Derki

Regulaaaamin.... Rejestrujesz się tylko po to, żeby popromować własne wyroby?
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnpmod.gif[/img] reklama na forum- w kilku wątkach.
Czy ktos miał do czynienia z derką Verona z Mustanga?  👀
Niby jest opisywana jako stajenna, ale może nada się dla konia, który nie wychodzi na padok w deszcz/śnieg, ale na padoku się w owym śniegu czy błocie tarza? Macałam ją niedawno całkiem przypadkiem i zewnętrzny materiał nie sprawiał wrażenia szybko nasiąkającego, ale wolałabym usłyszeć zdanie kogos, kto jej używał.
Cena bardzo przystępna, wzór ładny, mustangowe rzeczy ogólnie maja super opinie, to może nie jest to zły pomysł?

[img]http://www.amigo-konie.pl/media/products/613c5bd6bec62a788d5ac1d03e842ff9/images/thumbnail/big_C-fakepath-mustang-derka-krata-braz-zbliz.jpg?lm=1397477690[/img]
Jak wypada rozmiarówka Horze Avalanche? Bo opinie skrajnie różne. 😉
Wypadają większe
Z tego co zauważyłam sezonowe kolory i kolor granatowy wypadają standardowo. Czarne trzeba brać rozmiar mniejsze.
Olson, moim zdaniem wypadają standardowo, tylko one są po prostu duże (dłuugaśne w dół) i sprawiają wrażenie wielkich
Moje konie noszą standardowe 145 i tamie mają Avalanche 🙂
Jak można ocenić czy w danej derce jest konisku za ciepło/za zimno? Zawsze patrzyłam na uszy... Ale mam wątpliwości czy to dobry patent.  I kiedy jest ewidentnie za ciepła derka?
Wpakowałam moje konisko ostatnio już w 200 gr, jest ogolona. Ale nie wiem czy nie jest jeszcze za ciepło. Nie chce jej przegrzać. Tylko jedyna inna -zimniejsza- opcja jaką posiadam, to polar plus plandeka. A na to obawiam sie za zimno...i jestem w kropce. Kon stoi cały dzien w tym samym- zarówno w stajni (w której bardzo zimno nie jest) jak i na dworzu (przy czym wychodzi mega wcześnie rano, kiedy temperatury sa blisko lub nawet poniżej zera). Nie ma opcji zmieniania derki...
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
28 października 2014 18:18
Jeśli jest mu zimno to faktycznie uszy dają odpowiedź. Jeśli jest mu za ciepło, to będzie po prostu spocony pod derką.
A według mnie uszy nie są miarodajne, jak zawsze sprawdzam pod łokciem 😉
Czyli zostaje w 200... Jak zakładam polar, to pod polarem w stajni jest ciepła, ale uszy robią sie zimne.
W 200 sie nie poci. Jest ciepła, ale na pewno nie mokra. Czyli moge uznać ze jest w porządku?
uszy są totalnie niemiarodajne,mój ma chłodne a stoi w kapturze,polarze i 200 g,i jest golony
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
28 października 2014 20:51
Czy znajdę gdzieś polar zakładany przez głowę?
uszy są totalnie niemiarodajne,mój ma chłodne a stoi w kapturze,polarze i 200 g,i jest golony

A twój kon stoi tak w stajni? Jak ciepło w niej macie? Ja sie bałam ze mojej jest za gorąco... Ale skoro tak, to troche mnie uspokoilas 😀
Stajnia jest dosyć zimna,między innymi przez nawyk wietrzenia w kółko,ja poddałam się już z tłumaczeniami i po prostu ciepło go ubieram.Jest około 6 stopni cieplej niż na zewnątrz.
Plusem chociaż jest świeże powietrze,ale i tak otwieranie wszystkich drzwi na oścież,to przesada.Więc mój stoi tak zapakowany.
Jak zrobi się zimniej dostanie 400 g i polar.Jak nastanie zima wyciągnę 500 g,mam chyba wszystkie gramatury  😁
(powtarzam sobie,że jeszcze tylko rok,i będę stać w stajni z marzeń.)
Nikas, koń ma nie być ani letni ani spocony. Ma Ci być przyjemnie jak wsadzisz rękę pod derkę- ja wsadzam za łopatkę i na słabiznę kontrolnie. Ale każdy człowiek trochę inną temperaturę zwykle woli z tego co zauważam 😉
Ja sprawdzam na łopatce i słabiźnie,jak Burza-zresztą Tobie też może być ciepło,a odsłonięte uszy mogą być  zimne 😉

Nogi też sprawdzam,jak są mocno ciepłe to wiem że założyłam za gruby kocyk,a przegrzania nóg należy unikać-mam oddzielne kocyki na noc na jesień,zimę,lato.
No to chyba jest git. Jest cieplusia pod derka, ale do mokrej jej jeszcze daleko. Uff, to mnie uspokoilyscie 🙂 dzięki!
Dava   kiss kiss bang bang
29 października 2014 06:59
dla mnie hitem jest derka HKM zimowa z ripstopem i waterproofem- w różowo brązową kratę-niestety może model pamięta Precelek, bo od Niej ją kupiłam 3,5 roku temu: używana będzie za chwilę 4 sezon,a jedyne co jej się przydarzyło to rozerwane materiału koło pasa nad brzuchem po prostu ze zużycia,a tak to 10/10- jest niezniszczalna! Ciekawa jestem,czy inne derki HKM są takie wytrzymałe.

Potwierdzam  🙂
Mialam derke z hkm jakas stara kolekcje (200g, podszyta polarem, kratka bezowo-brazowa). Niezniszczalna 4sezony, wygladala jak nowa, odsprzedalam dalej bo pozbywalam sie derek bez podwyzszanej szyji i na polarze. Kupilam za jakies psie pieniadze na promocji 😍

Moje szukania nie przynosza rezultatow, wiec moze cos wiecie:
Szukam derki z podwyzszana szyja (ale nie kapturem), nie na polarze, 155, 200-250g, padokowej
mam juz horze i titana z vh
podwyzszana szyja sprawdza sie u mnie super, nic nie przeciera itd taka, ktora normalnie kupie w sklepie internetowym, nie zamowienie w firmie 'szyjacej'  😉

ktos? cos?
Kupiłam polar HKM najtańszy i inną derkę polarową (nie pamiętam firmy) również nienajdroższą, ale już z lepszych. Obie w opisie miały: idealne do osuszania. Nie działają wogóle.  🙁 Koń niegolony, stoi na dworze/ w boksie angielskim więc jest mocno zarośnięty, po 10 min jazdy mokry, przykryty derką w boksie po jeździe robi się gorący (zaczyna się pocić) i tak samo mokry. Derki zdecydowanie nie wchłaniają wody z konia, nie przepuszczają też powietrza. To pierwsza zima młodego od zajazdki, nie wiem jak przeżyjemy. Będę musiała zainwestować w porządną osuszającą chyba.
lenalena, a na polar nie wychodzi taka "mgiełka"? Coś mi się nie chce wierzyć. Ja szczerze mówiąc nie wierzę w to, że dasz radę osuszyć jednym polarem konia mocno spoconego. Ja przy koniu wcale nie mocno zarośniętym (boks w stajni normalnej, na hali chłodno) musiałam używać 2-3 derek polarowych na zmianę a i tak po godzinie koń dalej był wilgotny.
6'6 to jaki rozmiar? gdzies pamietam, ze byla jakas tabelka, ale nie moge jej znalezc...
Chyba 150-155 ale nie jestem pewna
epk, może rzeczywiście w tym problem, że za długo trzymam jedną derkę, ale ona sama w sobie nie jest mokra, może wilgotna.. Po jakim czasie zmieniasz pierwszą derkę przy suszeniu?
6'6 to jaki rozmiar? gdzies pamietam, ze byla jakas tabelka, ale nie moge jej znalezc...

🙂
Dorcysia, bardzo Ci dziękuję! 🙂 Oszalałam w takim razie już - ta derka jest 6'6 i jest idealna, mierzyłam HKM 145 i wisiała z każdej strony...
HKMy padokowe, te w nowych kolekcji są sporo większe.
sezon derkowy rozpoczęty i zakończony 🙂 Destrukcja totalna🙂
czesio, hahaha Twój koń jest prześwietny! 😀  😍
Dzięki 🙂 Poczekaj na filmik 🙂 Wymyśliłam, że odpowiednią derką będzie zszyta metalowymi drucikami plandeka od hali. Do tego zabezpieczenie w postaci baterii i podłączenie pod prąd powinny go odstraszyć 😜
Podziwiam cierpliwość że to fotografowałaś,ja bym się dawno zdenerwowała-i ten szelmowski błysk w oku na zdjęciu z oderwanym pasem  😁 Ja u mojego pierwszego zwierzęcia psikałam brzegi zmywaczem do paznokci-chemia odparowywała,ale gorzki smak pozostawał-bestia była naprawdę zdolna,rano zostawiłam go w derce z ripstopem i wzmocnieniami,wieczorem już jej nie było.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się