Wady budowy, ocena eksterieru

Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
03 września 2014 15:29
Właśnie nic nie ma, normalnie odkładam kasę na tomografię bo już mi się pomysły kończą.
Ramires,  Biczowa... a mi wet powiedział, że mój to jedyny taki niezdiagnozowany przypadek, ale widzę, że jest jest nas więcej. Mój niby wszystko zdrowe i równe (kupa badań, usg, rtg, zginania, wyginania, próby itp... dziwie się, że nie świeci) jednak rozłożyli ręce, kazali wsiadać, moze coś z czasem wyjdzie, albo się rozchodzi... myślę teraz o akupunkturze 🙁
To ja zacytuję sama siebie:

Nikt się nie pokusi o ocenę mojego konia i konia ceffyl ?  :kwiatek:

Zdjęcia są na poprzedniej stronie  :kwiatek:
Będę wdzięczna za parę słów o moim małopolaku  🙂.
Wczoraj w nocy miałam straaszną frajdę czytając ten wątek 🙂 więc stwierdziłam, że może i moja kobyła wpadłaby pod oko ludzi, którzy mają pojęcie o budowie koni.

Klacz sp, 6 lat, 165cm, rok temu zajeżdżona. Jak dla mnie to ona jest przeurocza, prześliczna, przecudowana, prześliczna, i tak dalej prze.. prze.. 😉
Lecz patrząc surowszym okiem widzę, jelenią szyję, słabe mięśnie grzbietu i przednie nogi za bardzo pod kłodą oraz stosunkową stromą łopatkę. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Flinston, Twój koń na pewno nie ma jeleniej szyi, brakuje mu rozwiniętej muskulatury, ale szyja jest zupełnie poprawna, prosta, bdb długości, w solidnej pracy na pewno wyglądałaby świetnie. Kąt łopatki jest nieco mniejszy niż 45 stopni, ale sama łopatka długa, nieźle połączona z kością ramienną, więc też bym tak bardzo się jej nie czepiała. Na grzbiecie brakuje mięśni, szczególnie w części przy kłębie. Zad mógłby być ciut bardziej ukośny z niżej osadzonym ogonem. Tylne nogi chyba z trochę krowią postawą. Na pewno nic, co by wołało "gwałtu, rety!" 😉
Quanta, dałabyś radę zerknąć jeszcze na mojego konia z poprzedniej strony ? Będę bardzo, bardzo wdzięczna  :kwiatek:.
Czy mogła bym prosić o ocenę, mam nadzieję że zdjecie dobre. Klacz, 7 lat, Sp ale duzo folbluta w niej. Pracujemy od pół roku, wczesniej nie zawiele robiła oprucz obijania sie po padoku 🙂

[img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/p417x417/10336690_509648192494761_8619980124223096749_n.jpg?oh=ee5cd8a8c79509257cadd462a4789755&oe=54A8047F&__gda__=1418390681_9bd72d6018dd1ab500ae6f20e5de159a[/img]
quantanamera  :kwiatek:. Będziemy się wyrabiać.

Swoją drogą bardzo przydatna rzecz mieć taki "magiel w oku".
rudzielec, wstaw zdjęcie do OCENY, a nie zdjęcie w którym widać konia no i tyle da się powiedziec.
ktoś, coś? 🙂
edit: wielkopolanka z domieszkami folblutów, na zdjeciu po 2 miesiecznej przerwie od pracy
Witam, chciałam zapytać, jak Wy oceniacie budowę tego konia?
Wałach ma 5 lat, po Etam oo, matka nn. 🙂 co byście na niego powiedzieli?
[quote author=karo_rosa link=topic=4885.msg2187276#msg2187276 date=1411413018]
co byście na niego powiedzieli?
[/quote]
Żeby dać mu jeść...
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
23 września 2014 01:42
strasznie ma ten zad niedorozwinięty i to nawet nie kwestia braku umięśnienia
O no dziękuje za opinie . Co do jedzenia to da się zmienić, ale zad? Nie wiem jak był jeżdżony ale to wina genetyki czy złego użykowania  ?da się to zmienić przez jakieś ćwiczenia czy już  zrobi się? Chce poznać opinię kogoś z zewnątrz zanim entualnie wezmę weta . Z góry dziękuje 😉
Jak dla mnie to ten koń jest ewidentnie niedożywiony. Zad jak zad - chudy jak przecinek jak i reszta konia przez co głowa wygląda bardzo nieproporcjonalnie. Może nie miał zbyt dobrych warunków wcześniej, nie biegał zbyt często na pastwisku... na razie nie ma co ćwiczyć, tylko zapewnić koniowi jak najwięcej pastwiska + dobrego jedzenia....
Mogłybyście skomentować moją babę?  :kwiatek:
Zrobiłam wykres proponowany przez Quantę na blogu - bardzo fajna rzecz!🙂 Gdzieś tam kiedyś w książkach widziałam podobne ale teraz, w erze painta i cyfry to banalnie prosta sprawa🙂

Koziniec jest nabyty po urazie - przykurcz. No i nie udało mi się jej prawidłowo postawić przodami...

foto: Isabelle :kwiatek:
Może ktoś parę słów o tym koniu powiedzieć? Jakie wady, jakie zalety? Byłabym bardzo wdzięczna  :kwiatek:
Osobiście widzę krótki grzbiet i jakoś nisko osadzoną szyję? Aczkolwiek ja niezbyt się na tym znam, więc prosiłabym o zdanie innych osób.

Wałach, 7 lat, oldenburg / sp (?), będzie wdrażany w regularny trening. Matka Whoopee, ojciec Calderon.
famka   hrabia Monte Kopytko
14 października 2014 14:21
przepraszam ale tak pytam z ciekawość, czy moje oko dobrze wyłapuje że u tego konia jest problem połączenie pleców z zadem czy to tylko moje widzenie konia na filmie

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/18136?
Viridila   ZKoniaSpadłam & NaturalBitsBay
14 października 2014 15:17
famka, mnie się wydaje, że to głównie kwestia ruchu we wzorcu wyprostnym - koń nawet w skokach jak dla mnie ma zupełnie niepracujące plecy i zad.. od tak, biega sobie sztywno. Może jakby już jakoś pracował i ruszył zad, to i plecy by lepiej wyglądały wraz z połączeniem 🤔

edekru, szkoda, że zdjęcie jest w takim, a nie innym świetle - nie za bardzo można przez to oceniać szyję, bo proporcje dodatkowo zaburza irokez. Na moje oko (laickie) koń ma nisko osadzoną szyję i stromą łopatkę. Wydaje się być też dość krótki choć to może dlatego, że ma irokeza na kłąb zachodzącego. Zadu nie ocenię, bo nie czuje się na siłach ze swoimi domysłami 😡

milenka_falbana, Twoja baba ogólnie mi się podoba (to nie ocena eksterierowa, ale cii 😉 ). Tylko mam pytanie o kopyta w przodach - wydają się dość "talerzowate", czy to kwestia zdjęcia lub spowodowane kozińcem? Lewy przód strasznie dziwnie wyszedł na zdjęciu. A co do kresek - na swojej babie też robiłam swego czasu i fajna sprawa zwłaszcza jak się wczytać w treść wpisów to widać sporo 🙂
famka, ten koń ma plecy pracujące wypisz wymaluj jak u mojego Skwarka. Ani mięśnie pleców ani brzucha nie dźwigają kłody do góry, to wszystko bezwładnie w każdym kroku opada i zwisa. Praca z takim koniem wymaga ekstremalnie dużej wiedzy i trwa. W zasadzie całe życie konia jeździsz go trochę przeciwko niemu, czyli nie tak, jak podpowiada mu układać swoje ciało natura. Ja bym się drugi raz pracy z takimi plecami nie podjęła, bo jak się nie ma pojęcia, co się robi, to się dostaje taki efekt:

A czy w ogóle możliwe będzie dojechanie do takiego - to Budda jeden wie:

Plus jeszcze koń musi chcieć i godzić się na to, że musi dawać z siebie nie 100%, ale 150%, żeby uzyskać stan, że jest dobrze.

Ten malowaniec nieźle się rusza, ma też dobry zad, ale poza pieruńsko trudnymi plecami też niespecjalnie akceptuje kontakt i na pewno w ogóle do nie szuka. Na filmie nie ma nawet kroku stępa, a to zawsze jest podejrzane. Przyszły jeździec tego zwierzaka będzie miał nie lada wyzwanie.
Viridila - dziękuję :kwiatek:  Jak będą warunki lepsze, to kiedyś wrzucę tu jeszcze konia w dobrym świetle i milszym otoczeniu  🙂
famka   hrabia Monte Kopytko
15 października 2014 07:02
Viridila, quanta, dziękuję dziewczyny, coś mi właśnie nie pasowało wzrokowo w koniu i jego ruchu, zastanawiałam się czy to ręka, czy budowa
bardzo prosiłabym o ocene mojego konia. Klacz małopolska 10 lat
Czy tylko mi się wydaje, że ta klacz jest bardzo nieproporcjonalna?

musiałam skrócić - KLIK
emptyline   Big Milk Straciatella
29 października 2014 20:18
Szaaman, ma bardzo krótką szyję.
Tylko, że ta rasa tak ma.
To ja też chętnie posłucham  :kwiatek:

Wałach, rocznik 2002, sporo xx i xxoo w rodowodzie. Po lewej w stałym treningu ujeżdzeniowym ale dwa dni po urazie lewego przodu, po prawej 4 mies rehabilitacji - stęp w ręce (robiłam sobie takie zdjęcia porównawcze)

ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
10 listopada 2014 23:08
witam
poproszę o ocenę  :kwiatek:

wałach 6 lat (dokładnie 6 skończy 2 stycznia 2015) koń w trakcie rehabilitacji, więc bez masy mięśniowej, po tygodniowym areszcie boksowym na sianie i marchwi, zdjęcie po 2 tygodniach pracy w stępie i kłusie od 30 minut do pełnej godziny po +5 min. na dzień, aktualne zdjęcie zrobię, ale tu lepiej widać budowę samą w sobie a nie pracę  😉
będę wdzięczna za szczere opinie  :kwiatek:
[quote author=karo_rosa link=topic=4885.msg2187276#msg2187276 date=1411413018]
Witam, chciałam zapytać, jak Wy oceniacie budowę tego konia?
Wałach ma 5 lat, po Etam oo, matka nn. 🙂 co byście na niego powiedzieli?
[/quote]

fajna maść  🙂
emptyline   Big Milk Straciatella
10 listopada 2014 23:14
SILVER_GOLD, serio?  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się