M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

carmina, niestety to są standardy ikea. Wiele ich rzeczy nie pasuje do innych (np. wkłady do szuflad mają niestandardową szerokość). Blat do mebli z Ikea najlepiej kupić z szerokości 80cm i obciać.
Widziała która z Was ostatnio gdzieś białą, rozkładaną sofę? najlepiej dłuższą niż standardowa 2 osobowa. W ikei jest idealna ale niestety 2 osoba i jest zdecydowanie za krótka, dla 2 osob będzie ciężko.
Mieszkanie oczywiście nieaktualne. Szkoda, że dowiedziałam się o tym dopiero w biurze Home Broker. Przez godzinę próbowali mi wcisnąć kredyt u nich i mieszkania o 30 tysięcy droższe, niż mój pułap. I prowizja, którą udało mi się znegocjować do 3 procent brutto. Mają dzwonić w poniedziałek, ale wątpię, by nasza współpraca trwała 😉 Ale byłam cesarzową asertywności i jestem z siebie bardzo dumna. Nie sądziłam, że tak niewiele sensownych mieszkań jest sprzedawanych bezpośrednio... Same agencje. Najwyżej kupię od dewelopera z końcem budowy na przyszły rok i tyle.

jeśli chodzi o mieszkania to rzeczywiście te najlepsze oferty są w rękach agencji nieruchomości, aż tak źle układała Ci się współpraca z Home Broker?
Averis   Czarny charakter
17 września 2014 09:45
fakiros, tak.
Robakt gratulacje 😉 Moim zdaniem biały stół zawsze spoko. Ja bym się tylko pozbyła tej zieleni ze ścian... 😉

Ja jestem właśnie po przeprowadzce - zaczynam rozumieć, dlaczego ludzie biorą do tego firmy jak mają kasę... cały wczorajszy dzień pakowałam pudła. Teraz je wypakowuję 🤣
robakt   Liczy się jutro.
17 września 2014 11:54
Libella ja właśnie zieleń uwielbiam, więc ją zostawimy, troszkę jest przytłaczająca, jest mało miejsca, więc białym "wszystkim" chcę to rozjaśnić.
Potrzebujemy stołu, przy którym zjemy i przy którym oboje siądziemy i będziemy mogli się uczyć. Myślicie, że długość 120 cm wystarczy? Z drugiej strony nie może być za długi, bo po prostu się nie zmieścimy.
[quote author=Averis link=topic=7003.msg2142353#msg2142353 date=1405710382]
Mieszkanie oczywiście nieaktualne. Szkoda, że dowiedziałam się o tym dopiero w biurze Home Broker. Przez godzinę próbowali mi wcisnąć kredyt u nich i mieszkania o 30 tysięcy droższe, niż mój pułap. I prowizja, którą udało mi się znegocjować do 3 procent brutto. Mają dzwonić w poniedziałek, ale wątpię, by nasza współpraca trwała 😉 Ale byłam cesarzową asertywności i jestem z siebie bardzo dumna. Nie sądziłam, że tak niewiele sensownych mieszkań jest sprzedawanych bezpośrednio... Same agencje. Najwyżej kupię od dewelopera z końcem budowy na przyszły rok i tyle.

jeśli chodzi o mieszkania to rzeczywiście te najlepsze oferty są w rękach agencji nieruchomości, aż tak źle układała Ci się współpraca z Home Broker?
[/quote]

Również nie polecam Home Broker. Kupujący moje mieszkanie korzystał z ich usług. Koniec końców tak mu doradca finansowy doradził kredyt, że musiał włożyć dwa razy tyle wkładu własnego. No i umowa przedwstępna była podpisywana bez notariusza, a miała być, i wtedy byłoby trochę szybciej i bez kłopotów.
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
18 września 2014 08:01
robakt, a znalazłaś gdzieś biały stół, który nie kosztuje majątku? przyznam szczerze, że my z chłopem też intensywnie i długo szukaliśmy stołu z krzeslami i nic poniżej tych 800zł nie znaleźliśmy. rozwiązanie przyszło z ikei, bo mamy biały blat i czarne nogi. stół wyniósł nas 120 zł plus 240 za krzesła. za takie pieniądze nigdzie nie mogliśmy znaleźć kompletu, a źle to nie wygląda. tylko mało miejsca, ale dla dwóch osób jest okay.  🙂 a blat można dobrać wielkością, która akurat będzie Wam odpowiadać.
robakt   Liczy się jutro.
18 września 2014 08:13
My chyba się zdecydujemy na ten zestaw: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90280096/ http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90280100/
do tego składane krzeszła, bo miejsca mamy bardzo mało.
robakt fajny, ja też będę miała białe biurko i dodatki🙂

Ja jednak zdecydowałam się na ściany nie granatowe a nieco jaśniejsze wpadające w turkus🙂 Pochwalę się jak już pokój będzie po malowaniu i urządzony bo póki co to nieciekawie wygląda.
Magdzior,  🚫
dobrze się domyślam, że mieszkanko w moich okolicach?
Ascaiatak jest - na Paganiniego. Przyjeżdżam za tydzień
No to witamy w Lubelandzie.  :kwiatek:
Magdzior  mieszkałam na Pagańcu, bardzo fajna lokalizacja, tylko mam nadzieje,że trafiłaś na normalnego wynajmującego i normalnych sąsiadów, w przeciwieństwie do mnie  🤔
Kojarzycie jakieś fajne sklepy internetowe z plakatami w przystępnych cenach? Przeglądam allegro, ale jakoś słabo.
Chciałabym coś w stylu retro do kuchni i do przedpokoju 🙂
Ja kupiłam plakat na Posterville, ceny są... średnie. Nie nazwałabym ich tanimi, ale możesz sobie zobaczyć.
Ja polecam eplakaty.pl, zamawiałam stamtąd i wszystko bezproblemowo i w dobrej cenie (przy standardowych rozmiarach). 🙂
w temacie plakatów moze komuś się spodoba https://www.facebook.com/piotrofscypl?ref=stream

ja plakatów nie mam ale fajną sowę mam, która miała wisieć w pokoju L. ale doszłam do wniosku po tym jak ją złożyłam że nieźle straszna moze byc po ciemku dla dziecka
i wisi koło kominka

a więcej tu http://www.folkmyself.pl/wiejsko-sielsko/slowo-na-niedziele/
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
21 września 2014 06:46
My chyba się zdecydujemy na ten zestaw: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90280096/ http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90280100/
do tego składane krzeszła, bo miejsca mamy bardzo mało.

właśnie ten blat mamy (jako stół i moje biurko) i on jest wąski bardzo. kupiłam 4 podkładki bambusowe, taki standardowy wymiar i one się nie mieszczą na stole obok siebie. jako biurko dla mnie samej blat sprawdza się rewelacyjnie, jako stół już mniej, ale dla dwóch osób bez problemu. 🙂 ostatnio rodzice do nas przyjechali i znajomy, to połączyliśmy stół z biurkiem i wyszedł bardzo pokaźny stół 🙂
czy jest jakiś sposób na zamalowanie rysy na toalecie? Kończy mi się remont, mam białą podwieszaną muszlę i robotnik zrobił 2 małe rysy, które są srebrne i JA to widzę i mnie to denerwuje.
Do tego co polecacie na czyszczenie fug z kafelek, bo zostawił takie rozlane fugi na kafelkach, a ja jako pedantka nie mogę mieć nawet milimetra na kaflach i chcę to doczyścić.
Cierp1enie, te rysy na ceramice da się usunąć, ale trzeba nieźle się namęczyć. Zawsze szoruję je Cifem.
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
21 września 2014 15:57
Cierp1enie, zależy CZYM zarysował i jak głęboko. Jak drobne ryski powierzchniowe od szpachelki, to próbuj gumką ścierną do ceramiki. A jak np. tytanową obrączką zahaczył - to się będzie trzeba przyzwyczaić, bo niczym tego nie wyczyścisz.
dzięki dziewczyny, będę próbować
Ryski mam na środku, oraz jedna po lewej i drugą po prawej stronie. Niby nie widać, ale ja to widzę i jestem wkurzona. Nie są duże, jedne wyczuwalne pod palcem, te dwie po bokach nie wyczuwalne.

Motyl - normalnie Cię ozłocę! Wzięłam cifa super biel i tarłam 15 min i udało się, nie ma śladu!  :kwiatek:
Widział ktoś lampkę, którą można postawić na półce nad głową i "spuścić" ją niżej niż ta półka żeby dobrze doświetlić książkę? Taką na wysięgniku jak by, nie wiem czy rozumiecie 😉
I szukam jeszcze dużej dostawki do kanapy, tak żeby zrobić z niej narożnik 🙂 Kanapa ma ciemnobrązowe ubranko.

Biorę się za duży pokój przez kasskę, wreszcie nabierze jakiegoś charakteru (mam nadzieję 😉 )
a taka zwykła lampka na klipsie? http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00213780/ możesz ją przypiąć 'do góry nogami' 🙂
Do tego co polecacie na czyszczenie fug z kafelek, bo zostawił takie rozlane fugi na kafelkach, a ja jako pedantka nie mogę mieć nawet milimetra na kaflach i chcę to doczyścić.

Woda z octem.
[quote author=Cierp1enie link=topic=7003.msg2186150#msg2186150 date=1411287707]

Woda z octem.
[/quote]
Są też specjalne preparaty do czyszczenia kafelek z cementu, jednak nie wiem czy to już nie za późno, bo obecne fugi są tak mocne, że trzeba od razu to czyścić żeby nie zostało.. Ja niestety mam trochę miejsc zanieczyszczonych fugami i nigdy nie udało mi się tego wyczyścić.
o nie!!! 🙁 Ja mam tak spartaczone to, że masakra 🙁(( oby zeszło choć trochę 🙁
Cześć re-voltowicze! 🙂
Z okazji przeprowadzki szukam wygodnego, dość niedrogiego i wystarczająco szerokiego łóżka dwuosobowego. Ktoś coś?  🙂
heroinx, dla mnie, żeby się wygodnie wyspać we 2, musi być minimum łóżko o szerokości 160cm.
A w kwestii wygody ogólnie, to już sprawa materaca. Myślę, że nikt tu nie jest w stanie dać złotej recepty, bo co człowiek, to opinia. Ja np. lubię raczej twarde łóżka i zawsze takich szukam. Najlepiej chyba pójść do sklepu z większym wyborem materacy i popróbować.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się