Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Freska   Trakeńska Szczęśliwa Miłość
06 listopada 2014 13:35
gllosia ja wysyłam paczki przez furgonetka.pl . Wpisujesz wymiary i wagę, i pokazuje Ci jaki kurier ile kosztuje, płacisz, dostajesz na mejla druki dla kuriera. Czasem nawet się zdarzy, że po 30min od zapłaty jest już kurier po odbiór paczki (chyba, że zamawiasz już po godzinach pracy kuriera, to jest wtedy następnego dnia). Paczka idzie w sumie jeden dzień  😉
CzarownicaSa, z paszportem chcesz się wyrobić w dwa dni??? Chyba ze złożeniem, bo czeka się 2/3 tyg, miesiąc. Po co ci paszport? Do USA jedziesz?
A, chyba czaję. Pewnie dowodu osobistego dziecku nie wyrobiłaś?
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
07 listopada 2014 09:08
Tak, planuję wylot i nie wyrabiam dowodu dziecku... a ostatnie dwa razy na piękne oczy leciałam 😉
Moja mama wczoraj oznajmiła mi, że potrzebuję paszportu, bo mnie nigdzie do pracy nie przyjmą(ponoć przepisy się zmieniły). Więc papiery złożyć muszę teraz, a po odbiór przylecę za miesiąc.

edit: Tak mi przyszło na myśl- nie będzie prościej wyrobić paszportu w konsulacie już na miejscu? 🤔 Nie trzeba by było chyba wtedy latać tam i z powrotem po odbiór?
opolanka   psychologiem przez przeszkody
07 listopada 2014 14:55
CzarownicaSa, a nie będzie problemu, ze chcesz wyrobić dokument tam = mała żadnego nie ma?
Może zrób dowód osobisty a w Irlandii paszport?
07 listopada 2014 17:35
O losie.
Ja mam dowód, Rajka ma dowód, Konrad ma dowód. Wszyscy mamy dowody 😀
A paszporty byłyby- tylko dla mnie i Konrada- potrzebne jako ewentualny drugi dokument tożsamości, ale pogadałam z siostrą i okazuje się, że mama ma złe info- i nie potrzeba 🙂 Więc możemy spokojnie w Irlandii wyrobić 🙂
Czy robił ktoś spersonalizowaną naklejkę na laptopa? Jakie grafika powinna mieć wymiary, żeby było ok? Największe jakie znalazłam tego co bym chciała to 730x379 i obawiam się, że będzie za małe. 🙁 I przy okazji spytam: ma ktoś dużego rozmiaru grafikę związaną ze Strachami na Lachy albo jest w stanie mi stworzyć coś takiego?

Podbijam. 😉
CzarownicaSa w konsulacie 100% razy lepiej. Bo wiadomo Polcza to Polcza 😀 problemy z byle g... zrobią.
co oznacza "corn meal" ?

dosłownie to kukurydziany posiłek, ale to tak średnio. co to jest? płatki kukurydziane?
Isabelle, to chyba chodzi o kaszę kukurydzianą 🙂
naprawdę?

hmmm to trochę komplikuje sprawę...
często spotykam to określenie w różnych końskich produktach, ale koniom chyba kaszy kukurydzianej nawet w małej ilości - podawać nie wolno?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
09 listopada 2014 13:58
Mąka kukurydziana 😉
o, mąka pasuje już trochę bardziej.

czy można kupić gdzieś mąkę kukurydzianą taniej niż te eko-beko? na rynkach?

a "sweet feed" ? tu już nie mam pojęcia co to może być.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
09 listopada 2014 14:19
"Sweet feed" to mieszanka kukurydzy, owsa, melasy i cukru. Nic wartościowego.
czyli coś jak ludzkie muesli do mleka, tak?
10 listopada 2014 10:16
[s]Muszę pobrać z gminy potwierdzenie zameldowania, wydadzą mi je od ręki?[/s] jednak nie muszę... niech żyje rzetelna informacja od rodziny... 😵
Dlaczego MIÓD jest niewegański?
( w Top Chef pani tak powiedziała)
emptyline   Big Milk Straciatella
13 listopada 2014 08:46
Tania, chyba dlatego, że jest pobierany od pszczół...
Jakby nie patrzeć miód należy do produktów odzwierzęcych, które są wykluczane przez wegan  😉
Tania, chyba dlatego, że jest pobierany od pszczół...

To, że od pszczół to wiem. Kiedyś o tym słyszałam.  😉
Jednak zawsze mnie uczono, że pszczoła to jedyne zwierzę, którego nie trzeba zabijać żeby pozyskać.
Ale rozumiem- to tkanka zwierzęca. O to chodzi?
Tania, ale weganie odmawiają również wszystkich produktów, które są zabierane zwierzętom, nie tylko mięsa (np. mleko, śmietana, masło z mleka etc.).
Tania, ale weganie odmawiają również wszystkich produktów, które są zabierane zwierzętom, nie tylko mięsa (np. mleko, śmietana, masło z mleka etc.).

Rozumiem, rozumiem. Zaskoczyło mnie to. OK.
13 listopada 2014 10:29
Czy jest na sali psycholog kliniczny/ terapeuta lub psychiatra?
może być na PW
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
13 listopada 2014 10:44
Tunrida jest psychiatrą, z tego, co dobrze kojarzę  🤔
13 listopada 2014 15:14
Dzieki, napisze do niej.
Jednak zawsze mnie uczono, że pszczoła to jedyne zwierzę, którego nie trzeba zabijać żeby pozyskać.

krowy do wydojenia też nie trzeba zabijać 🙂 tu chyba jednak chodzi o "wykorzystywanie zwierząt". zabieranie czegoś zwierzęciu też jest niewegańskie. 😉
katija, trzeba - cielaka.
Czemu? Cielak sobie może żyć. Można go zjeść, ale nie jest to konieczne przecież.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
13 listopada 2014 17:28

A wełna?  👀
safie, ortodoksyjni weganie nie używają wełny, tak samo jak skóry czy jedwabiu.
jestemzlasu, mocno utopijne myślenie. Bardzo upraszczając załóżmy, że trzymasz krowy na mleko. Masz 100 sztuk. Rodzą się młode, połowa z nich to byczki. Po pierwszym sezonie masz 150 krów na mleko i 50 byczków, po kolejnym ponad 200 krów i ponad 100 byczków... itd. itp.

Tak można się bawić, gdy się ma 1-2 krowy dla siebie ale nie w chowie przemysłowym.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się