Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Wracając do tematu otrąb ryżowych chciałabym polecić te z firmy Pro-linen, są genialne, kobyła rzuca się na nie i ciężko ją odciągnąć od nich, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo wydajne. Cena też atrakcyjna! Polecam!
Hej, szukam jakiegoś musli dla koni w intensywnym treningu sportowym, ale nie jako zastępstwo któregoś posiłku tylko bardziej jako nagroda i uzupełnienie wartości "wypoconych" na treningu, podawane tylko sporadycznie 🙂 ktoś może coś polecić?

nixxx, ale zdajesz sobie sprawę, ze podając nową dla zwierzaka paszę sporadycznie zwiększasz szanse konia na kolkę o jakieś 80%?
Podawał ktoś Marstall Condicion? Jest chętnie zjadana przez wybredne konie?
Wczoraj zakupiłam nowość na rynku (w zasadzie jeszcze jej nie ma  :hihi🙂- Saracen Conditional Mix. Dzisiaj oficjalna próba czy kobyle posmakuje tak jak improver 😍 Póki co wygląda i pachnie cudownie!
Shantowa o jaa skąd masz?? Uwielbiam Saracena (a raczej mój kon  😉 )
2 dni temu przyleciał do głównego dystrybutora - Opfi Feedu, akurat pierwsze co mi się rzuciło w oczy to właśnie nowy conditional mix 😍
Pewnie jakoś na dniach na stronie pojawi się jako nowość 🙂
Shantowa, a czy na worku jest może rozpisany skład procentowo?
Wracając do tematu otrąb ryżowych chciałabym polecić te z firmy Pro-linen, są genialne, kobyła rzuca się na nie i ciężko ją odciągnąć od nich, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo wydajne. Cena też atrakcyjna! Polecam!

Potwierdzam. I efekty widać nawet przy rekreacyjnej jeździe.
Shantowa o to ciekawa jestem czym sie rozni od Improvera bo myslalam ze to wlasnie I. pełni fukcję 'coditioning' . Przyłaczam sie do pytania - masz może skład? A jak cena- jest pieruńsko drogi czy tylko troche?  🤣
Tez czekam na info odnośnie tej nowinki, karmię Show Improverem i uwielbiamy tę paszę  😍
Tu jest opis i skład (akurat oglądałam wersję w pellecie, bo wydaje mi się lepiej zbilansowana), z opisu wynika, że pasza kondycyjna z obniżoną skrobią (pellet 21% mix 23%) - to fajne. Jednak mi zależy na informacji czy saracen podaje na workach dokładny skład procentowy (tak robi marstall i eggersmann)?
http://www.saracenhorsefeeds.com/performance/457-conditioning-cubes
Podsyłam zdjęcia, co do ceny to jest do przełknięcia jak na conditioninga..
Wygląda fajnie. A nie jest bardzo mocno melasowana?
Melasa na 5 miejscu, a otręby ryżowe bodaj na 7 - to musi ich być jak na lekarstwo, bo zasada jest zwykle taka, że kolejność składników jest wg. udziału procentowego.
edit. na 8, zaraz obok oleju, czyli dosypana garść żeby właściciel lepiej się poczuł, a szkoda, bo zapowiadało się fajnie
ciekawą rzeczą jest dość duży udział w nim komponentów sojowych (szkoda tylko, że uzyskanych z odmian transgenicznych  - GMO), no ale dzięki temu cechuje się duża zawartością aminokwasów egzogennych, coś za coś jak to się mówi

[quote author=zielona_stajnia link=topic=25.msg2216809#msg2216809 date=1415220207]
bo zasada jest zwykle taka, że kolejność składników jest wg. udziału procentowego.
[/quote]

nie tyle zasada, co obowiązek wynikający z przepisów prawa (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz), którego głównym celem było podniesienie poziomu bezpieczeństwa, ochrony zdrowia i dobrobytu zwierząt oraz zdrowia publicznego (bezpieczeństwo żywnościowe, produktów pochodzenia zwierzęcego).
A swoją drogą- podrzucicie jakas pasze bez melasy lub z niską zawartością? Musli, go granulatu mój nie je. Musze zmienic ten Hilight bo bardzo denerwuje mnie w nim duza zawartosc melasy. Pasza dosłownie lepi się w rękach. Przy karmieniu pełnoporcjowym (i tak niewiele teraz bo rekonwalescencja) nie uwazam aby to było zdrowe.
polecam musli Nutri Horse, w przypadku rekonwalescenta to Classic, niska zawartość melasy
Bez melasy jest chyba kilka pasz Marstall (oni przynajmniej w katalogu podają udział procentowy składników).
Generalnie ciężko znaleźć musli bez melasy - jest dodawana aby podnieść wartość energetyczną paszy, smakowitość i jako "lepiszcze".
Dzieki. Tak myslalam ze MArstall. A ten Nutri Horse gdzie kupic? Bo nigdzie nie widzialam takich pasz
Evson, dryf.eu Aga jest bezpośrednim dystrybutorem na Polskę.
Czy ktoś podawał Gamma Oryzanol od Podkowy ?? Macie jakieś opinie ?? Lub jakieś preparaty wspomagające budowanie mięśni ?
Ja podawałam, razem z kreatyną. Trzeba pamiętać, żeby podawać go z olejem bo wtedy się najlepiej przyswaja. Suplementy dały efekty, koń przypakował, ale oczywiście połączone to było z intensywną pracą bo bez tego suple nie pomogą 😉
Evson zobacz może Hartog Balance, sypkie, nie pamiętam, żeby się wgl lepiło. Marstall też prawie wcale nie ma melasy, a widziałam z bliska wiele pasz tej firmy 😉
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
07 listopada 2014 17:44
Bez melasy jest też Natural Balance Havensa.
Dzieki dziewczyny, zamówiłąm juz Marstalla  🙂
Czy ktos w watku ma doswiadczenie odnosnie zywienia konia seniora...po 30 roku zycia....
Szukam dobrego meszu/ siemienia czy czegoś podobnego dla konia po kolce. Chciałabym ją jakoś wspomóc... Problem polega na tym, że musi to być coś gotowego do przygotowania szybko i w max3 godziny od zalania wodą, bo niestety jestem jedyną osobą która może jej to podawać. Stajenni nie będą tego robić. A w stajni jestem zazwyczaj ze 3 godziny przed karmieniem wieczornym. Może ktoś coś polecić? 🙂
Jeśli kiedyś ktoś układał takie żywienie dla "po kolkowca" może coś jeszcze polecić? Czytam, szukam i na prawdę się staram dowiedzieć jak najwięcej, ale powoli zaczynam się gubić. Na razie najrozsądniejsze wydaje mi się powrót do normalnej dawki owsa powoli (wg zaleceń lekarza) no i chciałabym jakieś 2 razy w tygodniu podawać właśnie mesz oraz do owsa sieczkę (żeby spowolnić choć trochę pochłanianie paszy). Dobrze kombinuję? Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoją wiedzą na ten temat ogólnie to proszę bardzo bardzo na priv (bo zdaję sobie sprawę, że nie jest to temat o kolce). proszę  :kwiatek:
Ja po kolce dawalam siemie- zwyczajne, zmielone- ale częściej. Na poczatku nawet codziennie niewielka ilosc, teraz kon dostaje siemie/mesz co drugi dzien. A co do gotowych meszow to niestety nie wiem

A jeszcze odnosnie paszy- do tego marstalla zamowilam tez Brandon XS http://hippovetpl.shoper.pl/pl/p/BRANDON-XS-25-kg/119 podawal ktos? Jestem ciekawa opinii.
Czy ktoś mógłby mi doradzić jakieś sklepy w UK gdzie można zamówić  pasze???? Nie jestem  jeszcze przekonana jakiej firmy będę chciała wziąść :kwiatek:
miał tu ktoś może do czynienia z hucułem z niesamowicie dużą skłonnością do tycia? szczególnie na okres letni, zresztą jak większość. koń jest teraz w lekkim treningu (a raczej zabawie w ujeżdżenie 😉 ) i zależy mi, żeby trzymał sylwetkę i jednocześnie miał sporo energii do pracy. czy to w ogóle wykonalne? w przyszłym sezonie letnim koń będzie na padoku z małą ilością zielonego, ostatnie lato przesiedział na bujnej trawie, która jest głównym czynnikiem jego tycia... wiadomo, w zimę na pewno schudnie, ale polecacie zmienić żywienie na różnorakie pasze niskokaloryczne (owsa dostaje dosłownie garść i tylko niewielką kupkę siana), czy raczej pozostać w przyszłym roku przy lekko zwiększonej dawce owsa i ograniczeniem zielonki do minimum? tak, wiem, głupie pytania, ale koń wygląda co roku jak beka i jestem w kropce 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się