Młode Konie

Anderia   Całe życie gniade
04 listopada 2014 17:27
strzemionko o matulu, ale nadinterpretacja. Ty tak serio?  🤔

gryglodor ale mu się urosło! Pamiętam ciążę Siwej, poród, zdjęcia takiego malucha-noworodka... A tu nagle pan dwulatek! No to jeszcze chwila i będzie śmigał pod Tobą. 🙂 Powodzenia i oby zdrowia miał tyle, co urody!
kujka   new better life mode: on
04 listopada 2014 19:30
strzemionko, ehe, widac jak nie boli...

Nirv, siwusek byl zawsze ladny i zgrabny! Wow!

Donia Aleksandra, ale sie ze zlotka kawal konia zrobil 🙂
Dzięki dziewczyny!!!
Po okresie brzydkiego kaczątka i mega problemów z utrzymaniem fajnej wagi, konio zaczyna wyglądać jak pączuś. 😉 Oprócz tego jest świetnym miśkiem, bardzo dobrze nastawiony do człowieka, grzeczny, przytulaśny, kowal go chwali, stajenni też. 😉 Chodzi za mną wszędzie i czuję, że on jest taki mój, że mój. 😉 To fantastyczna sprawa być razem od pierwszych chwil życia. 😉
Chyba nigdy nie miałam z żadnym koniem takiej więzi jak z nim.

armara no właśnie kiedyś mi się chyba gdzieś przewinęło ogłoszenie, ale cieszę się że na razie zostaje u Ciebie, wrzuć jakieś zdjęcia jak będziesz miała coś świeżego. 😉

Ja też czekam z ciekawością na młodego quanty, bardzo jestem ciekawa jak wygląda teraz! 😉

No i dorzucam jeszcze mojego poważniaka:

strzemionko   w poszukiwaniu szczęścia przemierzamy cały LAS ;)
04 listopada 2014 20:09
w życiu bym nie zamieniła moich koni za sportowe cudeńka, i małej własnoręcznie robionej stajenki na wielki obiekt z najleszymi udogodnieniami.

I nikt mi nie wmówi, że jest inaczej bo nie jest. Tylko że jak ktoś pisze coś nawet z przymrużeniem oka to najpierw musiał o tym pomyśleć poważnie 😉
A żeście pojechały... A co to ma za znaczenie, w stajni "za ile" stoi koń? Opfok stał i nadal stoi na odchowie za niezbyt duże pieniądze. I jest to koń jak wszystkie inne - je owies, rży i produkuje dużo obornika 🤣

Na forum jest masa koni, które mogą być świetne. Sporo z nich ozdabia podwórka - i czemu nie, każdy ma swoje potrzeby i cele, które dla niego wiążą się z posiadaniem konia. Ja wiem, że chcę jeździć, rozwijać się, uczyć siebie i konie nowych rzeczy i cieszyć się tymi uczuciami, które mi dają w ramach postępów w treningu. Do tego jest mi potrzebna stajnia z dobrym zapleczem sportowym. A poza tym jestem sobie zwykłym rekreantem, przecież nie startuję w zawodach 😉

Mój najlepszy użytkowo koń (Skwarek) był tani. Nikt go nie chciał kupić i nikomu się wtedy nie podobał. Jest dużo lepszym koniem, niż specjalnej troski Zombie, którym się na lewo i prawo wszyscy zachwycają 🙄 Ja sama znacznie bardziej cenię Skwara, bo on się stara, mimo tego, że jest mu trudno, że do wielu rzeczy się niezbyt nadaje. Zombie jest niesamowicie urodziwy, doskonale się rusza, ma towarzyski charakter i to by było na tyle zalet.
Szczerości u konia nie kupuje się za pieniądze, delikwent to albo ma, albo nie.

Ale schodząc z portfeli, koni i wyższości stajni jednej nad drugą: widziałam Opfoka! 😅
Pomacałam go konkretnie nawet 😁

Niestety zdjęcia mam głównie jego głowy, bo był świeżo po długiej podróży i odpuściliśmy wyciąganie go w nowym miejscu na dwór, tym bardziej, że on dość zielony i ostatnie dwa lata głównie spędził na dworze w stadzie. Jest śliczny, nie spodziewałam się zupełnie takiego typu urody u tego konia. Bardzo ładnie wyrósł i przypakował 🙂
Nie jest zbyt wysoki, ale z 2,5-latków mieszkających w Bielinach i tak najwyższy. A ile Wasze zwierzaki w tym wieku mają wzrostu?

Bardzo sympatyczny z niego gość, czujny i żywy, ale żaden nerwus. Muszę tylko wymyślić jakiś pomysł na jego grzywę, bo wygląda jak Król Lew 😀iabeł:

Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
05 listopada 2014 19:31
Mój w wieku 2,5 roku miał nieco ponad 160cm i słabo rósł dopiero jako 4 latek skoczył w górę.

quanta jest uroczy 😀, czekam na zdjęcie całego konia
I zgadzam się z tym co napisałaś, chociaż nic nie poradzę twój Zombi skradł mi serce 😉 ale koni nie znam ślinię się jedynie na zdjęcia 😉
quanta ma bardzo fajne spojeżenie, takie serdeczne. Czekam na foty w całej okazałości i trzymam kciuki, żeby się szybko odnalazł w nowym domu  🙂
quantanamera, w 100% popieram to, co piszesz. Bardzo cenię mojego seniora za to, co razem przeszliśmy (kosztował grosze 😉), ale jest trudnym koniem, szczególnie jak coś zaczyna się od niego wymagać. Za to młody zaskakuje mnie taką dojrzałością i nastawieniem na pracę z człowiekiem, że wiem, że możemy razem mocno progresować. Do tego w wieku 4,5 lat jest łatwiejszy we współpracy niż mój 18latek po 12 latach pracy 😉
A Opfok wygląda na bardzo szlachetnego, ale faktycznie ma busz na głowie 🙂
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
05 listopada 2014 21:24
anai,
bo wiesz, Dino ma jedną zasadniczą wadę...genetyczną 😉

Opfok ma bardzo przyjemny wyraz twarzy, taki no inteligentny 🙂, bystrość też tam się przedziera 😉.

Ja się tak zbieram do ofocenia mojego 3,5 letniego Łinia, któremu sie lekko wyrosło (174)
i zebrać się nie mogę. Chyba na wiosnę go dopiero dotkniemy pracą.
Jak na takiego dużego zwierzaka, to jest nieźle wygimnastykowany, szybki i zwrotny,
także chyba sobie spadochron jakiś będę musiała ogarnąć o_O
Może jacyś chętni na loty kosmiczne 😀?

ms_konik, ha ha, dokładnie 😉
174cm mówisz? OMG, to wysokie loty Cię czekają 😉
Taka mnie refleksja dzis naszla o uplywajacym czasie i zmianach, ktore zachodza w naszych pupilach. Jeszcze niedawno kupowalam nieopierzonego malucha, ktory prezentowal sie tak:

Zaczynalismy od nauki chodzenia na uwiazie  😉

Teraz Libek uczy mlode talenty  😉 trudnej sztuki latania.
W siodle moja uczennica, ktora do niedawna nie skakala wyzej niz 70cm:

I jeszcze portrecik autorstwa Kamilii Zagier:

gryglodor
No cóż mam takie szczęście, że nic mnie do sprzedaży nie zmusza. Tzn powoli chcę zmieniać hodowlę na bardziej ukierunkowaną na sport, więc zmiany nadejdą - ale nic na siłę  😉 Zdjęć raczej nie robie - młoda już obrosła i jak to 2,5 latka wygląda tak sobie :P 😉
Młody wyrósł niesamowicie, wydaje się bardzo podobny do matki, poza maścią rzecz jasna  😁

quanta
Fajny Opfok, bystre ma spojrzenie, mądre ale bystre - jakie on ma pochodzenie? A wracając do Skwara - osobiście uważam, że folblut w rodowodzie zawsze się obroni - choćby właśnie sercem do pracy.
06 listopada 2014 07:38
Qanta ma smutne oczy na tym zdjęciu albo zmęczone 😉

Moja Dżambi obecnie 2 lata i 5 miesięcy ma ok. 155 może więcej. Jak stoi obok konia 165 to już wcale takiej różnicy nie widać. Chyba urosła od kwietnia, ale trudno mi ocenić skoro widzę ją na codzień 😀
Ostatnio miałam nieudaną próbę mierzenia i robienia bardziej poważnych zdjęc ale może wkrótce się uda...

Ryli 😉 ?  😁
Opfok fajne błyszczące oczko  😍

Moja 2,5 latka pod 170 już ma  😵 a ja bardzo lubię takie duże konie - kurdupel na krótkich nóżkach jestem  😉
Kiel też prawie 170 cm, ale ona już 3,5 roku ma - może już tak bardzo nie urośnie

FirstLight ale ładnie wysiwiał, mam nadzieję że w przyszłym roku mi się siwe urodzi  😍
06 listopada 2014 08:05
[quote author=strzemionko link=topic=1199.msg2216962#msg2216962 date=1415259506]

Ryli 😉 ?  😁
[/quote]

tzn. koń... 😀
Piszę z telefonu i nie mogę pogrubić.
No w końcu Opfok  🙂  wygląda jak wyłapany ze stada  mustangów  😉
FristLight podziwiam za cierpliwość prowadzenia jazd na Libku. Ja na swojej nie dałam psychicznie rady 🙄
kujka dziękujemy :kwiatek:
Sahab w wieku 3,5 roku ma 164/5 cm zobaczymy czy jeszcze śmignie . Choć jak  na swoją rasę to już jest zdecydowanie w górnej  granicy.
Quanta Jestem jego absolutną fanką od czasów odsadka 😍
Wspanialy koń biorąc oczywiście pod uwagę jak na razie tylko typ urody. Skarogniady, równo malowany, piękne, wielkie (i jak to się określa u psów mądre) oczy.
Z niecierpliwością będę czekać na każde jego kolejne zdjęcia i newsy. Może i to zbyt odległe ale chciałabym go zobaczyć na żywo na czworoboku (jak Skwarka) ale minie pewnie tak samo szybko jak ten czas kiedy wychowywal się w NL więc cierpliwie czekam. Życzę Wam pomyślnej zajazdki i  żeby nikt go w międzyczasie nie zauroczył 🙂

FirstLight ale ładnie wysiwiał, mam nadzieję że w przyszłym roku mi się siwe urodzi  😍

Dostal ladnych kolorow na jesien, ale generalnie malo jest fanow tej masci  🤣  Po czym bedzie maluch?

Donia najgorszy pierwszy raz  😉  Na powaznie, to gdybym widziala, ze koniowi to nie sluzy i czuje sie malo komfortowo, to bym zrezygnowala. Libek czuje sie doskonale w tej roli. W ostatni weekend jezdzila na nim 10 letnia dziewczynka, a on wykazywal sie mega cierpliwoscia i opanowaniem.
Quanta ma piękne oko! Duże ale spokojne. Najlepsze  😀
FirstLight po Carlos DZ
Ja też wielką fanką nie jestem (chociaż uwielbiam takie bielutkie, wypucowane na zawodach oglądać 😉) ale mam 5 gniadych, 2 kasztany i 2 kare tylko siwego mi brakuje  😂
ooo chetnie bym przygarnela konia po Carlosie  😀 on chyba czesciej daje nie-siwki  😀
Maść nie była głównym kryterium, ale fajnie by było jakby siwe wyszło  😍 w planie były dwa Carlosy ale młoda nie chce jeszcze mieć dzieci  😉 gdyby wiedziała że pójdzie do roboty może zmieniłaby zdanie  😂
FirstLight Libek absolutnie piekny, ja tam w siwkach jestem zakochana 🙂😉)) tylko moze nieco mniejszych 😀
Louisa swego czasu bylam bliska kupna pieknej, karej klaczki po Carlosie od hanowerskiej matki, no ale los chcial inaczej.

faith dziekuje . Ja juz tez musze byc zakochana, nie mam wyjscia, tym bardziej, ze to moj drugi siwek  😀
Tak w ogole obczailam ze moja tez mocno wysiwiala 😀 od zeszlego roku, ja sie ciesze bo im jasniejsza tym ladniejsza ^^
06 listopada 2014 09:21
Quanta ma piękne oko! Duże ale spokojne. Najlepsze  😀

no widzicie, Quanta ma coś w tych oczach 🙂
Haha, rzeczywiście 🤣 Sorry, piszę z telefonu i stąd moja lakoniczność bądź niezrozumiałość 😉

Quanta, mały Opfok ma piekne oko! Duże ale spokojne. Najlepsze! - tak to miało brzmieć 😉
06 listopada 2014 09:54
żartuje i czepiam się 🙂

Fajne te siwki, mnie się od zawsze podobały ale całkiem białe. Jednak jak patrzę na jedną białą skarpetkę drugiego konia to się cieszę, że mam 2 gniade 🤣
faith jakie fajne to jesienne zdjecie. Tez mam w podobnych barwach  😀

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się