany na planach i zrobią nam jak chcemy - dlatego już teraz zaczynam kombinować jak by było najlepiej 🙂
abre, kurcze, co to ta bidetka i dlaczego taka ważna? Wygooglałam i to taka jakby słuchawka do prysznica? Też mi drzwi wejściowe przeszkadzają w mojej koncepcji, ale wystarczyłoby żeby klamka była z drugiej strony - no ale to deweloper wstawia drzwi, więc nie mamy wyboru.
Dzionka,ja już sobie nie wyobrażam życia w domu bez bidetu 😉 Bidetka to taka namiastka, w ciasnym kibelku, z malutką umywalką bardzo przydatna. Zarówno do higieny osobistej jak i sprzątania łazienki 😉
Oo, do podmywania się, że tak powiem 🙂? Nie widziałam chyba nigdzie do tej pory. Muszę kiedyś pomierzyć u kogoś osobne wc 🙂
ash, wiem, że ty masz osobne - pamiętasz jakie ma wymiary?
Proszę o burzę mózgów - gdzie w tym sporym, jak by nie patrzeć, mieszkaniu, da się zrobić pierdolnik? Taki na wiadro, mopa, szczotkę, odkurzacz i wszelkie szmatki i płyny? Bo pralkę i suszarkę postawię pewnie w takim słupku wysoki w łazience.
O, może to nie głupi pomysł żeby nie stawiać jednej na drugiej, tylko zrobić im osobne "podłogi"

Ma ktoś taki komplet w łazience?
Dzionka, zawsze pralkę mozna dać do kuchni. Wielu znajomych tak ma - sprawdza sie. Zabudować i np. Wstawiać pranie jak ńie ma gości.
Co do bidetki- bidetu= ja nawet nie pomyslalabym zeby zrobić! wg mnie mega zbędne - ale co kto lubi.
Ja bym w ogóle to mieszkanie mega przekształciła - jeśli mozna wywalać sciańy.
Dodofon, jak byś przekształciła 😁? Nie krępuj się, jeśli masz czas i wenę 😉
Dzionka, ja mam dwie osobne, jedna ma 4,11m2 a druga 3,70m2
Ja mam szafę duża od podłogi do sufitu, a w niej pralkę, miejsce na suszarkę i jeszcze miejsce na takie graty jak wiadro, miska, mop, sciery itp. Płyny i proszki trzymam w szafce pod umywalka w wc, a papier toaletowy itp. W szafce wnękowej nad gebetitem.
ash, masz dwa osobne wc i do tego łazienkę? Czy to 4,11 to główna łazienka? A gdzie masz tą szafę do sufitu?
Dzionka, no to super. Ja tak jak abre, jestem za bidetką,
choć nigdy nie miałam. Niestety bidet się nijak nie zmieścił.
Dodo, a jak tam u Ciebie? Wybrałaś już kafle łazienkowe?
Może mnie ktoś oświecić dlaczego teraz prawie wszystkie mieszkania są budowane z aneksem kuchennym a nie oddzielną kuchnią? Ludzie tak chcą? Okropnie niepraktyczne mi się to wydaje, a jedyny plus to większa powierzchnia pokoju dziennego, ale za to ze smrodem i syfem kuchennym gratis.
Tez mam bidetkę bo na bidet nie było miejsca a deska z bidetem choć super (mamy u moich rodziców) jest za droga. Uzywam bidetki często!
U nas była osobna kuchnia ale otworzyliśmy ją na salon 😉 Z różnych powodów.
ash, masz dwa osobne wc i do tego łazienkę? Czy to 4,11 to główna łazienka? A gdzie masz tą szafę do sufitu?
Mam osobna łazienkę i Wc. Jeden kibelek. W łazience mam wannę, metrowa umywalkę z szafką, oraz wnękową szafę 1.20/2.63
Duża szafa jest w wc i tam jest schowana pralka, bedzie na niej suszarka i cała reszta graciarni
Mam 36m2 salonu z aneksem kuchennym, sporo gotuje i żadnego smrodu nie ma. Trzeba zadbać o dobra wentylację i wyciąg.