COPD

A jest gdzies dokładnie spisane ile czego potrzeba?
Dwie albo trzy strony temu było, poszukaj sobie w postach Dżastin 😉
Super dzieki!!!! Jestem strasznym leniem
Moi drodzy, czy ktoś ma aktualny numer do lek wet Blanki Wysockiej? Ile teraz kosztuje wizyta z badaniem endoskopowym? Z góry dziękuję za informację  :kwiatek:
november.rain, koszt 500 zł, tel: 603 584 824
Megane, jeżeli podajesz Mycosorb od miesiąca i nie pomaga, a koń na 100% ma uczulenie na grzyby to na Twoim miejscu przyjrzałabym się obrządkowi w stajni.
Powód jakiś musi być, u nas zawsze taki był np.: zamiatanie na sucho (oczywiście jak nie było właściciela w stajni) na szczęście znajomi czuwają 🙂 , siano na górze nad boksami i jakieś włazy otwarte, lub siano w samej stajni. Powodów może być cała masa. Koleżanki koń zaczął kaszleć bo po sprzątaniu za szybko stajenny go wprowadził do boksu gdy tym czasem pyły nie osiadły i fruwały po stajni. To taka moja sugestia.

Pozdrawiam Mira
Mira, u nas konie sa na padokach caly dzien, sprzatane jest rano po wypuszczeniu koni, ale to pikuś w tym przypadku... odstawiłam myco, bo klacz dostala strasznego uczulenia, do tej pory leczymy strupy i rany po wysypce. 🙁 Odstawilam wszystkie dodatki, jak klacz sie wyleczy, zaczne wprowadzac wszystko od nowa. U reszty koni po miesiecznej kuracji w porządku.
A może klacz uczulona jest na coś jeszcze np. Jakiś gatunek drzewa ktore jest w pobliżu. Jak masz wyniki testów alergicznych to z nich się wszystkiego dowiesz.
to nie wina myco, choc mogl tez sie przyczynic do wysypki. Nie wyklucze z jej jadlospisu i otoczenia wszystkich alergenow niestety, wiec musi sobie tak dożyc konca, ja moge tylko łagodzic objawy (choc wiekszosc lekow takze musze odrzucic)
Podajecie coś swoim koniom na ropiejące oczy ?
Jakieś krople, maści ? Ktoś może coś polecić łatwo dostępnego w Aptece ?
Marthiiina, zależy od przyczyny. Jak alergiczna to Betadrin, jak mechaniczna to sól fizjologiczna.
Orzeszkowa konia mam alergika, oczy ma strasznie wrażliwe, jeżeli chodzi o kurz i pyłki (w okresie jesień wiosna).
Betadrin normalnie bez recepty sprawdzony ?
Marthiiina, można zacząć od najprostszego i bardzo skutecznego rumianku - ma właściwości antyalergiczne, antybakteryjne. Ja przemywam oczy mocniejszym naparem - 2 torebki na 3/4 szklanki wrzątku. Można przecierać i robić przymoczki i kilka razy dziennie.
Rudzik   wolę brzydkiego konia, niż piękną sukienkę
03 listopada 2014 16:30
Ja mam specjalne chusteczki z nettexa pod ręka gdy nie ma czasu na zabawę w rumianek. Sprawdzają sie. Wcześniej używałam płynu do oczu z farnamu, ale chusteczki moim zdaniem lepsze. Przy regularnym używaniu oczy mniej ropieja. Myślałam ze razem z końcem much skończy sie problem ale mimo chowu wolnowybiegowego teraz jest gorzej niż latem
Rudzik u mnie chusteczki nie zdają rezultatu, fakt, oczy są troche ładniejsze, ale nadal zaropiałe.
Co do przemywania rumiankiem, nie mam możliwości robienia tego kilka razy dziennie.
Obowiązki, a poza tym stajnię mam dość daleko od miejsca zamieszkania. Więc jestem w stanie przemywać, lub wpuszczać jakieś krople raz dziennie.
myślę, że przemywanie rumiankiem nawet raz dziennie przyniesie efekt. A latem czy wiosną powinna być zakładana maska - najlepiej chroni przed muchami.
Puknijcie się w głowę - nie wolno przemywać oczu rumiankiem ani herbatą! Co najwyżej, jak ktoś ma wielką potrzebę, może zrobić z rumianku ciepły okład na powiekę.
03 listopada 2014 19:24
Orzeszkowa słyszałam ze rumianek ma silne działanie i może zaszkodzić ale to było w kontekście mojego psa. Szczegółów już nie pamietam. Mogłabys przybliżyć temat?
Garbniki podrażniają spojówki i działają alergicznie. Plus napar z rumianku nie jest idealnie klarowny - unosi się w nim osad który może dodatkowo podrażnić oko.
03 listopada 2014 19:44
Orzeszkowa, dziękuje.
Orzeszkowa, wyjaśnij skąd masz takie informacje? Stosuję rumianek od zawsze i nigdy nie miałam problemow. Oczywiście nie mówimy o nie wiem jak mocnej esencji naparu ani o stosowaniu przez 365 dni w roku.  Rumianek jest składnikiem suplementów antyalergicznych dla koni, łagodny napar nie podrażnia i ma właściwości antybakteryjne.  Podobnie świetlik jest b. dobry do przykładania czy przemywania.  Osad, o którym piszesz, opada na dno kubka. Oczywiście pisząc - przemywać oko - miałam na myśli przecieranie powieki a nie zakraplanie rumianku do oka, nie przypuszczam aby Marthiina inaczej zrozumiała.  Czy możesz podać konkretne  przykłady powikłań po stosowaniu rumianku?
Bischa   TAFC Polska :)
03 listopada 2014 21:18
A rumianek nie wysusza śluzówek (przestrzegana bylam zawsze przed tym odnośnie przemywania oczu u kotów)?
Bischa, zgadza się, rumianek ma lekkie właściwości wysuszające. Ale stosowany zewnętrznie oczywiście i okresowo nie powoduje skutków ubocznych. Dobrze jest dodatkowo wkraplać sól fizjologiczną i można też stosować naprzemiennie świetlik i rumianek. U mojego konia wystarczy jak 2-3 razy przetrę oczy naparem  jak pojawia się  wydzielina i to już likwiduje sprawę.
Grace "wkraplać sól fizjologiczną" ?? Raczej przemywałabym oczy solą (oczyszczała) i dodatkowo stosowała świetlik.

Marthiiina, solą  fizjologiczną jak najbardziej zakrapla się oczy przemywając je w ten sposób. Odnoszę wrażenie, że nigdy nie przemywałaś sobie oczu ani nie zakraplałaś solą - no to faktycznie zasięgnij porady veta  😉
04 listopada 2014 06:08
Moje informacje odnośnie szkodliwego działania rumianku pochodzą od veta. Przemywałam rumiankiem ropiejące oczy psu i usłyszałam, że jest to szkodliwe. Było to dawno i konkretów już nie pamiętam.
Orzeszkowa, wyjaśnij skąd masz takie informacje?

Od dwóch niezależnych ludzkich okulistów i jednego lekarza ogólnego, od kilku wetów i sprzedawców ziół, nie licząc doświadczenia własnego i wielu zaprzyjaźnionych koniarzy.

Oczywiście pisząc - przemywać oko - miałam na myśli przecieranie powieki a nie zakraplanie rumianku do oka, nie przypuszczam aby Marthiina inaczej zrozumiała.  

Sorry ale przemywać oko to przemywać oko - co innego okłady/przemywanie powieki. Garbniki zawarte w rumianku działają ściągająco, dlatego np. przy zapaleniu spojówek zwiększają dodatkowo uczucie suchości.
Jeżeli ktoś koniecznie chce używać ziółek zamiast bezpiecznych leków z apteki niech używa świetlika.

Czy możesz podać konkretne  przykłady powikłań po stosowaniu rumianku?

No pewnie, sama przerobiłam zapalenie spojówek po płukaniu oka rumiankiem, piękną reakcję alergiczną (fotoalergiczną?) skóry głowy po rumiankowej płukance, widziałam osobę z przebarwieniami na twarzy po przecieraniu skóry naparem z rumianku. Sama rumianek pijam jak mi żołądek siada, ale zewnętrznie nie mogę, bo jestem alergikiem. Koniowi alergicznemu z podrażnionymi oczami nie wlałabym rumianku do oka (to ja rozumiem przez przemywanie) i wahałabym się, czy nawet okłady robić.
Garbniki podrażniają spojówki i działają alergicznie. Plus napar z rumianku nie jest idealnie klarowny - unosi się w nim osad który może dodatkowo podrażnić oko.

Prawda, prawda...
świetlik lekarski, rumianek podrażnia
orzeszkowa Ok, rozumiem. Nie mam żadnych złych doświadczeń z rumiankiem i wśród osób stosujących też nie ma takich. Ale widać mogą być inne reakcje, więc lepiej faktycznie uważać. Co do sposobu aplikacji - nie spotkałam się aby ktoś stosował napar do środka oka - więc nie pomyślałabym aby można było inaczej rozumieć słowo- przemywać. No ale to już było wyjaśniane wcześniej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się