M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

Właśnie też mi się tak zaczyna wydawać. Chyba lepiej zapolować na jakąś perełkę (ach, była taka na Hożej, ale sprzedała się w 3 dni 🙁 ) gdzieś w samym centrum, skoro to kawalerka a nie mieszkanie dla rodziny, ewentualnie przy metrze właśnie. Tylko wizja remontu mnie trochę odstrasza, bo to zawsze niewdzięczna inwestycja i pochłaniacz czasu, którego nie mam za wiele.

A takie?
http://dom.gratka.pl/tresc/397-54438993-mazowieckie-warszawa-srodmiescie-srodmiescie-nowolipie.html
Naprzeciwko kina Femina. Tfu, Biedronki 😎
Dzionka, to ma super lokalizację. Bardzo blisko centrum, ale jednak w miarę cicho i zielono. Myślę, że to jest warte zainteresowania 😉
Dzionka, przemyśl dokładnie komu chcesz ją wynajmować. Studenci? Pracownicy korpo? Inny target? Pomyśl co by Cię najbardziej zachęciło, gdybyś była swoim klientem. Czy potrzebne Ci miejsce parkingowe, czy w mieszkaniu będziesz mieszkać, czy tylko pomieszkiwać, jakiego sąsiedztwa potrzebujesz, gdzie chcesz dojeżdżać i czym...?
Dzionka, ja dobrze widzę, że w drugim da się troszeńkę zmniejszyć kuchnie i zrobić miłą wnękę sypialną w pokoju? 😉

edit.
Źle widzę. Okno.
Czy Ikea ma jeszcze w sprzedaży drzwiczki do regałów Billy? Jeszcze rok temu można było dokupić oddzielnie a teraz nie widzę na stronie internetowej...

Ma ktoś fotel z Ikei wysoki Stockholm? Bo waham się między nim a takim uszakiem co był na okładce katalogu w zeszłym roku albo jeszcze rok wcześniej. A zależy mi na tym, żeby wygodnie było czytać i podwinąć nogi pod siebie też przy czytaniu.
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
28 września 2014 08:50
W Holandii drzwi do billy sa,  więc myślę ze i w polsce.  To tak wazna seria jak kiedys expedit,  nie sądzę zeby z tych drzwi zrezygnowali. 
Mozesz tez po numerze szukac jak masz w jakims katalogu. Albo przez zagrani zna strone.
Czy Ikea ma jeszcze w sprzedaży drzwiczki do regałów Billy? Jeszcze rok temu można było dokupić oddzielnie a teraz nie widzę na stronie internetowej...
To zależy którego Billego masz, bo jeśli tego starego to nowe drzwiczki nie pasują, ostatnio pytałam w Ikei bo chciałam dokupić do mojego starego Billego.
Dzięki dziewczyny za wskazówki. Mam jeszcze trochę czasu i intensywnie szukam. To niedaleko Feminy mi się podoba, myślę że ma dobrą cenę jak na lokalizację i ogólny stan, a pewnie można jeszcze stargować co nieco. Umówię się na spotkanie 🙂 No i mogłabym się trochę remontowo jednak spełnić 😉 Na pewno wstawiłabym zmywarkę, myślę że to zwiększa atrakcyjność mieszkania - tak z mojego punktu widzenia patrząc.
Dzionka, odnośnie tego osiedla przy Górczewskiej... Mieszkam w pobliżu tego osiedla, ale jednak trochę dalej od torów (tak z 800 m). Zdarza mi się słyszeć pociągi w nocy, a pomiędzy moim blokiem a torami jest przecież jeszcze sporo zabudowań... To jak to musi wyglądać na tym osiedlu? Jeśli chodzi o komunikację miejską - z jednej i drugiej strony osiedla jeżdżą autobusy (sporo różnych linii), do Ratusza Arsenał jedzie się ok. 20-25 min. Inna sprawa, że osiedli w okolicy się nabudowało sporo i autobusy (zwłaszcza te jeżdżące po Olbrachta) w godzinach szczytu bywają mega zatłoczone. No i II linia metra ma przebiegać w pobliżu, ale kiedy to będzie. 😉 Jeśli chodzi o posiadaczy samochodów - jeśli mieszkanie bez miejsca w garażu, a na osiedlu nie ma innych miejsc parkingowych bądź jest ich mało - cóż, na ulicy nie ma gdzie zaparkować. Ze sklepów (takich większych, w osiedlowych się nie orientuję) - wiadomo, Wola Park, oprócz tego z 700 m do Biedry. Zakładam, że skoro kawalerka, to Twoim targetem nie będą rodzice z dziećmi i bliskość szkół nie jest istotna.
Generalnie dla mnie to osiedle jest takie trochę odizolowane od wszystkiego - z jednej strony tory, z drugiej magazyny/hurtownie, z trzeciej szeroka ulica i centrum handlowe, z czwartej - kolejne magazyny i działki (a kiedyś pewnie następne osiedle). Żeby choćby pójść na spacer, trzeba się już ruszyć dalej, jakikolwiek teren zielony (park) to już jest jakieś 1,5-2 km. Ja bym chyba wolała mieć bliżej na spacer z psem niż do kina. 😉
sumire, ja mieszkam na tym osiedlu, mam nawet okna na tory 😉 to są tory towarowe, jest na nich zdecydowanie mniejszy ruch niż na takich, gdzie biegną linie osobowe. Nie mamy żadnych problemów z tym żeby np. spać  przy otwartym oknie. I wcale nie mam wrażenia, że osiedle jest odizolowane... A z psem na spacery też jest gdzie wychodzić i na dłuższe i na krótsze spacery (wiem, bo mam psa). Fakt jest problem zaparkowaniem samochodu, jak nie ma sie garażu czy miejsca naziemnego. Co do komunikacji - powiedz mi gdzie w Warszawie w godzinach szczytu nie jest ciasno w autobusach/tramwajach?
Zgadzam się, że nie jest to idealna okolica, ale bez przesady da się tu normalnie, całkiem komfortowo żyć 😉
Czy własnoręczne uszczelnienie drewnianych okien jest trudną czynnością? Są podwójne, ale czuć od nich chłodem. Mam  dwie lewe ręce do takich robót  😁 ale podejrzewam że to nie jest jakaś wielka filozofia, tylko nie wiem jak się za to zabrać - ktoś mógłby coś doradzić?
Chyba poznaję pierwszy wyraźny minus mojego mieszkanka.
Grzeją od piątkowego popołudnia. Zostawiłam na razie wszystkie kaloryfery na full i... 21,5 stopnia. 🙁
W środę, czwartek bez grzania było 17. Ciekawe jaka temperatura się utrzyma jak skręcę termoregulatory o połowę...
branka, ja swoje uszczelniałam czymś takim [url=http://www.leroymerlin.pl/okna-i-drzwi/akcesoria-do-okien/uszczelki-do-drzwi-i-okien/uszczelka-gabkowa-samoprzylepna-globall,p249230,l493.html#opis]LINK[/url]
Rożnica była zauważalna, chociaż na pewno specjalista zrobiłby to lepiej 🙂
silikonowe też są fajne, pewnie skuteczniejsze, ale trzeba lepiej dobrać i dopasować uszczelkę. Ja miałam problem z zamknięciem okna jak przykleiłam silikon.
filozofii w tym specjalnej nie ma 😉

Ascaia - ale teraz ciepłownia nie grzeje na full, w zimie grzeją mocniej, albo masz zapowietrzone kaloryfery. U nas grzeją, ale codziennie słyszę, że napuszcza się woda do kaloryfera.
Ascaia, a okna są szczelne? Budynek ocieplony?
Cieszcie się, że w ogóle macie jak grzać. U mnie nie grzeją, a w mieszkaniu zimno jak w psiarni 🤔

Jeśli będę kupować kiedyś swoje to na pewno nie kupię czegoś takiego, jak to wynajmowane. Mieszkanko z serii "mikro" (26m2), a ciężko je ogrzać, bo jest narożne i dwie ściany są "frontowe", trzecią ścianą przylega do klatki schodowej. Z sąsiadami graniczę jedynie łazienką. Do tych pode mną i nade mną też daleko, bo mimo że to nowe budownictwo to mieszkanie ma 3,6 m wysokości... 😵
Agata-Kubuś   co może przynieść nowy dzień...
29 września 2014 13:55
Amnestria, pamiętaj tylko że dzięki temu, że mieszkanie narożne to masz okna na 2 ścianach, nie słyszysz sąsiadów.... Moje mieszkanie też jest narożne, specjalnie takie kupiłam, dzięki temu mam okno w aneksie kuchennym. Ja jestem zimnolubna (Amnestria świadkiem), ale gdybym chciała to miałaby gorąco w domu.

P.S. Nie wiem czy grzeją, bo od lutego nie odkręciłam ani jednego kaloryfera. W domu mam 19 stopni, 2 okna (z 4) mam micro-rozszczelnione.
kujka   new better life mode: on
29 września 2014 14:13
Agata-Kubuś, bo narozne mieszkania sa spoko (sama bym takie chciala), jak z 2 stron grzeja cie sasiedzi. Ale u Amnestrii z jednej strony za sciana jest winda (well... srednio grzeje), a z drugiej strony graniczy z sasiadem lazienka w lazienke. Ciezko, zeby bylo cieplo.

Dzionka, imo jak na wynajem, to lepiej w fajniejszej lokalizacji blizej centrum 🙂 Szczegolnie jak to kawalerka, to na pewno ludzie beda sklonni wiecej zaplacic za nie.

edit: u mnie telenowela ze stolarzem trwa. wciaz mieszkam na torbach. c.d.n...
No, no  - ja się z Wami dziewczyny zgadzam.
Ale to mieszkanie jest dramatycznie zimne - nie sądziłam, że w takim małym gówienku (jakkolwiek to brzmi :hihi🙂 może być tak zimno 🤔wirek:
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
29 września 2014 16:34
Chwale sie i tu pokojem Maluszków🙂
29 września 2014 16:35
I jeszcze:
29 września 2014 16:37
I ostatnie:
Mialam wrzucic zdjecie mojego domu,ale sie wstrzymam.... Pokoik wyszedl slicznie,jak z katalogu:-)
Diakonka ale cudnie🙂

No to ja też wstawię mój mini pokoik urządzony tak naprawdę w kilka godzin, noo powiedzmy dzień.

Było coś hm.. takiego

kolor w rzeczywistości był jeszcze gorszy niż wyszedł na zdjęciu.

Po pomalowaniu i ogarnięciu wyszło tak:

Z tym, że ten niebieski ciężko mi uchwycić komórkowym aparatem i tak naprawdę to jest coś pomiędzy pierwszym a drugim zdjęciem. Przydałoby się jeszcze drugi raz pomalować, ale chwilowo mam dość, więc za jakiś czas.
robakt   Liczy się jutro.
29 września 2014 17:32
Ja miałam wstawić moje studenckie mieszkanko, ale jeszcze kilka szczegółów i będzie do pokazywania 😉
Magdzior szykuj się na moje odwiedziny!
Diakonka, bardzo gustowanie i bardzo przyjaźnie dla maluszków.

Magdzior, żywe kolorki, akurat na radosny czas. 🙂

Moje mieszkanko też narożne. A nawet gorzej, bo tylko część jednej ściany ma za ścianą mieszkanie. Trzy ściany są "wystawione", jedna strona jest od budynku, ale właśnie 2/3 od klatki schodowej, a tylko 4 metry z sąsiadami. Dochodzi 7 piętro, dochodzi ustawienie na górce i niewiele wysokich budynków wkoło. Okna są szczelne, dość nowe.
Ale zgłuszyłam dziś wszystkie grzejniki z 6 na 2 i... nadal trzyma się ok. 21,5 stopnia. Zobaczę jak będzie jutro rano.
Diakonka - cudownie!
Dzionka - jeśli pod inwestycję w Waw, to kieruj się lokalizacją. 
kujka, Hiacynta - no ja wiem, żeby kierować się lokalizacją, tylko że... jaka jest najlepsza dla kawalerki 🙂? Samo centrum? Czy gdzieś dalej, ale koło metra? Nigdy nie wynajmowałam mieszkania, nie wiem czym się kierują potencjalni najemcy. Czy wolą mieszkać np. przy stacji Ratusz Arsenał czy Pole Mokotowskie czy na samej Marszałkowskiej/Świętokrzyskiej albo innej Hożej.
Diakonka super! A lozeczek nie bedziecie mieli? 🙂 W przyszlosci dzieciaczki beda mialy osobne pokoje ??
Diakonka, mebelek jest mrauuu!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się