Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

[quote author=ancyk0991 link=topic=5087.msg2214944#msg2214944 date=1415026931]
Dlaczego ogiery Wechty są niedostępne?

Bo większość tych ogierów stacjonuje w Niemczech, a właściciel nie stara się o uznanie ich w polskich księgach, ... mowa o tych najlepszych ostatnio kupowanych, nie o tych starych typu Lasko itp
[/quote]

ancyk:

Alvarez jest uznany, La Calidad również, Chupalino i Quvee Prestige był uznany na sezon 2013 (lic.czasowa), wystarczy tylko wnieść odpowiednią opłatę za zgłoszenie ogiera/nasienia do uznania i PZHK problemu nie robi
No tak właśnie mi się wydawało, że nawet ogiery, które stoją w Niemczech są dostępne jeśli jesteśmy nimi poważnie zainteresowani 😉
Czyli jeżeli ogier nie stoi w Polsce, to dostęp do jego nasienia jest utrudniony o ile w ogóle możliwy? Dobrze rozumiem?
A czy sprowadzenie nasienia np. takiego ogiera http://www.equimedic.be/_html/main.php?id=417&taal=pl&page=hengsten jest możliwe?

mybay, a czego ty oczekujesz? Jaka kwota za stanówkę? Chcesz kryć naturalnie czy inseminować? Zza granicy też cię interesuje? 🙂

Oczekuję fajnego źrebaka dla siebie - zdrowego, poprawnie zbudowanego, w przyszłości skaczącego, bo może w przyszłości wróciłabym do startowania 🙂 Co do kwoty za stanówkę- jeszcze nie myslałam, na razie prowadzę jeszcze nad tym wszystkim rozważania i próbuję się zorientować jakie ogiery wchodziłyby w grę. Chcę inseminować i jak najbardziej zza granicy również 🙂 Myślałam czy może nie poszukać jakiegoś selle francais żeby zostać w rasie i znalazłam na razie tego z linku , co wkleiłam - Epsom Gesmeray
Czyli jeżeli ogier nie stoi w Polsce, to dostęp do jego nasienia jest utrudniony o ile w ogóle możliwy? Dobrze rozumiem?
A czy sprowadzenie nasienia np. takiego ogiera http://www.equimedic.be/_html/main.php?id=417&taal=pl&page=hengsten jest możliwe?

Utrudniony dostęp polega tylko na płaceniu za przesyłkę w ojro i cenie nasienia w ojro 😉 Nie ma najmniejszego problemu z zamówieniem nasienia z zagranicy.
Tylko pytanie czy ogier jest uznany w PL, jeżeli nie to pozostaje kwestia do jakiego związku zapisać źrebaka (w większości klacze też mają jakieś wymogi). Np Zangersheide jest bardzo liberalny jeżeli chodzi o kobyły, tylko że za paszport też płacisz w ojro 😉
Ot cały problem - wszystko w € 😉 i dobry wet do inseminacji.
Najfajniejsza sprawa z tym nasieniem z zagranicy to jest tylko wtedy gdy cena jest w promocji, np za młode ogiery. Oraz wtedy gdy okazuje się że za rok ogier może już kosztować ponad milion euro  😎 Hodowczyni z zachodniopomorskiego ma dobre matki holsztyńskie. Dostaje kilka porcji nasienia od początkujących ogierów, i dwa razy się jej trafiło że źrebaki urodzone po roku miały cenę dwa razy wyższą z racji tego że ogier został sprzedany za dużo pieniędzy na aukcji.

Czekam na te czasy kiedy ogiery w Polsce też będą w ten sposób promowane. Mnie zawsze dziwi że pierwsze krycia nie są w promocji, tak jak zrobił to Kopras Sport. Nasienie Corrado Boy i Golden Aviator było po 200 zł. Ogiery dorobiły się kilku szt źrebaków.
bo inaczej potraciłyby licencję

oczywiście, że jest możliwe, zresztą ogier ten od 2009 roku jest dopuszczony do rozrodu przez PZHK w rasie wlkp. i sp.
Czy możecie mi polecić jakiegoś karego (bez odmian) ogiera, najchętniej dobrze skaczącego, dla klaczy wlkp? Nie ukrywam, że chciałabym pozostać przy wlkp, żeby źrebię nie musiało być sp 😉 chociaż chyba jednak bardziej mi zależy, żeby toto czarne jak smoła było 🙂
Pytam w sumie bardziej teoretycznie, bo do krycia jeszcze przez jakiś czas mi się spieszyło nie będzie, ale ciekawa jestem, czy jest "na rynku" coś interesującego 🙂
Polskim czy zagranicznym ? 😎
traken dla wlkp czy kundel z rasą wpisaną jako wlkp? 😎
najwięcej karych jest.... ślązaków :P
Jakiś kary stoi u Paula Sch. podobno skacze i źrebaka powinni opisać jako wlkp (koń półkrwi wpisany do księgi wielkopolskiej a nie kundel)
jak mieć potomstwo to tylko po ogierach z pierwszej światowej trójki, ot cała filozofia dobrej hodowli !!!!!
[quote author=Skaner-A link=topic=5087.msg2216590#msg2216590 date=1415205717]
jak mieć potomstwo to tylko po ogierach z pierwszej światowej trójki, ot cała filozofia dobrej hodowli !!!!!

[/quote]

filozofia dobrej hodowli to mięć wybitne lub bardzo dobre klacze, bo hoduje się matkami....
no oczywiście że matkami, podaj mi przykład kto sprzedaje klacze z najlepszej śwatowej hodowli ?, nikt!!!!, wyprzedawane są tylko konie kiepskie,. Ja doszłem w trakcie 10 letniej zabawy w hodowle do wniosku że jak kryć to tylko z pierwszej trójki najlepszych światowych ogierów.
I czym kryłeś w ostatnim sezonie ?
może jeszcze nie nr1, ale w przyszłym napewno
no ale skoro tylko pierwsza trójka, to  i tak krycie 2 i 3 robi wrażenie. jakie to ogiery?
ostatnio jednak dalej niż pierwsza trójka ale idziemy do przodu i się uczymy, ostanio Zinedine .
no to nr 274 w aktualnym rankingu (bądź 143 w zeszłorocznym, żeby być obiektywnym) do pierwszej trójki mu bardzooooo daleko

ale nie o to chodzi, fajnie że sięgasz po reproduktora sprawdzonego w sporcie. Życzę sukcesów.
A na jakie matki poszedł ?

Aktualnie pierwsza trójka rankingu sportowego to wałachy. Najlepsze ogiery to Cornado, Casall i Quickly de Kreisker. Potomstwo sprawdzone ma tylko ten drugi. Cornado I pojedyncze sztuki - szału raczej nie ma zupełnie szczerze trzeba powiedzieć. Zinedine chodzi konkursy 160 i jednocześnie b. dużo kryje, potomstwo zbyt młode żeby coś powiedzieć, ale to jest i tak db rekomendacja dla ogiera.
Contender i Darco wcale w sporcie się nie sprawdziły a potomstwo mają w większości bardzo dobre 😉
Zastanawiam się głównie nad tym, czy jest możliwość znalezienia dobrego, skaczącego ogiera i pozostać przy tym, żeby źrebię było wlkp. Do krycia mi się nie spieszy przez najbliższych kilka lat 😉
No i jeszcze rzecz jest taka, że to nie ma być źrebak do jakiejś hodowli itp tylko dla mnie, dla własnej przyjemności jeżdżenia małego sportu 🙂 Stąd też niekoniecznie musi to być światowej klasy ogier z czołówki itp
Klacz mam skaczącą bardzo dobrze pod względem techniki, a że jest kara bez odmian to i na takim dzieciaku mi zależy,  ot sentyment 😉
widział ktoś moze , albo ma , konia po sierakowskim Felini / Luron ? jak na 12 -letniego ogiera to mało potomstwa w bazie PZHK wpisane .
Szafirka ja kryłam kiedyś swoją klacz ogierem HBC Lake Bid fakt źrebak nie był wlkp ale czarnuch jest 😀

A też nie ma aż takiej 100% pewności, że źrebaka po karych rodzicach bedziesz mieć kare. Bo może któryś z genów pradziadkow czy tam kogo bedzie silniejsze i wyjdzie rude albo gniade 😀 chociaż życzę jak najlepiej żeby był 'smolinek' 🙂
kary x kary nie ma prawa dać gniadego
Katharina   "Be patient and trust in the process"
07 listopada 2014 13:45
Czyli z dwóch siwych nie może wyjść też gniady?
z siwych może
Dałam taki 'przykład'. Mogłam też napisać tarant albo izabel czy co innego 😉 chociaż wiadomo, że tak nie będzie.

Ale też nie można się nastawiać na 100%, że takiej czy innej źrebię maści będzie.
flosia, można cremello + kasztan = 100% izabel, numer 1 nadal chyba jest BALOUBET DU ROUET
dane ze strony WBFSH

RANKING OGIERÓW - OJCÓW KONI SPORTOWYCH (skoki)

1 (1) BALOUBET DU ROUET - 11.659
2 (2) KANNAN - 11.208
3 (4) QUICK STAR - 7.952
4 (5) HEARTBREAKER - 7.853
5 (9) DIAMANT DE SEMILLY - 7.663
6 (15) CORNET OBOLENSKY - 6.713
7 (3) DARCO - 6.232
8 (19) MR. BLUE - 5.366
9 (14) NUMERO UNO - 4.966
10 (13) CONTENDRO I - 4.882
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się